Budyń o smaku chałwy? Dlaczego nie! Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie nadmiaru kaszy jaglanej oraz domowej pasty tahini. Możecie kupić gotową, ale uwaga na skład - niektóre zawierają sztuczne barwniki i konserwanty. Przepis na domową tahinę znajdziecie poniżej :) Składniki na 2 szklanki : 4 szklanki sezamu 1 łyżka oleju Rozgrzać patelnię, wsypać sezam i partiami i uprażyć- zacznie ładnie pachnieć(...)zawiera widocznych ziaren sezamu. Jeśli wyjdzie za sucha, dodajemy łyżkę oleju i ponownie miksujemy. Pastę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 2 miesięcy. Składniki na budyń: 1 łyżeczka pasty tahini 1 łyżeczka miodu lub więcej 4 łyżki kaszy jaglanej 50 ml mleka Kaszę umieścić w garnku z mlekiem, pastą i miodem. Podgrzać mocno, następnie zmiksować
Chocolate Muffin BlogDziś na blogu same budynie :) To za sprawą mojego nowego sposobu na kremową konsystencję budyniu - zero skrobi! Wystarczy zaopatrzyć się w słoiczek mielonych płatków owsianych i dodawać je do domowych deserów. Lepiej zróbcie to jak najprędzej, bo mam w głowie już kolejne pomysły! Tym razem cudowna wersja kokosowa... czy może być lepiej? Składniki: 1 szklanka mleka 3 łyżki wiórków kokosowych
Chocolate Muffin Blogszkl cukru 1 łyżka masła/ margaryny Masa serowa: 500 g twarogu półtłustego 200 g miękkiego masła 3/4 szkl cukru pudru 1 budyń śmietankowy 6 żółtek 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 10 białek szczypta soli cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie(...)masłem. Zalać nim orzechy, wymieszać i ostudzić. 4. Masa serowa: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Twaróg zmielić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami do puszystości. Dodać mąkę, budyń, cukier waniliowy i twaróg, zmiksować do połączenia składników. 5. Białka ubić na sztywną pianę z solą. 1/2 białek dodać do masy serowej, 1/4 do masy orzechowej, a 1/4 do makowej
Nastoletnie Wypiekanieskórka otarta z 1 cytryny 80 g zimnego masła 1 jajko krem: 100 g ciemnej czekolady (72%) 100 ml śmietany kremówki (38%) 2 jajka 75 g cukru 2 łyżki budyniu czekoladowego (proszek) dodatkowo: 300 g śliwek Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem i skórką cytrynową. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść kruche ciasto(...)Kremówkę zagotować, zalać nią czekoladę, odstawić na 5 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać budyń, a następnie powoli wlać czekoladową masę (może być letnia). Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Masę przelać na podpieczone ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 3 małe słodkie jabłka pokrojone w kostkę (lub jabłka ze słoika, które przygotowujecie np. do szarlotki) (ok. 330g) 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego W misce mieszamy pokrojone jabłka z budyniem, odstawiamy na bok. W drugiej większej misce ucieramy mikserem cukier z masłem. Następnie ciągle miksując dodajemy
Kolizje Smakówmielonego twarogu 10 jajek 1,5 szklanki cukru torebka cukru waniliowego (16 g) 200 g masła miękkiego 3 czubate łyżki kaszy manny 1 budyń waniliowy 100 g. wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia rodzynki (opcjonalnie) Dodatkowo: wiórki kokosowe do obsypania Przygotowanie: 1. Ciasto kruche(...)Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło utrzeć do puszystości razem z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka oraz twaróg, miksować. Wsypać po kolei budyń waniliowy, kaszę mannę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, zmiksować. Białka ubić na sztywno, a następnie delikatnie wmieszać do masy serowej. 3. Pierwszą część ciasta zetrzeć do blaszki o wymiarach 23x39
Nastoletnie WypiekanieDyniowy budyń kukurydziany, ze śliwkami i tahini Pamiętacie jeszcze te kukurydzane budynie? i jakby mogło zabraknąć dyniowej wersji? tym razem postawione na kremowość, a nie gęstość.. strzał w dziesiątkę a teraz czas wrócić do rzeczywistości, ogarnąć się, bo podobno jeden z ważniejszych roków w moim życiu, trzymajcie kciuki ;) ps. przepis z wczoraj i dzisiaj
More food, love and dreamscukru (u mnie trzcinowy) 3 żółtka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 1 kg śliwek 3 białka + szczypta soli 1 łyżka cukru (u mnie trzcinowy) 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem 100 ml soku śliwkowego 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: cukier puder do posypania tarty Ja moją tartę robiłam z mrożonych śliwek, więc sok śliwkowy odlałam po ich odmrożeniu(...)wyciągnąć pestki (jeżeli korzystacie z mrożonych, to odmrozić i odlać sok do osobnej miseczki). Białka ubić z szczyptą soli dodając w trakcie łyżkę cukru. Do ubitego białka wsypać oba budynie i połączyć miksując krótko. Do szklanki lub miseczki z sokiem śliwkowym wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać tak żeby nie było grudek, po czym przelać do masy budyniowej i zmiksować
Passions hobbies lifegramów kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 500 gramów borówek szczypta soli Składniki na piankową warstwę: 6 białek 100 gramów rozpuszczonego masła 120 gramów budyniu waniliowego w proszku 15 gramów cukru z prawdziwą wanilią 180 gramów cukru sok z 1/2 limonki Wykonanie: W misce zagnieć ciasto z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek, masła pokrojonego(...)dłonią. Włóż do piekarnika i podpiecz spód przez około 15-20 minut. Ubij białka na sztywną pianę wraz z połową cukru. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo sok z limonki. Budyń wymieszaj z drugą połową cukru i stopniowo dodawaj do białek. Gdy składniki się połączą wyłącz mikser. Dodaj do całości stopione masło (nie może być gorące!), mieszając ubijaczką. Masę wyłóż
Garniec MagaliePolecam! SKŁADNIKI: ( 22 x 24 ) * ser biały 3x mielony – 800 g * jabłka – 1,5 kg * mleko – 1 szkl * masło – 100 g * cukier – 100 g * budyń waniliowy – 2 op * galaretka cytrynowa – 2 op * herbatniki – 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blachę wykładamy folią spożywczą , pokrywamy warstwą herbatników. Ser miksujemy z masłem i cukrem. Budynie mieszamy
Ostra na Słodkobudyń morelowo-waniliowy z fińską mleczną czekoladą~ W tym roku już raczej moreli nie zjem, więc pożegnałam się z nimi w pysznym i gęstym budyniu :) Zaczynamy nowy tydzień...Będzie intensywnie. Przede wszystkim w szkole...Dzisiaj kartkówka z matematyki, jutro sprawdzian z poprzedniego roku z technologii gastronomicznej, w środę odpowiedź z historii, w czwartek kartkówka z biologii. A przecież to dopiero
breakfast of dreamsCiekawy smak domowego budyniu, delikatnie jeżynowy. Świeże owoce podkreślają jego walory smakowe. Smaczny deserek dla dzieci tych mniejszych i większych :) 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 2/3 szklanki musu z jeżyn 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki mąki pszennej jeżyny rurki waniliowe Mleko wlać do garnka odlewając z tego 1/2 szklanki. Wsypać cukier i wlać mus z jeżyn (podsmażone(...)momentu wystąpienia bąbelków z powietrzem. Rozlać do pucharków. Przestudzić, posypać świeżymi jeżynami i wcisnąć rurki z kremem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Desery , DLA DZIECI Tagged: budyń , jeżyny
https:KKuchniaMniamRogaliki drożdżowe z budyniem... Składniki: 560 g mąki pszennej tortowej 10 g drożdży suchych 350 ml mleka 2 jajka 80 g masła, roztopionego 75 g cukru pół łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem cukier puder do oprószenia Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony(...)bokach około 18 x 35 cm. Kółkiem do krojenia pizzy lub ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę budyniu. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika (w przeciwnym wypadku rogaliki będą rozwijały się podczas pieczenia). Układać na blaszce
Pelusiowa Kuchniacukru pudru 1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmarynu 100 g zimnego masła 1 jajko masa serowa: 400 g serka kremowego 100 ml śmietany kremówki 1 gałązka rozmarynu 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 3 jajka 85 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 300 g moreli Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i rozmarynem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć(...)przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Ostudzić. Z kremówki wyjąć rozmaryn. Serek, kremówkę, budyń, jajka, cukier i ekstrakt zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Wylać na przestudzony spód. Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Ułożyć na masie serowej rozcięciem do góry. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczyż truskawki w połączeniu z migdałami i jeszcze większą ilością migdałów mogą być niedobre...? Pytanie jest czysto retoryczne; wszyscy bowiem wiedzą, że nie mogą. Poza tym zaciekawił mnie dodatek budyniu (zamiast mąki ziemniaczanej, dzięki temu ciasto zyskuje bardziej piaskową konsystencję) i śmietany kremówki zamiast tradycyjnego masła. Już podczas pieczenia zapachy z piekarnika kusiły ogromnie; w rezultacie nie daliśmy ciastu całkowicie(...)już pojawiają się na targach. Spróbujcie koniecznie! Ciasto truskawkowo-migdałowe Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 250 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego (proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 150 g cukru 200 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 250 g truskawek 30 g płatków migdałowych 2 łyżki cukru Truskawki umyć
Pożeraczka, czyli raz adobrze