Dyniowy budyń kukurydziany, ze śliwkami i tahini Pamiętacie jeszcze te kukurydzane budynie? i jakby mogło zabraknąć dyniowej wersji? tym razem postawione na kremowość, a nie gęstość.. strzał w dziesiątkę a teraz czas wrócić do rzeczywistości, ogarnąć się, bo podobno jeden z ważniejszych roków w moim życiu, trzymajcie kciuki ;) ps. przepis z wczoraj i dzisiaj
More food, love and dreamscukru (u mnie trzcinowy) 3 żółtka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 1 kg śliwek 3 białka + szczypta soli 1 łyżka cukru (u mnie trzcinowy) 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem 100 ml soku śliwkowego 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: cukier puder do posypania tarty Ja moją tartę robiłam z mrożonych śliwek, więc sok śliwkowy odlałam po ich odmrożeniu(...)wyciągnąć pestki (jeżeli korzystacie z mrożonych, to odmrozić i odlać sok do osobnej miseczki). Białka ubić z szczyptą soli dodając w trakcie łyżkę cukru. Do ubitego białka wsypać oba budynie i połączyć miksując krótko. Do szklanki lub miseczki z sokiem śliwkowym wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać tak żeby nie było grudek, po czym przelać do masy budyniowej i zmiksować
Passions hobbies lifegramów kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 500 gramów borówek szczypta soli Składniki na piankową warstwę: 6 białek 100 gramów rozpuszczonego masła 120 gramów budyniu waniliowego w proszku 15 gramów cukru z prawdziwą wanilią 180 gramów cukru sok z 1/2 limonki Wykonanie: W misce zagnieć ciasto z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek, masła pokrojonego(...)dłonią. Włóż do piekarnika i podpiecz spód przez około 15-20 minut. Ubij białka na sztywną pianę wraz z połową cukru. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo sok z limonki. Budyń wymieszaj z drugą połową cukru i stopniowo dodawaj do białek. Gdy składniki się połączą wyłącz mikser. Dodaj do całości stopione masło (nie może być gorące!), mieszając ubijaczką. Masę wyłóż
Garniec MagaliePolecam! SKŁADNIKI: ( 22 x 24 ) * ser biały 3x mielony – 800 g * jabłka – 1,5 kg * mleko – 1 szkl * masło – 100 g * cukier – 100 g * budyń waniliowy – 2 op * galaretka cytrynowa – 2 op * herbatniki – 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blachę wykładamy folią spożywczą , pokrywamy warstwą herbatników. Ser miksujemy z masłem i cukrem. Budynie mieszamy
Ostra na Słodkobudyń morelowo-waniliowy z fińską mleczną czekoladą~ W tym roku już raczej moreli nie zjem, więc pożegnałam się z nimi w pysznym i gęstym budyniu :) Zaczynamy nowy tydzień...Będzie intensywnie. Przede wszystkim w szkole...Dzisiaj kartkówka z matematyki, jutro sprawdzian z poprzedniego roku z technologii gastronomicznej, w środę odpowiedź z historii, w czwartek kartkówka z biologii. A przecież to dopiero
breakfast of dreamsCiekawy smak domowego budyniu, delikatnie jeżynowy. Świeże owoce podkreślają jego walory smakowe. Smaczny deserek dla dzieci tych mniejszych i większych :) 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 2/3 szklanki musu z jeżyn 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki mąki pszennej jeżyny rurki waniliowe Mleko wlać do garnka odlewając z tego 1/2 szklanki. Wsypać cukier i wlać mus z jeżyn (podsmażone(...)momentu wystąpienia bąbelków z powietrzem. Rozlać do pucharków. Przestudzić, posypać świeżymi jeżynami i wcisnąć rurki z kremem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Desery , DLA DZIECI Tagged: budyń , jeżyny
https:KKuchniaMniamRogaliki drożdżowe z budyniem... Składniki: 560 g mąki pszennej tortowej 10 g drożdży suchych 350 ml mleka 2 jajka 80 g masła, roztopionego 75 g cukru pół łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem cukier puder do oprószenia Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony(...)bokach około 18 x 35 cm. Kółkiem do krojenia pizzy lub ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę budyniu. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika (w przeciwnym wypadku rogaliki będą rozwijały się podczas pieczenia). Układać na blaszce
Pelusiowa Kuchniacukru pudru 1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmarynu 100 g zimnego masła 1 jajko masa serowa: 400 g serka kremowego 100 ml śmietany kremówki 1 gałązka rozmarynu 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 3 jajka 85 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 300 g moreli Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i rozmarynem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć(...)przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Ostudzić. Z kremówki wyjąć rozmaryn. Serek, kremówkę, budyń, jajka, cukier i ekstrakt zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Wylać na przestudzony spód. Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Ułożyć na masie serowej rozcięciem do góry. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczyż truskawki w połączeniu z migdałami i jeszcze większą ilością migdałów mogą być niedobre...? Pytanie jest czysto retoryczne; wszyscy bowiem wiedzą, że nie mogą. Poza tym zaciekawił mnie dodatek budyniu (zamiast mąki ziemniaczanej, dzięki temu ciasto zyskuje bardziej piaskową konsystencję) i śmietany kremówki zamiast tradycyjnego masła. Już podczas pieczenia zapachy z piekarnika kusiły ogromnie; w rezultacie nie daliśmy ciastu całkowicie(...)już pojawiają się na targach. Spróbujcie koniecznie! Ciasto truskawkowo-migdałowe Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 250 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego (proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 150 g cukru 200 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 250 g truskawek 30 g płatków migdałowych 2 łyżki cukru Truskawki umyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki kakao Gotujemy mieszając na małym ogniu około- 2 minut Gotowy deser rozlewamy do pucharków .Pucharki opieramy przechylone o jakieś pudełko-u mnie o opakowanie po jajkach.Gdy jasny budyń zastygnie dodajemy budyń czekoladowy.Dekorujemy owocami i listkami mięty
w mojej kuchnijako przepyszny, niedzielny deser. Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka - Składniki: 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (domowego lub "kupnego") (po ok. 250 g) Masa Budyniowa: 1000 ml mleka 2 budynie waniliowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 2 żółtka 250 g miękkiego masła cukier waniliowy cukier puder (do oprószenia całości) Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka - Sposób przygotowania: Blaszkę(...)dokładnie mieszamy do pozbycia się ewentualnych grudek (można to zrobić za pomocą miksera). Następnie powstałą "mieszankę" wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do momentu powstania budyniu. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia przykrywając folią aluminiową (aby nie tworzył się "kożuch"). Masło ubijamy na białą, puszystą masę. Następnie cały czas miksując partiami dodajemy przygotowaną masę budyniową. Jeden z blatów francuskich
Słodka StronaNajlepsza karpatka z najlepszego przepisu babci :) chrupiące ciasto, kremowy, waniliowy budyń - a wszystko to szybko i łatwo. Z tym ciastem poradzi sobie każdy, liczą się chęci i dokładnie śledzenie przepisu. Ciasto można upiec dzień wcześniej, a krem wykonać w dzień składania lub na odwrót. Gotową karpatkę przechowywać w lodówce chociaż bardzo dobrze znosi leżakowanie na stole :) Ciasto: 180 g mąki(...)papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec 20-30 minut w 200*C. Wyłączyć piekarnik i wyjąć. Wystudzone ciasto przekroić tak, aby powstały dwa takie same blaty. Budyń: 500 ml mleka 250 g masła 2 łyżki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki mąki ziemnaczanej 1 jajko 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego Odlać pół kubka mleka
Chocolate Muffin BlogPyszny deser, jako podziękowanie dla tych, którzy mi bezinteresownie pomogli! :) Składniki (6,7 szklanek): - serek kremowy np. Philadelphia 250g - śmietana 30% 400g - kilka łyżek cukru pudru - 2 szklanki budyniu (jaki kto lubi) - opakowanie ciastek biszkoptowych - 3 szklanki malin - kubek kawy Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Osobno ubić serek , dodać budyń, wymieszać. Dodać śmietanę, wszystko wymieszać. W szklankach układać kolejno warstwy
Corner With Recipesokreślenie zdecydowanie na wyrost, a ciasto wcale nie wyrasta. Ciasto ucierane ze śliwkami Składniki: kostka masła – 200g ¾ szklanki cukru szczypta soli 4 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki budyń waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia śliwki (ok. ½ kg) Ciasto ucierane ze śliwkami - składniki Przygotowanie: Masło i jajka wyciągamy z lodówki odpowiednio wcześnie aby osiągnęły temperaturę pokojową. Śliwki przekrawamy na połowę(...)zasady: gdzie cukier tam i sól). Dodajemy jajka, jedno po drugim. Po każdym jajku ucieramy ciasto na jednolita masę. Dodajemy mąkę, najlepiej przesiana przez sito. Ucieramy do połączenia. Dodajemy budyń i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko. Otrzymaną masę wykładamy na średniej wielkości blachę i układamy na wierzchu śliwki. Nigdy nie wiem czy lepiej skorka do góry czy w dół więc
Pyza i Surówkamąki 250 g masła 25 g kakao 4 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pianka : 6 białek 100 g cukru 40 g cukru waniliowego 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 100 g masła, roztopionego sok z połowy cytryny Dodatkowo : 500 g jagód , umytych i osuszonych Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier oraz posiekane(...)godziny. Ciemne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec 18 minut z termoobiegiem w 180°C. Wyjąć, wystudzić. Masło rozpuścić i przestudzić. Budyń wymieszać z połową cukru i cukrem waniliowym. Białka ubić z pozostałym cukrem i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Dodać mieszankę budyniową i zmiksować na niższych obrotach. Na koniec wmieszać
Chocolate Muffin Blog