więc nie ma potrzeby wyciągania wagi. Kolejny plus: nie potrzebujemy miksera :) Zapraszam do pieczenia! Składniki na tortownicę 22-24 cm: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 1/2 budyniu waniliowego 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 szklanka zimnego mleka 1 1/2 łyżki octu winnego białego CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie(...)miski przesiewamy mąkę, budyń i sodę oczyszczoną, dodajemy cukier. Wszystkie mokre składniki łączymy ze sobą i powoli wlewamy do suchych składników, mieszając. Gdy otrzymamy jednolitą masę bez grudek, przelewamy ją do natłuszczonej tortownicy (u mnie 23 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut do tzw. 'suchego patyczka'. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe! :) Gotowe
My Culinary Artproszkiem do pieczenia. Piec w temp. około 170 stopni około 25 minut. SKŁADNIKI NA KREM: - 1/2 litra mleka - 3 łyżki cukru - cukier waniliowy - 1 kostka masła - 1 opakowanie budyniu śmietankowego WYKONANIE Połowę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko dodać masło. Do reszty mleka dodać budyń, dobrze rozmieszać i wlać do gotującego mleka. Mieszać cały czas do uzyskania jednolitej
Zofiananiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać do niego mleko z mąkami i mieszając gotować przez chwilę na wolnym ogniu, aby budyń zgęstniał. Jeśli zamiast cukru waniliowego używamy esencji - wlać ją dopiero po ugotowaniu budyniu. Do gorącej masy włożyć masło i wymieszać do roztopienia masła i uzyskania gładkiego kremu. Uwaga. Powstaje dość luźna
Codzienna kuchnia niecodziennaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio przeglądając lodówkę zauważyłam, że mam spory zapas ciasta francuskiego. Postanowiłam wykorzystać je na jakiś słodki deser. Wymyśliłam więc ciastka z budyniem i owocami. Wyszły bardzo smaczne i co najważniejsze powstały w kilka chwil. Wyglądają bardzo efektownie i zachwycą nie jedno oko. Zachęcam wypróbować mój przepis Post Ciastka(...)francuskie z budyniem i owocami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. na masę : -160 g płatków jaglanych i ryżowych ( u mnie 100 g jaglanych i 60 g ryżowych ) - opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego - ponad litr mleka 2 % - cukier (ja dałam 2 łyżki i wyszedł umiarkowanie słodki) - 2 łyżki wiórek kokosowych - 3 łyżeczki żelatyny Mleko zagotować zostawiając 1/2 szklanki i rozprowadzając(...)niej proszek budyniowy. Gdy płyn się zagotuje wsypać płatki, budyń, cukier, wiórki i żelatynę. Gotować ok. 3 minut, zestawić z ognia do lekkiego wystudzenia, rozprowadzić na wcześniej przygotowanym spodzie. Wstawić całość do lodówki na ok 1-2 h do stężenia. na wierzch : - 2 łyżki miodu - 4 łyżki płatków migdałowych Miód rozpuścić na patelni, dodać płatki migdałowe i ozdobić
Kuchnia Elliesiedzenia w kuchni. W smaku przypomina szarlotkę. Składniki (na 4 pucharki): na spód - ok 60 g herbatników/ciasteczek zbożowych - 1/4 szklanki ciepłego mleka na budyniową masę - opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego - 0,5 l mleka - 1-2 łyżeczki żelatyny - 2 łyżki cukru - 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej crunchy) + cynamon i prażone jabłka (ja użyłam domowych) Przygotowanie : Budyń przygotować zgodnie
Kuchnia Ellieużyłam brzoskwiń, opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto. Galaretkę przygotować odpowiednio wcześniej, zalać nią owoce odsączone z syropu i odstawić do zestalenia się. Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu lub samodzielnie: pół litra mleka, 3 łyżki cukru waniliowego >klik!< , 1 czubata łyżka mąki pszennej, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 spora łyżka(...)pokruszonego biszkoptu i nasączamy go łyżką syropy z owoców lub alkoholu (w wersji dla dorosłych), na niego porcję ubitej na sztywno kremówki, niewielką ilość pokruszonego i nasączonego biszkoptu, budyń czekoladowy, nasączony biszkopt, śmietana, pokrojona na drobniejsze kawałki galaretka z owocami. Deser możemy podawać od razu lub odstawić do lodówki nawet na kilka godzin. Jest
Codzienna kuchnia niecodziennaoleju * 1 łyżka octu * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka mąki pszennej masa budyniowa * 1 litr soku pomarańczowego z dodatkiem soku z czerwonych pomarańczy * 3 łyżki cukru * 3 budynie waniliowe * 2 galaretki pomarańczowe * 100 g margaryny krem * 2 kremy waniliowe w proszku * 700 ml mleka * 2 łyżki żelatyny * 2 puszki mandarynek Sposób wykonania ciasto 1 Białka ubić na sztywno(...)piec ok. 40 min. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Wystudzone ciasto przekroić na pół w poziomie. masa budyniowa Zagotować 3/4 litra soku pomarańczowego z cukrem. w pozostałym soku rozrobić budynie, wlać do gotującego się soku cały czas mieszając najlepiej mikserem na niskich obrotach. Po zestawieniu z ognia wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać, następnie dodać margarynę i również wymieszać. Włożyć jeden
Mix smakuZagotować 1,5 szklanki mleka. Mąkę, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka zmiksować i powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Dodać miód i ponownie wymieszać. Ostudzić. Orzechy uprażyć na suchej patelni i zmiksować. Masło utrzeć, dodać ostudzony budyń i orzechy. Wszystko razem ucierać, aż powstanie gładki krem. Gotowym kremem
Oryginalny smakponieważ proporcje są idealne. Ciasto jest wspaniałe! U mnie weszło na stałe do repertuaru:) Ciasto jest przepyszne w smaku, delikatnie kruche, połączone z pianką na bazie białek i budyniu w proszku, który doskonale ją usztywnia i piana nie opada podczas pieczenia. Do tego słodko-kwaśne maliny... i mamy ciasto doskonale! Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej(...)zimnego masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA PIANKĘ: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2 x 40 g) 0,5 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego DODATKOWO: 500 g malin świeżych lub mrożonych (mrożonych nie rozmrażaj wcześniej) cukier puder do oprószenia WYKONANIE
Słodko-Słony Świat Ilonyproszek do pieczenia – 2 łyżeczki – cukier wanilinowy – 2 łyżki – śmietana kwaśna 18% – 4 łyżki – rabarbar – 350 g – budyń waniliowy – 2 szt – mleko – 700 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko z żółtkami i cukry ( 3 łyżki cukru odkładamy do posypania rabarbaru ). Siekamy masło i dodajemy(...)wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blacha 28×20 ) i delikatnie nakłuwamy. Oczyszczony rabarbar kroimy w kostkę i układamy na przygotowanym cieście. Posypujemy 3 łyżkami cukru. Budyń gotujemy na mleku i odrazu wylewamy na rabarbar. Na wierzch ścieramy ( lub kruszymy w palcach ) zimne ciasto. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.45 minut. Obficie posypujemy cukrem pudrem
Ostra na Słodkoweźmie dokładkę! SKŁADNIKI: BISZKOPT: jajka – 4 szt cukier – 4 łyżki cukier wanilinowy – 1 op proszek do pieczenia – 2 łyżeczki mąka – 4 łyżki MASA BUDYNIOWA: budyń waniliowy – 3 op cukier – 5 łyżek mleko – 1l masło – 200 g DODATKOWO : truskawki – ok. 250 g herbatniki – ok. 16 szt galaretka truskawkowa(...)minut / 180 C KREM: Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka. Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą. Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy. Dokładnie mieszamy i gorące wylewamy na upieczony biszkopt. Na całość układamy herbatniki i odstawiamy na chwilę do ostudzenia. MUS: Galaretkę gotujemy
Ostra na Słodkoresztę zagotowujemy z cukrem. Do odlanego dodajemy mąkę i żółtka , a wszystko to dokładnie razem mieszamy. Dokładnie wymieszane wlewamy powoli do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając. Powstały budyń odkładamy do całkowitego ostygnięcia. Ucieramy masło i nie przerywając dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu. Galaretkę przyrządzamy wg. przepisu na opakowaniu / zostawiamy do tężenia. CAŁOŚĆ : Na blasze ( moja
Ostra na Słodkotylko smaczna , ale i niezwykle łatwa – tam samo jak hiszpańska. Dziś mam dla Was przepis na znany hiszpański deser – LECHE FRITA , co oznacza smażone mleko / smażony budyń. Jest to świetny pomysł na deser albo przekąskę … i to nie tylko dla dzieci! Klasyczną wersję postanowiłam jednak urozmaicić dodając wiórki kokosowe , które nie tylko obłędnie pachniały , ale i przyjemnie(...)rozrabiamy. Dolewamy resztę mleka ,cukier i ziarenka wydrążone z lasek waniliowych. Wszystko razem mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając – aż do uzyskania konsystencji bardzo gęstego budyniu. Całość wylewamy na blaszkę posmarowaną odrobiną oleju. Przykrywamy folią i odstawiamy do ostudzenia ( najlepiej na noc ). Po zastygnięciu kroimy masę na kawałki. Każdy obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej
Ostra na Słodkocukier – 1,5 szkl * mąka pszenna – 1,5 szkl * kakao – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki MASA BUDYNIOWA : * mleko – 0,5 l * budyń waniliowy z cukrem – 2 szt * cukier – 3 łyżki * masło – 200 g DODATKOWO: * galaretka truskawkowa – 1 szt * polewa czekoladowa ciemna * polewa czekoladowa biała SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT JASNY(...)pieczenia. Masę wykładamy na blachę ( 28x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w 170 stopniach. Odstawiamy do ostudzenia a następnie rozcinamy na 2 blaty. MASA BUDYNIOWA : 2 budynie waniliowe gotujemy w 0,5 l mleka z dodatkiem cukru. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia , tak by nie pozostały grudki. Studzimy. Całkowicie wystudzone miksujemy na gładką masę z miękkim masłem. Odstawiamy
Ostra na Słodko