kolejne, pyszne ciacho przed Wami! Dziś mam dla Was przepis na pyszną Szarlotkę z budyniem na cieście biszkoptowym. Ciasto łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Idealne do popołudniowej kawki – z całą pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28) BISZKOPT : * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl WARSTWA(...)mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy mieszaninę z mąki i żółtek, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Masło ucieramy na gładki krem, dodajemy łyżka po łyżce wystudzonego budyniu. WARSTWA JABŁKOWA: Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, przesmażamy kilka minut. Do gorącej masy dodajemy galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy słodką herbatą, układamy warstwę jabłek, chłodzimy ok. 20 minut
Ostra na Słodkomięciutki i wilgotny, dłużej też zachowuje świeżość. Słodka cukrowa skorupka świetnie smakuje w połączeniu z mięciutkim ciastem i kwaśnym rabarbarem. Już pierwszego wieczoru zniknęła połowa, polecam więc gorąco. Budyniu można użyć waniliowego lub śmietankowego; ten o smaku toffi nadaje jednak ciastu delikatnego karmelowego posmaku, który mi bardzo odpowiada. Ciasto na maślance z rabarbarem Składniki: (na tortownicę o średnicy(...)mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 60 g budyniu o smaku toffi (proszek) 3 jajka 300 g cukru 100 ml oleju 250 g maślanki dodatkowo: 375 g rabarbaru 55 g płatków migdałowych 2 łyżki cukru Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z budyniowym proszkiem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś mam dla Was prosty i naprawdę pyszny deser: budyń z kaszy jaglanej. W sumie sama byłam zaskoczona, że to może być aż tak dobre ;) Mój budyń jaglany przygotowałam na mleku roślinnym – migdałowo-ryżowym, ale możecie użyć także zwykłego mleka krowiego lub nawet ulubionego soku. Z podanych składników wychodzą dwie duże porcję (lub trzy mniejsze). Składniki: 0,5 szklanki
Ciastkozercybezą. Korzystajmy z sezonu na rabarbar, póki trwa:) Spód: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka Masa: 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka około 500 g rabarbaru 80 g cukru Beza: 3 białka szczypta soli 100 g cukru pudru Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę(...)mleka przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące się mleko i stale mieszając, gotujemy jeszcze około 2 minuty. Do przygotowanego budyniu wsypujemy pokrojony rabarbar, uprzednio wylewając zbierającą się na dnie naczynia wodę. Całość przekładamy na ciasto kruche. Tartę wstępnie podpiekamy – około 20 minut w temp. 180 stopni. W połowie czasu
Smaki Na Talerzuklik . Teraz postanowiłam wypróbować z rabarbarem i muszę przyznać,że w każdej nowej odsłonie zachwyca mnie coraz bardziej. 400g jogurtu greckiego 150g serka waniliowego 3 jajka 1 budyń śmietankowy na 3/4 l 1/2 szkl. cukru 2 łyżki oleju 100g okrągłych biszkoptów 4-5 łodyg rabarbaru Tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty(...)Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać olej i budyń. Utrzeć na gładką masę. Następnie dodać jogurt grecki i serek waniliowy, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Pianę z białek dodać do masy jogurtowej, delikatnie połączyć. Gotową masę przełożyć na przygotowany spód z biszkoptów, wyrównać. Rabarbar dokładnie umyć,nie obierać,pokroić na kawałki
Kolorowa kuchnia Elkimąki 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka: 5 białek 1 szkl. drobnego cukru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 2 op. budyniu waniliowego bez cukru 1/2 szkl. oleju Dodatkowo: 500 g malin (świeżych lub mrożonych) cukier puder do oprószenia wierzchu Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy starte(...)suchą i czystą szklaną miskę. Warto też przygotować sobie resztę składników blisko siebie – olej przelejmy do naczynia z „dziubkiem”, by łatwiej wlewać go cienkim strumieniem, a budynie, nie przerywając ubijania, przesiewajmy na sicie bezpośrednio do pianki. Źródło
Smaki Na Talerzuźle? 😂 Biszkopt: 50 g mąki owsianej bezglutenowej 50 g mąki ryżowej bezglutenowej 3 jajka 100 g ksylitolu Masa budyniowa: 1 litr mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bezglutenowego (Amylon) 3 łyżki ksylitolu 70 g masła klarowanego Dodatkowo: galaretka truskawkowa bezglutenowa (Amylon) Przygotowanie: Biszkopt → Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W trakcie(...)silikonowej (inne formy wyłóż papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180*C, piecz 25 minut. Od razu wyciągnij i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Masa budyniowa → Przygotuj budyń w 1 litrze mleka dosładzając go ksylitolem. Kiedy masa ostygnie wmieszaj w nią masło klarowane o temperaturze pokojowej. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. A następnie wyłoż na wierzch biszkoptu. Galaretka
Zdrowie na języku :Prękoma. Wyłożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa serowa – do wysokiego naczynia dodać twaróg, żółtka, jajko i cukier, zmiksować. Podczas mieszania wlewać olej i mleko. Wsypać budyń i dokładnie wymieszać. Wlać masę serową na ciasto kruche Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 50 minut. W tym czasie jak ciasto jest w piekarniku przygotować(...)jajko, żółtko, mąkę, proszek do pieczenia Wyrobić 1 minuta, interwał ciasto rozłożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Masa serowa do naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtka, jajko, cukier, budyń, wlać mleko i olej zmiksować 3 minuty, obr 6 wylać masę na ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50 minut Przygotowanie piany do czystego i suchego
Kuchnia Pokoleńsię nim delektować Uwielbiam takie małe słodkości. Spróbujcie i Wy Składniki: (na 1 porcję) 200 g ricotty (u mnie 2 x mini ricotta po 100 g) 3 płaskie łyżeczki budyniu wiśniowego (proszek) – u mnie z eSłoneczko 2 płaskie łyżki cukru 1 jajko (najlepiej większe wiejskie) 2 kostki czekolady białej z truskawkami bez cukru – u mnie z eSłoneczko cukier(...)puder do oprószenia serniczka opcjonalnie 4-5 kandyzowanych wiśni Przygotowanie: Do miski przekładamy całą ricottę, wbijamy jajko, dodajemy budyń i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier i znów mieszamy. Powinniśmy uzyskać gładką różową masę. Nasz wiśniowy serek przekładamy do naczynia/foremki do zapiekania (u mnie w kształcie serca). Na wierzch dowolnie układamy posiekaną niedbale białą czekoladę (lekko wciskając ją w serniczek). Wiśniowy
Słodkie okruszkiJogurtowo-kokosowe ciasto a'la sernik (bez cukru) 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżki erytrolu 2 łyżki ksylitolu 40 g mąki kokosowej 4 jajka 1 opakowanie (64 g) budyniu śmietankowego Jajka ubić z ksylitolem i erytrolem na puszystą masę. W osobnej misce wymieszać budyń z mąką kokosową. Do ubitych jajek powoli dodawać jogurt, mieszając na wolnych obrotach miksera
FitKotMiałam ostatnio ochotę na kaszę jaglaną. Jednak nie taką zwykłą jaglankę, a budyń jaglany. Przyrządziłam więc sobie na śniadanie obłędnie przepyszny budyń czekoladowy z prosa. Gęsty, kremowy, słodziutki, z mocno wyczuwalną obecnością czekolady. Skusiłam się także na truskawki, które wiadomo - nie smakują jak te z ogródka, ale mimo to smak jakiś tam mają i przypominają o nadchodzącym lecie 😆 Składniki
Zdrowie na języku :Pcukru 2-3 łyżki soku z cytryny skórka starta z 1 cytryny 7 jajek (średniej wielkości) 750 g twarogu półtłustego, zmielonego 3 razy 75 g semoliny lub 2 opakowania budyniu śmietankowego Masło utrzeć z cukrem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Kolejno wbijać jajka, stopniowo, dokładnie miksując każde poprzednie. Dodawać stopniowo twaróg i semolinę (lub budyń). Masę przelać
Słodkie inspiracjepieczenia. Schłodzić w lodówce. Masa serowa 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki pełnego mleka 4 jajka szklanka cukru 700 g tłustego twarogu, zmielonego 2-3 razy 2 łyżki budyniu śmietankowego 2 szklanki surowej żurawiny, może być mrożona Wiórki zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 1-2 h. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać serek, wiórki wraz(...)mlekiem, budyń. Dokładnie zmiksować i wylać na przygotowany spód. Wysypać równomiernie żurawinę (mrożonej nie trzeba rozmrażać). Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce na dużych oczkach i posypać wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 min. * ciasto szybciej zamarznie, gdy podzielimy je na kilka mniejszych kulek - tak robiłam i tak zalecam :) trwa
Słodkie inspiracjeszczypta soli 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa ananasowa: 1 puszka ananasów 1 l soku ananasowego 3 budynie śmietankowe Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru wiórki białej czekolady - opcjonalnie Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Do białej dodajemy 6 łyżek(...)równomiernie na biszkopcie. Odstawić do wystygnięcia. Masa śmietanowa: Galaretkę przygotować w 300 ml płynu. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wlać tężejącą galaretkę. Masę rozprowadzić na budyniu ananasowym i schłodzić. Przed podaniem posypać startymi wiórkami białej czekolady
My simple kitchencukru) 6 białek 45 g ksylitolu 45 g erytrolu 0,5 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 100 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki z amarantusa duże opakowanie budyniu śmietankowego (64 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g oleju rzepakowego/oliwy 3 łyżki orzechów arachidowych siekanych 1 łyżka karobu 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego 150 ml mleka Białka(...)ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo ksylitol, ciągle ubijając. Mąkę orkiszową i amarantusową wymieszać z proszkiem do pieczenia, budyniem, ekstraktem ze stewii, karobem, orzechami. Olej dodać do ubitych białek, a następnie mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszać delikatnie. Mąkę połączyć delikatnie z masą. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach
FitKot