budyń - 12640 przepisów (strona:296/843)

Ryżowy deser z mango 139

pewno Wam posmakuje. Spróbujcie. Miłego dnia moi drodzy Aż trudno uwierzyć, że mamy już 2019 rok. Składniki: 100 g białego ryżu 2 szklanki mleka 1 budyń bez cukru – u mnie dziś o smaku malinowym, ale można użyć np. waniliowy lub śmietankowy 2 łyżki cukru* – użyłam cukier trzcinowy pełny 4 płaty mango w syropie *można użyć mniej Przygotowanie: Ryż(...)ryż przekładamy do garnka. Zalewamy 1 szklanką mleka i chwilę gotujemy (u mnie z 3-4 minuty), w między czasie słodzimy i mieszamy. W pozostałej ilości mleka rozprowadzamy nasz budyń. Następnie wlewamy go do ryżu. Całość gotujemy (na małym ogniu) często mieszając, aż całość zacznie gęstnieć (nie gotujemy zbyt długo, to nie ma być bardzo gęsty deser). Ryż przekładamy

Słodkie okruszki
Domowe belriso 242

ciężko nam wytrwać do momentu aż się schłodzi. :) Potrzebujemy: 100 g ryżu, u mnie ryż jaśminowy ze sklepu Kuchnie Świata 1 szklanka wody 0,5 litra mleka 1 budyń waniliowy odrobina ekstraktu waniliowego, u mnie ekstrakt waniliowy z ziarenkami ze sklepu Kuchnie Świata konfitura malinowa (można użyć dowolnej ulubionej lub słodkiego sosu karmelowego, czy czekoladowego) Jak ugotować ryż? Ryż jaśminowy(...)mleku przykrywamy i odstawiamy na minimum 20 minut. Najlepiej deser belriso schłodzić w lodówce, wtedy do złudzenia przypomina ten, który możemy kupić w sklepie.  Na schłodzony ryż z budyniem nakładamy kleks konfitury malinowej. Zamknij oczy i poczuj się jak w niebie! :) Dodatek w postaci konfitury malinowej możecie oczywiście wymienić na swój ulubiony dodatek. Na myśl przychodzą mi prażone jabłka

MamaOskarka
Szybki sernik budyniowy – łatwy przepis 189

święta. Spróbujcie, polecam.   Składniki: (na tortownicę 26 cm lub mniejszą) 1 kg sera z wiaderka – polecam Wieluń Mój Ulubiony 3/4 szklanki cukru pudru* 1/3 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe – u mnie Emix (2 x 41 g) 4 jajka klasy M Dodatkowo: dobrej jakości mleczna czekolada (u mnie belgijska)** i czekoladowe kuleczki (chrupki) *sernik nie jest mocno słodki(...)miski przekładamy cały ser, dodajemy cukier puder i wstępnie miksujemy. Następnie dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując. Teraz małym strumieniem wlewamy olej. Gdy składniki się połączą dodajemy budyń (proszek) i krótko miksujemy. Masę przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (u mnie środkowy poziom). Sernik obserwujemy, powinien delikatnie odchodzić od brzegów formy, a wierzch mieć lekko przyrumieniony. Czas pieczenia

Słodkie okruszki
Budyniowe naleśniki z sosem z białej czekolady i migdałami 244

słodko dzień ;)) lub pyszny deser. Spróbujcie. Miłego dnia moi drodzy. P.s. Czy do Was też zawitała zima? U nas biało Pamiętajcie o promocji w sklepie Brat.pl Składniki: 2 łyżki budyniu waniliowego – u mnie z cukrem trzcinowym 2 jajka klasy M 3 łyżki mąki pszennej pół szklanki wody / tu szklanka o pojemności 200 ml odrobina oleju Dodatkowo: 3 łyżki mleka(...)łyżki kropelek białej czekolady – polecam białą belgijską czekoladę ze sklepu Brat.pl garść migdałów kalifornijskich – u mnie ze sklepu Brat.pl plastry pomarańczy Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy budyń (proszek), mąkę pszenną i wlewamy pół szklanki wody. Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką. Masa będzie rzadka, ale ładnie się zetnie podczas smażenia. Masę wylewamy na małą patelnię z odrobiną oleju

Słodkie okruszki
KRAKERSIK Z KREMEM BUDYNIOWYM 129

litra mleka gotujemy z cukrem i ziarenkami wanilii. Pozostałe mleko miksujmy z całym jajkiem , żółtkami, oraz przesianymi mąkami. No gorące mleko wlewamy mieszankę i na wolnym ogniu gotujemy gesty budyń. Studzimy. Masło ucieramy, do utartego łyżka po łyżce dodajemy budyń. Na blachę układamy porcje krakersów, przykrywamy kremem – tworzymy 3 warstwy. Odstawiamy na kilka godzin ( najlepiej noc ) do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowo - budyniowe z kremem stracciatella 707

piec około 35 minut w temp. 175st, do tzw. "suchego patyczka". Przestudzić i przekroić na pół, po czym obie części nasączyć herbatą. Krem czekoladowy:   500ml mleka,  2 budynie czekoladowe,  50 g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady,  200g masła,  1/3 szklanki cukru,  łyżka cukru waniliowego. 400 ml mleka zagotować z cukrami oraz połamaną na kawałki(...)czekoladą. W pozostałym mleku rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko z cukrami. Stale mieszając, gotować, aż masa całkowicie zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając, dodawać po łyżce przestudzone masy budyniowej. Krem wyłożyć na pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem. Krem stracciatella:    250 ml śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru,  100 g startej

Z miłości do słodkości
Kakaowy budyń z kaszy jaglanej :) 176

Budynie z kaszy jaglanej idealnie sprawdzają się jako słodki posiłek śniadaniowy czy także deser. Praktycznie zawsze wychodzą smaczne, mimo różnego miksowania składników. I tak też było w tym przypadku. Kaszę jaglaną zmiksowałam m.in. z kakao , musem kokosowym czy zieloną spiruliną , która dodana w małej ilości nie wpływa negatywnie na smak (algi mają to do siebie, że mają ten swój specyficzny(...)posmak, niezadowalający każdego). Oczywiście nie jest to składnik niezbędny, dlatego jeżeli nie posiadasz spiruliny zwyczajnie ją pomiń lub dodaj jakiś superfoods od siebie. Budyń finalnie smakuje przepysznie, jest bardzo kremowy, kokosowo-kakaowy 😍 Składniki (1 porcja): 60 g kaszy jaglanej (Look Food) 150 ml wody 150 ml mleka sojowego  1 łyżka musu kokosowego (Look Food) 2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki

Zdrowie na języku :P
Tarta z kremem budyniowo-twarogowym i śliwkami 100

cukru pudru 125 g masła 1 jajko skórka otarta z 1 cytryny 1-2 łyżeczki soku z cytryny Masa: 300 ml mleka 100 g cukru 1 op. budyniu waniliowego 1 op. cukru wanilinowego 250 g półtłustego twarogu, zmielonego dwu/trzykrotnie 300 g śliwek sok wyciśnięty z połowy cytryny Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki(...)cukrem i cukrem wanilinowym doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy. Zimny budyń miksujemy z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny oraz zmielonym twarogiem. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek. Wylepiamy nim spód i boki natłuszczonej formy do tarty. W kilku miejscach nakłuwamy widelcem

Smaki Na Talerzu
Poranny pudding z twarogiem 118

Miały być placki z twarogu, ale to już było. Z połączenia budyniu malinowego i twarogu wyszło za to pyszne śniadanie w kokilkach. Danie to z powodzeniem można podać jako deser lub przekąskę. 250 g chudego twarogu 2 jajka 2 opakowania (80 g) budyniu bez cukru, ja użyłam malinowego 1 szklanka mleka 3-4 łyżki słodziwa (u mnie erytrol) garść owoców

Kucharzyca
Krakers z budyniem 145

sytuacje, w których naprawdę warto je zrobić. Od kilku dni chodziło za mną jakieś ciasto z kremem. Stanęło na tym, że zamiast kremu, głównym elementem ciasta będzie budyń, który bardzo fajnie komponuje się z kajmakiem i słonymi krakersami. Przygotowanie nie jest jakoś specjalnie pracochłonne. Warto tylko jednak zrobić je dzień wcześniej – uwierzcie na słowo, zdąrzy wtedy idealnie ściągnąć Podane(...)masłem. Do osobnego naczynia wbijamy jajka, pół szklanki mleka lub wody oraz oba rodzaje mąki. Mieszamy, aby nie było grudek i wlewamy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy, aby budyń się nie przypalił i gotujemy kilkanaście sekund, aby nie było czuć surowizny mąki. Czas na składanie ciasta. Na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układam herbatniki. Na herbatniki wykładam ciepłą

Jacob Tastes
Jak zrobić idealny sernik pieczony 156

wychodzi bardziej zwarty i sypki. Nie jest jednak to dodatek konieczny, jeśli preferujecie kremową konsystencję, możecie odpuścić ten element. Należy jednak pamiętać, żeby nie przesadzić z ilością skrobi lub budyniu. Z reguły wystarczy 1 opakowanie budyniu lub 4 łyżki skrobi. Na konsystencję masy ma również wpływ MASŁO . Aczkolwiek ja nie jestem zwolennikiem kremowych serników tylko bardziej zbitych i ten element

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto cytrynowe z makiem 365

otarta z 1,5 cytryny Masa: 2/3 szkl. soku z cytryny (mniej więcej z 3-4 cytryn) 1 i 1/3 szkl. mleka około 170 g cukru 2 żółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru 200 g masła Masa śmietanowa: 1 op. galaretki cytrynowej 1 i 1/2 szkl. śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru Suche składniki, a więc mąkę, cukier, proszek(...)gotujące się mleko z cukrem i sokiem z cytryny wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy do niego budyń i miksujemy do połączenia. Masę budyniową wykładamy na wystudzone ciasto, wyrównujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec

Smaki Na Talerzu
Puszysty jabłecznik z kruszonką 230

słodka, chrupiąca kruszonka. Proste ciasto, które posmakuje każdemu domownikowi. 5 jajek 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżki śmietany 18% 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 budynie śmietankowe lub waniliowe szczypta soli ok 1 kg jabłek papierówek KRUSZONKA: 50 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie masło z cukrem(...)mąką. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania ciasta. Jabłka obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i budyniami. Miękkie masło utrzeć mikserem, wsypać cukier, sól i miksować, aż zbieleje i stanie się puszyste. Dodawać po jednym jajku i śmietanę. Na końcu wsypać suche składniki i zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Formę do pieczenia

https:KKuchniaMniam
Budyń jaglany - kremowy, wegański, idealny dla dzieci :) 139

Przepyszniasty i bardzo kremowy budyń na bazie kaszy jaglanej. Do tego wegański, bezglutenowy i bezcukrowy. Składa się dosłownie z kilku składników, których połączenie dało cudowny smak. Wmieszałam w niego eliksir od ZOJO kierowany do najmłodszych, czyli The I Love You Formula . Tym samym i ja dedukuję ten przepis dzieciom, chociaż tak na prawdę taki budyń może być dla każdego

Zdrowie na języku :P