szklanka ciepłego mleka (200 ml) 100 g rozpuszczonego masła 1 jajko 40 g cukru pudru Składniki na nadzienie: 400 g sera półtłustego 60 g cukru 2 żółtka 1 łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Składniki na lukier: pół szklanki cukru pudru woda lub sok z cytryny Instrukcje Masło rozpuszczamy. Do miski rozkruszamy drożdże dodajemy łyżkę cukru(...)bardziej ciasto będzie twardsze po upieczeniu). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę. W tym czasie kiedy ciasto rośnie do miski przekładamy ser, dodajemy cukier, budyń i żółtka, całość blendujemy lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy dość cienko na prostokąt. Na środek wykładamy połowę masy serowej i przykrywamy jednym bokiem, który smarujemy
To co lubię - gotuję i polecampszennej 60 g cukru 100 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na sernik: 1 kg sera śmietankowego, 2 – krotnie mielonego lub z wiaderka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (65 g) 65 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 200 g ½ szklanki oleju (100 g) ¾ szklanki mleka 4 żółtka 2 całe jajka Na wierzch: 4 białka ½ szklanki(...)posypkę Instrukcje Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, następnie wylepiamy spód i brzegi okrągłej formy o średnicy 25 cm. Odstawiamy. Żółtka i jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy budyń, mąkę olej i mleko, miksujemy. Na koniec łyżka po łyżce dodajemy ser cały czas miksując. Na koniec dodajemy osączone z zalewy i pokrojone na kawałki brzoskwinie. Delikatnie mieszamy. Gotową masę
To co lubię - gotuję i polecamopcjonalnie) Składniki na masę serową: 1 kg białego sera (2-krotnie mielonego lub z wiaderka) 1 szkl. drobnego cukru 6 żółtek 5 białek 250 g miękkiego masła 1 opakowanie budyniu waniliowego (35 g) szczypta soli (do ubijania białek) Składniki na lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Instrukcje Ciasto: Mąkę i cukier przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, masło(...)masę, dodajemy zmielony mak, rodzynki oraz olejek migdałowy. Delikatnie mieszamy lub miksujemy na niewielkich obrotach miksera. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na gładką masę. Dodajemy ser, budyń, a na koniec ubitą pianę z 5 białek z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie wymieszać. Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową, wyrównujemy, a na nią przelewamy masę serową. Ciasto wstawiamy
To co lubię - gotuję i polecamproszku do pieczenia 50 g cukru pudru (zmielony słodzik) masa serowa 500 g twarogu półtłustego 2 łyżki masła rozpuszczonego 2 jajka pół szklanki cukru pudru 5 szt jabłek 1 budyń waniliowy łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: ciasto Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc(...)dodajemy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy folią spożywczą i składamy do zamrażarki. masa serowa Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy twaróg, masło, budyń, sok z cytryny i dokładnie miksujemy. Jabłka kroimy drobno w kostkę i obtaczamy w cynamonie. Pół czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy razem z jabłkami do masy
zdrowo i aktywniebiałek 1 szklanka drobnego cukru 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 laski wanilii można dodać jeden cukier waniliowy 60 g budyniowego proszku (bez cukru)o smaku wanilii można użyć zamiast budyniu mąki ziemniaczanej 2 krople aromatu śmietankowego 1 szczypta soli Dodatkowo: 500 g malin może być troszke mniej 3 łyżki cukru pudru do posypania ciasta Instructions Do miski lub na stolnicę(...)szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednej łyżce cukru cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Dodajemy wyskrobane ziarenka z laski wanilii cały czas miksując, mąkę ziemniaczaną lub budyń. Następnie delikatnym strumieniem dolewamy olej, miksujemy do połączenie składników. Na wystudzony spód nakładamy ptasie mleczko, równomiernie rozprowadzając. Na masę układamy maliny jedna obok drugiej, delikatnie je dociskając. Na wierzch zetrzeć
SprawdzonaKuchnia.plMĄKĘ ZIEMNIACZANĄ ORAZ POZOSTAŁE MLEKO. KIEDY MLEKO W GARNKU SIĘ ZAGOTUJE, GARNEK ZDJĄĆ Z GRZANIA I MIESZAJĄC PRZELAĆ DO NIEGO SKŁADNIKI Z MISKI. CAŁOŚĆ PONOWNIE ZAGOTOWAĆ CIĄGLE MIESZAJĄC. KIEDY BUDYŃ ZGĘSTNIEJE, ZDJĄĆ Z GRZANIA I ODSTAWIĆ NA 5 MIN NA BOK. PO PIĘCIU MINUTACH DO BUDYNIU DODAĆ MASŁO I DOBRZE WYMIESZAĆ. GARNEK PRZYKRYĆ FOLIA KUCHENNA. NASTĘPNIE W MISCE ZROBIĆ CIASTO
Pani M - kuchnia smakowitałyżka * masło – 200 g * jajko – 1 szt * żółtko – 2 szt * kwaśna śmietana 18% – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM BUDYNIOWY: * budyń waniliowy bez cukru – 80 g * mleko – 750 ml * śmietana 30% – 100 ml * cukier – 0,5 szkl * cukier z wanilią – 1 łyżka DODATKOWO: * rabarbar – 5-6 łodyg(...)mrożenia, drugą wylepiamy wyłożoną papierem blachę. KREM BUDYNIOWY: W 200 ml mleka rozrabiamy proszek budyniowy. Resztę mleka gotujemy ze śmietaną, cukrem i cukrem z wanilią. Do gorącego wlewamy rozrobiony budyń i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia. Odstawiamy. CAŁOŚĆ: Na schłodzone ( nakłute ) ciasto wylewamy lekko przestudzony krem budyniowy. Posypujemy obficie obranym i pokrojonym wcześniej na kawałki rabarbarem. Posypujemy
Ostra na Słodkomąki tortowej (2,5 szklanki) 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 g margaryny SKŁADNIKI PIANKA: 80 g budyniu waniliowego 5 białek 220 g cukru (1 szklanka) szczypta soli 100 ml oleju (½ szklanki) DODATKOWO: 250 g jagód (użyłem mrożonych) cukier puder do posypania 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem(...)funkcje góra/dół w temperaturze 180 ° C przez 15 minut. Wyciągamy tortownicę odkładamy do wystudzenia. 5. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier, budyń oraz olej. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. 6. Krem wykładamy na ostudzony spód i dodajemy owoce (u mnie mrożone, wcześniej rozmroziłem na sitku). Na wierzch ścieramy na tarce drugi kawałek zamrożonego
karolgotujecukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 szt. żółtek SKŁADNIKI MASA: 2 jajka 500 g twarożku kanapkowo – sernikowego ,,Mój ulubiony” Wieluń 125 g margaryny 1 op. budyniu waniliowego Dr.Oetker 165 g cukru (3/4 szklanki) 250 g brzoskwiń (puszka) SKŁADNIKI BEZA: 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 szt. białek 3 łyżki cukru 1. Przygotowanie ciasta. Do mąki dodajemy margarynę(...)żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia. Całość ucieramy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki. 2. Przygotowanie masy. Twaróg ucieramy z cukrem, masłem i jajkami. Dodajemy budyń i dokładnie mieszamy. 3. Przygotowanie bezy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier oraz mąkę i przez chwilę ubijamy. 4. Spód tortownicy (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia . Na spód tortownicy wykładamy
karolgotujeszklanki cukru 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg białego sera 6 żółtek 6 białek 1 szklanka cukru 3 / 4 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe 3 / 4 szklanki mleka 1 szczypta soli kilka kropel aromatu cytrynowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto na spód: Mąkę przesiać, dodać masło, jajko, cukier, śmietanę oraz proszek do pieczenia(...)serowa: Biały ser zemleć trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żółtka utrzeć z cukrem na kremową konsystencję. Wlewać stopniowo olej, następnie dodać ser, dokładnie zmiksować. Do masy serowej dosypać budynie śmietankowe, wlać mleko i kilka kropelek aromatu cytrynowego. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszać ją w masę serową. Wykonanie Dużą blachę do pieczenia
niecodziennikparyZiarna z 1 laski wanilii Sok z 1,5 cytryny Skórka z 1 cytryny 6 łyżek wiórków kokosowych 400 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 opakowania budyniu waniliowego 300-400 g herbatników pełnoziarnistych (czekoladowe) 5 łyżek oleju kokosowego Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania spodu. Herbatniki kruszymy w drobny proszek, najlepiej przy pomocy tłuczka lub blendera. Następnie(...)misy od blendera. Dodajemy do tego sok z cytryny oraz startą skórkę cytryny i blendujemy na jednolitą masę. Następnie do tej masy dodajemy również cukier, wanilię, mleko kokosowe, budyń w proszku oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystkie składniki ponownie blendujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy 4 łyżki wiórków kokosowych i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Z lodówki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnelekka słoność masy dzięki dodatkowi masła orzechowego sprawia że wszyscy się nim zachwycają. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto makowe: 1 puszka masy makowej 850 gram 1 opakowanie budyniu waniliowego 6 dużych jajek rozmiar L 4 łyżki kaszy manny 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru szczypta soli Pozostałe składniki: 500 gram gładkiego masła orzechowego 500 gram serka(...)mlecznej czekolady 100 gram 3 łyżki śmietany 12% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Pieczemy ciasto makowe: do dużej miski wykładamy masę makową, dodajemy żółtka, kasze manny, proszek do pieczenia i budyń waniliowy, całość dokładnie mieszamy bądź miksujemy. W drugiej misce ubijamy ze szczyptą soli białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania, dodajemy łyżkę cukru. Do masy makowej dodajemy ubite białka, całość
Blog kulinarny S9.PLszybki w wykonaniu. A co najważniejsze ciasteczka błyskawicznie …znikają. Składniki 250g masła 150g brązowego cukru 2 jajka 500g mąki krupczatki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 budynie waniliowe bez cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie cukier waniliowy) Wykonanie Masło utrzeć z cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym. Wymieszać suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, budynie). Połączyć masę maślaną
Tajemnice Smakuklonowego 70 g ksylitolu lub erytrytolu szczypta ekstraktu ze stewii – opcjonalnie (można dodać trochę więcej sypkiego słodzika) 125 g serka mascarpone 2 łyżki oleju 40 g sypkiego budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 45 g mielonych orzechów laskowych + dodatkowe do dekoracji ciastek, około 25 sztuk 1 łyżka karobu lub kakao Jajko ubić z syropem(...)klonowym i sypkim słodzikiem na gładką masę, dodać olej. Zmielone płatki owsiane (lub mąkę owsianą) wymieszać z budyniem, proszkiem do pieczenia, orzechami laskowymi i karobem. Dodać do mokrych składników i zmiksować lub wymieszać ręcznie do uzyskania gładkiej masy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać łyżką po kawałku ciasta
Fitkotpszenną wymieszaj w 0.5 szklanki mleka aż do uzyskania jednolitej konsystencji; 2. Pozostałe mleko zagotuj wraz z cukrami, dodaj roztrzepane mleko z żółtkami i mąkami, mieszaj aż do uzyskania budyniu bez grudek. Odstaw do wystudzenia; 3. Utrzyj margarynę, dodawaj po łyżce schłodzonego budyniu aż do uzyskania jednolitej masy, dodaj wiórki kokosowe; 4. Układaj naprzemiennie: herbatniki, masa, herbatniki aż do wykończenia
Prosty przepis na