budyń - 12640 przepisów (strona:309/843)

Zupa waniliowo-dyniowa 120

Sądzę, że gdyby dodać miąższ z laski wanilii zupa zyskałaby jeszcze wspanialszy aromat :) Składniki na 2 porcje: 1/2 litra mleka + pół szklanki 4 łyżki puree z dyni 2 łyżeczki budyniu waniliowego 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki płatków migdałowych Płatki migdałowe rumienimy na patelni na złoty kolor i odstawiamy na bok. 1/2 litra mleka wlewamy do garnka(...)zagotowujemy. W pół szklance mleka rozprowadzamy budyń z jedną łyżką cukru. Do gotującego się mleka wlewamy masę budyniową i chwilę gotujemy aż całość lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy cynamon oraz puree dyniowe i za pomocą blendera wszystko miksujemy. Rozlewamy do filiżanek i posypujemy płatkami migdałowymi i szczyptą cynamonu

My simple kitchen
Ciasto jogurtowo - kokosowe (jak sernik) 138

cukier waniliowy 1/4 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jogurtowo-kokosowa: 700 g jogurtu naturalnego 1/4 szklanki cukru 15 dag wiórków kokosowych 6 białek 1 budyń śmietankowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia dowolny dżem:* *najlepiej wybrać dżem o kwaśnym smaku. Ja dodałam wiśniowy. Jednak moim zdaniem ciasto jest wystarczająco słodkie i dżem można spokojnie pominąć(...)dzielimy je na 2 części. Jedną połową ciasta wylepiamy dno blaszki a drugą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Jogurt naturalny mieszamy z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe, budyń oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą jogurtową. Spód ciasta smarujemy dżemem a następnie wylewamy masę jogurtowo - kokosową. Wyjmujemy pozostałe ciasto z zamrażarki i ścieramy

My simple kitchen
Sernik w kakaowym cieście 124

łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 3 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 1 łyżka kwaśnej śmietany Masa serowa: 1000 g twarogu na sernik 1 szklanka cukru pudru 1 budyń waniliowy 4 jajka 200 g śmietany 18% aromat rumowy kandyzowana skórka pomarańczowa Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną połowę zawinąć w folię spożywczą(...)część ciasta wyłożyć na blaszkę i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. W międzyczasie przygotować masę serową. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać śmietanę i budyń waniliowy. Następnie porcjami dodawać ser. Na końcu dorzucić skórkę pomarańczową i aromat. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę serową a na wierzch zetrzeć na tarce drugą połowę ciasta z zamrażalnika. Całość

My simple kitchen
Ciasto Barbie 187

cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa różowa: 1 litr soku typu "Kubuś" w kolorze różowym 3 budynie malinowe Pianka różowa: 2 śnieżki 2 szklanki mleka 2 galaretki malinowe Dodatkowo: dwa opakowania "Delicji" o smaku malinowym 1 galaretka malinowa Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy(...)wychodzi nieco bardziej suchy, dlatego radziłabym go wcześniej naponczować. Ja użyłam do tego celu wody z sokiem z cytryny i cukrem. Masa różowa: Odlewamy szklankę soku, w której rozprowadzamy budynie z 3 łyżkami cukru. Resztę soku zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozwór budyniowy i mieszamy aż całość zgęstnieje. Gorącą jeszcze masę wylewamy na biszkopt i równo rozprowadzamy. Na masie układamy

My simple kitchen
Sernik tradycyjny 191

jajko szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 4 jajka 100 ml mleka 70 ml oleju skórka i sok z jednej cytryny lub pomarańczy 225 g cukru 2 budynie waniliowe 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 1 gorzka lub mleczna czekolada 1 łyżka masła 100 ml śmietany 30 % Wszystkie składniki na ciasto szybko i dokładnie ze sobą zagnieść. Ciasto(...)Podpiec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.W międzyczasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser. Ciągle mieszając dodawać budynie, mleko, olej i sok z cytrusów. Następnie wsypać skórkę pomarańczową. Białka ubić ze szczyptą soli  na sztywno. Nie używając już miksera wmieszać je delikatnie do masy serowej. Całość przelać

My simple kitchen
Ciasto rabarbarowo-bezowe 145

mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 7-8 łyżek mleka  Beza: 6 białek 300 g cukru 40 g płatków migdałowych Masa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru 2 budynie waniliowe 2 galaretki truskawkowe 150 g cukru 200 ml wody 10 łyżek wody Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 śmietan fix 2 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru(...)mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i zalewamy 200 ml wody. Gotujemy aż rabarbar zacznie się rozpadać ale będą jeszcze widoczne kawałki. W 10 łyżkach wody rozprowadzamy dwa budynie waniliowe i wlewamy do gotującego się rabarbaru. Bardzo dokładnie mieszamy aż całość dobrze się ze sobą połączy i nabierze gładkiej struktury. Gotujemy dosłownie przez moment i zdejmujemy z ognia

My simple kitchen
Ciasto z sercem 137

masła 1/2 szklanki cukru czerwony barwnik spożywczy Waniliowe ciasto 2 szklanki mąki 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy (40g) Różowe ciasto: Masło ucieramy na miękki puch. Wsypujemy cukier i nadal ucieramy. Dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy mąkę. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste wówczas dodać 2-3 łyżki mleka(...)dobrze wystudzić. Następnie pokroić na równej grubości plastry. Za pomocą foremki wykroić serduszka. Przygotować ciasto waniliowe. Waniliowe ciasto: Ciasto przygotowujemy w ten sam sposób jak ciasto różowe, zastępując barwnik budyniem waniliowym. Keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. 1/3 ciasta wykładamy do formy i wygładzamy. Następnie układamy serduszka z ciasta jedno obok drugiego, wciskając je w ciasto (jak na obrazku). Pozostałe

My simple kitchen
Sernik gotowany w miodowym cieście 183

łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera 1 szklanka cukru 25 dag masła 1 cukier waniliowy 4 jajka 3 budynie waniliowe 1 szklanka mleka Polewa czekoladowa: ½ kostki masła 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie konieczności podsypywać mąką(...)cukrem i cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia. Jajka wbić do miseczki i lekko roztrzepać. Dodać do masła mieszając. Masę podgrzać i stopniowo dodawać ser, ciągle mieszając. W mleku rozmieszać budynie i wlać do masy serowej. Całość gotować na małym ogniu aż masa wyraźnie zgęstnieje.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć jeden placek miodowy. Na niego wylać połowę jeszcze gorącej

My simple kitchen
Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 3740

masła lub margaryny (zimnego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek  Pianka budyniowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju  Dodatkowo: 500 g truskawek Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagniatamy ze sobą. Ciasto dzielimy na dwie części (40 % i 60 %) i wkładamy do zamrażarki. Blachę o wymiarach(...)stopni. Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Pianka budyniowa: Białka ubić na sztywno. Partiami dosypywać cukier oraz cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej bezy. Następnie dodać budynie, wymieszać, a na końcu wlewać powoli olej. Na wystudzony spód wyłożyć pianę. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Większe owoce pokroić na połówki. Układać je otworami do góry, lekko wciskając

My simple kitchen
Szybki budyń czekoladowy z chia 118

Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej są częstym gościem w deserech w naszym menu. Ten przepis najprostszy jaki można wymyśleć znalazłam tutaj [ klik ] i budyń tak zrobiony zauroczył moje serce. Popróbujcie, posmakujcie i napiszcie czy Wam smakowało. Szybki budyń czekoladowy z chia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kruche babeczki z budyniem 152

zeszłym tygodniu w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie miałam wziąć udział i piec babeczki z budyniem, ale tak się złożyło że nie zdążyłam opublikować swojego postu w obowiązującym terminie. Dlatego jak to sie mówi "co się odwlecze to nie uciecze" dzisiaj prezentuje wam przepis Pawła i Magdy z bloga Chleby info i ich babeczki nadziewane z budyniem. Zapraszam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Karpatka. Kusząca dama z białą czekoladą. 186

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (silikonu nie trzeba wykładać papierem, tak samo maty teflonowej). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.  Krem: 500 g mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 5 kostek białej czekolady pół szklanki cukru 200 g masła w temperaturze pokojowej W szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, resztę zagotowujemy z kostkami czekolady. Do gotującego się mleka(...)wlewamy miksturę mleka i proszku budyniowego. (Gotujemy jak zwykły budyń, ale bez cukru) Odstawiamy do ostygnięcia.  Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch, po czym dodajemy po łyżce zimnego kremu i dokładnie miksujemy. Masę przekładamy na zimny blat ciasta i przykrywamy drugim zimnym blatem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Całość można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! :) Skomentuj

MamaOskarka
Sernik z pianką na kruchym spodzie 203

idealne ciasto do kawy, jest prosty w przygotowaniu, smaczny, ładnie wygląda i świetnie smakuje. Składniki: Masa: twaróg sernikowy z wiaderka- 1 kg, 3 żółtka 125 g rozpuszczonego masła 1 budyń śmietankowy lub waniliowy z cukrem Winiary 1 szklanka cukru Spód: 1 szklanka mąki (poj. 250 ml) 1 łyżeczka proszku do pieczenia np. Winiary 3 łyżki cukru 3 żółtka 1 łyżka(...)formy. Masa białkowa: 8 białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier, aż do jego rozpuszczenia. Masa serowa: Mieszamy mikserem składniki: ser, żółtka i cukier, dodajemy 1 budyń , na koniec wlewamy rozpuszczone masło, wszystko dokładnie miksujemy. Przekładamy masę serową do formy, pieczemy sernik ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Następnie zmniejszamy temperaturę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik bananowy z limonką 208

twarogu 3 x mielonego 200 g serka kremowego 20% tłuszczu 3 jajka 180-200 g ksylitolu lub cukru 3 dojrzałe bananay sok z 1-2 limonki 1 budyń waniliowy Dodatkowo : 80 g białej czekolady 40 ml śmietany kremówki   Wykonanie: sucharki z masłem i wiórkami kokosowymi umieścić w kielichowym blenderze i zmielić do konsystencji "mokrego piasku" . Wyłożyć na dno tortownicy(...)posmarować masłem.Umieścic w lodówce do stężenia na czas przygotowywania masy serowej banany obrać, pokroić, obwicie skropić sokiem z limonki i zblendować na gładkie puree ser zmiksować z cukrem, budyniem i bananami. Do masy serowej wbijać po jednym jajku i miksować krótko, tylko do połączenia składników mase serową przelać do tortownicy  piec przez pierwsze 15 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!