brzmi apetycznie... Karpatka Królewska - Składniki: Ciasto: 3 jajka 75 g masła 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wody szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka wódki Masy: 500 ml mleka budyń śmietankowy łyżka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru (lub więcej) 2 żółtka cukier waniliowy ok. 100 g miękkiego masła ziarenka z laski wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią) łyżka kakao(...)stopni i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut do zrumienienia wierzchów ciasta. Tak samo postępujemy z drugą częścią masy. Masa: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy żółtka, budyń w proszku, mąki, cukier oraz cukier waniliowy - dokładnie mieszamy do momentu powstania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy, niemal ciągle mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć szybko i energicznie mieszamy do momentu całkowitego zgęstnienia - studzimy
Słodka Stronapieczenia 40 g mielonych orzechów laskowych masa serowa: 800 g serka kremowego 450 g puree z dyni 350 g słodzonego mleka skondensowanego 250 ml śmietany kremówki (38%) 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy 5 jajek polewa: 90 g ciemnej czekolady (65%) 100 ml śmietany kremówki (38%) Czekoladę(...)miksera. Ciasto równomiernie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 15 minut. Przestudzić. Serek zmiksować na gładką masę z dyniowym puree, mlekiem, śmietaną, budyniem, cynamonem, ekstraktem i skórką pomarańczową. Na końcu po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Masę serową wyłożyć na upieczony spód. Piec w 175 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzespód: 65 g ciastek digestive 175 g orzechów laskowych 50 g masła masa serowa: 1 kg twarogu 3krotnie zmielonego 250 śmietany kremówki (38%) 200 g cukru 35 g budyniu waniliowego (proszek) 5 jajek 200 ml mocnej, ostudzonej kawy dodatkowo: 150 ml śmietany kremówki (38%) 12 kawowych ziarenek z czekolady Masło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć. 75 g orzechów zmielić(...)spodzie formy, schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Schłodzony spód podpiec w 200 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Twaróg zmiksować ze śmietaną, cukrem i budyniem. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu wlać kawę, wymieszać. Boki tortownicy posmarować masłem. Masę przelać na przestudzony spód. Piec 10 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie zmielonego 3 jajka 200 g ciemnej czekolady (70%) 80 g ciemnego brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki budyniu czekoladowego (proszek) mus z białej czekolady: 80 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 listek żelatyny dodatkowo: 1 owoc granatu Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, wymieszać(...)przez 10-12 minut. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić a kąpieli wodnej, przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, partiami dodawać twaróg. Dodać czekoladę, zmiskować. Dodać ekstrakt i budyń, połączyć. Masę przelać na podpieczony spód. Piec w 140 st. C. przez 40 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko masa serowa: 500 g serka mascarpone 150 g mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 150 g borówek amerykańskich 85 g malin 1 łyżka mąki pszennej dodatkowo: 40 g malin 50 g borówek amerykańskich 1/2 opakowania (37 g) galaretki morelowej 200 ml wrzątku(...)przez 15 minut. Wystudzić. Z pozostałego ciasta wykroić paski o szerokości 5 cm, wyłożyć nimi brzegi tortownicy, formując krawędź. Mascarpone, mleko skondensowane, jajka, ekstrakt i budyń umieścić w misce. Zmiksować na gładką masę - tylko do połączenia składników. Owoce obtoczyć w mące, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką.Masę przelać do formy. Piec w 150 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzedłużej w piekarniku. Babeczki intensywnie kokosowe Składniki: (na 5 sztuk) 250 ml mleka kokosowego 275 g mąki pszennej 120 g cukru 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g budyniu śmietankowego (proszek) 70 g wiórków kokosowych 2 jajka 75 ml oleju dodatkowo: 100 g ciemnej czekolady (50%) 5 truskawek Jajka dobrze ubić, partiami dodawać cukier. Mleko wymieszać z olejem(...)mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z budyniem i wiórkami kokosowymi. Do ubitych jajek na zmianę dodawać składniki płynne i suche, miksując na najniższych obrotach miksera. Foremki na mini babeczki posmarować masłem i wysypać mąką. Przelać masę do foremek. Piec w 170 st. C. 30-35 minut. Przestudzić 10-15 minut, wyjąć z formy i ostudzić całkowicie. Czekoladę rozpuścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepszennej 20 g kakao 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko nadzienie: 200 g chałwy waniliowej 200 g serka mascarpone 2 jajka 1,5 budyniu waniliowego (proszek) 2 łyżki cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) wierzch: 400 g jeżyn 150 ml zimnej wody 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciemnego brązowego cukru 2 łyżki(...)wyjąć z piekarnika, wyjąć papier z obciążeniem. Dopiekać jeszcze 5 minut w 190 st. C. Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko przestudzić. W tym czasie zmiskować chałwę z mascarpone, jajkami, budyniem, cukrem i śmietaną. Jeśli zostaną kawałeczki chałwy, nie szkodzi. Wylać masę na podpieczony spód. Piec w 175 st. C. przez 30 minut, aż wierzch się zezłoci. Ostudzić w uchylonym piekarniku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciastek digestive 60 g ciasteczek amaretti 45 g masła masa serowa: 600 g twarogu 3krotnie mielonego 250 ml śmietany kremówki (38%) 4 białka 150 g cukru 2 łyżki budyniu waniliowego 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów dodatkowo: 250 g jeżyn 1 łyżka likieru z czarnej porzeczki 20 g płatków migdałowych Jeżyny polać likierem, delikatnie przemieszać, odstawić na 1-2 godziny(...)ciastkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, ciasteczka ugnieść na spodzie dłonią lub łyżką. Podpiec w 180 st. C. przez 12-15 minut. Przestudzić. Twaróg, kremówkę, białka, cukier, budyń i ekstrakt dokładnie wymieszać tylko do połączenia składników (nie ubijać). Masę przełożyć na spód, posypać jeżynami i płatkami migdałów. Piec w 150 st. C. przez 60-90 minut, aż wierzch sernika
Pożeraczka, czyli raz adobrzekakao 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko masa dyniowa: 200 g musu z dyni 2 jajka 150 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków 80 g cukru 1 łyżka soku(...)fasolą). Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Usunąć z ciasta kulki i papier. Piec kolejne 10 minut w 180 st. C. Przestudzić. Mus z dyni, jajka, kremówkę, budyń, cukier, sok z cytryny i przyprawy umieścić w misce. Zmiksować tylko do połączenia składników. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Piec w 160 st. C. przez 30 minut. Wystudzić w uchylonym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKokosowy budyń z suszona kostką kokosową, prażonymi wiórkami kokosowymi, białą czekoladą i bananem Idealne śniadanie na początek tygodnia Sprawdzian z polskiego odhaczony. W tym tygodniu jeszcze "tylko" dwa. Składniki: 100ml mleczka kokosowego 200ml mleka 20g mąki ziemniaczanej łyżka wiórek kokosowych cukier/coś do posłodzenia szczypta soli Odlewamy część mleka i mieszamy z mąką, resztę mleka wraz(...)cukrem i wiórkami wstawiamy na palnik doprowadzając do wrzenia(po zagotowaniu się mleka wiórki odcedziłam, bo chciałam mieć :gładki" budyń, ale nie jest to konieczne) wlewamy zawartość miseczki do garnka, cały czas mieszając. Chwilę podgrzewamy. Ps. Ja mleczko kokosowe, mleko i wiórki zmieszałam ze sobą wieczorem i wstawiłam do lodówki :P Hmmm, co myślicie o tym bym pod niektórymi postami
More food, love and dreamsKukurydziany budyń bananowy z masłem orzechowym i miodem Ok. Jeden sprawdzian już za mną, jeszcze tylko dwa, kartkówka, Bóg wie co jeszcze i święta. Damy radę :D Składniki: ok.300ml mleka banan(ok100g?) 30g mąki kukurydzianej szczypta cynamonu, aromat waniliowy ew.cukier 3/4 mleka wstawiam na palnik.Banana miksuję i dodaję do mleka. Resztę mleka mieszam z mąką i cynamonem(...)wlewam do zagotowanego mleka, cały czas mieszając. Zostawiam na małym ogniu i gotuję kilka minut do zgęstnienia, często mieszając.. Ps. Ostrzegam, konsystencja tego budyniu różni się od takiego zwykłego, tą porównałabym bardziej do jakiegoś kremu
More food, love and dreamsrozwalić je i przy okazji ochlapać podłogę krwią, no po prostu cudownie..... Przepis: ( inspiracja) 4 łyżki płatków jęczmiennych łyżka otrębów pszennych łyżka kakao łyżka budyniu czekoladowego + ok. 50ml mleka do rozrobienia 1/2 zmiksowanego banana 1/2 małego jabłka startego na dużych oczkach cynamon, sól, aromat rumowy, coś do posłodzenia ok.300ml wody/mleka* Szklankę wody zagotowuję(...)wrzucam płatki i solę, przykrywam i gotuję do wchłonięcia płynów. Ew. dolewam jeszcze aby płatki nie były twarde. Dodaję banana,kakao, cynamon, aromat, słodzę i zagotowuję. Budyń rozpuszczam w mleku i wlewam do gotującej się masy, energicznie mieszam. Dodaję jabłko. Przekładam do miseczki, strudze i wkładam do lodówki. * Nie wiem ile dokładanie wyszło bo w trakcie cały czas dolewałam
More food, love and dreamschyba lekko niedopieczony. Nie wiem, nie wnikam cieszę się ostatnim dni ferii. Składniki: 200g sera na sernik jajko 100g zmiksowanego banana 2 łyżki kakaa 2 łyżki budyniu czekoladowego* cynamon, sól, aromat, coś do posłodzenia 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajko miksuje z bananem, dodaję budyń, kakao, ser i resztę składników. Przekładam do natłuszczonego naczynka i piekę
More food, love and dreamszapieczona jaglanka pod domowym budyniem waniliowym z gruszką i daktylami (inspiracja) Lekko zmęczona, a przede mną jeszcze rodzinny obiad i spotkanie z D. Co tam jutrzejszy sprawdzian z chemii. Raz się żyje. Składniki: 50g kaszy jaglanej szklanka wody/mleka* sól, coś do posłodzenia, cynamon szklanka mleka żółtko łyżka cukru 20g mąki ziemniaczanej kawałek laski wanilii gruszka kilka daktyli Kaszę(...)dodaję do żółtka. Wanilię wyjmuję, a powstałą masę wlewam do gotującego się mleka, energicznie mieszając. Gruszkę i daktyle kroję, mieszam z kaszą i przesypuje do wysmarowanego masłem naczynka. Zalewam budyniem i piekę ok.30-35min w 180 stopniach. *jak wolicie, ja wolę na wodzie
More food, love and dreamsDomowy czekoladowy budyń (z kremówką czekoladą i kakao) z truskawkami i jagodami To chyba najlepszy budyń jaki kiedykolwiek jadłam, nie wiem, czy to za sprawą kremówki, czekolady czy żółtka, może wszystkiego naraz, nie ważne, był pyszny A w niedzielne popołudnia wybieram się z mamą na jagody Boo, jak to moja mama mówi... -Mamoo, kupisz mi jagód jak gdzieś zobaczysz
More food, love and dreams