mąki pszennej ? szczypta soli ? 50 g masła ? 2 łyżki spirytusu ? 1 litr oleju rzepakowego ? cukier puder do posypania Krem adwokatowy ? 1/2 szklanki mleka ? 200 ml adwokatu ? 1 żółtko ? 1 budyń waniliowy ? 1 łyżeczka cukru Wykonanie : Krem adwokatowy ? Zagotować mleko z cukrem. ? Adwokat wymieszać z żółtkiem i budyniem, następnie wlać na gotujące mleko ciągle mieszając, aby nie przypalić kremu. Ciasto drożdźowe
To co kochamPiec w temp. 170 st.C przez 20 minut. Masa budyniowa ? Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z żółtkami i mąkami. ? Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. ? Ugotować budyń ciągle mieszając, aby masa się nie przypaliła. ? Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu, ucierać, aż zrobi się gładka. Piana zaparzana ? Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić
To co kochamświąteczny stół, nasza babka biszkoptowa sprawdzi się idealnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BABKA BISZKOPTOWA PRZEPIS Składniki 4 jajka (temp. pokojowa) 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu o smaku toffi 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewa 3-4 łyżki masy krówkowej 1-2 łyżki mleka 1/2 szklanki posiekanych orzechów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie 1. Białka oddzielić(...)żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka, jedno po drugim. 2. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać do połączenia za pomocą drewnianej łyżki. 3. Foremkę z kominkiem wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Przelać masę. 4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego
Przepiski.plCiasto: 1 szkl. wody 12,5 dag masła 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka jajek (w zależności od wielkości jest to 4 lub 5) Krem: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1 kostka masła Przygotowanie Ciasto: masło roztopić w garnku, dodać wodę i zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa(...)ciasta przełożyć do blaszki (40 cm x 25 cm) i piec 25 minut, następnie zmniejszyć temp. do 150 i jeszcze 10 minut. Powtórzyć pieczenie drugiego placka. Krem: ugotować 2 budynie wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzone ubijać mikserem z kostką masła. Kremem przełożyć ciasto, wierzch pospać cukrem pudrem. Autor przepisu: Urszula Artykuł Idealna karpatka pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisysię na talerzu. Polecam wypróbować! CIASTO PTASIE MLECZKO PRZEPIS Składniki Biszkopt 100 g mąki pszennej 4 jajka (temp. pokojowa) 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie czekoladowe bez cukru Masa 500 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka przezroczysta 250 ml wody Polewa 100 ml śmietanki kremówki 30 g masła 30 g kakao 20 g cukru(...)cały czas ubijać. Gdy masa będzie już szklista, zmniejszyć obroty miksera i do piany dodawać żółtka, jedno po drugim. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Suche składniki przesypać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać przy użyciu szpatułki. Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić
Przepiski.plSKŁADNIKI : 200 g dowolnych ciastek maślanych 100 g masła 3 jajka 1 szklanka cukru ( można dodać mniej ) 200 ml śmietany 30 % 1 kg sera wiaderkowego 1 budyń waniliowy bez cukru 40 g 460 g masy kajmakowej dowolne orzechy do posypania PRZYGOTOWANIE : Na początek miksujemy 200 g ciastek maślanych. Ciastka można użyć dowolne o dowolnym smaku(...)cukru. Całość ucieram aż masa będzie puszysta. Do jajek wlewam 200 ml śmietany 30 %, mieszamy. Do tego dodaję 1 kg sera wiaderkowego. Do masy wsypuję 1 budyń waniliowy bez cukru. Dodaję również kajmak o smaku krówkowym, masa ma 460 g. Trochę kajmaku zostawiamy do dekoracji na wierzch sernika. Ser mamy wymieszany. Wylewamy
Kulinarne Fantazje Marioliherbatników kakaowych 100 g masła MASA SEROWA 1,5 kg twarogu półtłustego 500 g chałwy waniliowej 400 ml słodkiej śmietanki 30% 8 jajek 250 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru Polewa 160 g mlecznej czekolady 100 ml słodkiej śmietanki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Blaszkę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki drobno(...)przekładamy do rondelka. Dodajemy śmietankę kremówkę i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do przestygnięcia. Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Przekładamy do miski, dodajemy cukier, śmietankę z chałwą, budyń w proszku i miksujemy na gładką masę. Masę serową przekładamy na podpieczony spód. Blaszkę z sernikiem wstawiamy na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 80 minut w 180 stopniach. Grzanie
Przepiski.plkoniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym do 170⁰ piekarniku przez 25 -30 min. Z mleka jajek, czekolady, cukru i mąki ugotować budyń. Odlać 250 ml i zmiksować z jajkami, mąką i cukrem. Resztę mleka zagotować z czekoladą (mieszając by czekolada się rozpuściła). Na gotujące mleko wlać zmiksowane pozostałe składniki. Zagotować. Masło utrzeć(...)następnie małymi porcjami dodawać wystudzony budyń dalej ucierać. Wystudzony biszkopt przekroić na pół, posmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Wyrównać. Na kremie ułożyć herbatniki. Polać wódką (łyżką na każdy herbatnik). Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając lekko (ma być na tyle ciepłe by czekolada się rozpuściła, trzeba uważać aby się nie zagotowała). Polać ciasto. Wstawić
Wasze Przepisypyszny i bardzo prosty do zrobienia sernik cytrynowy pieczony na ciasteczkowym spodzie. Składniki 20 dag masła 35 dag cukru łyżeczka skórki startej z cytryny olejek cytrynowy 6 jajek 2 budynie śmietankowe 1 kg mielonego półtłustego twarogu 20 dag herbatników maślanych cukier puder do oprószenia Przygotowanie Miękkie masło utrzyj z cukrem, skórką i olejkiem cytrynowym, dodawaj kolejno żółtka, budyń
Wasze Przepisywykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskając, aby uzyskać równą powierzchnię. Składniki na masę serową: 1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka) 6 jajek 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 250 ml śmietanki 30% 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy o wadze 16g aromat cytrynowy ulubione bakalie: u mnie namoczone wcześniej rodzynki(...)skórki pomarańczowej kandyzowanej Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy po łyżce twaróg, następnie budynie i śmietanę. Dodajemy bakalie. Mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy na piernikowy spód. Na wierzch sernika wykładamy drugą część piernikowej kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-70 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika, a sernik studzimy
Walijskie Pichceniewyciskamy do miseczki. Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko roślinne, wsypujemy mąkę, cukier puder i mieszamy dokładnie trzepaczką. Całość stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy nasz budyń cały czas mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonego budyniu dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny oraz masło roślinne w partiach i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przestudzony
Lamarida.pljajka 5) 2 łyżki kakao 6) 40 g mąki ziemniaczanej 7) 20 g budyniu śmietankowego 8) 2 łyżeczki skórki tartej z cytryny 9) kilka kropli aromatu cytrynowego 10) 1,5 łyżeczki proszku(...)połączenia składników. Następnie dodajemy skórkę cytrynową oraz mieszankę mąki i proszku i wszystko delikatnie mieszamy. 3. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy aromat cytrynowy i budyń śmietankowy i mieszamy, a do drugiej dodajemy kakao i mieszamy. 4. Do foremek na babeczki przekładamy na przemian trochę ciasta czekoladowego i trochę ciasta jasnego. Na wierzch posypujemy czekoladowe dropsy
Na kulinarnym poligoniezebrę. Coś wspaniałego! Składniki: Spód ciasta: 200g herbatników lub ciastek korzennych 100g roztopionego masła (lub margaryny) Masa serowa 1kg mielonego sera twarogowego (może być z wiaderka) 1 budyń śmietankowy 150g masła (lub margaryny) 4 jajka pół szklanki cukru Masa makowa: 850g masy makowej z bakaliami (domowej lub z puszki) 4 jajka pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru(...)Przygotowujemy masę serową. Masło roztapiamy i studzimy. Białka jaj ubijamy na sztywno i odkładamy na później *** *** W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem *** *** Dodajemy zmielony ser, roztopione masło oraz budyń (sam proszek) *** *** Całość dokładnie mieszamy mikserem *** *** Dodajemy ubite wcześniej białka i mieszamy łyżką lub szpatułką do momentu połączenia się składników *** *** Przygotowujemy masę makową. Białka jaj ubijamy na sztywno i odkładamy
Blog z Apetytemcały czas mieszając ( kiedy masa zacznie gęstnieć, należy mieszać dość energicznie, aby nie utworzyły się grudki ). Zmniejszyć ogień na minimum i pogotować przez minutę, nie zapominając o mieszaniu. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło ucierać przez kilka minut, by stało się puszyste i jaśniejsze. Następnie porcjami dodawać wystudzony(...)budyń, miksując/ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu ( nie należy miksować zbyt energicznie, gdyż krem może się zwarzyć, najlepiej robić to na niskich obrotach miksera spokojnymi ruchami ). Warstwa z galaretką i dżemem: Wodę zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić obie galaretki. Do gorących galaretek dodać dżem porzeczkowy i dokładnie wymieszać, najlepiej rózgą kuchenną, aby dżem dobrze rozprowadził
Opowieści z piekarnika