bardzo szybki w wykonaniu, dla niezapowiedzianych gości albo na obiad w tygodniu. Jem zdrowo: Krem pomidorowo- paprykowy Drukuj przepis Składniki 2 duże czerwone papryki 4 małe pietruszki 700 gram pasty z pomidorów (mogą być te z puszki, czy w butelkach) 2 średnie cebule 2 łyżki masła 4 duże ząbki czosnku 1 listr wywaru mięsnego lub warzywnego (ewentualnie z kostki rosołowej(...)tymianek, curry 2 łyżki serka mascarpone listonic_name = "Jem zdrowo: Krem pomidorowo- paprykowy (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 duże czerwone papryki 4 małe pietruszki 700 gram pasty z pomidorów (mogą być te z puszki, czy w butelkach) 2 średnie cebule 2 łyżki masła 4 duże ząbki czosnku 1 listr wywaru mięsnego lub warzywnego (ewentualnie z kostki rosołowej
CoolinarniePLPrzedstawiam Wam przepis na bardzo prostą pastę serbską AJVAR która urzeka smakiem i aromatem. Pieczony bakłażan i papryka łączy się z pomidorami i czosnkiem i w moment mamy idealną pastę na np. chrupiący chlebek, do makaronu czy jako baza do aromatycznego gulaszu czy farszów. Ze swojej strony dodam suszone pomidory by dodać ich niesamowity aromat do już znanego połączenia smakowego(...)bakłażana i papryki. Zapraszam! Na ok 300-350ml pasty Czas przygotowania: ok. 30 minut Składniki: Pół dużego bakłażana 3/4 papryki zielonej (tak jak tu) lub czerwonej 5 suszonych pomidorów 1 duży ząbek czosnku Pół szklanki przecieru pomidorowego Sól himalajska Pieprz czarny Listki mięty na górę Ocet jabłkowy Olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Bakłażana i paprykę kroimy w duże kostki, układamy
Kuchnia PROzdrowotnaAjvar, czyli pasta z papryki i bakłażanów, na całych Bałkanach jest niezastąpionym dodatkiem do pieczonych mięs. Doskonale sprawdzi się jednak także na kanapkach z wędliną czy serem - zamiast ketchupu. W sieci znajdziecie wiele przepisów na ajvar, różniących się zarówno proporcjami papryki i bakłażanów, jak i dodatkami do pasty. Mój ajvar jest mocno paprykowy, z wyraźnym posmakiem ziół, ale radzę(...)eksperymentować, by opracować skład, który będzie najodpowiedniejszy dla Waszego podniebienia. Upieczoną paprykę trzeba obrać ze skórki Składniki (na ok. 500 ml pasty): 10 średnich papryk (używam tylko czerwonych) 2 spore bakłażany 4 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek mielona ostra papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu winnego kilka pędów oregano kilka listków
W SMAKjesienne dni. Dobrze przyprawiona ma niezapomniany smak i świetnie rozgrzewa. Jest też tania - za kilogram cebuli cukrowej trzeba zapłacić jedynie 2 zł. Dodanie do zupy imbiru i pasty curry zapobiega wzdęciom i innym sensacjom żołądkowym, które zwykle towarzyszą jedzeniu smażonej czy duszonej cebuli. Krem z cebuli można podać z grzankami lub z natką pietruszki. Składniki (na średni garnek(...)cebuli cukrowej 1 główka czosnku włoszczyzna 8 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 1 łyżka masła klarowanego 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka żółtej pasty curry 330 ml śmietany 30 proc. szczypta gałki muszkatołowej pieprz sól Sposób przygotowania: Włoszczyznę umyć, włożyć do garnka i zalać tylko taką ilością wody, by ją przykryła. Doprowadzić do wrzenia
W SMAKcieście. Jedną z moich ulubionych jest ta z zapieczonym camembertem, wyłożonym na warstwie świeżo zmielonego pieprzu. Pikantną warstwę można przygotować także na inne sposoby. Tym razem zdecydowałem się na pastę z papryczek chilli w oliwie. Tarta dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki (na tartę średnicy 30 cm): 2,5 szklanki mąki krupczatki 150 g zimnego masła(...)zimnej śmietanki 30 proc. szczypta soli 2 łyżki pasty z papryczek chilli w oliwie ok. 250 g miękkiego camemberta ok. 100 g płatków z migdałów. Sposób przygotowania: Do miksera wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli i zimne masło pokrojone w plastry. Całość utrzeć jak najszybciej, tak by masło nie zdążyło się rozgrzać. Wlać zimną śmietankę i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć
W SMAKniczego, jako przystawkę. Polecam! składniki 1 kg oczyszczonych małych kalmarów 1/2 szklanki słodkiego wina (białe lub czerwone, może być porto) 1/2 szklanki ryżu (najlepiej długoziarnistego) 1 łyżka pasty pomidorowej 2 - 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2-3 ząbki czosnku, posiekanego 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 1/2 szklanki wody(...)sól, pieprz dodatkowo wykałaczki przygotowanie Kalmary oczyścić - usunąć szkielet, z tuby wyjąć tułów, odciąć macki - zachować - wszystko jak pokazano na filmie. Przygotować farsz. Wino wymieszać z pastą pomidorową. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i połowę pociętych macek, smażyć na średnim ogniu. Kiedy cebula i czosnek zmiękną, dodać wino z pastą pomidorową, natkę pietruszki
Stare GaryZdejmij patelnię z ognia i wmieszaj śmietanę. Dopraw jeżeli to konieczne i podawaj z makaronem. Smacznego! English version Hungarian pork tenderloin paprikash (4 servings) Ingredients: 170 g uncooked egg pasta 500 g pork tenderloin, trimmed and cut into 2 cm pieces salt and pepper 5 teaspoons olive oil or vegetable oil 1 big onion, chopped 1 bell pepper, chopped(...)paste 1 teaspoon chopped fresh thyme 1 teaspoon hot paprika 1/2 cup dry white wine 1 cup chicken stock 1 tablespoon cider vinegar 3 tablespoons sour cream Preparation: Cook pasta according to package directions, drain and set aside. Sprinkle pork with salt and pepper. Heat a large skillet over medium-high heat., add 2 teaspoons oil, next add pork
karmelowywarzyw ucinamy paski ogórków i odstawiamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia, przygotowujemy folię, ucinamy odpowiedni kawałek (w zależności od długości terriny) , kładziemy na nią plastry łososia, następnie przygotowujemy pasty: serek hochland kanapkowy ze szczypiorkiem (150gr.), 1 mały plasterek drobno pokrojonego łososia, poduszona marchewka, przyprawy oraz połowa zimnej żelatyny, wszystko razem mieszamy i kładziemy na łososia, na pastę kładziemy plastry(...)ogórka, Przygotowujemy drugą pastę: 1/2 opakowania serka Almette z ziołami, drobno posiekana pietruszka ewentualnie przyprawy, kładziemy na ogórek, zwijamy łososia, zawijamy folię i terrina wędruje do lodówki, Po kilku godzinach potrzebny jest Wam naprawdę ostry nóż, aby pociąć ładnie terrinę i gotowe! SMACZNEGO
Kuchnia BeatyTapenada pomidorowa - suszone pomidory zmiksowane z kilkoma łyżeczkami zalewy olejowej, w której są trzymane. Z taką właśnie pastą pomidorową są szaszłyki, które znalazłam na kwestii smaku.com (modyfikując przepis) i które postanowiłam zrobić, ponieważ uwielbiam suszone pomidory. Ilość składników podaję na 1 szaszłyka, ponieważ miałam jednego kotleta schabowego :) Składniki: 1 kotlet schabowy bez kości 2 pomidory suszone i 3 łyżeczki(...)minuty z każdej strony). Tłuszczu, wytopnionego z boczku, nie wylewamu, ponieważ będziemy smażyć na nim szaszłyk 2 pomidory miksujemy z 3 łyżeczkami zalewy olejowej ze słoika, żeby powstała pasta pomidorowa Utworzoną tapenadą smarujemy kotlet Na pastę pomidorową układamy podsmażone plasterki boczku Następnie zwijamy całość w rulon Rulon kroimy w mini roladki i nakłuwamy na patyczek do szaszłyków Podgrzewamy tłuszcz, który
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSmaczliwka - nic innego, jak awokado:) To drugi przepis na moim blogu z udziałem tego owocu. Kiedyś pokazywałam jak zrobić pastę do kanapek (przepis od mojej mamy). Dzisiaj - smaczliwka z łososiem (przepis od mojego brata). Bardzo zdrowe, bogate w witaminy A i C oraz żelazo, awokado zalecane jest dla osób z anemią. Poza tym nie zawiera dużej ilości cukrów(...)Można też wsadzić na jeden dzień w mąkę. A co zrobić, żeby rozgniecione awokado po obraniu nie czerniało? Nie wyrzucajmy pestki. Po rozdrobnieniu owocu widelcem, trzymamy ją w rozgniecionej paście do momentu podania na stół. Pestkę wyjmujemy z pasty tuż przed ostatecznym wykonaniem dania. Awokado rozdrabniamy widelcem - doprawiamy solą i mieszamy Łososia rozdrabniamy widelcem - również doprawiamy i mieszamy Najpierw układamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKiedyś już publikowałam podobny przepis, ale tamten zawierał trochę inny dodatek - twarożek i czosnek. Był to przepis na pastę z awokado mojej mamy . Innym razem pokazywałam Wam jak można połączyć awokado z łososiem - i to był przepis mojego brata :) Wówczas był to tatar ze smaczliwką . Dzisiaj mam dla Was pastę również z awokado, ale dodatkiem jest jajko(...)owoc do miseczki, dodajemy sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz - rozdrabniamy widelcem na masę Następnie dodajemy jajko pokrojone na kawałki i znowu mieszamy widelcem na jednolitą masę Smarujemy pastą pieczywo, ale bez uprzedniego smarowania go masłem. Zjadamy z pomidorkami koktajlowymi Smacznego:) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBardzo lubimy wędzoną makrelę. Najlepiej smakuje Nam taka tradycyjna i łatwa w wykonaniu pasta z makreli z jajkami i szczypiorkiem. Tradycyjna pasta z makreli SKŁADNIKI: 1 mała makrela wędzona 2-3 jajka szczypiorek sól pieprz 2 łyżki majonezu Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Makrelę obieramy dokładnie z ości i przekładamy do miski(...)pokrojone jajka. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy, po czym dodajemy do miski z rybą i jajkami. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną pastę nakładamy na pieczywo. Można też wszystkie składniki po prostu zmiksować, ale ja wolę w takiej wersji
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś szybka pasta, którą z pewnością można określić mianem "fit". I jednocześnie szybki i krótki wpis, bo brakuje mi weny na coś konstruktywnego... Pasta twarogowa z jajkiem SKŁADNIKI: 200 g twarogu chudego 2 jajka 1 pęczek szczypiorku jogurt naturalny sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Twaróg(...)rozdrabiamy i przekładamy do miksera (rozdrabniacza), dodajemy do niego obrane jajka o raz połowę posiekanego szczypiorku. Do całości dodajemy 2-3 łyżki jogurtu naturalnego i miksujemy. Doprawiamy pastę solą i pieprzem i posypujemy z wierzchu pozostałym szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPożywna pasta kanapkowa, której głównym składnikiem jest biała fasolka konserwowa z puszki. Dodane ziarna sezamu nadają całości oryginalnego smaku . Pasta kanapkowa z białej fasoli SKŁADNIKI : 100 g białej fasoli z puszki kawałek pora 1 łyżka sezamu natka pietruszki 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz PRZYGOTOWANIE : Fasolę białą odcedzamy z zalewy z puszki i przekładamy do miseczki. Pora(...)kawałeczki i dodajemy do fasoli, całość posypujemy ziarnami sezamu. Całość rozgniatamy widelcem, lub jeśli wolimy gładszą konsystencję to miksujemy. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy, po czym dodajemy do pasty razem z oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiniej jajka. Połączenie okazało się trafione i wchodzi na stałe do Naszego menu. Jajecznica z rybą na pomidorowo SKŁADNIKI: 2-3 jajka 1 puszka filetów z makreli z pasta pomidorowo-czosnkową w oleju Grall 1/4 pora sól pieprz 1 łyżka przecieru pomidorowego Przygotowanie: Otwieram puszkę z rybą i przelewam na patelnię olej. Gdy się rozgrzeje przesmażam na nim pokrojonego drobno(...)większe kawałki ryby. Po przesmażeniu całości wbijam jajka i mieszam. Smażę aż całość się połączy a jajka zetną. Do przygotowania dzisiejszego dania wykorzystałam filety z makreli z pastą pomidorowo-czosnkową w oleju firmy Grall. Generalnie takie rybki są u mnie w domu bardzo lubiane. Kawałki ryby są dosyć duże, a nie rozdrobnione. Jak dla mnie mogłoby w puszce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki