Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem

Przepis na : kolacja

W lutym Regionalne Smaki goszczą na ziemi  wielkopolskiej, przygotowujemy przysmak  bardzo charakterystyczny dla tego regionu. Pyry z gzikiem , to gwarowa nazwa ziemniaków podawanych z pastą twarogową. Podstawą tej potrawy są ziemniaki ugotowane lub upieczone . Ważne, aby nie obierać ich ze skórki, wtedy zachowują swoje walory smakowe. Gzik powstaje z twarogu wymieszanego ze śmietaną (lub jogurtem, mlekiem, kefirem). Przyprawia się go solą,  pieprzem i obowiązkowo trzeba dodać cebulkę lub szc... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Codziennik Kuchenny

Warto przeczytać

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Autor

Renata Karon-SlomczynskaRenata Karon-Slomczynska

Na blogu Codziennik Kuchenny dzielę się pasją do kulinariów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ziemniaki, twaróg, pasta, pasty, pieczywo, papryka, ogórki, kefir, kanapki, kanapka, kolacja, obiad, pieczone ziemniaki, ziemniaki w mundurkach, ziemniaki na obiad, pieczone ziemniaki z czosnkiem, bez pieczenia

Inne przepisy z Codziennik Kuchenny

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.