Coś prostego co urozmaici śniadanie, tosty czy mini kanapeczki na imprezie. Masełko z siekanymi suszonymi pomidorami, suszoną szałwią i odrobiną pasty chilli. Zapraszam :) Na 125 g masełka Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 100g masła 82 % tłuszczu 25g suszonych pomidorów z zalewy z oleju słonecznikowego szczypta suszonej szałwii szczypta pasty chilli sól himalajska Przygotowanie: 1/ Do miski wrzucamy pokrojone masło(...)masła o temperaturze pokojowej dodajemy bardzo drobno posiekane suszone pomidory, szczyptę szałwii, pasty chilli oraz soli. 2/ Energicznie ugniatamy łyżeczką masło w miseczce nad zapalonym palnikiem w bezpiecznej odległości (tak by masło powili się rozpuszczało i łączyło z resztą składników) 3/ Gdy masło maziste i nie ma grudek przekładamy je do foremki na lód a następnie mrozimy aż stwardnieje. Twarde
Kuchnia PROzdrowotnadziś inną tajska potrawę, wołowinę curry. Przygotowanie tej potrawy nie zajmuje więcej niż 7 min. Ugotowanie jakieś 10 min. Składniki: 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka zielonej pasty curry, 225 g wołowiny pociętej w cienkie plastry, 2 czerwone chili, drobno pokrojone, 1 łyżeczka sosu rybnego (w oryginalnym przepisie są 2 łyżki, mi wystarczy jedna), kabaczek pokrojony w plastry(...)kostkę, 1 łyżka cukru (ja nie dodałam), 225 ml mleczka kokosowego, liście bazylii (dekoracja do posypania). Wykonanie: W wysokim naczyniu rozgrzać oliwę, następnie podsmażyć czosnek. Dodać pastę curry i dobrze wymieszać. Dodać wołowinę i chwilę gotować. Dodać mleczko kokosowe, jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać wody. Gotować pod przykryciem, następnie dodać resztę składników, oprócz bazylii. Serwować tuż
Kulinarna rozmowaCurry poza tym jest prostsze w wykonaniu i nie wymaga aż tylu przypraw. Składniki: Olej do smażenia, Mleczko koksowe puszka, Kawałki kurczaka, 2 duże pieczarki, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka ciemnego cukru, Sok z połowy limonki, Ząbek czosnku, Cebula, Ryż jaśminowy, Natka pietruszki, jak dekoracja. Wykonanie(...)Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z ryżem
Kulinarna rozmowaMakarony lubię za ich prostotę i szybkość przygotowania. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, wymieszać z makaronem i syta pasta gotowa. Idealna na obiad po ciężkim dniu w pracy, szybka do zrobienia jako lunch w pracy, a z niebanalnymi dodatkami nada się także na spotkanie ze znajomymi. Makaron daje nam tyle możliwości :) Składniki na 2 porcje: 30-35 dag piersi(...)kurczaka 1,5 łyżki pasty z suszonych pomidorów lub kilka suszonych pomidorów drobno pokrojonych 4 kostki brykietu szpinaku mrożonego 1 ząbek czosnku 150 ml śmietany 18 % Opcjonalnie Tymianek Sól Pieprz 1 łyżka oleju 200-250 g makaronu Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju. Pod koniec dodać posiekany
Fabryka pomysłówKtóż z nas nie lubi past Lisnera - łososiowej, krewetkowej czy jajecznej. Kogóż z nas nie ogarnia czasami lenistwo i brak chęci do spędzenia czasu przy kuchence. I kogo z nas nie spotyka sytuacja że w chlebaku brak świeżego chleba. Na to wszystko rozwiązanie ma jak zawsze Brasileiro. Problem zasuszonego chleba lub bułki paryskiej już dawno został u nas rozwiązany. Potrzebne(...)sosem wkładamy do miseczki, rozdrabniamy a do tego dodajemy 2 łyżki majonezu (to nasze proporcje, można 1 łyżkę). Solimy i pieprzymy. A następnie... podgrzewamy w mikrofalówce tak aby pasta była ciepła. W międzyczasie nasze sucharki wkładamy do piekarnika smarując je masłem. Gotowe grzanki smarujemy pastą i małe coś na ząb gotowe
Smaki Brazyliijest na to sposób :) Krążki cebulowe! kojarzone są głównie z fast foodem lecz tu zostaną wzbogacone o razową mąkę żytnią. Do tej taniej przekąski dodamy paprykę szpiczastą, orzeszki ziemne, pastę chilli i czosnek, razem z krążkami utworzą coś co z pewnością Wam zasmakuje. Będzie to również ekonomiczny zestaw anty przeziębieniowy: cebula, czosnek i ostra papryka, dwa pierwsze znamy bardzo dobrze(...)czosnku polskiego Ciasto: 3 łyżki płaskie mąki żytniej typ 2000, 1 jajko, 2 łyżki mleka, sól himalajska, pieprz czarny Olej słonecznikowy lub z arachidowy Czubek łyżeczki pasty chilli Rukola do dekoracji Przygotowanie: 1/ Kroimy drobno pół ząbka czosnku, paprykę w okrągłe paski 2/ Mieszamy składniki na ciasto energicznie łyżką i dodajemy do niego
Kuchnia PROzdrowotnaJest to przepis na wszystkim znaną pastę jajeczną :) Rzodkiewki i szczypiorek pochodzą już z mojego ogródka. Sałatę dopiero co flancowałam więc ta ze zdjęcia pochodzi jeszcze ze sklepu :) Składniki: 5 - 6 jajek ugotowanych na twardo 4 rzodkiewki pęczek szczypiorku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 10 - 15 dag kostki sera żółtego (można pominąć) sól, pieprz Jajka gotujemy(...)trzemy na tarce. Rzodkiewki myjemy i również trzemy na tarce. Ser trzemy na tarce. Dodajemy drobno pokrojony szczypior, majonez i jogurt oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy. Pastą smarujemy najlepiej pełnoziarniste tosty :) Pasta jajeczna
Bon Appetit Małgorzatyzupę (u mnie 2 udka z kurczaka) włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, cebula) sól, pieprz 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 4 cm paska świeżego imbiru opakowanie pasty pomidorowej albo sło iczek przecieru pomidorowego 1 papryczka chili albo pół łyżeczki przyprawy chili opakowanie soczewicy czerwonej bazylia do dekoracji śmietana do zabielenia. Gotujemy wywar z mięsa, gdy mięso będzie(...)miękkie dodajemy włoszczyznę i gotujemy następne pół godziny. Na koniec dodajemy słoiczek pasty pomidorowej i robimy tradycyjną pomidorową. Doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie namaczamy w zimnej wodzie soczewicę, około pół godziny. Po tym czasie dodajemy do gotującej się w ciąż zupy. Gotujemy około 15 minut. Gdy soczewica jest miękka dodajemy pastę pomidorową,imbir tarty, paprykę i drobno
Bon Appetit MałgorzatyWielkanocnym stole obowiązkowe są faszerowane jajca. Dziś odsłona z cudownymi pomidorami suszonymi oraz fetą. Ładny kolor jajka zawdzięczają marchwi oraz paście paprykowej. Następne planuję zrobić z awokado oraz oliwkami i wasabi. Zobaczę, które lepsze? Chociaż chyba najlepsze są te zwykłe z majonezem i ze szczypiorkiem :) Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 3 szt. pomidorów suszonych z oliwy 1 mała(...)marchewka 1 łyżeczka pasty paprykowej (można pominąć) około. 2 łyżek sera typu feta świeżo mielony pieprz szczypiorek 3 łyżki majonezu 4 łyżki naturalnego jogurtu. Jajka przekrawamy na połówki i wydrążamy żółtka, które mieszamy na gładką masę z ugotowaną marchewką, fetą oraz majonezem i pastą paprykową. Doprawiamy pieprzem. Wypełniamy białka. Pomidorki suszone drobno siekamy i układamy
Bon Appetit Małgorzatyprzepisami - Kwestii Smaku . W ubiegłym roku odwzorowałam go w 100%, a w tym postanowiłam coś zmienić. I powiem Wam, że smakuje chyba jeszcze lepiej. Jest idealny jako np. pasta na kanapkę lub po prostu sam. Myślę, że może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych śledzi na wigilijnym stole. Składniki (na małą miseczkę): 4 małe filety śledziowe (np. z oleju(...)grzybków marynowanych 3 suszone pomidory z oliwy pół małej cebuli 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 1,5 łyżeczki pasty z papryczek chilli lub 1 posiekana świeża papryczka chilli pół łyżeczki cukru Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie ok. 1 godzinę , żeby nie były za słone. Wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę . Grzybki, pomidory
Zakręcony Widelecrybnych i to najlepiej w formie zabawnych kształtów ;-) Ja jednak już jako małe dziecko uwielbiałam wszelkie szprotki i śledzie , zwłaszcza w pomidorowym sosie ;) Już nie wspomnąć o moich ulubionych pastach z rybkami, takich jak pasta jajeczna z tuńczykiem , czy pasta jajczna z makrelą . Jako nastolatka byłam zakochana w śledziach firmy Seko , które mama kupowała na każde Święta Bożego Narodzenia
Kulinarne Przebojeidealne.To kuchnia pelna ryb i owocow morza.Podstawa sosu zamiast tradycyjnej smietany kremowki jest tu mleko kokosowe-zdrowe,tluste,a nie podnoszace poziomu cholesterolu.Ryba w tym wydaniu smakuje wysmienicie.Smak czerwonej pasty curry z mlekiem kokosowym to cudowna harmonia smakow.W orginale aromatu calemu daniu nadaja listki limonki-kaffir (nie do pomyslenia,by w kuchni tajlandzkiej mogloby ich zabraknac).U nas z powodzeniem(...)wygladajace jak rozsypane czerwone koraliki nadaja tej potrawie tylko urody i charakteru. Skladniki: 400 g lososia ( swiezy lub mrozony-wczesniej rozmrozic) 400 ml mleka kokosowego 2 lyzki czerwonej curry pasty sol,cukier tymianek cytrynowy,ewentualnie skorka z limonki jagody goji Wykonanie: Mleko kokosowe wlac do garnuszka dodac paste curry i zagotowac.Zmniejszyc moc palnika i odparowac sos do uzyskania kremowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rewelacyjny,bo niezwykle smaczny,zdrowy jak zaden inny i upieczony bez dodatku jajek oraz calkowicie bez cukru i dodatku jakiegokolwiek innego slodzika..Pomysl sie narodzil po wyprodukowaniu przeze mnie pasty daktylowo-chalwowej. Pasta byla tak slodziutka,taka niesamowicie chalwowa i tak cudownie pyszna,ze nie moglam sie od niej oderwac.Najchetniej dodawalabym ja do wszystkiego.W miedzyczasie natknelam sie gdzies na notke(...)mielonych orzechow laskowych 6-8 daktyli Skladniki na mase serowa: 1/2 kg sera z wiaderka 250 g daktyli + 250 ml wody lub mleka kokosowego 4 lyzki pasty tahini 1/2 puszki mleka kokosowego-tylko biala tlusta czesc z gory 3 lyzki maczki kukurydzianej (ziemniaczanej) 1 lyzka esencji waniliowej-domowej Polewa czekoladowa: 3 lyzki kakao 3 lyzki wody 1 czubata lyzka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!możemy pokroić czosnek w plasterki, następnie wyciąć w udźcu szczeliny i go w nich umieścić. Oczywiście dzięki temu zabiegowi otrzymamy bardziej wyrazisty czosnkowy smak. Z reszty przypraw możemy zrobić pastę do nacierania jagnięciny. Najłatwiej przygotować taką pastę wykorzystując 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę drobno mielonego świeżego rozmarynu oraz po 2 łyżeczki soli koszernej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu(...)natarciu udźca taką pastą warto odstawić go przed wyłożeniem na ruszt na około 30 minut do miejsca w temperaturze pokojowej. Pozwoli to mięsu lepiej wchłonąć smaki. Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka – ciąg dalszy is a post from: naRuszcie.pl The post Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka – ciąg dalszy appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciebyło i tym razem! Połączyłam delikatny filet z indyka ze słodkim , a jednocześnie lekko kwaskowatym , świeżym owocem mango . Niesamowitego smaku i aromatu dodała marynata z curry , chili i pasty kokosowej. Sałatka ze smażonych ziemniaczków , rukoli i pomidorków koktajlowych to taka kropka nad I , która sprawiła , że danie nie tylko rewelacyjnie smakowało , ale i wyglądało iście królewsko ;) Pycha! SKŁADNIKI: ( 2 porcje(...)filet z indyka – ok. 350 g * świeże mango – 100 g * pasta kokosowa – 2 łyżki * jogurt naturalny – 2 łyżki * trawa cytrynowa – 2 szt * curry – 1 łyżeczka * sól – 1 łyżeczka * pieprz mielony – 1 szczypta * papryka chili ( świeża ) – 1 szt * olej rzepakowy – 150 ml SAŁATKA : * ziemniaki – 150 g * pomidory koktajlowe
Ostra na Słodko