używać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i gulaszów. Ja dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki nasion kuminu 1/2 łyżeczki nasion kminku(...)średnim ogniu smażymy cebulę, czosnek i chili. Smażymy 10-12 minut, aż warzywa nabiorą ciemnego, wędzonego koloru i niemal się skarmelizują. Za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki na gładką pastę. Harissę przechowujemy w słoiku w lodówce przez 2 tygodnie, a nawet dłużej. Hummus z harissą: 1 szklanka ugotowanej soczewicy 1 ząbek czosnku 1 łyżka harissy 2 łyżki tahiny
Smakowity Blog Kulinarnyużyłam Kieleckiego bo najbardziej mi smakuje 1 ząbek czosnku 2 jajka ugotowane na twardo 1 kulka sera mozarella 100 g sera mozarella wiórki 1 łyżka bardzo ostrej zielonej pasty curry 1 łyżka indyjskiego sosu Korma 1 świeża papryczka chili 1,5 łyżeczki przyprawy curry 0,5 łyżeczki świeżo zmielonej mieszanki przypraw Garam Masala 4 garści mix'u sałat (cykoria(...)Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy je w cienkie paseczki. Wkładamy do szklanego naczynia ( miska, lub głęboki talerz), dodajemy jedną łyżkę zielonej pasty i sosu Korma, oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy tak, aby każdy kawałek piersi z kurczaka był obtoczony w sosie i paście. Smażymy następnie na patelni aż mięso się
ClauditteMissCookingOryginalne pasty i krem do tego dania przywiózł mi mój tata z wycieczki jaką odbył na Węgrzech :) Mam z zanadrzu jeszcze kilka innych dobroci także szykują się kolejne Węgierskie dania :) Składniki na Gulyás: 500 g świeżego mięsa wieprzowego 3 duże pomidory np. Malinówki 3 duże ząbki czosnku polskiego 3 duże cebule 1 duża marchewka 4 papryki kolorowe 1 ostra(...)świeża papryczka chilli lub węgierska 2 łyżeczki pasty Erős Pista (Ostry Stefek) Kliknij tutaj 1 łyżeczka kremu Fokhagymakrém Kliknij tutaj 1 łyżeczka przecieru Piros Arany (Czerwone Złoto) Kliknij tutaj 100 g przecieru (koncentratu) pomidorowego Pudliszki 3 łyżki smalcu pieprz Przygotowanie: Włączamy i rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni z opcją góra i dół. Gdy będzie
ClauditteMissCookingczasie na mym stole i na blogu będą gościć dania włoskie. Składniki (wymieszać razem z mięsem): 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 łyżka condimento per pasta alla pizzaiola- origano, pomodoro, paprika, sale 1 łyżka condimento per pasta alla tartufata- cipolla, sale, prezzemolo, fungi porcini, olive, farina di riso 1 jajko 1 płaska łyżeczka Aglio(...)Peperoncino- Italian Seasoning for pasta with garlic, chili, onions, basil, oregano, parsley Dodatkowo: Suszone pomidory makaron muszle do faszerowania tarty ser Gran Biragahi Danie zrobiłam w tych dwóch wariantach ponieważ wiem, że moje dziecko będzie miało ochotę na mięsne kuleczki jak i muszelki. jako, że danie jest bardzo proste i szybkie do wykonania mogłam sobie pozwolić na takie dwie formy
ClauditteMissCookingsię błyskawicznie i to, poza smakiem, jest również jej dużą zaletą. Polecam ! Zainspirował mnie przepis z tej strony Składniki ( porcja na 3 osoby) 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry 1 x 400 ml puszka mleka kokosowego 500 g szpinaku baby 500 ml bulionu drobiowego 1 czerwone chili bez pestek drobno pokrojone sok z limonki do smaku(...)pulpetów przełożyć do miski wyrobić dokładnie. Uformować 9 pulpecików wielkości orzecha włoskiego. Zagotować bulion, włożyć do niego pulpety i gotować na małym ogniu ok 10 minut. W międzyczasie umieścić pastę curry w średniej wielkości garnku, dodać kilka łyżek mleka kokosowego, rozmieszać na pastę lekko podgrzewając. Dodać pozostałe mleko kokosowe i szpinak. Wymieszać, a następnie dolać bulion w którym gotowaliśmy pulpety
Stare GaryPierwszy przepis który postanowiłam przetestować ze świetnej książki Marty Dymek „Jadłonomia”. Pasta bardzo nam smakowała, szczególnie ze świeżym pieczywem. Jestem pewna, że będę ją robić dosyć często więc polecam :) główka czosnku puszka białej fasoli 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/3 szklanki oliwy z oliwek łyżeczka soku z cytryny 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny sól i pieprz do smaku(...)ząbki. Delikatnie smarujemy go olejem i pieczemy w 180 stopniach do miękkości (około 30 minut). Upieczony studzimy po czym wyciskamy go łupin i miksujemy z pozostałymi składnikami na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogstała smutno w lodówce. Smutne były też suszone pomidory. No i żal mi się ich zrobiło, wiec wymodziłam takie coś. Do chlebka, do warzywek. Najwazniejsze, że zdrowe i smaczne! Pasta z gotowanego kurczaka i karczochów potrzebujemy: - odrobinę serka typu philadelphia (u mnie łyżka, możecie dać więcej) - 1 ugotowana pierś z kurczaka/ kawałek gotowanego indyka - puszka karczochów - sól, pieprz Kurczaka pokroić(...)mniejsze kawałki i zblendować razem z karczochami i serkiem. Wymieszać i przyprawić do smaku. Pasta z gotowanego kurczaka i awokado potrzebujemy: - 1 ugotowana pierś z kurczaka/ kawałek gotowanego indyka - 1 awokado - sok z cytryny - sól, pieprz Pokrojone mięso zmiksować na gładką masę z dodatkiem awokado. Wymieszać i przyprawić do smaku. Pasta a'la Hummus potrzebujemy: - 2 łyżeczki tahiny - 1 awokado
Szybko Tanio Smaczniepyszne i osobiście bardzo je lubię,bo w swoim składzie mają niestety multum tłuszczu,które nie służą naszemu zdrowiu.Jednak dla odmiany warto czasem kupić serek topiony "light" i zrobić pastę szprotkową.Ten ciekawy przepis znalazłam u Hanny Szymanderskiej.Drugi składnik pasty to szprotki i są jak najbardziej godne polecenia.To świetne źródło witaminy A i D,mają dużo białka ,kwasów omega(...)bogactwo wapnia.Rybki jemy w całości wraz z ośćmi i kręgosłupem.Pasta jest bardzo smaczna i błyskawiczna do przygotowania. Składniki: mała puszka wędzonych szprotek (użyłam szprotek w pomidorach) mała cebula - opcjonalnie 3 serki topione lub 6 trójkątów szczypiorek sól,pieprz Wykonannie: zmiksować serki ze szprotkami wyłowionymi z sosu,sokiem cytrynowym i drobniutko posiekana cebulką oraz pieprzem na gładka jednolitą masę wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!polvere e volentieri si deposita sul fondo della vasca . Keskówki messo in una torta imburrata mezzo chiaro . Cospargere la superficie attraverso un setaccio di cacao . Mettere metà della pasta verde e questo strato cospargere anche il cacao . Ripetere con la pasta rimasta . Non cospargere top polvere di cacao . Torta cuocere in forno preriscaldato a 170 gradi per 40 minuti . Controllare(...)bastone o già cotto . ====== Ho aggiunto alla pasta invece di essere chiaro baccello di vaniglia - dskórkę abrasa con il limone e il succo di mezzo limone . Se ti piace è consigliato il tè matcha , e per coloro che non amano troppo raccomandare questa torta
w mojej kuchnilatte per riscaldare , in modo che sia caldo aggiungere il lievito , 1 cucchiaino di zucchero , 2-3 cucchiai di farina e tutto a terra per una superficie liscia soluzioni pasta lasciare riposare per circa 20 min .. in un luogo tiepido a lievitare . Scaldare il resto del latte in un pentolino e sciogliere il burro . fresco Setacciare la farina(...)zucchero , cuocere a fuoco lento fino a quando le mele sono ben teneri , togliere dal fuoco , aggiungere la maizena e mescolare . Pronti a impastare di nuovo la pasta sulla spianatoia cosparsa mąką.Z metà della pasta da fare per l'ultimo albero solo più spessa e divisa in parti uguali . Si può essere a rotazione , ma lo faccio
w mojej kuchniQualcosa per DENTE --BADAMBURA INGREDIENTI PER PASTA : QUANTITA ' : . Ca. 2 piastre 450g - 2,5 tazze di farina torta 7 g di lievito secco e 14 g di fresco 1/2 tazza di latte , caldo 65 g di burro , fuso(...)zucchero 100g pizzico di cardamomo macinato INOLTRE : circa . 4 cucchiai di burro , fuso per spennellare la pasta zucchero a velo per parto Mandorle ATTUAZIONE terra , zucchero , miscela cardamomo insieme per produrre una fitta ripieni = Lievito mescolato con un po 'di zucchero e versare il latte caldo
w mojej kuchniNajprostsza, najszybsza pasta jaką robię do chleba, kiedy już chcę sobie zrobić przerwę od czosnku. Składniki (na mały słoik): trzy garści ugotowanej fasoli (lub z puszki), 3 łyżki oliwy, sól do smaku, ale to słona pasta z założenia, dwie łyżeczki maku, szczypta soli Fasolę, oliwę, trochę maku, sól i pieprz blendujemy na gładką masę, z tym że pod koniec dodajemy(...)resztę maku. Wszystko pakujemy do słoika i do lodówki. Pasta jest idealna do pieczywa zamiast masła, szczególnie ją lubię na kanapce z jajkiem, ogórkiem kiszonym i majonezem. Ideał. Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyHummus trzeba wcześniej przygotować, no i naleśniki usmażyć ale reszta to już moment. ciecierzyca po namoczeniu Dla tych, co zupełnie nowi w temacie: Po pierwsze - co to jest hummus? Pasta z ciecierzycy. A co to jest ciecierzyca? ;) Takie kulki podobne do grochu tylko większe, zresztą inaczej zwane grochem włoskim. Ciecierzyca zawiera bardzo dużo białka, dlatego obok fasoli powinna być(...)hummusu obowiązkowo wchodzi sezam, czosnek, cytryna, oliwa, no i przyprawy wg uznania, sól, pieprz, dowolne dodatki. I teraz tak - jeśli chodzi o sezam, szkoły są różne. Można użyć gotowej pasty z sezamu czyli tahini, można zmielić wcześniej sezam w młynku, ja natomiast idę po najmniejszej linii oporu czyli blenduję go razem z pozostałymi składnikami na hummus. Niektórzy sezam prażą, ponoć
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwszystko łyżką oleju, na górę poroztrząsać kiełki brokuła i rzodkiewki. Miały być jeszcze uprażone orzechy włoskie ale nie zdążyłam. I tak było dobre :)) Z bobu można też zrobić zieloną PASTĘ DO CHLEBA. SUROWY MŁODY BÓB (tak, tak!) zblendowałam z czosnkiem, cytryną, solą oraz małą ilością wody (żeby łatwiej się blendowało), dodałam trochę oleju. Wyszła fajna, "strączkowa w smaku" pasta
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE