Klasyczne pesto z bazylii
Klasyczne pesto z bazylii
Pesto bazyliowe- włoska pasta na bazie świeżej bazylii, orzechów, czosnku, oliwy oraz odrobiny twardego sera, którą najczęściej wykorzystuje się w daniach makaronowych, jako marynata do mięs czy pasta do chleba. W klasycznym pesto podstawą- oprócz najważniejszej bazylii- są orzeszki piniowe oraz ser parmezan, jednak możliwe są odstępstwa od tej reguły i można użyć innych orzechów lub pestek: nerkowce, słonecznik, dynia, a z serów np.: grana padano czy pecorino. W słoiczku, zalane z wierzchu oliwą, można przechowywa... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Kraina Miodem Płynąca
Autor
Kraina Miodem Płynąca
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
pasta, pasty, chleb, dynia, mięso, słonecznik, sosy, dipy
Inne przepisy z Kraina Miodem Płynąca
Dodaj komentarz
Zapoznaj się z informacją o plikach cookie
KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.
Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?
Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.
AkceptujęNie, dziękuję