przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:483/934)

Słodkie środy - Wielkanocna babka z lukrem 178

ubijamy je ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo dosypujemy cukier i dalej miksujemy. Stale miksując dodajemy po jednym żółtku.  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ciasta naprzemiennie z olejem. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.  Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i polewamy nim wystudzoną babkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka zebra 132

pieczenia 200 g cukru 110 ml oleju 180 ml wody gazowanej 2 łyżeczki kakao Przygotowanie Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao i miksujemy. Następnie dodajemy po połowie ubitej na sztywno pianie z białek i delikatnie mieszamy. Do natłuszczonej blaszki wlewamy na przemian(...)łyżek jasnego i ciemnego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez

e-PrzepisyKulinarne
Niewiarygodny twarożkowy torcik 168

szklankę cukru i twaróg. Wszystko razem wymieszać na gładką masę. Musi być niezbyt gęste.Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i szklankę cukru. Wyrobić.Otrzymamy ciasto na kruszonkę. Blachę natłuścić. Ciasto na kruszonkę dzielimy na 2 części. Pierwszą część wysypujemy równomiernie na blachę. Na wierzch wylać masę twarogową. Rozprowadzić.Posypać resztą kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika

kulinarnajamka.blogspot.com
Sernik na zimno z truskawkami 463

ostatni truskawkowy tydzień. Nie wiem jak Wy, ale ja jeszcze czuję niedosyt i zamierzam ten tydzień zatruskawkować (wiem, nie ma takiego słowa ;) ) się na maksa. Dlatego zapraszam na ciasto, które jest dziecinnie łatwe. Dosłownie. Większością zajął się mój sześcioletni synek. I przez to muszę zaznaczyć, że faktyczne ilości ciastek i truskawek mogą się odrobinę różnić. Były nieco podjedzone. ;) Nie powinno(...)jednak wpłynąć na efekt końcowy. Sernik jest kremowy i delikatny. Galaretka również nie jest mocno usztywniona żelatyną. Może nawet bardziej przypomina bardzo gęsty mus. Ciasto bardzo wszystkim smakowało, więc z pełną odpowiedzialnością gorąco polecam. Składniki na kwadratową tortownicę 24x24: Spód 320 g ciastek typu Oreo (mogą być też Neo, Orito, itp.) 60 g miękkiego masła Ciastka rozdrobnić na piasek, wymieszać

Pełny talerz
Babka z kaszą jaglaną (bez glutenu) 180

doskonale odkwasza organizm, jest również świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka i posiada spore ilości witamin z grupy B. A babka z dodatkiem kaszy..? Jest puszysta i bardzo smaczna! Składniki: Ciasto: 350 g mąki ziemniaczanej 200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* 250 g masła 180 g cukru 5 jajek 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 czubata łyżeczka proszku(...)kaszę jaglaną, skórkę z pomarańczy, wlać ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Następnie powoli wlewać stopione, lekko przestudzone masło mieszając dokładnie by wszystkie składniki dobrze połączyły się. Piekarnik rozgrzać do 170 °C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 60 min, aż wbity patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić i wyjąć babkę z formy. Pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Lukier

maniapieczenia
Kolorowa babka "kwitnący tulipan" 360

Kolejna babka, którą możecie upiec na święta wielkanocne. Nosi wdzięczną nazwę "kwitnący tulipan" bo kolorowe warstwy ciasta wyglądają w przekroju jak kielich kwiatowy. Nie dodawałam do ciasta żadnych sztucznych barwników a producent kisielu zapewnia, że stosuje tylko naturalne. Może dzięki temu koloru warstwy różowej i żółtej nie są zbyt intensywne, ale pastelowe odcienie są przecież bardzo ładne. Babka

Smaczna Pyza
Szybkie pszenne bułeczki na śniadanko 470

wody i 100ml mleka pół łyżki soli 1 łyżeczka cukru 20 g drożdży Drożdże, cukier i wodę dokładnie wymieszać w misce. Dodać mąkę wymieszaną z solą. Wszystko razem połączyć. Ciasto zagniatać około 5 minut. Następnie podzielić na 8 równych części – ok 100 g każda. Formować z nich bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę posmarować(...)pominąć. Włożyć bułeczki do zimnego piekarnika, a następnie włączyć go na 200 stopni C. Piec ok. 30 minut. Bułeczek nie trzeba pozostawiać do wyrośnięcia!         Kategoria: Ciasto drożdżowe , Domowe - czyli zdrowiej i smaczniej , Pieczywo

kuchcikownia
Szybkie ciasto Snikers na krakersach 290

Pyszne ciasto, które nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda bardzo efektownie i jest pyszne, zwłaszcza na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru(...)nich 2/3 masy kajmakowej i znowu krakersy. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowujemy na krakersach resztę masy kajmakowej i wysypujemy na nią orzeszki. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Prozdrowotne truskawki ze śmietaną 134

Najprostszy polski deser czyli truskawki ze śmietaną zostanie dziś pomalowany zdrowymi dodatkami które sprawią że bez skrupułów po nie sięgniemy. Dzisiejsza oferta zdrowej żywności jest tak

Kuchnia PROzdrowotna
Babka Marmurkowa 174

kakao. Foremkę do babki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Do przygotowanej foremki wykładamy część masy jasnej, następnie część masy ciemnej, z pomocą widelca robimy mazajki, następnie wykładamy resztę ciasta i delikatnie rozmazujemy  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 50 minut do tzw. suchego patyczka.  Ostudzoną dekorujemy wedle uznania:) SMACZNEGO! P.S ciasto możemy upiec także

Luźna Kuchnia
Mazurek wielkanocny 230

pewnie większość z was zaczyna zastanawiać się co na nie przygotować. Zachęcam Was do zrobienia mazurka, który jest tradycją Świąt Wielkanocnych. Podstawą mazurka jest kruche ciasto, reszta zależy już od nas. Możemy podać go z kajmakiem, czekoladą lub dżemem oraz ulubionymi bakaliami. Ja zrobiłam mazurka z dodatkiem konfitury z czerwonej porzeczki

Marta Gotuje
Makowiec z jabłkiem 138

Ciasto nietypowe, ale niektórym bardzo smakowało! W środku miękkie, wilgotne, z wierzchu przypieczone. I bez grama mąki! Składniki: 400 g maku 2 szklanki mleka 400 g cukru pudru 8 łyżek kaszy manny (dałam błyskawiczną) 8 łyżek migdałów w płatkach, z grubsza pokruszonych 6 jajek 200 g masła 5 średnich jabłek startych na tarce o grubych oczkach 3 łyżeczki proszku(...)pieczenia, kaszę mannę, migdały, jabłka, mak. Na samym końcu delikatnie wmieszać do wszystkiego pianę ubitą z białek. Przelać do blachy wyłożonej papierem bądź natartej masłem i wysypanej kaszą manną. Ciasta wychodzi sporo - ja wylałam nim blachę 28x18 cm i  keksówki 24x10 cm. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzić, posypać cukrem pudrem i smacznego :) Smacznego :)  Zapraszam

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Piwne brownies: Październikowe Wyzwanie Blogerek 136

Jajka ubić z brązowym cukrem i szczyptą soli na kogel-mogel. Dodać rozpuszczone składniki z rondelka i dokładnie wymieszać. Wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać orzechy. Powstałe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (całość będzie raczej płynna, ale tak ma być). Piec około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto powinno się zejść na wierzchu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik na zimno z jagodami i malinami 402

wlewać powoli do masy serowej, miksując na najwyższych obrotach. Jak tylko rozmiksujemy żelatynę przerwać miksowanie. Masę wyłożyć na spód z biszkoptów. Powbijać umyte i osuszone maliny otworem do góry. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, w ilości mniejszej niż podano na opakowaniu (ja rozpuściłam w 400 ml, podczas gdy na opakowaniu zalecano 500 ml). Zostawić(...)ostudzenia. Gdy będzie zimna i zacznie tężeć (czyli będzie gęsta, ale nie jeszcze galaretowata) wylać delikatnie na ciasto posypane wcześniej jagodami. Sernik włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc). źródło: Na podstawie przepisu Dorotus The post Sernik na zimno z jagodami i malinami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Tort czekoladowy z wiśniami 202

roku postawiłam na klasykę: wiśnie i czekoladę. Nieskromnie powiem, że wyszedł obłędny! I zdradzę Wam sekret: praktyka czyni mistrza! Biszkopty już mi nie opadają, a wszelkie masy do ciast nie rozpływają :) Dziękujemy Wam, kochani czytelnicy, że do nas zaglądacie, korzystacie z przepisów, zadajecie pytania, lajkujecie, szerujecie i jesteście. Odzew z Waszej strony to najpiękniejszy prezent dla nas :) Życzymy Wam wszelkiej(...)szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i kakao - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około

W kuchni Katie