przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:479/934)

Ciasto maślankowe z czerwonymi porzeczkami 149

ręką tyle owocowych wspaniałości nie mogłam się powstrzymać i sporą część wczasów pod gruszą (a właściwie pod wiśnią) spędziłam w kuchni. Na pierwszy rzut poszły porzeczki. Upiekłam pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem maślanki (jak w muffinkach) i kwaśnych czerwonych porzeczek. Idealne na podwieczorek!     Składniki: 500g mąki 400 g czerwonych porzeczek 350 ml maślanki 400 g cukru(...)jednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy maślankę, roztopione masło. Wszystko mieszamy razem, dodajemy porzeczki i dokładnie mieszamy. Napełniamy ciastem tortownicę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką, lub wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy równomiernie cukrem trzcinowym. Pieczemy w 170 stopniach bez termoobiegu przez

Kulinarne Inspiracje
Ciasto marchewkowe 171

cukrem, dodać olej i zmiksować na gładki krem. Do miski przesiać mąkę z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Dodać jajka, marchew,orzechy i czekoladę. Wymieszać bez miksowania. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC na 50-60 minut ( pieczemy do suchego patyczka ). Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie na 15 minut a następnie

Atlas Smaków
Jagodzianki z czekoladą 103

Lukier: szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Mąkę połączyć z drożdżami, szczyptę posolić. Wlać mleko, dodać jajko i wymieszać dokładnie. Dolać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na 1-1,5 godziny do  podwojenia objętości. W tym czasie przygotować nadzienie - wymieszać wszystkie składniki. Ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części ( u mnie wyszło

Atlas Smaków
Muffinki ze śliwką i kruszonką 122

Inspiracja : Artkulinarnia Ciasto: 150 g  mąki pszennej lub krupczatki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g cukru 100 ml maślanki 1 jajko 60 ml oleju 1,5 łyżeczki cukru z wanilią 1 płaska łyżeczka cynamonu 250 g śliwek z kompotu  wg przepisu Kruszonka: 100 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 60 g masła Piekarnik nagrzać(...)lodówce. Składniki suche połączyć w jednej misce, w drugiej połączyć wszystkie składniki mokre. Wymieszane składniki mokre przelewamy do suchych, dodajemy śliwki i delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto nakładamy do papilotek i obficie posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez ok 25 min (do suchego patyczka

Atlas Smaków
Ciasto Zebra… 207

Od kilku dni nosiłam się z zamiarem upieczenia czegoś „ekstra” na weekend; miało być kremowo, owocowo, czekoladowo.. po prostu rozpustnie. … Czytaj dalej

brunetkawkuchni
Sernik szwarcwaldzki 1779

zimno z czekoladowym spodem, z lekką, kremową masą serową i galaretką z wiśniami. Jest pyszny, nie za słodki z lekką kwasowością wiśni. Takie ciasto możecie zrobić z świeżych lub mrożonych wiśni. Polecam każdemu Post Sernik szwarcwaldzki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Tort z bitą śmietaną i owocami 197

pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Staramy się, by nie było grudek mąki, ale jednocześnie aby ubite jajka nie opadły za bardzo. Na końcu dodajemy olej i mieszamy. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy. Ja dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, by ciasto się  nie przykleiło i łatwo było je wyjąć. Piec w piekarniku nagrzanym

The Sweet Damsel
Zebra 125

kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki. Okrągłą, średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na środek tortownicy wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta aż do wyczerpania masy. Ciasto pieczemy ok 50 minut w temperaturze ok. 180 stopni

The Sweet Damsel
Rafaello na krakersach 115

wymiarach 33 x 23 cm. Wyłożyłam ją folią aluminiową. Następnie układamy: Krakersy krem krakersy krem krakersy krem Posypka (50 g wiórek wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami). Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Osobiście uważam, że ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. SMACZNEGO

The Sweet Damsel
Chrupiące gofry 148

oraz roztopione masło.Gdy składniki się już połączą dosypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Powinno powstać dość gęste ciasto. (Jeśli jest zbyt płynne, należy dosypać troszkę mąki) Ciasto należy wlewać na rozgrzaną gofrownicę.  Piec ok. 5-8 minut. Nie należy otwierać gofrownicy,żeby "popatrzeć czy już

The Sweet Damsel
Maxi King 157

rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Orzechy pokroić i podprażyć.  Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzechy i polewamy wierzch ciasta. Ciasto najlepiej smakuje  następnego dnia

The Sweet Damsel
Naleśniki dla łasucha :) 88

Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody lekko gazowanej 1 jajko 4 łyżeczki cukru wanilinowego 1/3 łyżeczki sody 2 łyżeczki roztopionego masła szczypta soli Wykonanie: Jajko ubić ze szczyptą soli. Wsypać mąkę z cukrem wanilinowym i sodą. Wlać mleko, wodę i roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby powstała gładka masa. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu(...)Należy wlewać na patelnię niewielką ilość ciasta i dokładnie je rozprowadzić

The Sweet Damsel
Mięciutkie pierniczki 166

przyprawy do piernika (30g) 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka Przygotowanie: W rondelku rozpuścić masło z miodem .  Z pozostałych składników oraz  roztopionego miodu z masłem wyrobić ciasto.  Owinąć  je folią aluminiową i włożyć na ok. godzinkę do lodówki. Schłodzone ciasto należy rozwałkować i wykrawać z niego ciasteczka. Piec ok 7-9 minut w temperaturze

The Sweet Damsel
babeczki z bitą śmietaną i truskawkami 129

SKŁADNIKI: Ciasto: 150 g cukru 150 g miękkiego masła 190 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka odrobinę aromatu rumowego, waniliowego lub migdałowego Bita śmietana śmietanka 30% mocno schłodzona 1 śmietan-fix 1 cukry wanilinowe Świeże truskawki pokrojone na 4 części. PRZYGOTOWANIE ciasto: Masło miksujemy z cukrem stopniowo dodając jajka. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem

The Sweet Damsel
Muffiny z czarną porzeczką 161

wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i mąką ziemniaczaną. Wymieszać składniki suche z mokrymi i dodać kilka kropel aromatu waniliowego i kakao. Dokładnie wymieszać.   Wsypać do ciasta część jagód i bardzo delikatnie wymieszać, żeby nie zgnieść owoców. Do foremek nakładać ciasto do ok. ¾ wysokości. Na wierzch poukładać pozostałe owoce. Piec w temperaturze ok. 170*C przez

The Sweet Damsel