Biszkopt: 7 jajek, 1 i 1/3 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, 3 łyżki zimnej przegotowanej wody. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać(...)przelać do przygotowanej formy o wym. 25x36cm. Piec ok. 35min w temp. 175st. Ostudzić i wyciąć kształt gitary. Następnie przekroić je na 3 części. Dwie części nasączyć nalewką zmieszaną z wodą. Krem: 600ml śmietanki 36%, 250g serka mascarpone, 100g białej czekolady, 4 łyżki likieru z białej czekolady, 4 łyżki cukru pudru, 2 opakowania
Z miłości do słodkościCiasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić, przekroić na pół. Poncz: 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, 1/3 szklanki wody, 1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej własnej roboty!) Nalewkę wymieszać z wodą, nasączyć pierwszy blat ciasta. Posmarować połową dżemu
Z miłości do słodkościpoście mam do realizacji dwa tematy. Etykietki na słoiki domowym sposobem oraz kolejny przepis mojego "Sezonu Ogórkowego". Zacznę od przepisu. Na tę recepturę natknęłam się w publikacji "Przetwory i nalewki", z Biblioteczki Poradnika Domowego. Tak, z tego samego, co zawiera przepis na ogórki miodowe . W smaku są bardzo interesujące, jednak nie ukrywam, co nieco pozmieniałam. Podam Wam przepis oryginalny(...)adnotacjami - moimi zmianami. Zapraszam więc na ogórkowo-musztardową ucztę. OGÓRKI W MUSZTARDZIE („ Przetwory i nalewki” Janina i Andrzej Kaczorek, (Biblioteczka Poradnika Domowego 8/2012)) na każdy słoik 300ml : ( użyłam litrowych, podwoiłam ilość przypraw ) liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Zalewa: 2 szklanki wody szklanka octu 120g cukru 3/4 łyżeczki musztardy sarepskiej ( i tu duże zmiany: dałam łyżkę stołową
W kuchni Karmel-itkismak ten także w mieszance z alkoholem.. Normalni e nie pijam. Zapach piwa mnie odrzuca, wódka jest nie dla mnie, zostaje tylko dobre wino, jakiś likier albo lekka nalewka. Mam niestety słabą głowę, upijam się już jednym piwem. Alkohol i ja to niezbyt zgrany duet. Na szczęście! Jednak.. Skusiłam się na zrobienie truskawkowego likieru. Podrajcowana trunkiem na innych(...)Zostały truskawki nasączone wódką. Przecież ich nie wyrzucę! I tym oto tropem zmierzamy.. ku słoikowi dżemu. DŻEM TRUSKAWKOWY Z WÓDKĄ (autorski;) Truskawki, które pozostały mi od nalewki wrzuciłam do rondelka, podsmażyłam. Dodałam ½ opakowania substancji żelującej (typu: Żelfix). Zagotowałam wg. przepisu na opakowaniu. Przełożyłam gorący dżem do wyparzonego słoiczka. Zakręciłam porządnie i odstawiłam do góry dnem, aż do wystygnięcia. Przyjemności
W kuchni Karmel-itkicukru łyżeczka syropu cynamonowego (od MakroC&C) łyżeczka cynamonu mielonego (od Makro C&C) 40g cukru waniliowego poncz: 200ml mocnej kawy (od Makro C&C) 70ml nalewki kawowej kieliszek syropu cynamonowego (od Makro C&C) Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na parze tak, by powstał biały(...)garnka z gotującą się wodą, odstawiam do wystudzenia, mieszając co jakiś czas. Ucierając, dodaję ser mascarpone, cynamon i syrop, mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Z kawy, syropu i nalewki robię poncz, w którym namaczam biszkopty i układam je ciasno, obok siebie w głębokim naczyniu kwadratowym, o wymiarach ok. 20x25cm. Nakładam 3/4 masy, przykrywam kolejną warstwą namoczonych biszkoptów i pozostałą masę
W kuchni Karmel-itkiwychodzi bardzo słodki, a liście wiśni niwelują gorycz aronii . Przed podaniem zawsze rozcieńczam sok z wodą. Polecam również nalewkę – zobacz przepis: nalewka z aronii Składniki Aronia 3 kg Cukier 2-3 kg Liście wiśni 200 sztuk Woda 3 litry Kwasek cytrynowy 1 łyżeczka Wykonanie: Do garnka wlać 3 litry wody, dodać aronie i […] The post Sok z aronii
Kulinarne Przebojemieszamy trzepaczką przez kilka minut *** *** Gotowy likier rozlewamy do butelek, zamykamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 5 dni *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK) Artykuł Domowy likier Malibu pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemproporcji wódka do spirytusu 1:1, tak aby przykryła owoce 1 cm nad powierzchnię. ? I tak przez całe lato aż do jesieni dokładać owoce, cukier i alkohol. ? Ilość nalewki zależy od ilości owoców. Można dodawać owoce takie jakie lubimy, rodzaj jest dowolny. Za każdym razem szczelnie zamykać słój. ? Wiśnie i czereśnie drylujemy, brzoskwinie i morele bez pestek ale ze skórą
To co kochamSmorodinówka, nalewka o pięknym kolorze i mocnym aromacie. Ma gęstą konsystencję, można więc traktować ją jako deser, do polewania lodów czy sałatki owocowej. Najlepsze jest w niej to, że na trzeci dzień można już ją pić! Ja zrobiłam ją z zamrożonych porzeczek, bo w czasie zbiorów byłam na urlopie. Bardzo polecam ten sposób z gotowaniem owoców, bo nie trzeba czekać
To co kochampestki zostały na sitku. ? W gorącym soku malinowym rozpuścić cukier, wystudzić. ? Następnego dnia dodać sok z cytryn przecedzony przez sitko i wymieszać ze spirytusem, po czym rozlać do butelek. ? Nalewkę można pić już dzień później
To co kochamwpadł mi w ręce strój Mikołaja na butelkę, a potem pomysł na ten likier piernikowy. Piernik, który nierozłącznie kojarzy się z magią Świąt Bożego Narodzenia, jest głównym bohaterem tej nalewki. Wystarczy wódka, czekolada, przyprawa do piernika, mleko skondensowane i gotowe! Można pić na drugi dzień. Składniki: ? 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego ? 1 przyprawa do piernika ? 1 gorzka czekolada
To co kochamjuż ostatnia nalewka z ubiegłorocznej serii. Prawdziwie egzotyczna i aromatyczna. Do wykonania praktycznie przez cały rok, bo mango jest ogólnie dostępne. W planach na najbliższy czas mam likier kawowy, porterówkę, cytrynówkę i grejpfrutówkę. Będzie się działo! Składniki: ? 2 owoce mango ? 300 g cukru ? 500 ml wódki Wykonanie: ? Mango obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do słoja. ? Zasypać owoce
To co kochampopularny jest eggnog , w Meksyku rompoge , w Wenezuelii ponche crema, przysmak z Puerto Rico to coquito, a Niemcy mają eierpunsch . Przepis po przeróbkach pochodzi ze Złotej Księgi Nalewek. Składniki: ? 12 żółtek ? 30 dkg cukru ? 1 cukier waniliowy ? 1/2 litra mleka ? 1/2 litra spirytusu Wykonanie: ? Mleko zagotować. ? Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. ? Dodawać powoli ciepłe mleko
To co kochamlodówce zgęstnieje, więc warto go co jakiś czas wstrząsnąć *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Likierek z kinderek Przepis tutaj (KLIK) Cytrynki w miodzie z rumem Przepis tutaj (KLIK) NALEWKA ŚWIĄTECZNA PRZEPIS TUTAJ Świąteczny likier mandarynkowy Przepis tutaj (KLIK) Miodówka świąteczna Przepis tutaj (KLIK) Likier krówkowy Przepis tutaj (KLIK) Artykuł Likier kokosowy z białą czekoladą a’la Malibu
Blog z Apetytemzagotowania. Cały czas mieszamy aby cały cukier się rozpuścił. Studzimy. Wystudzony syrop wlewamy do pomarańczy z alkoholem, mieszamy i odstawiamy na 5 do 6 tygodni. Po upływie tego czasu nalewkę przelewamy przez sitko wyłożone gazą
Qchnia po prostu