łatwe, bo wybór odpowiedniego prezentu może okazać się dość skomplikowaną sprawą. Najpiękniejszymi prezentami są te zrobione własnoręcznie. Może zamiast kupować dla kogoś parę ciepłych skarpet przygotujecie na te Święta nalewkę żurawinową? Gwarantuję że rozgrzewa równie skutecznie, jak nie bardziej. Owoc żurawiny ma charakterystyczny słodko-cierpki smak, zawiera w sobie wiele cennych witamin i soli mineralnych, ma więc cudowne właściwości lecznicze
Smakowity Blog KulinarnyDziś przedstawiam przepis na likier szałwiowy który pochodzi z książki "Ziołowe nalewki i likiery". Likier jest bardzo aromatyczny i ma głęboki herbaciany kolor. Ciężko mi go było sfotografować bo jest dość ciemny w szkle. Warto jednak go zrobić aby potem delektować się pysznym trunkiem. Likier korzystnie wpływa na żołądek. Likier szałwiowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzyszła jesień….niestety jak na złość z deszczem i zimnym wiatrem, gdzie babie lato ja się pytam ? Wyciągam koc, książkę i nagle przypomniałam sobie o nalewce z zeszłego roku, z przesyconych słońcem śliwek z mojego ogrodu, właśnie teraz jest czas by świeżą nastawić. Kieliszek tego trunku doskonale rozgrzewa, poprawia humor, trzeba tylko pamiętać
Wanilia i KardamonNalewka mirabelkowa pachnie latem i słońcem. Czerwone, małe śliweczki, poza wspaniałym zapachem mają jeszcze cudny, rubinowy kolor. Niestety, nie co roku owocują obficie, a szkoda bo bardzo je lubię. Przebojem są u nas lody mirabelkowe i konfitury z tych owoców. Mirabelkowka jeszcze nigdy nie doczekała następnych zbiorów i to chyba znak, że robię jej po prostu zbyt mało
Smaczna Pyzanajpierw 16 pokrójcie 17 mówicie 18 słoiku 19 są 20 agrest 21 porzeczką 22 mniejsze 23 układajcie 24 dolejcie 25 wlać 26 wytrzymam 27 mówić Artykuł Nalywka ze pozimkōw (Nalewka z truskawek) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniUmyte owoce derenia zasyp cukrem i odstaw na dobę. Zalej je alkoholem, zamknij szczelnie słoik i odstaw na miesiąc. Wstrząsaj co kilka dni słojem. Zlej nalewkę przez filtr do butelek. Zakorkuj je i odstaw do leżakowania na kilka miesięcy. Generalnie z wycieczką trafiliśmy na niepogodę, więc jedynie barwne opowieści naszej przewodniczki p. Marysi poprawiły
Gotuj Sam!Pyszna nalewka, na którą w przeciwieństwie do innych nie trzeba czekać długich miesięcy, bo nadaje się od razu do picia. SKŁADNIKI 200 g nutelli 1/2 szklanki wody 600 ml białego rumu 1/2 szklanki cukru trzcinowego WYKONANIE Wodę zagotować. Nutellę przelać do garnuszka i stopniowo wlewać wrzącą wodę mieszając. Następnie dodać cukier trzcinowy i rum, po czym dobrze wymieszać. Przelać
Passions hobbies lifespirytusu 1:1, tak aby przykryła owoce 1 cm nad powierzchnię. • I tak przez całe lato aż do jesieni dokładać owoce, cukier i alkohol. • Ilość nalewki zależy od ilości owoców. Można dodawać owoce takie jakie lubimy, rodzaj jest dowolny. Za każdym razem szczelnie zamykać słój. • Wiśnie i czereśnie drylujemy, brzoskwinie i morele
To co kochamSmorodinówka, nalewka o pięknym kolorze i mocnym aromacie. Ma gęstą konsystencję, można więc traktować ją jako deser, do polewania lodów czy sałatki owocowej. Najlepsze jest w niej to, że na trzeci dzień można już ją pić! Ja zrobiłam ją z zamrożonych porzeczek, bo w czasie zbiorów byłam na urlopie. Bardzo polecam
To co kochamgorącym soku malinowym rozpuścić cukier, wystudzić. • Następnego dnia dodać sok z cytryn przecedzony przez sitko i wymieszać ze spirytusem, po czym rozlać do butelek. • Nalewkę można pić już dzień później
To co kochambutelkę, a potem pomysł na ten likier piernikowy. Piernik, który nierozłącznie kojarzy się z magią Świąt Bożego Narodzenia, jest głównym bohaterem tej nalewki. Wystarczy wódka, czekolada, przyprawa do piernika, mleko skondensowane i gotowe! Można pić na drugi dzień. Składniki: • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego • 1 przyprawa do piernika • 1 gorzka czekolada
To co kochamjuż ostatnia nalewka z ubiegłorocznej serii. Prawdziwie egzotyczna i aromatyczna. Do wykonania praktycznie przez cały rok, bo mango jest ogólnie dostępne. W planach na najbliższy czas mam likier kawowy, porterówkę, cytrynówkę i grejpfrutówkę. Będzie się działo! Składniki: • 2 owoce mango • 300 g cukru • 500 ml wódki Wykonanie: • Mango obrać ze skórki, pokroić
To co kochamMeksyku rompoge , w Wenezuelii ponche crema, przysmak z Puerto Rico to coquito, a Niemcy mają eierpunsch . Przepis po przeróbkach pochodzi ze Złotej Księgi Nalewek. Składniki: • 12 żółtek • 30 dkg cukru • 1 cukier waniliowy • 1/2 litra mleka • 1/2 litra spirytusu Wykonanie: • Mleko zagotować. • Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. • Dodawać
To co kochamdodajemy cukier do malin, od czasu do czasu potrząsamy i po upływie ok 5 dni kiedy cukier się rozpuści odcedzamy owoce przez ściereczkę. Mieszamy z alkoholem. Przelewamy nalewkę do butelek i odstawiamy na jakiś czas (od kilku dni do kilku miesięcy
Gotowanie jest łatwezaletach głogu nie będziemy pisać, ponieważ każdy chyba je zna. Nalewka z pewnością służy zdrowiu a przede wszystkim sercu. Owoców głogu szukamy w miejscach oddalonych od dróg, szos i wszelkich źródeł ołowiu. Składniki: -1/2 kg owoców głogu -25 dkg cukru -250 ml wódki 40 % -100 ml spirytusu Owoce płuczemy, odsączamy i zgniatamy gnieciuchem
Maminek kulinarny