nalewka - 4783 przepisów (strona:157/319)

Dereniówka 139

wody przygotowujemy syrop i po ostudzeniu zalewamy owoce. Po upływie kolejnego miesiąca zlewamy i odcedzamy syrop i mieszamy z alkoholem. Odstawiamy na kolejny miesiąc.  W ostatnim etapie filtrujemy nalewkę i zlewamy do butelek

Gotowanie jest łatwe
Nalewka nawłociowa 174

wódka czysta suszone kwiaty nawłoci cukier Normalnie cukru nie powinno się dodawać do takiej nalewki ale taka mi bardziej smakuje Nawłoć wsypujemy do słoika (cały słoik) zalewamy wódką do pełna i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tyg.. od czasu do czasu mieszamy. Na kolejne dwa tyg dosypujemy cukier i tu będzie pytanie "Ile"  ale odpowiedzi

Gotowanie jest łatwe
Limoncello 243

tekstem na wszystkich rodzajach imprez, zaraz po okrzyku „gorzko, gorzko!”, jest: „ze mną się nie napijesz?!”. Więc jeśli już spożywać alkohol to dobry. Będę wam czasem przemycać przepisy na nalewki, likiery czy inne „modżajta”. Przepis na limoncello mam od teściowej mojej koleżanki. Koleżanka 15 lat temu pojechała zbierać winogrona do Włoch, tam poznała przystojnego Włocha, wzięli ślub i teoretycznie miało

ladykitchen
Domowa Malinówka 139

alkoholem, całość przefiltrować dwa razy przez gazę o drobnych oczkach i rozlać do butelek. 5. Zakręcone butelki odstawić na 2 miesiące w zaciemnione miejsce w temperaturze pokojowej, tak aby nalewka nabrała mocy i wyrazistości smaku

Szalona Kuchnia Eweliny
Nalewka z czeremchy 113

wodą gotujemy, studzimy i zalewamy nim owoce. Czekamy kolejny miesiąc. Owoce odcedzamy wyciskamy przez gęsty materiał i mieszamy płyny.. Czekamy następny miesiąc, odlewamy ostrożnie z nad osadu nalewkę i przelewamy do butelek (można przefiltrować

Gotowanie jest łatwe
nalewka z wiśni 437

chociaż przez tydzień, codziennie mieszać rano i wieczorem - piszę przez tydzień bo po tygodniu już zapomniałam ;) przelewamy przez sito do butelek  Z przepisu mamy ok 1 l nalewki plus wiśnie w alkoholu do ciasta lub lodów. Na zdrowie

Gotowanie z pasją
nalewka z wiśni 119

chociaż przez tydzień, codziennie mieszać rano i wieczorem - piszę przez tydzień bo po tygodniu już zapomniałam ;) przelewamy przez sito do butelek  Z przepisu mamy ok 1 l nalewki plus wiśnie w alkoholu do ciasta lub lodów. Na zdrowie

Gotowanie z pasją
Orzechówka na powitanie lata 131

Wpadłam w nalewki, jak śliwka w kompot. Były już na moim stole i w piwniczce własnoręcznie zrobione: pigwówka, malinówka, porzeczkówka, agrestówka, jeżynówka, cytrynówka. Obecnie na parapecie przegryza się wędzona śliwka

Na moim stole
TORT RÓŻANY OMBRE 155

mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Krem do przełożenia blatów: 250 g śmietany 36% 250 g mascarpone 100 g białej czekolady 100 g konfitury różanej Do nasączenia biszkoptu: kieliszek nalewki różanej 100 ml wody przegotowanej wyciśnięty sok z połowy cytryny Krem do dekoracji: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru różowy / czerwony barwnik spożywczy SPSOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić

RAROSSA
Likier truskawkowy 102

rozlać do butelek i odstawić na co najmniej miesiąc. Truskawki, które nam zostaną zasypać cukrem, puszczą sok, zlać go i używać według własnego uznania. Można go użyć do dosłodzenia nalewki jeśli uznamy, że powinna być słodsza lub do herbaty

królestwo garów
Nalewka Truskawkowy Czar 317

alkohol, wstrząsnąć, szczelnie zamknąć słoik i odstawić w ciemne miejsce na około 30 dni, co 3-4 dni wstrząsając słoikiem. 3. Po upływie 30 dni dwukrotnie przefiltrować (przez gazę) nalewkę, dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać, a następnie rozlać do butelek i odstawić na kolejne

Szalona Kuchnia Eweliny
Nalewka z czerwonej koniczyny 134

wódka czysta czerwona koniczyna suszona kwiatki cukier Normalnie cukru nie powinno się dodawać do takiej nalewki ale taka mi bardziej smakuje Koniczynę wsypujemy do słoika (cały słoik) zalewamy wódką do pełna i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tyg.. od czasu do czasu mieszamy. Na kolejne dwa tyg dosypujemy cukier i tu będzie pytanie "Ile"  ale odpowiedzi

Gotowanie jest łatwe
Nalewka pomarańczowa z miodem 169

Fanie rozgrzewa, pachnie obłędnie, jest idealna do ciasta. Szybko jest gotowa, więc zróbcie sobie ją na święta, będzie znakomita przy wielkanocnym cieście. Polecam na zdrowie! Nalewka pomarańczowa z miodem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Grzany cydr 158

takiego nie macie, więc zajrzyjcie tutaj . Grzany cydr możecie podawać w szklankach lub w słoikach z uchwytem i słomką. Gdybyście mieli ochotę na inne trunki zajrzyjcie na moją listę nalewek i likierów . Szczególnie polecam wam likier jagodowy z nutą cynamonową. Nawet nie pytajcie jaka ona jest dobra. Dość gadania. Zabieramy się za pracę. Będzie wam smakować. Zobacz mój film

Kuchennyviral.pl
Imbirówka 178

znam lepszej nalewki na długie jesienno-zimowe wieczory. Rozgrzewa, poprawia trawienie i pobudza apetyt taka jest właśnie imbirówka. A tej imbirówce wg. przepisu cioci Basi wystarczą 4 tygodnie. Składniki : 30 dag korzenia imbiru 3 cytryny 3 łyżki miodu 0,5 l wódki 50 ml spirytusu Przygotowanie: Korzeń imbiru otrzeć ze skórki (łyżeczką chyba najłatwiej) Oczyszczony korzeń zetrzeć  na tarce

Mechanik w kuchni

Proponowane wyszukiwania