duza obecnosc pektyn doskonale nadaje sie na dzemy,marmolady,galaretki.Doskonale laczy sie z innymi owocami np.jablkami.Jest smakowitym dodatkiem do mies i potraw z dziczyzny,nadaje sie rowniez na aromatyczne nalewki,wina i likiery.Nalewka pigwowa dobrze dziala na serce i obniza cisnienie krwi.Gdy myslalam,ze moje wekowanie na ten rok jest zakonczone trafilam na pigwe.Aromat i smak pigwy jest dla mnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy biszkopt i zostawiamy do ostygnięcia. Po przestygnięciu kroimy biszkopt na trzy blaty.Masa czekoladowa:500 g mascarpone460 g Nutellidodatkowo:wiśnie z nalewki lub syropugruszki w syropieMascaropne i Nutellę (obie w temperaturze pokojowej) miksujemy…. i już :)! Na paterze układamy jeden blat ciasta i nasączamy go. Ja – nie mając pod ręką nalewki wiśniowej
UgotujmyTo.plNiedawno przeglądałam zdjęcia swoich wypieków i znalazłam fotkę z sernikiem ze śliwkami. Nie wiem dlaczego jeszcze nie zamieściłam tego przepisu, więc robię to teraz. Na
Salonik smakówTo ciasto szybko znika z talerza. Dwa placki przełożone bitą śmietaną i polane pyszną masą karmelową. Karmelowiec zadowoli każde podniebienie. Polecam!Składniki:4 żółtka1 szklanka cukru
Salonik smakówGofry - przysmak dzieci - to rodzaj pulchnego lub chrupkiego wafla przygotowanego w gofrownicy. Są pyszne z bitą śmietaną i owocami. Składniki:2 jajka2 szklanki mąki2 szklanki
Salonik smakówSPOSÓB PRZYGOTOWANIAObsmażyć żeberka razem z oliwy z oliwek , papryczką chili, listkami szałwii i rozmarynem. Aby skrócić czas przygotowania tej potrawy przełożyć żeberka do szybkowaru, dodać 2 nalewki wody i gotować przez 10 minut począwszy od pierwszego ujścia pary.Zgodnie z zasadami użytku szybkowaru uwolnić całą parę i dopiero wtedy otworzyć naczynie. Dodać soczewicę posolić do smaku, dolać jeszcze(...)nalewki wody, aby w całości przykryła soczewicę i żeberka.Gotować w szybkowarze przez następne 10 minut. SMACZNEGO
zielonacukinkaczarnych perełek, bo właśnie teraz gałęzie uginają się od dojrzałych owoców, z których można zrobić pyszne sosy do mięs i deserów, galaretki i konfitury na zimę czy też aromatyczne nalewki. Owoce i przetwory z nich wykonane poza walorami smakowymi posiadają właściwości odżywcze, przeciwkaszlowe, rozgrzewające i antyreumatyczne. Owoce są bardzo słodki i można z nich przygotować przetwory niskosłodzone, w pełnym tego(...)połączeniu z innymi owocami np. jabłkami, gruszkami czy dynią.Eksperymentuje z czeremchą od kilku lat. Nie wyobrażam sobie zimy bez konfitury czeremchowej z czekoladą, prezentów gwiazdkowych bez buteleczek z nalewką czeremchową oraz sałatek i surówek zakwaszanych octem z czeremchy . Składniki:2 kg dojrzałych owoców,2 jabłka,4 kopiaste łyżki czekolady,1 łyżeczka cynamonu,1 papryczka chili, posiekana
SzczyptaSmaQKto tęskni za latem? Zachęcam do przygotowania ciasta, które będzie wspomnieniem lata . Delikatna masa truskawkowa otoczona puszystym biszkoptem, a do tego filiżanka aromatycznej kawy. Składniki
Salonik smakówTo ciasto zadowoli każdego łasucha, który z przyjemnością sięgnie po następną porcję. Brzoskwiniowa pianka idealnie pasuje do puszystego biszkoptu, a galaretka z winogronami dodaje lekko
Salonik smakówkukurydziana, mąka z siemienia lnianego, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy, sól, cukier. Wszystko to razem wzięte tworzy genialną bazę do bezglutenowego pierniczka. SYROP DO NASĄCZANIA CIASTA/BAZA POD NALEWKĘ: Gotowana w ten sposób pigwa daje nam nie tylko smaczny owoc do piernika, ale i... coś pysznego, co możemy wykorzystać jako bazę do nalewki lub jako poncz do nasączania ciasta
Wypisz Wymalujrobiono z niej i miodu różne galaretki i marmolady. Słowo „marmolada” pochodzi właśnie od nazwy portugalskich konfitur z pigwy „marmelo”.W Polsce przeważnie kojarzy się z nalewkami i galaretkami, Turcy lubią pieczoną w całości, Marokańczycy dodają do tagine z jagnięciny, inni robią pikle, kandyzują, suszą , gotują soki, syropy, pieką ciasta, nastawiają nalewki, nie wspominając o ratafii
Kulinarny karnet Christopherapomysł okolicznościowego konkursu, który niniejszym ogłaszam :) Nagrodą w konkursie jest prezentowany na zdjęciu zestaw , na który składają się: Syrop (miód) z mniszka lekarskiego czyli tzw. miodek majowy Nalewka z kwiatów czarnego bzu Nalewka z czarnych porzeczek i 3 malin Kakaowe powidła śliwkowe Dżem z czarnej porzeczki Puszka ręcznie dekorowana Papierowe foremki do pieczenia
Delicious TitbitsSkładniki (na 2-3 porcje): 500 gram piersi kaczki- są to 2 piersi grubo zmielony pieprz sól gruboziarnista szklanka żurawiny świeżej 2 łyżki nalewki z aronii/żurawiny/maliny 4 ziemniaki 1 marchewka 1 upieczony burak dwie łyżki miodu szczypta papryki słodkiej, chili oraz majeranku i tymianku Pieczona pierś kaczki Piersi kaczki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy na skórze(...)stopni na 18 minut, następnie pozwalamy kaczce odpocząć kilka minut. Przed podaniem kroimy piersi na skos, w cienkie plastry. Sos żurawinowy Żurawinę gotujemy z dwiema łyżkami wody oraz nalewką, tak długo aż się rozpadnie. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz miodem. Dusimy jeszcze 1-2 minuty. Zapiekane ziemniaczki Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 15 minut, następnie studzimy i kroimy w ćwiartki
Mango PapajaNiedawno znalazłam przepis na ciasteczka w kształcie kwiatków. Były one nadziewane czerwoną fasolą, szpinakiem, a nawet figami. Ja uprościłam ten przepis i wykorzystałam wieloowocową marmoladę. Skorzystałam
Salonik smakówmąki pszennej 1/4 szkl kakao 1/2 szkl cukru 700 ml śmietany kremówki 300g-500 g malin(mogą by mrożone) cukier 2 łyżeczki żelatyny 300 ml wody zimnej, przegotowanej nalewka malinowa do smaku cukier do smaku sok z cytryny co smaku Wykonanie: Jako pierwsze poszedł kwiatek 3D w żelatynie. Trochę zabawy ale efekt wizualny bombowy! Zdjęcia były robione w nocy(...)jest tak pyszne, że zapewne długo w lodówce nie zostanie.Na moje oko 300 g w zupełności wystarczy tylko wówczas dodajemy 1 łyżeczkę żeltyny. Nasączenie: Do zimnej wody wlewamy nalewkę malinową, dosładzamy do smaku cukrem i dodajemy sok z cytryny. Każdy z nas ma inny gust, więc zazwyczaj staram się przedstawiać przepis z możliwością wykonania go pod swój smak
Malinowe Pocałunki