nalewka - 4783 przepisów (strona:148/319)

Marmolada z pigwy 106

duza obecnosc pektyn doskonale nadaje sie na dzemy,marmolady,galaretki.Doskonale laczy sie z innymi owocami np.jablkami.Jest smakowitym dodatkiem do mies i potraw z dziczyzny,nadaje sie rowniez na aromatyczne nalewki,wina i likiery.Nalewka pigwowa dobrze dziala na serce i obniza cisnienie krwi.Gdy myslalam,ze moje wekowanie na ten rok jest zakonczone trafilam na pigwe.Aromat i smak pigwy jest dla mnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort czekoladowy 891

pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy biszkopt i zostawiamy do ostygnięcia. Po przestygnięciu kroimy biszkopt na trzy blaty.Masa czekoladowa:500 g mascarpone460 g Nutellidodatkowo:wiśnie z nalewki lub syropugruszki w syropieMascaropne i Nutellę (obie w temperaturze pokojowej) miksujemy…. i już :)! Na paterze układamy jeden blat ciasta i nasączamy go. Ja – nie mając pod ręką nalewki wiśniowej

UgotujmyTo.pl
Sernik ze śliwkami 184

Niedawno przeglądałam zdjęcia swoich wypieków i znalazłam fotkę z sernikiem ze śliwkami. Nie wiem dlaczego jeszcze nie zamieściłam tego przepisu, więc robię to teraz. Na

Salonik smaków
Karmelowiec 190

To ciasto szybko znika z talerza. Dwa placki przełożone bitą śmietaną i polane pyszną masą karmelową. Karmelowiec zadowoli każde podniebienie. Polecam!Składniki:4 żółtka1 szklanka cukru

Salonik smaków
Gofry 194

Gofry - przysmak dzieci - to rodzaj pulchnego lub chrupkiego wafla przygotowanego w gofrownicy. Są pyszne z bitą śmietaną i owocami. Składniki:2 jajka2 szklanki mąki2 szklanki

Salonik smaków
Żeberka z soczewicą - costine con lenticchie 164

SPOSÓB PRZYGOTOWANIAObsmażyć żeberka razem z oliwy z oliwek , papryczką chili, listkami szałwii i rozmarynem. Aby skrócić czas przygotowania tej potrawy przełożyć żeberka do szybkowaru, dodać 2 nalewki wody i gotować przez 10 minut począwszy od pierwszego ujścia pary.Zgodnie z zasadami użytku szybkowaru uwolnić całą parę i dopiero wtedy otworzyć naczynie. Dodać soczewicę posolić do smaku, dolać jeszcze(...)nalewki wody, aby w całości przykryła soczewicę i żeberka.Gotować w szybkowarze przez następne 10 minut. SMACZNEGO

zielonacukinka
Konfitura z czeremchy i czekolady z lekką pikanterią 205

czarnych perełek, bo właśnie teraz gałęzie uginają się od dojrzałych owoców, z których można zrobić pyszne sosy do mięs i deserów, galaretki i konfitury na zimę czy też aromatyczne nalewki. Owoce i przetwory z nich wykonane poza walorami smakowymi posiadają właściwości odżywcze, przeciwkaszlowe, rozgrzewające i antyreumatyczne. Owoce są bardzo słodki i można z nich przygotować przetwory niskosłodzone, w pełnym tego(...)połączeniu z innymi owocami np. jabłkami, gruszkami czy dynią.Eksperymentuje z czeremchą od kilku lat. Nie wyobrażam sobie zimy bez konfitury czeremchowej z czekoladą, prezentów gwiazdkowych bez buteleczek z nalewką czeremchową oraz sałatek i surówek zakwaszanych octem z czeremchy .   Składniki:2 kg dojrzałych owoców,2 jabłka,4 kopiaste łyżki czekolady,1 łyżeczka cynamonu,1 papryczka chili, posiekana

SzczyptaSmaQ
Wspomnienie lata 175

Kto tęskni za latem? Zachęcam do przygotowania ciasta, które będzie wspomnieniem lata . Delikatna masa truskawkowa otoczona puszystym biszkoptem, a do tego filiżanka aromatycznej kawy.   Składniki

Salonik smaków
Brzoskwiniowo-winogronowa fantazja 181

To ciasto zadowoli każdego łasucha, który z przyjemnością sięgnie po następną porcję.  Brzoskwiniowa pianka idealnie pasuje do puszystego biszkoptu, a galaretka z winogronami dodaje lekko

Salonik smaków
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 172

kukurydziana, mąka z siemienia lnianego, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy, sól, cukier. Wszystko to razem wzięte tworzy genialną bazę do bezglutenowego pierniczka.  SYROP DO NASĄCZANIA CIASTA/BAZA POD NALEWKĘ: Gotowana w ten sposób pigwa daje nam nie tylko smaczny owoc do piernika, ale i... coś pysznego, co możemy wykorzystać jako bazę do nalewki lub jako poncz do nasączania ciasta

Wypisz Wymaluj
Pachnące,zapomniane pigwy 181

robiono z niej  i miodu różne galaretki i marmolady. Słowo  „marmolada” pochodzi właśnie od nazwy portugalskich konfitur z pigwy „marmelo”.W Polsce przeważnie kojarzy się z nalewkami i galaretkami, Turcy lubią pieczoną w całości, Marokańczycy dodają do tagine z jagnięciny, inni robią pikle, kandyzują, suszą , gotują  soki, syropy, pieką ciasta, nastawiają nalewki, nie wspominając o ratafii

Kulinarny karnet Christophera
Wygraj Delicious Titbits Box 2014 112

pomysł okolicznościowego konkursu, który niniejszym ogłaszam :) Nagrodą w konkursie jest prezentowany na zdjęciu zestaw , na który składają się:   Syrop (miód) z mniszka lekarskiego czyli tzw. miodek majowy   Nalewka z kwiatów czarnego bzu   Nalewka z czarnych porzeczek i 3 malin   Kakaowe powidła śliwkowe   Dżem z czarnej porzeczki   Puszka ręcznie dekorowana   Papierowe foremki do pieczenia

Delicious Titbits
Idealnie upieczona pierś kaczki z sosem żurawinowym i zapiekanymi ziemniaczkami 519

Składniki (na 2-3 porcje): 500 gram piersi kaczki- są to 2 piersi grubo zmielony pieprz sól gruboziarnista szklanka żurawiny świeżej 2 łyżki nalewki z aronii/żurawiny/maliny 4 ziemniaki 1 marchewka 1 upieczony burak dwie łyżki miodu szczypta papryki słodkiej, chili oraz majeranku i tymianku   Pieczona pierś kaczki  Piersi kaczki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy na skórze(...)stopni na 18 minut, następnie pozwalamy kaczce odpocząć kilka minut. Przed podaniem kroimy piersi na skos, w cienkie plastry. Sos żurawinowy Żurawinę gotujemy z dwiema łyżkami wody oraz nalewką, tak długo aż się rozpadnie. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz miodem. Dusimy jeszcze 1-2 minuty. Zapiekane ziemniaczki Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 15 minut, następnie studzimy i kroimy w ćwiartki

Mango Papaja
Kruche ciasteczka - kwiatki 188

Niedawno znalazłam przepis na ciasteczka w kształcie kwiatków. Były one nadziewane czerwoną fasolą, szpinakiem, a nawet figami. Ja uprościłam ten przepis i wykorzystałam wieloowocową marmoladę. Skorzystałam

Salonik smaków
Śmietanowy tort z musem malinowym w pionowe pasy. 250

mąki pszennej 1/4 szkl kakao 1/2 szkl cukru 700 ml śmietany kremówki 300g-500 g malin(mogą by mrożone)  cukier 2 łyżeczki żelatyny 300 ml wody zimnej, przegotowanej nalewka malinowa do smaku cukier do smaku sok z cytryny co smaku Wykonanie: Jako pierwsze poszedł kwiatek 3D w żelatynie. Trochę zabawy ale efekt wizualny bombowy! Zdjęcia były robione w nocy(...)jest tak pyszne, że zapewne długo w lodówce nie zostanie.Na moje oko 300 g w zupełności wystarczy tylko wówczas dodajemy 1 łyżeczkę żeltyny. Nasączenie: Do zimnej wody wlewamy nalewkę malinową, dosładzamy do smaku cukrem i dodajemy sok z cytryny.  Każdy z nas ma inny gust, więc zazwyczaj staram się przedstawiać przepis z możliwością wykonania go pod swój smak

Malinowe Pocałunki