nalewka - 4783 przepisów (strona:145/319)

Nalewka z owoców derenia. 113

czasie trunek zlać, przefiltrować przez bibułę lub gęste sitko, dodać miód, wymieszać, szczelnie zamknąć. Odstawić jeszcze na 1 miesiąc, co pewien czas wstrząsnąć słojem, aby miód się rozpuścił. Następnie nalewkę przefiltrować, rozlać do czystych butelek, zakorkować. Jest ona już gotowa do spożycia. Nalewka ta jest aromatyczna, a przede wszystkim zdrowa

Przepisy i porady kulinarne
Zdrowotna i orzeźwiająca nalewka cytrynowa. 148

czasie odcedzamy trunek przez gęste sitko lub gazę , wlewamy z powrotem do słoja, zamykamy i odstawiamy na kolejne 3 tygodnie. Następnie zlewamy do butelek i  szczelnie zamykamy. Nalewka jest gotowa do picia.   Jeżeli nalewka jest zbyt kwaśna możemy ją dosłodzić cukrem.   Jeśli jest zbyt mocna, możemy ją rozcieńczyć przegotowaną , ostudzoną wodą.   Jest

Przepisy i porady kulinarne
Galantyna z kurczaka 183

Zawsze zastanawiałam się jak podzielić na porcje faszerowanego kurczaka. Jest na to sposób. Należy kurczaka wyluzować, czyli pozbyć się kości i nie jest to trudne. 

Salonik smaków
Pizza 173

Czy wiecie, że 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, a więc do dzieła - drożdże, mąka, mleko, a przede wszystkim pomysły na smaczną pizzę . Ja zrobiłam najprostszą

Salonik smaków
Tort szwarcwaldzki - Czarnolas 231

Tort, który proponuję to  tort szwarcwaldzki zwany również Czarnolas . Jednak nieważne jak się on nazywa. Jest wyśmienity, a wiśnie z kompotu lub świeże dodają mu

Salonik smaków
Orzeszki 159

Kiedyś kupiłam specjalną patelnię do pieczenia orzeszków . Była ona ciężka i nieporęczna. Aby ułatwić sobie pracę kupiłam opiekacz do orzeszków. Jest idealny. Ciasteczka szybko się pieką

Salonik smaków
Zatrzymać chwile. O uśmiechu i jeżynach. 145

wspomnień w tym roku. GALARETKA Z JEŻYN 300g jeżyn, najlepiej świeżych, ale mogą też być mrożone 185 g cukru 60 ml wódki (nie mam w domu, zastąpiłam nalewką jeżynową) 3 łyżki żelatyny Jeżyny wsypać do garnka, zasypać cukrem, dodać nalewkę i zalać 1 litrem wody. Mieszać na małym ogniu aż cukier całkiem się rozpuści. Następnie gotować dalej na małym ogniu

KUCHARNIA
Na początku był sklep ... 2-gie urodziny bloga w objęciach Kucharza, pod Szczęśliwą Siódemką. Mazurek razowy. 182

ciasto byłoby zbyt twarde. Upiekłam dwa malutkie mazurki - prostokątny z pigwą i czekoladą, i okrągły różano-czekoladowy.  Na mazurek pigwowo-czekoladowy:  kandyzowana pigwa (można zastąpić konfiturą pigwową) nalewka pigwowa 85 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany kremówki   Czekoladę wraz z kremówką podgrzewać w naczyniu  ustawionym nad parującym wrzątkiem aż do rozpuszczenia czekolady, pod koniec dodać(...)odrobinę (u mnie większa odrobina) nalewki pigwowej. Wymieszać dokładnie, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Lekko przestudzić. Na upieczonym spodzie mazurka rozprowadzić kandyzowaną pigwę i nałożyć na nią pomadę czekoladową. Udekorować dowolnie - u mnie kawałeczki pigwy i krojone w paseczki daktyle madjool. Na mazurek czekoladowo-różany: 2-3 łyżeczki wody różanej 85 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany kremówki

KUCHARNIA
TU I TAM nr 25. Porzeczki. Perfect summer pudding i Nigel Slater. 189

którą sygnuje najdoskonalszy jubiler - Słońce. Białe perły blanki czy rubinowe korale czerwonej? A może klasyczna czerń? Jak co roku ulegamy z   Amber porzeczkowym trendom. Pasują nam do wszystkiego - nalewek, soków, konfitur, ciast, lodów, deserów, chutneya. Na słodko i na wytrawnie. Zimno i ciepło. Zobaczcie jakie porzeczkowe kreacje wybrałyśmy tym razem. Zapraszamy! Codziennie czy od święta? A może tylko(...)domu. Taki jak lubię - uszyty na miarę naszych zachcianek. Latem najczęściej królują w nim maliny i porzeczki. Czerwone z kokosem w tartaletkach, czarne w serniku na zimno, białe w nalewce. Jest też deser, który łączy je wszystkie razem otulając delikatnym biszkoptem. Klasyczny, letni deser - ponoć jeden z ulubionych deserów angielskiej Królowej. Summer pudding. Deser, którego historia sięga przełomu

KUCHARNIA
Pasternak. Pigwa. Tort. I złudzenia. 160

szklanki pasternaku startego na tarce z drobnymi oczkami 0,5 szklanki orzechów włoskich Na masę 1 opakowanie serka mascarpone 1 szklanka śmietany kremówki 30%  ok. 80-100 ml nalewki z pigwy 8-10 łyżek galaretki z pigwy 4 łyżki kandyzowanej pigwy  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W dużej misce mieszamy razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól(...)minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie przy pomocy ostrego noża dzielimy na 3 lub 4 blaty. Każdy z blatów nasączamy nalewką z pigwy.  Kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z serkiem mascarpone mieszając delikatnie, aby powstała gładka masa. Mieszając dodajemy stopniowo kandyzowaną pigwę oraz galaretkę z pigwy zostawiając część

KUCHARNIA
Afrodyzjaki. Hibiskus i czekolada. Trufle w hibiskusowym pudrze. 232

orzeźwia. Zdecydowanie do zakochania się!  Z podanych ilości wychodzi ok. 20 sztuk. 180 g gorzkiej czekolady dobrej jakości min 70% 90 ml śmietany kremówki 30% 1-2 łyżki nalewki (użyłam malinowej)  2 kopiaste łyżki suszonych kwiatów hibiskusa Na hibiskusowy cukier puder 1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa ok. 2/3 szklanki cukru pudru Kremówkę przelać do rondelka, wsypać suszony hibiskus(...)godz., aby kremówka przeszła zapachem hibiskusa.  Czekoladę połamać na kawałki i zacząć topić w kąpieli wodnej. Kremówkę z hibiskusem przecedzić i dodać ją do topiącej się czekolady. Wlać nalewkę i wymieszać całość, aż składniki się połączą, a czekolada całkowicie roztopi. Odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki do momentu aż stwardnieje na tyle, by formować z niej trufle

KUCHARNIA
Zupa meksykańska z kurczakiem 1055

Pyszna, kolorowa, aromatyczna, rozgrzewająca zupa meksykańska . Niektórzy dodają mielone mięso wołowe, ja zastąpiłam je kurczakiem. Dodając płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna

Salonik smaków
Ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną 1948

Biszkopt, budyniowy krem, brzoskwinie, bita śmietana i wiórki czekoladowe - a jakże efektowny rezultat. Ciasto jest pyszne, lekkie i orzeźwiające. Po prostu palce lizać! Składniki: 6 jajek

Salonik smaków
Pijak 195

To ciasto jest na pewno wszystkim znane, z makiem, wiórkami kokosowymi i nasączone alkoholem. Stąd nazwa "pijak" . Ciasto pięknie się prezentuje, a jeszcze bardziej smakuje. Składniki

Salonik smaków
Nalewka pomarańczowo-kawowa z wanilią i cynamonem 142

dobry! Chyba już w całej Polsce spadł śnieg, może nie jest bardzo zimno i mroźno, ale trunek, który nas ogrzeje jest jak najbardziej mile widziany! Dzisiaj prezentuję Wam słoneczną nalewkę pomarańczową, która umili czas oczekiwania na wiosnę. Kawa, wanilia i cynamon nadają jej wyjątkowego aromatu. Idealna zimowa nalewka! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść