Na obiad proponuję roladki z piersi kurczaka z grzybami. Danie proste i szybkie do wykonania. Mało pracy, a efekt wspaniały.Składniki:80 dag piersi z kurczaka25
Salonik smakówbutelek po 500 ml Najpierw dokładnie mieszamy cukier z wodą w naczyniu. Następnie dodajemy sok z cytryny i znowu mieszamy. Na końcu dodajemy spirytus, dokładnie mieszamy i gotową nalewkę wlewamy do butelek. Cytrynówkę pozostawiamy minimum na jedną dobę w temperaturze pokojowej, aby składniki się dokładnie połączyły. Z czasem cytrynówka staje się lepsza w smaku. Można przecedzić nalewkę, aby pozbyć
Projekty ze smakiemZa dwie godziny powitamy Nowy Rok 2015. Ja jestem przygotowana. Zrobiłam noworoczny torcik śmietankowy. Spróbuję go, jak wybije północ. Składniki:Biszkopt (mała tortownica):2
Salonik smaków"Niebo na talerzu" to pączki według przepisu mojej mamy. Są delikatne, leciutkie jak puch. Jestem pewna, że żadna cukiernia nie wykona takich. Przed nami karnawał, więc
Salonik smakówFaworki, chrust, chruściki - kruche, złociste ciasteczka w kształcie kokardki posypane cukrem pudrem. Sa pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, a później jeść, jeść, jeść...Składniki
Salonik smakównajlepsze Bajaderki piernikowe:Składniki na ok. 16 sztuk:200 g pierniczki Lebkuchen2 łyżki domowych powideł bez cukru100 g czekolady gorzkiej1 łyżka margaryny Palma w złotym opakowaniu lub masła1 łyżka nalewki pomarańczowej200 g Kuvertüre Volmilch (mleczna kuwertura)Siekane migdały, kolorowe posypki, różowy cukier, zmiksowane orzechyPrzygotowanie: Pierniczki mielimy w szatkownicy, przekładamy je do miski i mieszamy z powidłami bez cukru i odrobiną(...)nalewki pomarańczowej. Rozpuszczamy w rondelku 1 łyżkę margaryny lub masła, dodajemy połamane kawałki gorzkiej czekolady, mieszamy silikonową łyżką do czasu aż czekolada się rozpuści. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę do masę piernikowej i dobrze wyrabiamy, a następnie schładzamy masę w lodówce ok. 1-2 godziny.Formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, odkładamy na folię aluminiową. Ponownie schładzamy w lodówce.Kuwerturę rozpuszczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzęsto zależy nam, aby upiec coś szybko i smacznie. Przykładem jest piernik. Jest delikatny, puszysty i wilgotny. Powidła śliwkowe nadają mu smaku. Składniki:Ciasto (keksówka
Salonik smakówSoczyste owoce granatu budzą do życia niczym rześki , wiosenny poranek. W nich kryła się tajemnica królowej Kleopatry, która świadoma dobroczynnego wpływu owoców na urodę zajadała się
Salonik smakówDzisiaj podaję przepis na wigilijne pierogi z makiem. Niektórzy przygotowują kluski z makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej
Salonik smakówTen przepis znalazłam w internecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym
Salonik smakówNadzionko to rarytas dla wszystkich wyrafinowanych smakoszy. To idealna propozycja na obiad lub jako samodzielne danie. Taki samym nadzionkiem faszeruję udka.Składniki:1 kg łopatki1/2 kg
Salonik smakówTort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki
Salonik smakówIntensywny smak pora przełamany delikatnym ogórkiem i odrobiną czosnku to idealne połączenie. Surówka ogórkowa z porem może stanowić pyszny dodatek do różnego rodzaju mięs, pieczeni.Składniki
Salonik smakówDzisiaj Wigilia. Mnóstwo potraw wigilijnych, a wśrod nich sałatka śledziowa. Pyszne śledzie z cebulką i rodzynkami smakują zawsze: w święta i po świętach, na co dzień
Salonik smakówZbliżają się święta Bożego Narodzenia. Na naszych stołach nie może zabraknąć pierniczków. Wczoraj przygotowałam ciasto, a dzisiaj razem z moją córką Alicją upiekłyśmy je. Ogromną frajdę
Salonik smaków