nalewka - 4783 przepisów (strona:144/319)

Gołąbki inaczej 239

Nie wszyscy lubią kotlety mielone, ale z dodatkiem ryżu i kapusty zmieniają swój smak i są wspaniałym daniem. To takie gołąbki , ale bez zawijania farszu w

Salonik smaków
Nalewka z aronii z wiśniową nutą 153

Nalewki zazwyczaj są czasochłonne, zaletą tej nalewki jest ekspresowy czas przygotowania, który nawet w jednym procencie nie ujmuje jej jakości,. Ma piękny kolor i smak wiśniówki. Uwielbiam ją. 1 kg aronii 200 listków wiśni 1 kg cukru sok z 2 cytryn 1/2 litra spirytusu 1 1/2 litra wody Owoce aronii zamrozić przynajmniej na 24 godziny, po to aby straciły

Jadło i czytadło
Sałatka z marchewką i ananasem 138

Por jest moim ulubionym warzywem w każdej postaci: na surowo, smażony, z parowaru itd. Jest idealnym składnikiem do sałatek, gdyż nadaje im ostrzejszego smaku. I właśnie

Salonik smaków
Ciasteczka budyniowe 233

Zdarza się Wam, że macie ochotę na coś słodkiego do herbaty? Mnie tak. Dzisiaj proponuję chrupiące i delikatne  ciasteczka budyniowe .  Składniki: 250 g masła

Salonik smaków
Tort Rafaello z truskawkami 596

Jeszcze takiego pysznego tortu nie jadłam i do tego w wykonaniu mojej córki i jej koleżanki Małgosi. Tort Raffaello z truskawkami rozpływa się w ustach. Puszysty

Salonik smaków
Zupa z dyni 163

Dynia jesienią cieszy się dużą popularnością, ale aromatyczną i rozgrzewającą zupę z dyni możemy podać również zimą. Jej smak możemy zaostrzyć papryczką chilli. Można również dodać

Salonik smaków
Nalewka z owoców dzikiej róży na wzmocnienie organizmu i serca. 155

odstaw na kolejne 2 tygodnie. Pamiętaj o wstrząsaniu słojem. następnie zlej alkohol, dokładnie przefiltruj, rozlej do czystych buteleczek, szczelnie zakorkuj i odstaw na 2 miesiące. Po 2 miesiącach nalewka jest gotowa do picia.  Zastosowanie : Aby wzmocnić organizm i serce, pij po kieliszku nalewki dziennie, najlepiej przed południem lub po obiedzie

Przepisy i porady kulinarne
Ślimaczki z ciasta francuskiego 218

Prosta i smaczna przystawka. Oczywiście wtedy, gdy wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie. Ślimaczki z ciasta francuskiego możemy przyrządzać na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię z serem żółtym

Salonik smaków
Babka serowa z owocami kandyzowanymi 138

Ciasto godne polecenia. Bardzo smaczna babka serowa o delikatnym pomarańczowym smaku. Trudno doszukać się smaku sera, a właśnie dzięki niemu babka jest wilgotna i nie za

Salonik smaków
Banany z gorzką czekoladą i gorącymi malinami. 105

mrożonych albo świeżych malin  2-3 łyżki cukru 2-3 banany 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady sok z połowy cytryny 2-3 łyżki śmietanki 30% (ewentualnie mleka) można odrobinę nalewki malinowej (najlepiej domowej) WYKONANIE: Maliny wkładamy do rondla, dodajemy cukier, smażymy, aż woda odparuje(tutaj można dodać 2-3 łyżeczki nalewki), czekoladę roztopić dodać śmietankę, banany pokroić, skropić sokiem

Kuchnia Beaty
Sałatka z brokułami 208

Zdrowa, zielona sałatka z brokułami na każdą porę roku. Jeżeli nie mamy świeżych brokułów możemy zastąpić je mrożonymi.  Składniki: brokuły 1 seler naciowy 1

Salonik smaków
Polędwiczki w boczku 129

Jeżeli nie chcemy całego dnia spędzić w kuchni i przygotowywać coś pysznego - to może zróbmy polędwiczki w boczku . Bardzo prosty sposób na smaczne danie. Polędwiczki są

Salonik smaków
Pizza na kalafiorze 134

Przyzwyczailiśmy się do pizzy na cieście drożdżowym. Jest pyszna, ale jeszcze smaczniejsza i zdrowsza jest pizza na kalafiorze . Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej

Salonik smaków
Dżem truskawkowy - Czyli lato w zimie. 117

doprowadzamy do zagotowania. Zbieramy pianę powstałą na wierzchu i wyrzucamy ją. Odstawiamy z ognia i gorący wlewamy do czystych słoiczków. Do rozlewania dżemu najlepiej użyć dużego lejka i nalewki do zupy nie pobrudzimy wtedy sobie słoików ! Nalewką nabieramy gorący dżem i wlewamy do lejka,napełniając słoik do pełna. Zawsze w ten sposób napełniam słoiki dżemem czy sokiem  :-) Jest

Przepisy i porady kulinarne
Lecznicza nalewka z owoców pigwy. 138

odstawić na 6 dni. Następnie odcedzić przez sitko. Syrop wymieszać ze spirytusem, wlać do słoja, zakręcić i odstawić na 2 miesiące w chłodne i ciemne miejsce. Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gęste sitko lub gazę i zlać do czystych butelek, zakorkować.  Nalewka z pigwy ma działanie przeciwzapalne

Przepisy i porady kulinarne