nalewka - 4783 przepisów (strona:153/319)

Likier kawowy 106

kawa połączy się z mlekiem, cienkim strumieniem wlewamy wódkę, cały czas miksując. Jak wszystkie składniki się połączą likier kawowy możemy przelewać do butelki i schować w lodówce. Tak przygotowana nalewka jest gotowa do picia zaraz po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje odrobinę schłodzona. Na zdrowie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mleczny likier z mleka zagęszczonego 124

można pić go od razu Składniki puszka mleka skondensowanego (530g) 200 ml wódki Ja używam mleka skondensowanego „Gostyń”, ale każde inne będzie dobre. Jeśli wolicie odrobinę mocniejsze nalewki to dodajcie 50 ml spirytusu, ale trochę więcej wódki. Mleczny likier z mleka zagęszczonego – jak zrobić Puszkę z mlekiem wstawiamy do rondelka i wlewamy wodę, tak aby puszka była

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Likier czekoladowy 306

miłośnikom domowych wyrobów alkoholowych. Zapraszam także do zapoznania się z innymi przepisami na domowe likiery, polecam szczególnie: Likier z białej czekolady Likier krówkowy Domowy likier mleczny z 2 składników Nalewka z nutelli i rumu PRZEPIS NA DOMOWY LIKIER CZEKOLADOWY Składniki 100 g mlecznej czekolady 50 g czekolady gorzkiej 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego 350 ml wódki 50 ml wody

Przepiski.pl
Likier z białej czekolady 310

BIAŁEJ CZEKOLADY Składniki 200 g białej czekolady (dobrej jakości) 530 g mleka skondensowanego Gostyńskiego 400-500 ml wódki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) * Ilość alkoholu możecie modyfikować, dostosowując smak nalewki pod siebie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy w garnku z grubym dnem. Następnie wlewamy mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy, jeśli posiadamy. Garnek umieszczamy na małym gazie

Przepiski.pl
Nolywka ze lipy (Nalewka z kwiatów lipy) 106

starego piyrwyj1 lipa kwitła we lipcu, terŏzki niyrŏz zrobi nōm wic2 i zakwitnie nawet we maju. W tym roku nawet udoło ji sie zahaczyć [...] Artykuł Nolywka ze lipy (Nalewka z kwiatów lipy) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Nolywka z kwiołtkōw maku (Nalewka z płatków maku) 94

żech na wiosna po polach i te maki polne tak gryfnie2 wyglōndały, że aże mie korciōło3, żeby coś ś nich4 narychtować5. A że lubia [...] Artykuł Nolywka z kwiołtkōw maku (Nalewka z płatków maku) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Nolywka ze kwiŏtkōw holōndra (Nalewka z kwiatów dzikiego bzu) 112

Ōłmōm2/Mutrōm3/Frelōm4/Libstōm5… jaki gyszynk6, to ta nolywka bydzie idealnŏ. A jak ji sie potyn szlukniecie7 we listopadzie, to bydzie tak, chobyjście [...] Artykuł Nolywka ze kwiŏtkōw holōndra (Nalewka z kwiatów dzikiego bzu) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Nolywka ze modych pyndōw sosny (Nalewka z młodych pędów sosny) 117

robi ze tych modych pyndōw syrop- zasypujōm to cukrym i ślywajōm2 sok (choć szło by tyż pedzieć3 zŏft), kery4 sie niyskorzyj5 zebiere6. A [...] Artykuł Nolywka ze modych pyndōw sosny (Nalewka z młodych pędów sosny) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Mus czekoladowy 101

szklanki cukru lub substytutu cukru 200 kcal 6 płaskich łyżek kakao 224 kcal 1 łyżka żelatyny 27 kcal szczypta soli aromat lub ekstrakt do smaku ewentualnie garść wiśni z nalewki Jeżeli wykorzystamy zwykły cukier kaloryczność jednej porcji to około 250 kcal. Jeżeli użyjemy stewii wówczas kaloryczność jednej porcji to około 200 kcal. W szklance mleka namoczyć żelatynę przez

moj przepis na
Tort Szwardzwaldzki 133

temp. pokojowej) 6 łyżek cukru drobnego 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na masę: 350-400 gr wiśni z kompotu lub z nalewki (dla dorosłych smakoszy) 400 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonego 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasącz: 300 ml kompotu z wiśni lub 200 ml kompotu

moj przepis na
Domowy cydr jabłkowy lub gruszkowy 124

kamienicy moczowej, jako środek przeciwgorączkowy, przeciwkaszlowy i przeciwbiegunkowy. Dodatkowo cydr jabłkowy jest doskonałym środkiem wzmacniającym dla rekonwalescentów oraz osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Przepis pochodzi z książki Lecznicze nalewki, autorstwa Andrzeja Sarwy. Składniki: 10 kg owoców jabłek lub gruszek* 20 kg cukru 20 litrów wody drożdże winiarskie Owoce umyć, pokroić na 4 części, pozbawić ogonków, z gniazdem nasiennym wrzucić

moj przepis na
Torcik W-Z jak z PRL 94

kostki czekolady, żelatynę. Wymieszać. Dekoracja 50 g startej na wiórki czekolady (do posypania) 300 g śmietany 30% lub 36% schłodzonej 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżeczki zimnej wody wiśnie z nalewki do dekoracji Żelatynę namoczyć w wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, tak aby była płynna i bez grudek. W misie

moj przepis na
Mus czekoladowy 92

szklanki cukru lub substytutu cukru 200 kcal 6 płaskich łyżek kakao 224 kcal 1 łyżka żelatyny 27 kcal szczypta soli aromat lub ekstrakt do smaku ewentualnie garść wiśni z nalewki Jeżeli wykorzystamy zwykły cukier kaloryczność jednej porcji to około 250 kcal. Jeżeli użyjemy stewii wówczas kaloryczność jednej porcji to około 200 kcal. W szklance mleka namoczyć żelatynę przez

moj przepis na
Tort Szwardzwaldzki 124

temp. pokojowej) 6 łyżek cukru drobnego 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na masę: 350-400 gr wiśni z kompotu lub z nalewki (dla dorosłych smakoszy) 400 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonego 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasącz: 300 ml kompotu z wiśni lub 200 ml kompotu

moj przepis na
Domowy cydr jabłkowy lub gruszkowy 100

kamienicy moczowej, jako środek przeciwgorączkowy, przeciwkaszlowy i przeciwbiegunkowy. Dodatkowo cydr jabłkowy jest doskonałym środkiem wzmacniającym dla rekonwalescentów oraz osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Przepis pochodzi z książki Lecznicze nalewki, autorstwa Andrzeja Sarwy. Składniki: 10 kg owoców jabłek lub gruszek* 20 kg cukru 20 litrów wody drożdże winiarskie Owoce umyć, pokroić na 4 części, pozbawić ogonków, z gniazdem nasiennym wrzucić

moj przepis na