Ktoś ostatnio miał chętkę na kolejny przepis na nalewkę... chętnie służę pomocą. Tym bardziej, że akurat ta konkretna, jest jedną z moich ulubionych z kilku względów. Primo - jest naprawdę ekspresowa; na "przegryzienie się" spokojnie wystarcza jej miesiąc, secundo - jest prosta, jak drut, tertio - tania, jak barszcz i wreszcie quarto - jest PRZE-PYSZ-NA. ;) Liście mięty siekamy i odmierzamy ich łyżkę
Kuchenna KontrrewolucyaPrawdziwie jesienna, rozgrzewająca nalewka na poprawę humoru. Jest prosta, jak drut, a jak żadna inna delikatnie i sympatycznie szczypie w język. Miód i kilka innych dodatków sprawiają, ze to idealny trunek na odgonienie wszelkiego rodzaju choróbsk imających się nas w deszczową porę. Polecam wszystkim, póki zbiory świeżego imbiru jeszcze są dostępne w sklepach. :) 100g świeżego imbiru 250g miodu, najlepiej lipowego
Kuchenna KontrrewolucyaAura niestety nie sprzyja dobrym zdjęciom... Sprzyja za to na pewno zbiorom jesiennych nalewek, które u mnie właśnie dojrzewają. Wśród nich jest także likier z pigwy, która w tej chwili dostępna jest właściwie w każdym większym sklepie. Polecam nie omijać tego owocu, bo wyroby nie tylko alkoholowe, są z niej naprawdę przepyszne. :) 500g pigwy pospolitej (duże owoce, wyglądające jak jabłka
Kuchenna Kontrrewolucyapowoje pilnują do nich dostępu, podrapana jestem jak łobuz, ale zebrałam piękne pachnące baldachimy dzikiego bzu i jestem bardzo zadowolona. Powstały wspaniałe naturalne syropy, a teraz czas na nalewki i kto wiec co jeszcze.... Składniki: 120 baldachimów kwiatów dzikiego bzu 2 kg cukru 6 cytryn 4 litry wody 1. Po przyniesieniu bzu do domu obcinamy nożyczkami grubsze łodygi
Apetyczna babeczkaBlueberry Corner by "jagodzianka" Rokitnik rośnie prawie na całym wybrzeżu. To krzew, choć czasem rośnie do wielkości niewysokiego drzewa. Pomarańczowe owoce, spomiędzy których wystają … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka z rokitnika pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" W Polsce można spotkać około 20 różnych odmian dzikiej róży. Ja swoje zbierałam w przydomowym ogrodzie mojej babci. Zrywałam je … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka z róży pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Jarzębina to powszechna nazwa jarząbu pospolitego. Drzewo osiąga nawet do 15 metrów, charakteryzuje się pierzastymi liśćmi, o ciemnozielonej barwie na … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka z jarzębiny (suszonej) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerPędy sosy są już w pełni rozwinięte, przy okazji weekendowego spaceru po lesie możecie pozyskać dowolną ilość świeżego surowca ;). Najlepsze pędy to te zebrane w pierwszej połowie maja, a nalewka im starsza tym lepsza. Składniki: ok. 1 l miękkich pędów sosny, 800 g białego cukru, 100 g cukru muscovado (opcjonalnie), 500 ml spirytusu, sok z 1-2 cytryn. Przygotowanie: Pędy
SzczyptaSmaQodstawiamy do maceracji na 2-3 miesiące. Bardzo ważne, aby alkohol całkowicie zakrył owoce. Od czasu do czasu otwieramy słój i delikatnie mieszamy nalew. Po wymaganym czasie zlewamy nalewkę, niezbyt mocno odciskając pomarańcze przez gazę. Likier filtrujemy i odstawiamy w butelkach do piwnicy. Powinien jeszcze dojrzewać minimum 3 miesiące. Na zdrowie
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Wlewając syrop należy próbować aby otrzymać ulubiony stopień słodkości. Przecedzić – najlepiej przez filtr do kawy. Nalać do butelek i zapomnieć... Po co najmniej 6 miesiącach możemy przypomnieć sobie o nalewce
królestwo garówPyszna, słodziutka nalewka z aronii. Można ją pić i pić... Idealna na babskie pogaduchy ale nie tylko:) Pierwszy raz piłam ją na imprezie u chłopaka mojej siostry, tak nam posmakowała (mnie i mojemu narzeczonemu), że postanowiliśmy zrobić ją sami. A oto efekty naszej wspólnej pracy. Polecam bardzo;) Składniki: 0.75 kg aronii około 15 liści z wiśni 1 kg cukru
Krakowskie smaki Anisymbol włoskich świąt Bożego Narodzenia. Wyjątkowy likier cytrynowy, prosty w przygotowaniu i nie wymagający wielkich nakładów finansowych. Nie trzeba też jakoś specjalnie się uzbrajać w cierpliwość (jak przy nalewka) bo efekty pracy są do skonsumowania po ok. 14-40 dniach. Nastawiając likier w ciągu kilu najbliższych dni, wg. tego przepisu, zdążycie akurat na zakończenie karnawału ;) Moje limoncello
SzczyptaSmaQZapraszamy na bardzo prostą, domową nalewkę, o pysznym cytrynowym smaku:) Karnawał czas zacząć;))) Składniki; szklanka soku z cytryn, szklanka wódki, szklanka wody, szklanka cukru, Wykonanie; Z cytryn wyciskamy sok /ok. 5 cytryn/. Wodę gotujemy i studzimy. Rozpuszczamy w niej cukier, a następnie dodajemy sok z cytryn i wódkę. Mieszamy i przelewamy przez gazę do butelki. Na drugi dzień nadaje się
Anioły w kuchnipłyn.Owoce zasypujemy cukrem i czekamy aż puszczą sok.Od czasu do czasu potrząsamy naczyniem.Sok z wiśni łączymy z wcześniej zlanym płynem. Po miesiącu przelać do butelek. źródło "Nalewki i inne domowe trunki - superhobby
Anioły w kuchniPrzedstawimy Wam pyszną nalewkę. Moim zdaniem bije na łep wiśniówkę...tzn dla mnie bije;) Robiliśmy ją rok temu. Rok czasu sobie leżakowała i nabierała mocy i smaku. Zdjęcia jest już po tym czasie. Bardzo polecamy. Naprawdę warto. Powędrowała nawet do Niemiec;) Ok podaję przepis... Składniki; 2,5 kg słodkich gruszek, 1/2 kg cukru, 1 l wódki, kawałek kory cynamonu, parę
Anioły w kuchni