Nie wiem dlaczego fasolka jest po bretońsku . Podobno w Bretanii jest w ogóle nieznana. Jednak najważniejsze, że jest bardzo smaczną jednogarnkową potrawą. Składniki: 300g drobnej
Salonik smakówroku ponowie zabrałam się za przyrządzanie zimowych nalewek. Tym razem bananowa... Ciekawa jestem co z tego wyjdzie :) Składniki: 1 banan ½ litra wódki ¼ litra wody ¼ szklanki cukru 1/3 laski wanilii Wykonanie: Banana obrać ze skórki i pokroić w plastry, po czym zgnieść i zalać alkoholem- odstawić na tydzień w ciepłe miejsce. Odcedzić i dodać ostudzony syrop (z cukru, wody i wanilii(...)ponownie odstawić na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować, rozlać do buteleczek i odstawić w chłodne miejsce (aby nalewka wyklarowała) Ps. ja dodaję jeszcze szczyptę cynamonu
Tradycyjna KuchniaPigwówka, lub inaczej zwana skolimówka jest to słodka nalewka z owoców pigwy, zazwyczaj o 40-45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządza się nią w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem. Ciekawa jestem jak będzie smakować, jeszcze kilka dni i będę próbować :) Składniki: 2 kg owoców pigwy 2 litry spirytusu 1 litr wódki 2 szklanki wody 2 szklanki cukru Wykonanie: Owoce(...)umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Wlać wódkę i spirytus – po czym odstawić w chłodne miejsce na miesiąc (od czasu do czasu ruszając słojem). Gotową nalewkę przefiltrować przez płótno
Tradycyjna KuchniaWszyscy lubimy truskawki, a z nich pyszne ciasta, desery. Ja przygotowałam ciasto pachnące truskawkami . To dobry początek sezonu truskawkowego. Przepis bierze udział w akcji "Milion
Salonik smakówMakaroniki to lekkie, delikatne francuskie ciasteczka przełożone kremem z białej czekolady. Te pyszne ciasteczka to wyszukany deser. . Składniki: 280g cukru pudru 200 g mielonych migdałów
Salonik smakówsery.... A do picia znajdziemy tu czarnogórskie wina z plantacji Plantaźe, a także mocniejsze trunki z bałkańskich stron jak rakija , śliwowica, podawane w tzw. ćokanach – specjalnych „kieliszkach”, a także nalewki jak: Orachovac (na bazie orzechów), Medica (miodówka), Borovnica (nalewka z borówek) oraz Kruśkovac (gruszkówka). O czym miałam przyjemność się przekonać podczas spotkania/warsztatów podczas, których wspólnie przygotowaliśmy kilka dań
królestwo garówząbek czosnku, 2 łyżki nalewki sosnowej, 6 jagód jałowca, 1 łyżeczka soli, 4 przepiórki, tłuszcz do głębokiego smażenia, Ząbek czosnku posiekać. Jałowiec rozgnieść. Wymieszać przyprawy z nalewką. Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji wycinając kręgosłup), a następnie na ćwiartki. Umyć, osuszyć. Natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę. Rozgrzać tłuszcz
królestwo garówMimo, że nalewki są bardzo popularne w Polsce ta konkretnie jest dość rzadko spotykana. Szkoda - jest łatwa do zrobienia i smakuje niezwykle. Owoce chleba świętojańskiego choć ich smak jest bardzo charakterystyczny przypominają nieco kakao. Chleb świętojański (szrańczyn strąkowy) jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Teraz występuje w zasadzie w każdym kraju basenu Morza Śródziemnego. Poza smakiem może zaoferować(...)wapń, potas, żelazo, magnez i fosfor nie posiadając za to żadnych elementów które mogą powodować alergię. Od dawna uważa się, że ta nalewka ma wiele właściwości zdrowotnych: pomaga na trawienie, obniża cholesterol, działa jako antyutleniacz, a nawet działa przeciwbólowo i antybakteryjnie
Milion SmakówDelikatny biszkopt, jeszcze delikatniejszy krem - pianka. Ten tort to wykwintny deser na urodziny mojej córki. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 0,2
Salonik smakówNiezwykle smaczna zupa porowa . Pożywna, niedroga, a do tego ładnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 duży por 0,5 kg ziemniaków 1 marchew starta na
Salonik smakówZiemniaki bardzo często goszczą na naszych stołach, ale dania z ziemniaków wcale nie muszą być nudne. Na obiad proponuję ziemniaki faszerowane mięsem mielonym. Składniki: 10 ziemniaków
Salonik smakówNiedawno moja córcia przygotowała dla mnie wspaniałą niespodziankę - własnoręcznie zrobione czekoladki z kremem orzechowym . To wspaniały sposób na okazanie uczuć bliskiej osobie. Składniki: 200 g kuwertury
Salonik smakówMasz ochotę na coś słodkiego, a w lodówce ani jednego jajka. Zrób pyszne ciasteczka "Grzebyczki" . Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 margaryna 1
Salonik smakówCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ugotowane mięso z gęsi (korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko), wątróbka z gęsi, 100 gram żurawiny suszonej, 50 ml nalewki żurawinowej, 2 jajka, ½ suchej bułki, tłuszcz z gęsi, sól, pieprz, Żurawinę zalać nalewką i odstawić. Bułkę namoczyć w wodzie. Wątróbkę podsmażyć na tłuszczu gęsim. Żołądek pokroić w słupki
królestwo garówbrzoskwiń konfitura z czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich kwas buraczany maliny na zimę mirabelki w occie morele w occie nalewka sosnowa nalewka z mirabelek ogórki małosolne papryka pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto" z czosnku niedźwiedziego pomidorki koktajlowe w oliwie pomidory suszone w oliwie powidła z zielonych pomidorów
królestwo garów