Jeśli planujecie zrobić zapasy syropu z młodych pędów sosny, to teraz jest na to najlepszy czas, kiedy przyjdzie czas jesienno - zimowy i zaczną się przeziębienia, będzie po co sięgnąć do spiżarni. Kochani kluczową sprawą jest zrywanie młodych pędów tak aby żadne drzewo nie ucierpiało, wybierzcie się na długi spacer do lasu, z dala od domost i zanieczyszczeń i z każdego drzewka urwijcie tylko kilka pędów, nie wolno ogołacać całej sosny, ważne też jest aby nie zrywać wierzchnich pędów, bo drzewo może się zniek... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Inspiruje mnie to co nowe i czego jeszcze nie znam. Smakuję, gotuję... i już nie mówię „nigdy”...