Składniki: 1 litr spirytusu 5 soczystych pomarańczy 35 ziaren kawy 800 g cukru 1,5 litra wody Sposób wykonania: Pomarańcze obieramy i kroimy w plastry. Wrzucamy do dużego słoja, ugniatamy, dodajemy ziarna kawu i zalewamy spirytusem, przykrywamy i odstawiamy na tydzień. Po tygodniu: do garnka wsypujemy cukier, zalewamy wodą i podgrzewamy do momentu zagotowania. Cały czas mieszamy aby cały cukier się rozpuścił. Studzimy. Wystudzony syrop wlewamy do pomarańczy z alkoholem, mieszamy i odstawiamy na 5 do 6 tyg... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Szybki koktajl odchudzający z pomarańczy i grejpfrutów.
Czytaj dalej...Suszona pomarańcza na choinkę to prosty dodatek, który doda naszemu drzewku trochę tropikalnych klimatów.
Czytaj dalej...Spożycie kawy stało się powszechne głównie dzięki jej smaku i aromatu oraz właściwości pobudzających.
Czytaj dalej...