Pomarańczowa nalewka z kawą

Pomarańczowa nalewka z kawą

Pomarańczowa nalewka z kawą

  Składniki: 1 litr spirytusu 5 soczystych pomarańczy 35 ziaren kawy 800 g cukru 1,5 litra wody Sposób wykonania: Pomarańcze obieramy i kroimy w plastry. Wrzucamy do dużego słoja, ugniatamy, dodajemy ziarna kawu i zalewamy spirytusem, przykrywamy i odstawiamy na tydzień. Po tygodniu: do garnka wsypujemy cukier, zalewamy wodą i podgrzewamy do momentu zagotowania. Cały czas mieszamy aby cały cukier się rozpuścił. Studzimy. Wystudzony syrop wlewamy do pomarańczy z alkoholem, mieszamy i odstawiamy na 5 do 6 tyg... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Qchnia po prostu

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Odchudzający specjał z grejpfruta i pomarańczy!

Szybki koktajl odchudzający z pomarańczy i grejpfrutów.

Czytaj dalej...

Suszone pomarańcze na choinkę

Suszona pomarańcza na choinkę to prosty dodatek, który doda naszemu drzewku trochę tropikalnych klimatów.

Czytaj dalej...

Kawa, szkodzi czy pomaga?

Spożycie kawy stało się powszechne głównie dzięki jej smaku i aromatu oraz właściwości pobudzających.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.