pasta - 16803 przepisów (strona:190/1121)

Kanapkowa pasta z makreli i twarogu. 83

Dzisiaj przychodzę do was z następnym przepisem z mojego dzieciństwa. Ta pasta to jeden z moich ulubionych dodatków do kanapek, oraz imprezowa przekąska. Podana na małych, słonych krakersach będzie również ulubioną przekąska waszych gości. SKLADNIKI: 200 G WĘDZONEJ MAKRELI 150 TWAROGU ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY 2 ŁYŻKI MAJONEZU 1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY GARŚĆ POSIEKANEGO SZCZYPIORKU GARŚĆ POSIEKANEJ PIETRUSZKI SÓL I PIEPRZ

Pani M - kuchnia smakowita
Zdrowe monte 59

jest tam tak mało, że nie wiem jakim cudem deser uznaje się za orzechowo-kakaowy. Na szczęście pyszne i zdrowe monte zrobicie błyskawicznie w domu, szczególnie jeśli macie gotowe pasty orzechowe i daktylowe. Deser jest idealny dla maluchów ale oczywiście dorośli także mogą się nim zajadać Zdrowe monte – składniki (2 porcje): – 200g naturalnego serka poznańskiego, – 200g jogurtu(...)naturalnego, – 30g masła z orzechów laskowych, – 2 łyżki krukamelli, czyli pasty daktylowej (możecie zastąpić 4 suszonymi daktylami ale wcześniej namoczcie je gorącą wodą aby było łatwej zblendować), – 2 łyżki prawdziwego kakao. Sposób przygotowania Najpierw mieszamy ze sobą jogurt z serkiem i masę dzielimy na pół. Następnie do jednej połowy dodajemy kakao, masło orzechowe i pastę daktylową. Wszystko

Natka Pietruszki
Zupa porowa z charakterem 101

się nie zmarnował, część pokroiłam na porcje do warzywnych zup czy rosołu, surówek a z części ugotowałam zupę porową. Ale nie taką zwyczajną ale taką z charakterem,   pastą curry i mleczkiem kokosowym.   Smakowała bardzo dobrze Składniki : 4 sztuki   białej części pora 165ml mleczka kokosowego u mnie Blue Dragon 100-150ml śmietanki kremówki 2 serki topione typu(...)bloczek o smaku śmietankowym 2 łyżeczki zielonej pasty curry 2 łyżki masła klarowanego Pęczek szczypiorku Biały pieprz, sól do smaku Dodatkowo na bulion: 1 podwójny filet z kurczaka z kością i skórą Włoszczyzna jak do rosołu Kilka kulek ziela angielskiego i liści laurowych Sól, pieprz Przygotowanie: Wcześniej ugotować bulion około 2 litry. Por przeciąć wzdłuż i dokładnie wypłukać. Najczęściej

W garach u Gosi
Ajvar 151

Ajvar kocham miłością wielką. Ogólnie nie tylko ajvar, bo wszelkie pasty z papryk, pomidora i innych bakłażanów wielbię okrutnie i żrę jak wściekła. Ale zanim zacznę intensywną konsumpcję, to muszę sobie sama zrobić, albowiem kupne są ohydne. Ajvar wymaga trochę pracy, ale warto. W internetach znajdziecie milion przepisów, każdy inny i oczywiście każdy słuszny. W tym roku porzuciłam dotychczasowy przepis(...)mielimy maszynką do mielenia mięsa? Też wydawało mi się to dziwne, bo przecież są miksery i blendery, jednak próby pokazały, że maszynka do mielenia daje zupełnie inną konsystencję samej pasty, że po odparowaniu zostaje więcej „treści”, że smak jest bardziej intensywny. Jeśli nie macie maszynki, to użyjcie blendera lub miksera, ale nie maltretujcie składników za długo, niech zostaną kawałeczki

ladykitchen
Tost francuski z pastą krewetkową i kiełkami groszku 93

jednak taki trochę burżuj.  Dobrego dnia Wam, Klaudia z rana :) Składniki: kromka chałki  jedno jajko plus dwie łyżki mleka sól, pieprz i olej do smażenia  Pasta z krewetek: 7-8 dużych krewetek, obranych i ugotowanych  łyżka majonezu sól, pieprz i sok z cytryny  garść kiełków groszku Dodatki: pomidorki koktajlowe  młotkowany czerwony pieprz jeszcze więcej(...)miksturze chałkę bądź inne pieczywo i smażyć po minucie z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym. Chrupiącą, jednak ociekającą tłuszczem chałkę należy osuszyć na ręczniku papierowym. W celu wykonania pasty krewetkowej należy pokroić krewetki drobno, doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, dodać posiekane kiełki groszku (które ewentualnie można wymienić na szczypiorek) i majonez, a całość dokładnie wymieszać. W moździerzu

Mango Papaja
Pasta z awokado i pstrąga 100

pstrąga wędzonego, zjedliśmy go od razu bez niczego, tylko obrane kawałki, smaczny był bardzo. Poszłam do sklepu który mam pod domem i zakupiłam jeszcze jednego aby zrobić tę pyszną pastę. Idealna do chleba, idealna do warzyw, w pojemniczku do pracy czy szkoły. Ma mnóstwo kwasów omega 3, odpowiedzialnych za naszą odporność i zdrowie, warto zajadać takie pasty. Pasta na zdrowie

Moje Małe Czarowanie
Przepyszna pasta ze szparagów 62

drzwi i okien. Znów stanie przed nami smukły, chrupiący i w najpiękniejszym odcieniu jasnej zieleni i kości słoniowej. Tymczasem połowę ostatniego pęczka tych pięknych warzyw zamieniam w przepyszną, zieloną pastę. Aromatyczne smarowidełko, pełne szparagowych historii i ich głębokiego smaku oparłam o przepis klasycznego pesto bazyliowego. Zmniejszyłam ilość ziół, dodając w ich miesce podwójną porcję szparagów, a potem zmiksowałam na gładko(...)warto zmiksować tych kilka składników i ostatni raz w sezonie rozpłynąć się w szparagowych pysznościach, dopóki jeszcze można je dostać :) Do zjedzenia od razu lub do zamrożenia w porcjach. Pasta ze szparagów Potrzebujesz: 250g zielonych szparagów garść liści bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka migdałów 150ml oliwy 20g parmezanu (opcjonalnie) sól do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Szparagi umyj i odłam

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pasta z bobu i suszonych pomidorów 80

zimę. W tym roku cena na bazarze wydaje się niska, a uprawa do łatwych nie należy. Ten rok nie jest zbyt łaskawy dla roślin mszycolubnych 😉  Do swojej pasty dodałam olej lniany, ale możecie użyć innego lub oliwy. Ocet balsamiczny też można zamienić na zwykły ocet winny. Doradzam jednak użycie octu czerwonego, by uzyskać pastę ładniejszego koloru. Składniki(...)bób i pomidory. Dolać ocet, olej i 3 łyżki wody z pomidorów. Miksować i dolewać wodę z pomidorów dla uzyskania żądanej konsystencji. Ja w suie dolałam 10 łyżek wody. Pastę doprawić do smaku solą. Podawać z pieczywem. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżych pomidorów lub pomidorków koktajlowych

Weekendy w domu i ogrodzie
PAPRYKARZ Z TUŃCZYKA 68

Paprykarz z tuńczyka, marchewki i ryżu to świetna propozycja na pastę na kanapki, śniadanie, kolację. Paprykarz, który przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Pastę podaję na pieczywie z dodatkiem świeżej natki lub szczypiorku. SKŁADNIKI: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym – 2 x 185 g, po odsączeniu 130 g 2 cebule – 200 g 3 marchewki

Zasmakuj Kuchni
Pasta z fasoli i suszonych śliwek 122

zrezygnowaniu z jedzenia mięsa nie mam potrzeby szukania mięsnych zamienników i nie nazywam swoich potraw nazwami zarezerwowanymi dla potraw mięsnych. Jednak trudno w przypadku dzisiejszej pasty, którą zrobiłam za namową B. (dziękuję 😊) , oprzeć się wrażeniu, że w miseczce podano dolną warstwę smalcu, czyli same skwarki. Zapraszam zatem na pastę z fasoli i suszonych śliwek, czyli wegański smalec. Składniki(...)Śliwki pokroić w drobne kawałki. Fasolę zmielić ze śliwkami i wodą z gotowania fasoli (ilość płynu zależy od konsystencji, którą chcemy uzyskać) w malakserze na niezbyt gładką masę. Do pasty dodać resztę majeranku i zeszkloną cebulę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem

Weekendy w domu i ogrodzie
Hummus z dyni i cieciorki 64

krewetkami, sałatką Coleslaw i chlebkiem Naan. Wyśmienite, proste danie gorąco polecam! Print Hummus z dyni i cieciorki .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniała jesienna pasta do chleba lub nachosów. Course Dodatki Cuisine Polska Keyword ciecierzyca, dynia Prep Time 5 minutes Total Time 5 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 230 g cieciorki z puszki(...)puree z dyni 40 g pasty sezamowej tahini garść zielonej kolendry 1/2 sztuki sok z cytryny sól do smaku 1 szczypta ostrej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kminku Instructions Cieciorkę wyjąć z puszki i odsączyć z płynu. W blenderze zmiksować odcedzoną cieciorkę i czosnek na jednolitą masę. Dodać puree z dyni , pastę tahini, sok z cytryny

SprawdzonaKuchnia.pl
Zdrowa pasta z jajek i awokado 82

Pasta z jajek i awokado jest świetną propozycją na wartościowy dodatek do świeżego pieczywa, ale i nie tylko. Smakuje naprawdę rewelacyjnie! Awokado jest wielką skarbnicą wielu witamin i minerałów oraz zdrowych tłuszczów, więc warto je wprowadzić do swojej diety. Polecam! Pasta z jajek i awokado - składniki: 2 jajka 1 awokado (dojrzałe) 1/2 ząbka czosnku 1 łyżka soku z cytryny(...)łyżka dobrej jakości oliwy/oleju sól, pieprz Opcjonalnie: świeże zioła Pasta z jajek i awokado - przygotowanie: Jajka należy ugotować na twardo. Awokado przekroić na pół, usunąć z niego pestkę oraz obrać ze skórki. Miąższ przełożyć do miski, dodać jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej oraz sok z cytryny. Całość zblendować na jednolitą masę i doprawić do smaku

Di gotuje
Pasta z oliwek i sera pleśniowego 90

Przepyszna pasta na bazie zielonych oliwek i sera pleśniowego z dodatkiem czosnku, cytryny, bazylii i oliwy. Jest fantastycznym smarowidłem do kanapek, ale również dodatkiem farszu do jajek lub przekąsek. Czas przygotowania: 5 minut Ilość porcji: 1-2 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 120 g zielonych oliwek 50 g sera pleśniowego 1 ząbek czosnku 5 świeżych liści bazylii(...)łyżeczka soku z cytryny 1.5 łyżki oliwy z oliwek szczypta pieprzu 1. Do miski dodajemy wszystkie składniki i wszystko dokładnie blendujemy. 2. Gotową pastę przechowujemy w lodówce. Podajemy wg uznania na pieczywie, grzankach waflach itp. Smacznego!!! Artykuł Pasta z oliwek i sera pleśniowego pochodzi z serwisu

karolgotuje
Hummus z burakiem 67

wersja hummusu ma jedną wadę – zdecydowanie ze szybko się kończy. Udostępnij Składniki na hummus z burakiem 125 g suchej ciecierzycy 300-400 g czerwonych buraków 4 łyżki pasty sezamowej (tahini) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki zimnej wody 1 szczypta chili sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 łyżeczki(...)ugotować do miękkości, obrać i zetrzeć na tarce do warzyw na najmniejszych oczkach. Do miski malaksera wsypać ugotowaną ciecierzycę, dodać starte buraki, obrany i rozgnieciony czosnek, zblendować. Następnie dołożyć pastę tahini, chili, kumin, wlać sok z cytryny oraz wodę, ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej pasty. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie tahini lub sokiem z cytryny. Hummus

niecodziennikpary
Pasta z suszonych pomidorów 105

jestem fanką gotowych past kanapkowych kupowanych w sklepach. Przecież, nigdy nie wiem co tam zostało zmielone. Za to bardzo lubię smak suszonych pomidorów i postanowiłam wykorzystać je do zrobienia domowej pasty kanapkowej. Kolejny przepis z serii wrzuć do pojemnika i zblenduj 😉 Co ja bym zrobiła bez tego cudownego sprzętu w kuchni?! 😊 Potrzebujemy: 2 łyżki obranych migdałów - u mnie płatki(...)suchej patelni uważając by ich nie przypalić, bo zrobią się gorzkie. Przekładamy je do wysokiego pojemnika lub miksera kielichowego. Dokładamy pozostałe składniki i blędujemy na gładką masę. Mamy gotową pastę do kanapek. Świetnie smakuje z zielonym ogórkiem

Emskie Smaki