Już Wam prezentowałam wegański a'la smalec z białej fasoli, który dodatkowo zawierał chrupiące skwareczki z kaszy gryczanej - klik . Tym razem chciałam przedstawić delikatniejszą pastę, która jest też prostsza w przygotowaniu, ale także baaardzo smaczna! To propozycja nie tylko dla miłośników fasoli, osób będących na diecie wegańskiej, ale dla wszystkich tych, którzy uwielbiają smalczyk i smaczne pasty do chleba(...)smażenia Cebulę drobno posiekać oraz podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Natomiast fasolę należy zblendować na jednolitą konsystencję i następnie wymieszać z cebulą. Całość doprawić do smaku. (Jeśli pasta jest za sucha można dodać łyżkę wody lub zalewy z fasoli - w przypadku, gdy została użyta fasola konserwowa.) Inspiracja z moimi modyfikacjami z książki "Zdrowe przekąski" autorstwa Moniki
Di gotujePasta z jajek będzie idealna do kanapek, jak również do wytrawnych babeczek. 6 jajek ugotowanych na twardo, 3 łyżki miękkiego masła, 1- 2 łyżki posiekanego koperku, 1 – 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka majonezu, sól, świeżo mielony pieprz, koreczki helskie lub anchois, Jajka zmiksować z masłem, majonezem, koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Świetnym dodatkiem do pasty(...)będą koreczki helskie lub anchois. Jeżeli nie użyjemy anchois to proponuje dodać do pasty trochę ostrej papryki. Można podawać z chlebem, lub wypełniać nią kruche słone babeczki czy ptysie
królestwo garówpochodzący z Meksyku, który świetnie rozpowszechnił się w Ameryce, Azji jak i w Europie. Guacamole z awokado Awokado jest doskonałym źródłem witamin, białka i tłuszczów. Z awokado przygotować można pasty, dodawać do sałatek lub jeść na kanapce rozsmarowane bądź pokrojone. Ja lubię połączenie awokado z jajkiem, głownie gotowanym lub w koszulce. Całość podaję polaną sosem holenderskim. Smakuje obłędnie. Kiedyś podzielę(...)się z Wami przepisem na taką wersję dania z awokado, gdyż tym razem mam dla Was przepis na coś innego. Guacamole, czyli tradycyjna pasta, której zabraknąć nie może w kuchni meksykańskiej. Pasta ta przyjęła się świetnie także i w innych kuchniach świata. Jej atutami są smak, prostota przygotowania i dostępność produktów. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam
mecooksKolejna odsłona zdrowej pasty na kanapki . W roli głównej czerwona soczewica , na drugim planie por , marchewka , kurkuma dla koloru i papryka dla ostrości ! Zdecydowanie jedna z moich ulubionych. Idealna na kanapki, do posmarowania tortilli czy jako dodatek 😊 Lubicie domowe pasty ? Zerknijcie też na inne przepisy Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy 2 większe marchewki Kawałek pora Olej Kurkuma(...)dodajemy łyżeczkę kurkumy i słodkiej papryki. Dusimy do miękkości. Teraz wystarczy wymieszać ugotowaną soczewicę z warzywami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można również całość zmiksować na gładką pastę
Marcepanowa kuchniaPasta z pleśnią, czyli z serem z niebieską pleśnią. Ja wykorzystałam rokpol, ale może być każdy inny ser z niebieską pleśnią. Pasta idealna do kanapek, jak również do wytrawnych babeczek. 100 g sera z niebieską pleśnią, 200 g serka śmietankowego, 1 łyżka brandy, tabasco – u mnie tabasco green pepper, sok z cytryny, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, orzechy włoskie(...)serek śmietankowy, brandy zmiksować. Doprawić do smaku tabasco i sokiem z cytryny. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Świetnym dodatkiem do pasty będą orzechy włoskie. Można podawać z chlebem, lub wypełniać nią kruche słone babeczki czy ptysie
królestwo garówKarnawał w pełni, więc warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych pomysłów na szybkie w przygotowaniu przekąski. Jedną z nich są kanapeczki na pieczywie Vega lekkie. Podałam je z pastą awokado , bo czy jest ktoś, kto za nią nie przepada?:) Do tego grillowane pomidorki i lekko pikantne dodatki w postaci czarnuszki, cheddara i nitek chili. Jedynym minusem takiej przekąski, jest(...)koktajlowe łyżka oliwy cheddar czarnuszka nitki chili Dojrzałe awokado rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego sól, pieprz i sok z limonki i mieszamy. Pieczywo Sonko Vega Lekkie Pomidor smarujemy powstałą pastą. Pomidorki podsmażamy na oliwie na grillowanej patelni. Przekładamy na kanapki. Dodajemy również pokruszony cheddar, czarnuszkę i nitki chili. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł Kanapeczki z pastą
Mienta blogJajeczna pasta z dodatkiem kurczaka, niezwykle aromatycznej mieszanki przypraw curry i wyrazistego szczypiorku. Znakomita do każdego rodzaju pieczywa sprawdzi się w roli śniadania, świetna jako imprezowa przekąska podana na krakersach. Składniki: 400g fileta z kurczaka 5 jajek 1 pęczek szczypiorku 3 łyżeczki przyprawy curry Natur Vegeta 5 łyżek majonezu 2 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo(...)solą, pieprzem, curry i odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć na maśle i pozostawić do wystudzenia. 3. Filet z kurczaka, jajka i majonez zmiksować blenderem do postaci pasty. Następnie dodać drobno posiekany szczypiorek, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Pastę podawać ze świeżym pieczywem lub tostami. Egzotyczna mieszanka zapachów Vegeta Natur Curry prosto z natury ! #durszlakXvegetanatur
Szalona Kuchnia Ewelinycukru? Jeśli dobierzemy odpowiednie składniki, wszystko jest możliwe! Ciasto to powstało przy współpracy ze sklepem Yerba MaTe 24 ( https://ymt24.pl/ ). Składnikami ze sklepu, które miałam wykorzystać w przepisie były: pasta orzechowa , kasza gryczana , cukier z agawy , mieszanka studencka i czarny sezam – produkty zdrowe i bardzo dobrej jakości. W recepturze znalazły się wszystkie składniki i uważam, że otrzymaliśmy świetny efekt(...)mleka roślinnego (użyłam sojowego) 30 g cukru z agawy 1 łyżka karobu / kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny Krem orzechowy: 250 g pasty orzechowej (masła orzechowego) – polecam pastę orzechową ze sklepu ymt24.pl , tutaj link: https://ymt24.pl/maslo-orzechowe-crunchy-1kg-vivio 150 g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (120 g suchej kaszy ugotowanej w 450 ml wody) 1 łyżeczka
Via GustoObazda czyli pasta do chleba lub jedzona z preclami pochodzi z Bawarii. Przygotowuje się ją bardzo szybko, jest prosta w wykonaniu. Podobno obazda choć popularna przez cały rok, najchętniej spożywana jest podczas Oktoberfest , właśnie z preclami. Miłośnicy sera camembert będą zachwyceni a reszta jak spróbuje to przepadnie i pokocha tę pastę. Tradycyjnie obazdę podaje się z krążkami czerwonej cebuli(...)plasterkami rzodkiewki, co nie jest oczywiście konieczne, jedzcie jak pasuje najlepiej. Bawarska pasta do smarowania - obazda. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrawie trzy lata temu Maciek zachęcał nas w swoim poście kolorowe pasty kanapkowe do zabawy kolorem i kształtem. Wszystko po to, aby w efekcie końcowym otrzymać nagrodę w postaci harmonii zmysłów. Pasta z makreli może nie ma imponującej barwy, ale za to nadrabia smakiem ;) U mnie dodatkowo wywołuje przyjemnie skojarzenia. Robiła ją moja mama, a teraz ja czasem(...)sparzyć wrzątkiem. Dokładnie odsączyć. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać majonez. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem Dokładnie ugnieść widelcem, do uzyskania konsystencji pasty
zadanie-gotowaniePasta z suszonych pomidorów i sera białego to idealny pomysł na kanapkę jak i przekąskę na imprezę. Podana na chrupkim pieczywie to zdrowa i lekka opcja. Dodatkowo możemy dodać na wierzch świeże warzywa lub wędzonego łososia. Pastę najlepiej nakładać na chrupkie pieczywo tuż przed podaniem. Możemy użyć suszonych pomidorów z żurawiną, które będą do tej pasty jeszcze lepsze
Czarnawisienkaczekolady nie zawierającej glutenu. Co prawda, ani ja, ani moi bliscy praktycznie żadnej diety nie stosujemy, ale osobiście uwielbiam takie słodkości, które niesamowicie smakują. Polecam! (około 14 sztuk) 100g pasty kokosowej 100g płatków jaglanych 50g cukru kokosowego (można użyć zwykłego lub ksylitolu) 100g miodu 100g mąki jaglanej 50g wiórków kokosowych 1 jajko 1 łyżka kakao (płaska) 1 łyżeczka cynamonu(...)łyżeczki zmielonych goździków 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: około 80g czekolady mlecznej 1 łyżka mleka Pastę kokosową roztopić na patelni, a następnie połączyć z płatkami, cukrem oraz miodem. Całość chwilę podsmażyć - do momentu rozpuszczenia się cukru i przełożyć do miski. Ciepłą masę dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni) z mąką, wiórkami, jajkiem, kakao, cynamonem, goździkami oraz proszkiem do pieczenia
Di gotujeJeśli lubicie hummus koniecznie musicie wypróbować jesienną wersję z dodatkiem puree z pieczonej dyni, która dodaje paście lekko słodkawego smaku. Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy łyżeczką sody oczyszczonej 1/2 szklanki pasty sezamowej (tahini) 1-2 ząbek czosnku sok z ½ cytryny lub limonki szklanka purée z pieczonej dyni (½ małej dyni hokaiddo) 3-4 łyżki oliwy z oliwek ¼ szklanki zimnej wody(...)dodatkiem łyżeczki sody (bez soli). Ciecierzyca jest dobra kiedy nie rozpada się podczas gotowania a ściśnięta palcami daje się rozgnieść. Ugotowaną ciecierzycę umieścić w kielichu blendera razem z pastą sezamową, czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny/limonki, zimną wodą oraz puree z dyni. Zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku solą l, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz kuminem. Puree z dyni: Dynię
Pyry na Gazamarantusa -->TUTAJ kupisz mąkę z amarantusa<-- - 2 jajka - sok wyciśnięty z 1 pomarańczy - 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego - masło orzechowe 100 % - 2 jabłka - 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy -->tutaj przepis na pastę z kurkumy<-- - 1/2 łyżeczki cynamonu Dziś na deser przygotowałam bezglutenowe i bez cukrowe muffinki z mąki z amarantusa z aromatycznym dyniowo-jabłkowym(...)piekarnika na nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. . W czasie gdy dynia się piecze przygotowujemy ciasto na muffinki. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cynamon i pastę z kurkumy, ubijamy. Do ubitych jaj dodajemy przesianą przez sitko mąkę z amarantusa, powoli mieszamy łyżką, by jak najmniej naruszyć strukturę ubitych jajek. Ciasto nakładamy do silikonowych foremek
Szkrab Je SamSkładniki na 3 porcje: - 1/2 dyni Hokkaido - 2 duże jabłka - 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy -->przepis na pastę tutaj<-- - 1/2 łyżeczki cynamonu - 3 łyżki Chia - jagody goi - do posypania var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=219460&channelId=24098&partnerId=15585&graphicId=2072&newTab(...)pieczemy około 35 minut. Zostawiamy do przestudzenia. Skórka jest jadalna, można jej nie obierać co nada mocniejszego aromatu. Ostudzone kawałki wkładamy do miski, dodajemy wydrążone i obrane jabłka, pastę z kurkumy i cynamon, blendujemy na gładko. Dodajemy chia. Odstawiamy aż ziarenka napęcznieją
Szkrab Je Sam