roladę z polędwiczki wieprzowej. (Polędwiczka z chorizo tutaj ) Rolady powodują że z niewielkiej nawet polędwiczki otrzymujemy całkiem pokaźną porcję mięsa. Nadziewać możemy właściwie tym co akurat mamy. Pasta z rukoli powstała tylko dlatego, że sałata leżąca w lodówce lekko już podwiędła, i nie wyglądała zbyt apetycznie. Trzeba ją było wykorzystać inaczej niż zazwyczaj. Roladę możemy przygotować dzień wcześniej(...)było rozłożyć jak książkę. Przykryć folią spożywcza i rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć.Na tak przygotowanym płacie mięsa rozłożyć równomiernie: najpierw warstwę pasty z rukoli ( 1/2), posypać tartym serem (całość), posiekane mięso, reszta pasty z rukoli. Na końcu, pośrodku mięsa (równolegle do dłuższego boku ) ułożyć pasek z suszonych pomidorów. Zwinąć całość w roladę, obłożyć
Stare Garyjakie być powinny, ale i tak warto - są bardzo smaczne!Przepis z książeczki dla turystów :)składniki2 szklanki suchej ciecierzycy300 g jagnięciny4 łyżki masła2 spore cebule2 duże , dojrzałe pomidory2 łyżki pasty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego np "Pudliszki"1 zielona lub 1 czerwona paprykasuszone chiliłyżka ostrej tureckiej pasty paprykowej (opcjonalnie)sólpieprz+ ok 2 szklanek bulionu lub wody do podlaniaPrzygotowanieCiecierzycę namoczyć(...)mniejsze kawałki, papryki wypestkować , pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i zrumienić na nim cebulę. Dodać mięso, przesmażać mieszając aż soki odparują. Dorzucić chili i pastę lub koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, rozprowadzić równomiernie, chwilę jeszcze smażyć a następnie dodać pomidory, paprykę, 2 łyżeczki soli, dodać trochę bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu
Stare Garykawałek, zdobyty z dużym trudem, ważył ok 1 kg. Ponieważ naczytałam się o znakomitej jakości tego mięsa , postanowiłam je zrobić jak najprościej. W lodówce była jeszcze resztka ostrej paprykowej pasty Rolnika, i właśnie ją postanowiłam wykorzystać do zamarynowania mięsa. Kotlety wyszły faktycznie miękkie, kruche i bardzo smaczne. Jeżeli macie możliwość kupienia wieprzowiny PQS - warto spróbować(...)składniki1 kg karkówki4 łyżki ostrej węgierskiej pasty paprykowej marki Rolnikprzygotowaniemięso umyć osuszyć, pokroić na plastry - 6-7szt. Plastry lekko ponakłuwać lub lekko rozbić. Posmarować z obu stron pastą, ułożyć jeden na drugim, włożyć do miski, zawinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę albo na całą noc. Przed smażeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Smażyć na patelni
Stare Garysloiczka (lub sloiczkow) a na wierzchu pozostawic warstwe oliwy.Bez dostepu powietrza bedzie mozna nasza paste przechowywac w lodowce do roku. Nabieramy lyzeczka potrzebna ilosc-dodajemy do sosow,past i mies.Caly moj pierwszy zbior po obcieciu ogonkow to: 30 g listkow.Dodalam 3 lyzki oliwy cytrynowej i pol lyzeczki soli.Zmiksowalam razem.Otrzymalam malenki pojemniczek pasty.Ze 125 g twarozku ziolowego(...)lyzeczek pasty czosnkowej zrobilam smarowidlo do chleba.Bylo bardzo ostre.Smak szczegolnie mnie nie zachwycil.Mezowi bardzo smakowalo.Nastepnym razem dodam drobniutko pokrojonej dymki .Mysle,ze bedzie duzo,duzo lepsze.Takze polecam.Smacznego!Jesli masz ochote na pyszne,zielone nalesniki z czosnkiem niedzwiedzim zapraszam tutaj:klik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ułożyć, żeby się nie rozwalało w trakcie rolowania sushi. A teraz zdradzę Wam mój mały sekret: znajomi i Rodzina najczęściej zajadają się u mnie sushi z ... pastą z grillowanego kurczaka z majonezem!!! ABSOLUTNĄ KATASTROFĄ jest dodawanie do sushi pasty z grilowanego kurczaka z majonezem. Ale... mam to szczerze powiedziawszy gdzieś, ponieważ sushi w tej wersji smakuje mi najbardziej. Mało(...)łyżek octu ryżowego3-4 łyżki cukru1 łyżeczka soliSKŁADNIKI DO "NADZIENIA" SUSHI np.:świeża ryba (np. łosoś albo tuńczyk)wędzony łosoś (GRZECH !!!)świeży ogórekavokadopaluszki krabowekrewetkipaprykaserek kremowy np. Philadelphia (GRZECH !!!)pasta z grilowanego kurczaka z majonezem (TOTALNA ZBRODNIA!!!) *WYKONANIE:RYŻ:Ryż najpierw należy dokładnie wypłukać. W tym celu wrzuć go do miski i zalej zimną wodą. Delikatnie, okrężnymi ruchami mieszaj ryż, wypłukując
Słodko-Słony Świat Ilonyprzygotowaniu. Mięciutkie pulpeciki z gorącym sosem pomidorowym. Składniki:0,5 kg mięsa mielonegojajko cebulaczosnekchleb/bułka1/2 szkl. mleka1 łyżeczka musztardysól, pieprz, przyprawy ( przyprawa do mięsa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano)pasta pomidorowa w kartonieświeża bazyliaChleb/bułkę moczę w mleku. Cebulkę i czosnek kroję w drobną kostkę. Do mięsa dodaję cebulę, czosnek, jajko, wyciśniętą, dobrze rozrobioną bułkę/chleb, musztardę, przyprawy i dokładnie(...)liściem laurowym.Formuję pulpeciki wrzucam na wrzątek mieszam i gotuję na średnim ogniu 10- 15 minut. Po tym czasie wyciągam pulpeciki. Do wody, w której się gotowały dodaję pastę pomidorową, czosnek, oregano, pieprz ziołowy i zagotowuję, sos zagęszczam albo sosem pomidorowym/pieczeniowym z torebki lub dwie łyżki mąki rozrabiam w małej ilości zimnej wody wlewam do sosu i dobrze mieszam
NA MOIM TALERZUinne zaś stanowczo tego zabraniają. Natomiast dodatek sosu rybnego zapewnia słoność wywaru, podkreślając inne smaki. Ten, kto nie chce bawić się w samodzielne dobieranie przypraw, może skorzystać z gotowej pasty do dań kuchni tajskiej. Ja użyłam zielonej pasty curry mającej w składzie: chili, trawę cytrynowa, czosnek, szalotkę, galangal, kmin, limonkę kaffir.Składniki:500g dużych krewetek1 łyżka oleju arachidowego1(...)litra wody2 łyżki zielonej pasty curry2 male czerwone papryczki chili, pozbawione nasion i drobno posiekane1 łyżeczka startego świeżego imbiru1 łyżeczka cukru2 łyżki sosu rybnego2 łyżki soku z limonki1/4 szklanki świeżych liści kolendry1/2 papryki zielonej1/2 papryki żółtej1/2 cukinii2 szalotkiFasolka szparagowa, drobno pokrojonaPrzygotowanie:W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy przez 5 minut krewetki (wcześniej rozmrożone). Następnie dodajemy pokrojone
Smakowity Blog Kulinarnyoraz jak ktoś chce kurczakiem. Całość posypujemy koperkiem do smaku. ***** Before you start to cook the soup, get ready chickien (I use the breast and thigh of chicken) and pasta. Boil pasta and chicken thoroughly wash. We pour the broths into the pot (first boil the broths) with water and we add bay leaf, pimento, mix vegetables (vegetables need(...)minutes before end of cooking, we add the chopped carrots, marjoram and parsley. Mix well and continue to cook over a low heat. We served the soup with pasta and chicken as anyone wants. We sprinkle dill to taste
Projekty ze smakiemThen, we add the wine, spices and we mix everything thoroughly. We cook for 20 minutes over low heat. We smear butter baking dish. We put arrange piece of pasta, a layer of meat, vegetables (peas and carrots), gouda cheese and pasta again. We do this until all the ingredients are exhausted (2 layers). We put in the oven(...)degrees) for 25 minutes. 5 minutes before end of cooking sprinkle with parmesan cheese and we bake further. Done :)!. Przepis na domowy makaron / Recipe for homemade pasta
Projekty ze smakiemjagnięciną, kaczką, wołowiną lub tofu. Przepis inspirowany potrawą ze strony Słodko-Kwaśny. Składniki (dla dwóch osób): 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 1 duży ziemniak 50 g pasty massaman curry 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe 1/4 szklanki obranych fistaszków 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżeczki puree z tamaryndowca(...)Kurczaka i ziemniaka kroimy w kostkę o boku 2 cm, cebulę kroimy w piórka, orzeszki prażymy na suchej patelni. 2. W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy pastę curry i smażymy 1 minutę. Dodajemy mleko kokosowe i kurczaka, doprowadzamy do wrzenia. zmniejszamy ogień, dodajemy ziemniaki, orzechy (kilka zostawiamy do przybrania), anyż, liście laurowe, puree z tamaryndowca i cukier. Gotujemy
Tajskie smakipołączenie go z aromatycznymi dodatkami. Najsławniejsza jest oczywiście klasyczna bruschetta al pomodoro podana z aromatycznymi, letnimi pomidorami, ale mieliśmy okazje spróbować również innych toskańskich specjałów, np. kanapeczek z pastą grzybową, ze słoniną oraz z pastą z wątróbki drobiowej. Bruschetty i crostini, które jedliśmy w Toskanii: Po lewej: talerz toskańskich przekąsek, w tym bruschetta al pomodoro oraz crostini z pastą(...)pomidora z dodatkiem bazylii i tak powstała najsławniejsza dziś wersja bruschetta al pomodoro . Z kolei crostini to rodzaj małych kanapeczek, przygotowywanych zazwyczaj z kromek bagietki, które smaruje się przeróżnymi pastami lub układa inne dodatki. Nie muszą być opiekane i nie trzeba nacierać je czosnkiem. Taka jest teoria, w praktyce mam wrażenie, że sami Toskańczycy zapomnieli, jakie są różnice pomiędzy
Chilli Czosnek i Oliwajest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej śmietanki i dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj sos z makaronem, kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami i podawaj. Smacznego! English version Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce (3-4 servings) Ingredients: 250 g uncooked pasta 1 cooked chicken breast, cut into cubes 1 cup fresh/frozen spinach 1/2 cup sliced button mushrooms 2 tablespoons butter(...)onion, chopped 2 cloves garlic, minced 3/4 cup heavy cream 3/4 cup grated Parmesan cheese 1/2 cup pumkin puree Preparation: Cook pasta as directed on the package until al dente. During the last few minutes of cooking, add the frozen spinach (if using) to the boiling water. Drain everything together in a colander. Meanwhile, in a large skillet, melt
karmelowyczasu zostało ono zastąpione winem ryżowym lub białym octem winnym. Danie można podać z ryżem jaśminowym lub chlebkami naan i owocowym chutney'em lub sambalem. Można również kupić gotową pastę Vindaloo i postępować wg wskazówek, ale nic nie zastąpi tej robionej własnoręcznie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! Składniki (dla 3 osób): 500 g szynki(...)wieprzowej 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1 szklanka bulionu Pasta Vindaloo: 2 łyżki gorczycy 1 łyżka kminu rzymskiego 1 mała suszona papryczka chilli 1 1/2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek wina ryżowego lub octu winnego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki mielonej kurkumy 5 goździków 1 łyżeczka mielonego kardamonu 2 cm imbiru
Tajskie smakibardzo zdrowe śniadanie, które z pewnościa doda energii do samego południa! Składniki -chleb razowy pełnoziarnisty -twaróg wiejski- klasyczna kostka -puszka sledzia w oleju -2 pomidory- 1 do pasty- drugi do sałatki dekoracji -2 ogórki gruntowe- 1 do pasty a drugi do dekoracyjnej sałatki -2 rzodkiewki -Słoneczne Pola- ziarenka prażone od Ziarenkowo- pół szklanki Pokrój ogórka w kosteczkę, włóż do misy(...)dodaj jednego pomidora pokroojonego niedbale, dołóż puszkę śledzia z olejem, dosyp pół szklanki ziarenek i...zrób z tego pastę. UWAGA!- ja nie dalam ani grama soli! Połóż pastę na kanapki, pokrój pomidora i ogórka oraz rzodkiwkę jak chcesz i...ułóż na talerzu. Śniadanie pełne energii i zdrowia- gotowe !!! Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości i w każdej ilości to zadzwoń
Z Kuchni Do KuchniPrzygotuj wafle ryżowe,to główny składnik Twojego śniadnaia zamiast chleba.Aromatyczny wafelek ryżowy z pewnością lekko zastąpi chleb. Pasta serowa łatwa w przygotowaniu. Ser,pomidory,prażone ziarna Słoneczne Pola,pomidor,pieprz,sól,bazylie rozetrzyj na pastę. Pastę połóż na waflach ryżowych. Lubisz paprykę?To przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne,włóż do środka ziarenkową pastę serową..a całość ładnie i zachęcająco
Z Kuchni Do Kuchni