pasta - 16803 przepisów (strona:201/1121)

Sałatka - Pasta na kanapki 477

przepis może pełnić 2 funkcje.... zarówno sałatki jak i pasty, w zależności czy część składników zetrzemy na tarce czy drobno pokroimy. Sprawdziłam obie opcje i szczerze mówiąc nie wiem, która bardziej mi odpowiada. Polecam ten przepis, na banalnie prostą sałatko-pastę... o dobrze nam znanych smakach :-) Składniki: 1 mały słoik marynowanych pieczarek (pokrojonych) 200 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy(...)łyżeczka chrzanu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ser i jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. W zależności czy to ma być pasta na  kanapki czy sałatka. Cebulą kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojone w plasterki oliwki, następnie dokładamy majonez, chrzan. Całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

IMPRESJA SMAKU
Pasta z łososia i soczewicy 121

Pewnie zauważyliście, że ostatnio szaleję z soczewicą. Dziś znowu potrawa z jej dodatkiem. Jest to pasta z łososia wędzonego ( miałam takie wędzone kawałki od strony ogona łososia ), świetnie nadają się właśnie na pastę z dodatkiem soczewicy. Do tego kilka składników i pasta na śniadanie lub kolację idealna. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
5 minutowa pasta rybna (pomidorowo-fasolowa) 190

Ekspresowa pasta na kanapki, co prawda wygląd tej pasty pozostawia wiele do życzenia, no ale przecież najważniejszy jest smak:-). Polecam dla zapracowanych, miłośników past na kanapki:-) Składniki: 2 puszki śledzia lub makreli w pomidorach 1 puszka czerwonej fasoli Wykonanie: Do pojemnika wrzucamy śledzie lub makrelę w sosie pomidorowym, następnie dokładamy odcedzoną z zalewy czerwoną fasolę. Miksujemy na gładką masę najlepiej

IMPRESJA SMAKU
Pasta z tuńczyka i selera naciowego 144

Kiedy nam się znudzą wędliny i sery możemy zrobić sobie taką smaczną pastę do pieczywa. Wystarczy otworzyć puszkę z tuńczykiem,dorzucić kilka dodatków i pasta gotowa. 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 jajka 2- 3 łodygi selera naciowego 1 mała czerwona cebula 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Jajka ugotować na twardo,wystudzić,obrać(...)rozgnieść ( ja użyłam widelca). Tuńczyka odsączyć z zalewy,seler i cebulkę drobno posiekać. Połączyć z jajkami,dodać majonez,koperek,doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać i pasta gotowa

Kolorowa kuchnia Elki
Grasz w zielone? 102

witamin i kwas oleinowy, który pomaga zwalczyć zły cholesterol oraz przeciwdziała powstawaniu niektórych nowotworów. Prawie, jak superman, a mieści się w dłoni :) Awokado, bo o nim mowa, jest podstawą pasty do chleba ( najlepiej tego z grilla, albo ogniska, ale i jako grzanka z tostera, czy piekarnika się sprawdzi ;) ), którą przedstawiam i polecam ogromnie poniżej. Cała zielona :D Pasta z awokado(...)się pestki i łyżką wydrąż miąższ do miseczki. 2. Wydrążony miąższ dokładnie rozgnieć widelcem na papkę dodając sok z cytryny. 3. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do pasty. 4. Rukolę drobno poszatkuj i wmieszaj w całość. 5. Dopraw solą do smaku.   * Świetnie pasuje do niej również żółty ser! SMACZNEGO

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pasta z jajek i piersi kurczaka (na kanapki) 236

Dobrze jest urozmaicić co jakiś czas nudne kanapki. Może propozycja takiej pasty jajecznej wam posmakuje. Najlepiej do past jajecznych używać jajek ekologicznych, smak i kolor o niebo lepszy... czasem nawet 2 żółtka się trafią:-) Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 7 jajek duży pęczek szczypiorku 6 łyżek sosu paprykowego (klik) 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Jajka gotujemy(...)mniejsze kawałki. Do jajek i mięsa dodajemy sos paprykowy i majonez, następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szczypior drobno kroimy i mieszamy z pastą. Gotowe. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
HUMMUS Z ROZMARYNEM I PRAŻONYM SEZAMEM – idealny! 108

Według legendy został wymyślony przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych, a obecnie jest jednym z podstawowych dań kuchni wegetariańskiej i wegańskiej., Podstawowym składnikiem jest zawsze ciecierzyca , czosnek , tahini ( pasta sezamowa ) , oliwa, sok z cytryny i przyprawy. Ja dziś mam dla Was swoją ulubioną wersję hummusu – z prażonym sezamem i rozmarynem. Niesamowicie aromatyczna i łatwa do zrobienia. Idealna jako(...)przekąska na imprezę! Polecam – ten hummus jest idealny! SKŁADNIKI: * ciecierzyca ( sucha ) – 1 szkl * pasta tahini jasna – 1 szkl * bardzo zimna woda – 1/3 szkl * czosnek – 3 ząbki * sok z cytryny – 3 łyżki * sezam – 3 łyżki * soda oczyszczona – 2 łyżeczki * oliwa z oliwek * sól * pieprz * świeży rozmaryn SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Dzięń przed przygotowaniem hummusu zalewamy

Ostra na Słodko
Pasta Tahini 150

Znów naszło mnie na eksperymentowanie i kupiłam paczkę sezamu oraz puszkę cieciorki. Z tego zestawu można wyczarować podobno wiele. Cóż pora to sprawdzić. Na pierwszy ogień poszła pasta Tahini, niezbędnik przy robienia hummusu.   200 g sezamu 1 łyżeczka oleju kokosowego Sezam dosłownie przez 30 sekund prażymy na rozgrzanej patelni uważając by zbytnio się nie zarumienił, bo zrobi się gorzki(...)taką jak w chałwie dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego i dalej blendujemy. Powtarzamy do uzyskania gładkiej masy. Całość przygotowania nie zajmie więcej niż 10 minut, a otrzymujemy mały słoiczek pasty, która idealnie nadaje się do hummusu.  Bez konserwantów i sztucznych barwników. Pastę należy przechowywać w lodówce, bo jak to bywa z tłuszczem może zjełczeć

Emskie Smaki
Dahl z czerwonej soczewicy 142

danie rodem z Indii, którego głównymi składnikami są oczywiście czerwona soczewica oraz mleczko kokosowe i mieszanka przypraw, którą można stworzyć samemu lub użyć gotowej, na przykład w formie pasty, tak jak ja to zrobiłem tym razem. Sama nazwa dahl oznacza strączki, więc de facto dahl mógłby być również z fasoli czy innych odmian soczewicy, natomiast najlepiej do tego się nadaje(...)czerwonej soczewicy Wydrukuj przepis Porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Potrzebujesz: 350g czerwonej soczewicy 2-3 czerwone cebule 1 puszka pomidorów 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki czerwonej pasty curry (ostrość według upodobania) 650ml wody sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju do smażenia Wykonanie: 1 W garnku rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulę pokrojoną w kostkę

Blendman
Pasta z jajek i ogórka zielonego 137

Bardzo szybka i lekka w smaku pasta idealnie nadająca się do kromki chleba jak i jako samodzielne danie śniadaniowe. Takie pasty na letnie dni są idealnym uzupełnieniem śniadania. Pasta z jajek i ogórka zielonego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Liptauer - pasta do chleba z bryndzy. 176

tego sprawę, ale pierwsi doskonale wiedzieli, że dobrobyt regionu zawsze płynął z bardzo rozwiniętego pasterstwa, a tamtejsza bryndza uważana była (i chyba jest) za najlepszą. Liptauer to właśnie pasta z bryndzy. Znana pod niemiecką nazwą i nawet często nazywana austriacką pastą do chleba. Nie ma się temu co dziwić, bo ziemie te podlegały niegdyś Wiedniowi, a tamtejsi restauratorzy i smakosze(...)kminkiem. Można zmiksować ręcznym blenderem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem wg uznania i pozostawić na 1/2 godziny w lodówce dla przeniknięcia się smaków. Pastę podawać na świeżym chlebie posypaną szczypiorkiem. Można również użyć jako farszu, np. do papryki

zadanie-gotowanie
Prosty tort marchewkowy 160

tortownicę 23 cm): 2 szklanki startej marchewki 1 szklankę porzeczek 5 jajek 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia jogurt naturalny 300 g 1/2 szklanki stopionego masła 4 łyżki pasty sezamowej tahini szczypta soli 3/4 szklanki brązowego cukru około 2 szklanek mąki. Na krem: 2 szklanki sera na sernik 3 łyżki cukru pudru łyżka pasty waniliowej lub kilka kropel aromatu (można(...)jogurtu. Wsadzamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, grzanie góra-dół, środkowy poziom. Pieczemy około godziny – do suchego patyczka. Ciasto studzimy i robimy krem. Serek mieszamy z pastą i cukrem. Ciasto przekrawamy na pół wzdłuż, na dwa blaty, smarujemy masą i składamy. Wierzch dekorujemy pozostałą częścią masy oraz pestkami granatu bądź porzeczkami. Odstawiamy na 2 h w chłodne miejsce

ladykitchen
pasta z wędzonej ryby 152

pasta z wędzonej ryby Kilka składników i parę minut pracy wystarczy by na kanapkach poczuć wyborny smak własnoręcznie przygotowanej pasty z wędzonej ryby. Dziś pastę wykonam z piklinga ( zawsze zdumiewa mnie pomysłowość handlowców, którzy nawet zwykłego śledzia nazwą w egzotyczny sposób), ale równie dobrze możemy ją wykonać z każdej ryby o tłustym mięsie, takiej jak makrela, czy też pstrąg

Miód i pieprz
Pasta z tuńczyka i suszonych pomidorów 128

Szybka, smaczna i zdrowa pasta z tuńczyka i suszonych pomidorów. Wspaniały początek dnia na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. W ogóle uwielbiam różne pasty, świetnie nadają się do przekąszenia w ciągu dnia. Możecie dodać do nich ogórka, pomidora, rzodkiewkę, natkę pietruszki czy koperek, aby wyglądały jeszcze bardziej kolorowo i zachęcająco. Ja do tej przekąski wykorzystałam chleb tostowy, który uprzednio(...)upiekłam w tosterze. Nabrały ładnego koloru, przekroiłam je na trójkąty i posmarowałam pastą. Teraz tylko czekać na gości! a przekąska gotowa:) Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 6 suszonych pomidorów z zalewy połowa opakowania serka śmietankowego, np. Turek sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek ząbek czosnku natka pietruszki / koperek do dekoracji różne warzywa: ogórek, rzodkiewka lub inne ulubione

Zasmakuj Kuchni
Pasta - krem z orzechów włoskich 143

Sklepowe kremy orzechowe chowają się przy smaku tej pasty. Dwa składniki by potem cieszyć się pyszną pastą. Warto ja zrobić samemu bo nie potrzeba tutaj jakiś specjalnych umiejętności, wystarczy dobry blender. Polecam, jedzmy ją na zdrowie. Pasta - krem z orzechów włoskich. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie