pasta - 16803 przepisów (strona:207/1121)

Hummus 86

Hummus to pasta  z ciecierzycy, pasty sezamowe, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek, pochodząca  z Libanu, a dziś jadana na całym świecie. Oczywiście występuje w rożnych wersjach z różnorodnymi dodatkami: z kuminem, zatarem czy kuminem. Dziś zapraszam Was na tradycyjny hummus. Idealny do pity, do smarowania grzanek, do grillowanych warzyw. Tak na prawdę idealny do prawie(...)wszystkiego.  Hummus  Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 słoik ciecierzycy w zalewie (520 g) 3 ząbki czosnku sok z 1/2 dużej cytryny 2 łyżki sezamowej pasty tahini 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV sól morska  natka odrobina papryki w proszku Wykonanie: Ciecierzycę odcedzamy z zalewy. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Ciecierzycę i czosnek wkładamy do blendera

Kulinarne przygody Gatity
Lody o smaku chałwy 122

Kilka dni temu wpada mi po raz pierwszy w ręce pasta sezamowa z miodem .Jestem wielka fanka chałwy i wszystkiego co choćby przypomina mi jej smak.Zabrałam się wiec do pracy i powstał przepis na smaczny i ekspresowy deser-lody chałwowe. O ile przepisem można nazwać coś co składa się z 2 rzeczy. Składniki: 3 kulki lodów waniliowych dobrej jakości(...)najlepiej domowych) 2 łyżeczki pasty sezamowej z miodem( ja użyłam tej z Lidla a że zbliża się tydzień grecki....) karmel i wanilia-przyprawa w młynku firmy Kotanyi Sposób przygotowania: Lody waniliowe muszą być miękkie,ale nie roztopione.Łączymy je energicznymi ruchami z pastą sezamową. Gdy się połączą od razu nadają sie do degustacji:) A tu po modyfikacji z przyprawą Kotanyi

Wielki apetyt
Twarożek z orzechów nerkowca z czosnkiem niedźwiedzim 102

egański twarożek z orzechów nerkowca przyrządzam już od dawien dawna. Nie pamiętam już, gdzie wynalazłem przepis na tę kanapkową pastę, przypominającą do złudzenia jej serowy odpowiednik (no może, nie licząc tego słodkiego orzechowego posmaku), jednak wiem jedno - zachwyciła mnie ona od pierwszego spróbowania. Przepis jest prosty i szybki wykonaniu. Jedyne, o czym, trzeba pamiętać, to by dzień wcześniej namoczyć orzechy(...)Jednak jeśli zalejemy je ciepłą wodą, a orzechy były świeże, to godzina-dwie wystarczą - twarożek po prostu nie będzie wtedy tak kremowy). Później miksujemy je na gładką pastę z sokiem z cytryny. Przyprawiamy po swojemu i  voilà  - domowy serek już gotowy. U mnie w  wersji na czasie z czosnkiem niedźwiedzim , którego teraz pełno w lasach

Food Square
Hummus 160

Hummus to pasta  z ciecierzycy, pasty sezamowe, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek, pochodząca  z Libanu, a dziś jadana na całym świecie. Oczywiście występuję w rożnych wersjach z różnorodnymi dodatkami: z kuminem, zatarem czy kuminem. Dziś zapraszam Was na tradycyjny hummus. Idealny do pity, do smarowania grzanek, do grillowanych warzyw. Tak na prawdę idealny do prawie(...)wszystkiego.  Hummus  Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 słoik ciecierzycy w zalewie (520 g) 3 ząbki czosnku sok z 1/2 dużej cytryny 2 łyżki sezamowej pasty tahini 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV sól morska  natka odrobina papryki w proszku Wykonanie: Ciecierzycę odcedzamy z zalewy. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Ciecierzycę i czosnek wkładamy do blendera

Kulinarne przygody Gatity
Zielone curry ze szparagami, cukinią i krewetkami 160

Szparagowy sezon czas zacząć. My ciągle zapętleni w zielone curry, więc dzisiaj znowu skorzystamy z domowej pasty. Ale obiecujemy, że to już ostatni raz (przynajmniej na dłuższy czas :). W odwodzie jest jeszcze pasta czerwona i żółta. Będziemy niedługo robić, … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
pasta z wędzonej makreli z jajkami 225

Kolejna pyszna pasta z wędzonej makreli. Tym razem z dodatkiem jajek na twardo.  Używam  też ostatnio często musztardy z estragonem, świetnie się w tej paście sprawdziła. Jeżeli nie macie w lodówce gotowej pasty    chimichurri , można po prostu dać więcej czosnku, posiekaną pietruszkę i oliwę.  Polecam! składniki 1  makrela wędzona,  obrana, pozbawiona ości

Stare Gary
Pasta z czerwonej fasoli 163

Składniki: Puszka czerwonej fasoli Pęczek koperku 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz Przygotowanie: Fasole przekładam do miseczki i rozgniatam moździerzem (można użyć blendera- zależy jak bardzo zmieloną pastę chcemy uzyskać). Następnie dodaję posiekany koperek oraz oliwę, doprawiam do smaku i mieszam. Gotową pastę przekładam do słoiczka. Pasta w lodówce może przetrwać około 4 dni. Smacznego

Pause Gotowanie!
Zielona tajska pasta curry 145

Dobra pasta to podstawa dobrego curry. I jeśli się tylko da, to sami robimy taką pastę. Chyba, że mamy lenia, to wtedy idzie w ruch pasta gotowiec Ale o tym jak duża jest różnica między gotowcem, nawet najlepszej tajskiej firmy, … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Viva Italia ! Makaron z pastą truflową i suszonymi pomidorami 119

temu na włoskich wakacjach mieliśmy okazje spróbować trufli. Mąż mojej kuzynki Sylwii przygotował grzanki czosnkowo-truflowe- rewelacja. Pastę truflową przywieźliśmy sobie w prezencie, w tym roku zrobiliśmy zamówienie na ten specyfik:D SKŁADNIKI: 3 łyżki pasty truflowej 3 pomidory suszone 400g makaronu czosnkowa oliwa pietruszka, parmezan Przygotowanie tego dania zajmuje 10 min. Należy ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)Odcedzić. Dodać posiekaną pietruszkę i suszone pomidory oraz 3 łyżki pasty truflowej.  Wymieszać dodając oliwy czosnkowej według uznania. Podawać z tartym parmezanem !! Smacznego

MarciochaKucharzy
Pasta z podgrzybków 154

swoją pastę robiłam wcześniej z grzybów świeżych i z takich są zdjęcia ale teraz zrobiłam z mrożonych i też jest super, dlatego dziś ją przedstawiam. Myślę że spokojnie można użyć innych grzybów typu pieczarki albo grzyby leśne mieszane. Pastę zgapiłam od Izy [ klik ] Pasta z podgrzybków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Paprykarz z kaszą jaglaną Primavika 165

się:) Na pierwszy ogień poszedł pyszło masło sezamowe i paprykarz z kaszą jaglaną, który przedstawię Wam dziś nieco bliżej:) Paprykarz z kaszą jaglaną Primavika to bardzo aromatyczna i smaczna pasta kanapkowa.  Masa netto: 160g - w wygodnym, szklanym słoiczku.   Jej skład to: woda, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, kasza jaglana 17%, teksturowane białko roślinne sojowe, cebula, marchew,  przyprawy(...)dzieciom. Przed otwarciem słoiczka nie bardzo wiedziałam, czego się spodziewać, bo nie jadłam nigdy prawdziwego paprykarza:) Po odkręceniu pokrywki poczułam bardzo przyjemny aromat, zdecydowanie zachęcający do podjęcia konsumpcji. Wizualnie pasta również prezentuje się bardzo smakowicie - w sam raz gęsta, z wyraźnie widocznymi ziarenkami kaszy jaglanej. Oczywiście nie mogłam się doczekać na próbowanie pasty z kanapką więc najpierw więłam jej troszkę

Kto ugości moich gości?
Twarożek ze Szczypiorkiem (Pasta ze Szczypiorkiem) 128

Twarożek ze Szczypiorkiem to klasyka wśród past. Jest dziecinnie prosta w przygotowaniu, a stanowi świetny dodatek do pieczywa, jest idealną propozycja na śniadanie, kolacje lub jako mała przekąska podczas dnia. Subtelna pikantność szczypiorku w połączeniu z delikatnością twarożku tworzy smakowitą pastę, której ciężko się oprzeć.   Twarożek ze Szczypiorkiem - Składniki: 200 g półtłustego twarogu pęczek szczypiorku połowa niedużej cebuli(...)widelcem. Następnie dodajemy śmietanę, pokrojoną cebulkę i szczypiorek. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy składniki. Podajemy ze świeżym pieczywem. Całość możemy także lekko zmiksować - powstanie nam wtedy konsystencja pasty. Moje posty

Słodka Strona
Pasta do chleba z soczewicy 147

Moja przygoda ze smarowidłami do chleba zaczęła się od popularnego humusu i przerodziła w szereg eksperymentów bardziej lub mniej udanych. Poniższa pasta to wynik jednego z takich eksperymentów. W sumie to jedna z past którą robię najczęściej ponieważ jest szybka (soczewicy nie trzeba moczyć ani obierać) , smaczna a składniki są dostępne cały rok. Dzisiejszy post otwiera cykl paru past które

Lubczyk i Wanilia
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami 118

rzepis na tę genialną pastę kanapkową znalazłem na stronie hello zdrowie . Jej autorką jest niezawodna, jak zawsze zresztą, Marta Dymek. Obok fasolowego smalcu jest to pozycja niemalże obowiązkowa. Pasta jest pełna bliskowschodnich przypraw , a dodatek słodkich rodzynek świetnie przełamuje jej cudowny aromat. A jak pachnie w całym domu w trakcie smażenia! Jest tak dobra, że właśnie lecę po kolejną(...)cynamon, mieloną kolendrę i chili. Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż przez kolejne 5 minut . W tym czasie do fasoli dodaj oliwę oraz natkę pietruszki i zmiksują wszystko blenderem na pastę . Dodaj zawartość patelni i wymieszaj dokładnie. (Możesz ponownie zmiksować, jeżeli kawałki rodzynek wydają się zbyt duże). Przypraw solą oraz pieprzem do smaku. Podawaj ze świeżym pieczywem

Food Square
Pasta z pieczonej papryki i fety 119

Ostatnio na blogu zrobiło się jakoś za słodko ;) więc dla odmiany, dzisiaj przedstawię Wam przepis na pastę do kanapek, która powstała pod wpływem chwili. Pasta jest lekko słonawa, ponieważ zawiera fetę. Jeśli chodzi o jej ostrość - tutaj już musicie sami zdecydować, czy lubicie mniej czy bardziej ostrą. 'pasta z pieczonej papryki i fety' Składniki: - 1 czerwona papryka

CookYourself