danie rodem z Indii, którego głównymi składnikami są oczywiście czerwona soczewica oraz mleczko kokosowe i mieszanka przypraw, którą można stworzyć samemu lub użyć gotowej, na przykład w formie pasty, tak jak ja to zrobiłem tym razem. Sama nazwa dahl oznacza strączki, więc de facto dahl mógłby być również z fasoli czy innych odmian soczewicy, natomiast najlepiej do tego się nadaje(...)czerwonej soczewicy Wydrukuj przepis Porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Potrzebujesz: 350g czerwonej soczewicy 2-3 czerwone cebule 1 puszka pomidorów 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki czerwonej pasty curry (ostrość według upodobania) 650ml wody sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju do smażenia Wykonanie: 1 W garnku rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulę pokrojoną w kostkę
BlendmanBardzo szybka i lekka w smaku pasta idealnie nadająca się do kromki chleba jak i jako samodzielne danie śniadaniowe. Takie pasty na letnie dni są idealnym uzupełnieniem śniadania. Pasta z jajek i ogórka zielonego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietego sprawę, ale pierwsi doskonale wiedzieli, że dobrobyt regionu zawsze płynął z bardzo rozwiniętego pasterstwa, a tamtejsza bryndza uważana była (i chyba jest) za najlepszą. Liptauer to właśnie pasta z bryndzy. Znana pod niemiecką nazwą i nawet często nazywana austriacką pastą do chleba. Nie ma się temu co dziwić, bo ziemie te podlegały niegdyś Wiedniowi, a tamtejsi restauratorzy i smakosze(...)kminkiem. Można zmiksować ręcznym blenderem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem wg uznania i pozostawić na 1/2 godziny w lodówce dla przeniknięcia się smaków. Pastę podawać na świeżym chlebie posypaną szczypiorkiem. Można również użyć jako farszu, np. do papryki
zadanie-gotowanietortownicę 23 cm): 2 szklanki startej marchewki 1 szklankę porzeczek 5 jajek 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia jogurt naturalny 300 g 1/2 szklanki stopionego masła 4 łyżki pasty sezamowej tahini szczypta soli 3/4 szklanki brązowego cukru około 2 szklanek mąki. Na krem: 2 szklanki sera na sernik 3 łyżki cukru pudru łyżka pasty waniliowej lub kilka kropel aromatu (można(...)jogurtu. Wsadzamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, grzanie góra-dół, środkowy poziom. Pieczemy około godziny – do suchego patyczka. Ciasto studzimy i robimy krem. Serek mieszamy z pastą i cukrem. Ciasto przekrawamy na pół wzdłuż, na dwa blaty, smarujemy masą i składamy. Wierzch dekorujemy pozostałą częścią masy oraz pestkami granatu bądź porzeczkami. Odstawiamy na 2 h w chłodne miejsce
ladykitchenpasta z wędzonej ryby Kilka składników i parę minut pracy wystarczy by na kanapkach poczuć wyborny smak własnoręcznie przygotowanej pasty z wędzonej ryby. Dziś pastę wykonam z piklinga ( zawsze zdumiewa mnie pomysłowość handlowców, którzy nawet zwykłego śledzia nazwą w egzotyczny sposób), ale równie dobrze możemy ją wykonać z każdej ryby o tłustym mięsie, takiej jak makrela, czy też pstrąg
Miód i pieprzSzybka, smaczna i zdrowa pasta z tuńczyka i suszonych pomidorów. Wspaniały początek dnia na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. W ogóle uwielbiam różne pasty, świetnie nadają się do przekąszenia w ciągu dnia. Możecie dodać do nich ogórka, pomidora, rzodkiewkę, natkę pietruszki czy koperek, aby wyglądały jeszcze bardziej kolorowo i zachęcająco. Ja do tej przekąski wykorzystałam chleb tostowy, który uprzednio(...)upiekłam w tosterze. Nabrały ładnego koloru, przekroiłam je na trójkąty i posmarowałam pastą. Teraz tylko czekać na gości! a przekąska gotowa:) Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 6 suszonych pomidorów z zalewy połowa opakowania serka śmietankowego, np. Turek sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek ząbek czosnku natka pietruszki / koperek do dekoracji różne warzywa: ogórek, rzodkiewka lub inne ulubione
Zasmakuj KuchniSklepowe kremy orzechowe chowają się przy smaku tej pasty. Dwa składniki by potem cieszyć się pyszną pastą. Warto ja zrobić samemu bo nie potrzeba tutaj jakiś specjalnych umiejętności, wystarczy dobry blender. Polecam, jedzmy ją na zdrowie. Pasta - krem z orzechów włoskich. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePasta z makreli sprawdza się nie tylko na bezglutenowych kanapkach, ale też jako świetny dip na imprezę do warzyw, lub obiadowy dodatek do młodych wiosennych ziemniaków ;) Tym razem połączyłam makrelę z quinoą, jajkiem i twarogiem, doprawiłam posypałam rzeżuchą, polałam olejem konopnym i wyszło pysznie. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 wędzona makrela około 250 gram 1 jajko ugotowane(...)gadką masę. Obrane ze skóry i ości mięso makreli mielimy razem z jajkiem i twarogiem w młynku do mięsa (można to zrobić dwukrotnie, jeśli zależy nam na gładszej paście) . Masę mieszamy ze zblendowaną quinoa, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie łączymy wszystkie składniki i gotową pastę przekładamy do słoika lub miseczki, posypujemy rzeżuchą i polewamy odrobina oleju konopnego. Smacznego
Quinoa Raz!Jeśli szukacie przepisu na pyszną pastę kanapkową w dodatku bez glutenu, bez laktozy, bez cukru i wegańską (i nie jest to pasta z kostek lodu) ;) to dobrze trafiliście, bo dziś pasta z młodego bobu i komosy ryżowej. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 500 gram młodego bobu 2-3 ząbki czosnku garść orzechów nerkowca 50 ml oliwy z oliwek
Quinoa Raz!Pasta powstała na podstawie przepisu Dr Budwig. Dużo bym musiała pisać o tej diecie, ale w skrócie wspomnę, że jest ona bardzo korzystna dla naszego organizmu. Z założenia działa przeciwnowotworowo, ale dieta ta jest również skuteczna przy wielu innych przewlekłych i nawracających się schorzeniach, np.: chorobach naczyniowych i przewodu pokarmowego, otłuszczeniu wątroby, problemach skórnych, przy stwardnieniu rozsianym, pasożytach(...)dolegliwościach wynikających z zaawansowanego wieku. Niestety osobiście nie jestem systematyczna do diet, więc żadnej nie stosuję. Jednakże pasta ta często gości w moim menu i moja rodzina także ją uwielbia. Pamiętajcie o kilku istotnych rzeczach... Olej lniany powinien być bardzo dobrej jakości - tak samo jak twaróg. Jeśli ser kupujecie w sklepie, to wybierzcie ten odtłuszczony (0%). Pasta: (*) 125g twarogu
Di gotujemoim stole, czasami w tej najprostszej i tradycyjnej formie (czyt. chleb-makrela-kapka majonezu-suszona cebulka), jednak zdecydowanie wolę poświęcić te 5 minut więcej i przyrządzić z niej pastę. W zależności od chęci i zasobów lodówki takową pastę z makreli można modyfikować o dowolne i ulubione dodatki, ja jednak dzisiaj proponuję Wam lekką wersję- z serkiem śmietankowym, rzodkiewką i szczypiorkiem(...)Serek nadaje kremowej struktury i lekkości paście, a rzodkiewka fajnie przełamuje tę delikatność dzięki swojej chrupkości, ogólnie całość bardzo smaczna i zachęcam do wypróbowania- nawet jak nie jesteś wielbicielem wędzonej makreli :) * wędzona makrela- około 200 * serek śmietankowy- 200 g * rzodkiewka- 5 średnich szt. * szczypior- pół pęczka (plus do posypania) * sól, pieprz- do smaku Serek przełożyć do miski, dodać rozdrobnioną makrelę
Kraina Miodem PłynącaRobicie od czasu do czasu różne smarowidła do chleba? Ja robię je dość często, zwykle z makreli,wędlin albo jajek (przepisy znajdziecie w menu), ale ostatnio odkryłam też pastę z bobu. Kto chce spróbować? PASTA z BOBU i KOPERKU Składniki: 1/2 kg bobu 2 ząbki czosnku 1/3 pęczka koperku 1/2 szklanki oliwy sól i pieprz Przygotowanie: Bób(...)osolonej wodzie około 15 minut. Ugotowany przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek. Do obranego bobu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę i wszystko miksujemy blenderem. Do zmiksowanej pasty dodaj e my drobno posiekany koperek i przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Podajemy z grzankami
Bon appetit mon amiePasta z tuńczyka jest tania, prosta i smaczna. Jej zdecydowany smak tworzą dodatki takie jak ogórek, chilli czy koperek. Zawiera sporo białka więc jest idealna dla osób dbających o linię. Składniki: puszka tuńczyka 200 - 250g białego sera ogórek kiszony papryczka chilli koperek pieprz, sól Tuńczyka dokładnie odsączyć z zalewy, a następnie zblendować z białym serem, aż pasta będzie gładka. Ogórka(...)pokroić w drobną kostkę i dodać do pasty, podobnie postąpić z papryczką chilli. Na koniec dodać posiekany koperek, pieprz i sól. Najlepiej smakuje z chrupkim pieczywem, z sałatą i pomidorem na wierzchu. Smacznego
Dobra karmaDzisiaj pomysł na pastę z makreli, twarożku, suszonych pomidorów i oliwek. Smaki świetnie się łączą, przez co powstała wyrazista pasta, która idealnie nadaje się do pieczywa(...)Twaróg rozkruszamy w misce i dodajemy, makrelę, drobno pokrojoną cebulę, pomidory i oliwki (kilka pozostawiamy do posypania) przecier, olej i przyprawy. Dokładnie mieszamy najlepiej widelcem aż powstanie jednolita pasta. Przekładamy ją do miseczek, posypujemy oliwkami, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Przechowujemy w lodówce do 2 dni, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliTaka pasta jest idealna na nachosy, jako sos do tortilli, na kanapki itp. Jajka ugotować na twardo, oskrobać i wrzucić do głębokiej miski. Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Za pomocą dużej łyżki wydrążyć miąższ. Wrzucić do jajek. Szczypiorek posiekać i dodać do pozostałych składników. To samo zrobić z chilli i czosnkiem. Za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Dodać
Kuchnia Pokoleń