pasta - 17303 przepisów (strona:216/1154)

Twarożek ze Szczypiorkiem (Pasta ze Szczypiorkiem) 140

Twarożek ze Szczypiorkiem to klasyka wśród past. Jest dziecinnie prosta w przygotowaniu, a stanowi świetny dodatek do pieczywa, jest idealną propozycja na śniadanie, kolacje lub jako mała przekąska podczas dnia. Subtelna pikantność szczypiorku w połączeniu z delikatnością twarożku tworzy smakowitą pastę, której ciężko się oprzeć.   Twarożek ze Szczypiorkiem - Składniki: 200 g półtłustego twarogu pęczek szczypiorku połowa niedużej cebuli(...)widelcem. Następnie dodajemy śmietanę, pokrojoną cebulkę i szczypiorek. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy składniki. Podajemy ze świeżym pieczywem. Całość możemy także lekko zmiksować - powstanie nam wtedy konsystencja pasty. Moje posty

Słodka Strona
Pasta do chleba z soczewicy 154

Moja przygoda ze smarowidłami do chleba zaczęła się od popularnego humusu i przerodziła w szereg eksperymentów bardziej lub mniej udanych. Poniższa pasta to wynik jednego z takich eksperymentów. W sumie to jedna z past którą robię najczęściej ponieważ jest szybka (soczewicy nie trzeba moczyć ani obierać) , smaczna a składniki są dostępne cały rok. Dzisiejszy post otwiera cykl paru past które

Lubczyk i Wanilia
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami 123

rzepis na tę genialną pastę kanapkową znalazłem na stronie hello zdrowie . Jej autorką jest niezawodna, jak zawsze zresztą, Marta Dymek. Obok fasolowego smalcu jest to pozycja niemalże obowiązkowa. Pasta jest pełna bliskowschodnich przypraw , a dodatek słodkich rodzynek świetnie przełamuje jej cudowny aromat. A jak pachnie w całym domu w trakcie smażenia! Jest tak dobra, że właśnie lecę po kolejną(...)cynamon, mieloną kolendrę i chili. Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż przez kolejne 5 minut . W tym czasie do fasoli dodaj oliwę oraz natkę pietruszki i zmiksują wszystko blenderem na pastę . Dodaj zawartość patelni i wymieszaj dokładnie. (Możesz ponownie zmiksować, jeżeli kawałki rodzynek wydają się zbyt duże). Przypraw solą oraz pieprzem do smaku. Podawaj ze świeżym pieczywem

Food Square
Pasta z pieczonej papryki i fety 125

Ostatnio na blogu zrobiło się jakoś za słodko ;) więc dla odmiany, dzisiaj przedstawię Wam przepis na pastę do kanapek, która powstała pod wpływem chwili. Pasta jest lekko słonawa, ponieważ zawiera fetę. Jeśli chodzi o jej ostrość - tutaj już musicie sami zdecydować, czy lubicie mniej czy bardziej ostrą. 'pasta z pieczonej papryki i fety' Składniki: - 1 czerwona papryka

CookYourself
Jajeczna pasta z serem 145

dodajemy do pozostałych składników. Ponownie mieszamy.Pastę przekładamy do dwóch 6 -8 cm kokilek wysmarowanych masłem i wyłożonych folią spożywczą.Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie pastę wyjmujemy i dekorujemy posiekam pieprzem,szczypiorkiem............... Pasta z jaj jest uwielbiana zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Wystarczy wziąć kromkę swojskiego chleba, posmarować go masłem, nałożyć pastę z jajka

w mojej kuchni
porady na świąteczne porządki 300

utleniona Woda utleniona ma dzia łanie antybakteryjne , dlatego doskonale nadaje się do czyszczenia przedmiotów, z którymi mamy częsty kontakt. Sprawdza się w czyszczeniu klawiatury komputerowej oraz klawiszy pianina. 10. Pasta do z ębów Pasty do z ębów możemy użyć do czyszczenia srebra . Wystarczy wetrzeć ją w czyszczoną biżuterię lub zastawę i odczekać kilka minut - później zmywamy pastę i wycieramy

w mojej kuchni
Pasta kanapkowa z fasoli i suszonych sliwek 166

Przepis ten zobaczyłam wczoraj na blogu Łukasza pod ciekawą nazwą "Smalec z fasoli" i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Przeczucie mnie nie myliło - wyszło pysznie! Pastę przygotowałam podczas gotowania obiadu i schowałam do lodówki, żeby była w sam raz na kolację. Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale wierzcie mi - warto jej spróbować :) SKŁADNIKI: 1 puszka białej fasoli garść(...)nabierze bursztynowego koloru. Odłożyć do wystudzenia, a następnie wyjąć przyprawy. 2. Do dzbanka blendera wrzucić odsączoną fasolę, dolać 100 ml zimnej wody, dodać sos sojowy i zmiksować na gładką pastę. Dodać usmażoną cebulkę, drobno pokrojone śliwki, majeranek i przyprawy. Zmiksować wszystko razem przez krótką chwilę, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.  Pastę smarować grubo na chlebie i podawać z kiszonym

Kto ugości moich gości?
Pasta tuńczykowo-twarogowa 132

Pasta z tuńczykiem i twarogiem perfekcyjnie pasuje do kromki ciemnego pieczywa. Tuńczyk w takim wydaniu nie dominuje, a sama pasta jest bardzo smaczna.     Składniki:   1 puszka tuńczyka w zalewie własnej 125 g twarogu półtłustego 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szt cebuli czewonej pieprz     Cebulę obrać, drobno posiekać i sparzyć wrzątkiem (dzięki temu cebula(...)będzie dominować w paście). Do miski dodać odcedzonego tuńczyka, twaróg, posiekaną pietruszkę i cebulę. Za pomocą widelca wszystkie składniki ze sobą połączyć. Na sam koniec przyprawić pieprzem do smaku

Ugotować
Pomidory faszerowane pastą twarogowo-tuńczykową 155

Znudziły się Wam tradycyjne kanapki? Lubicie domowe pasty? Oto przepis dla Was - pomidory nadziewane pastą z twarogiem i tuńczykiem. Według mnie do faszerowania najlepiej użyć miękkich pomidorów. Jeżeli nie przepadacie za skórką  - przed pokrojeniem pomidorów, zalejcie je wrzątkiem i obierzcie ze skórki. Ale pamiętajcie - pomidory bez skórki bardzo mocno ślizgają się w dłoni, więc ich wydrążanie może być utrudnione(...)niego dodać twaróg, tuńczyka bez zalewy i posiekany szczypiorek. Posolić, popieprzyć i za pomocą majonezu oraz śmietany (można zastąpić obie rzeczy jogurtem naturalnym) wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną pastą nafaszerować połówki pomidorów bądź posmarować kanapki. Przed podaniem ozdobić posiekanym szczypiorkiem

Ugotować
Pasta ze słonecznika z kolorowym pieprzem 171

Przepis oryginalny pochodzi od Olgi Smile [ klik] . Zauroczył mnie przepis i postanowiłam go wypróbować tym bardziej ze wszelakie pasty uwielbiam. Można pastę podjadać samą ale można i używać do smarowania pieczywa, będzie pysznie. Pasta ze słonecznika z pieprzem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bezjajeczna pasta jajeczna 155

Niewątpliwe każda osoba, która wybrała wegański styl życia, ma opracowany swój własny przepis na pastę „jajeczną”. Trudno się dziwić, takie pasty, mimo, że nie zawierają ani grama jajka, są przepyszne, idealne na kanapkę i do złudzenia przypominają jajeczny smak. Taki efekt uzyskasz dzięki kala namak, czyli czarnej soli (wbrew nazwie jest koloru szaro-różowego) wywodzącej się z kuchni indyjskiej. Jest(...)niewielkich ilościach, tak więc opakowanie wystarczy Ci na bardzo długi czas. Bardzo fajna alternatywa dla niezbyt zdrowych dla nas jajek.  Poniżej podaję moją pierwszą wariację na temat pasty „jajecznej”, ale z pewnością nie ostatnią. Składniki: ½ szkl. ciecierzycy 1 pęczek cebulki dymki 250 g pieczarek łyżka płatków drożdżowych ½ szkl. sojowej lub owsianej śmietanki (możesz zastąpić roślinnym mlekiem) sól kala namak

Roślinna - blog wegański
Pasta z jajkiem i awokado oraz słów klika na temat wafli GoodFood 245

mojej ulubionej części. Ze względu na lekko słony smak, od razu stwierdziłam, że te wafle trzeba podać z czymś wytrawnym. I tak dochodzimy do punktu kulminacyjnego. Wafle kukurydziane z pastą z jajkiem i awokado, czyli wyjątkowo zgrane połączenie, które powinno przekonać nawet tych najbardziej zatwardziałych przeciwników naszego zielonego smakołyku. Początki zawsze są trudne- u mnie też nie było tak łatwo(...)ułatwia wchłanianie niektórych ich składników np. beta-karotenu zawartego w marchwi . Mogłabym tak jeszcze długo wymieniać, ale żeby działało, musi posmakować, tak więc przejdźmy do konkretów.  Cała porcja pasty (150g- to, co jest na zdjęciach) to 234kcal w tym 8,7g białka , 20,1g tłuszczu , 7,6g węglowodanów oraz 3,1g błonnika . Prezentowana przekąska, czyli pasta z waflami GoodFood

peanutbuttermonster
Tort czekoladowo-marcepanowy 232

cukru na pianę. Dodać  zmieloną czekoladę i migdały. Masę przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy.  Piec 40 minut w 180 C i ostudzić.  Masa: Pasta migdałowa:   1 i 1/2 szklanki migdałów bez skórki 1 i 1/2 szklanki cukru pudru  1 białko  1 łyżeczka ekstraktu migdałowego  Migdały posiekać jak najdrobniej w malakserze, zmieszać z cukrem(...)białkiem i wyrobić na gęstą masę (ugnieść jak na makaron). Schłodzić przed użyciem co najmniej 2 godz.   Marcepan: 225g pasty migdałowej  1/2 szklanki cukru  2 żółtka   1/3 szklanki mąki   1 łyżka mleka   po 1 łyżce soku z pomarańczy i cytryny 1 łyżeczka ekstraktu lub naturalnego olejku migdałowego  Pastę migdałową

Humanistka w kuchni
Pasta z awokado i wędzonego pstrąga 171

Awokado najczęściej dodaję do past kanapkowych. Jesienią robiłam pastę z tuńczyka i awokado . Tym razem do smaczliwki dodałam wędzonego pstrąga. Składniki: 100 g wędzonego pstrąga 2 awokado 2 łyżki soku z cytryny pieprz i sól 1 łyżeczka oliwy ew. posiekany koperek (pominęłam) Pstrąga rozgnieść widelcem, schłodzone awokado obrać, wyjąć pestkę, i również rozgnieść. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą(...)pieprzem. Można dodać posiekany koperek. Pastą smarować pieczywo, można również nafaszerować nią jajka

Czerwień i błękit
Pasta kanapkowa z wędzonego pstrąga 209

Kupiłam wędzonego pstrąga i zastanawiałam się co tu z niego zrobić, oprócz tego że zjeść go ot tak na kanapce. Postanowiłam zrobić z niego pastę o delikatnym kremowym, lekko kwaskowatym smaku, jak te kupowane pewnej firmy w małych pudełeczkach, a zawierające tyle chemii że głowa boli. I to był dobry wybór bo pasta smakuje wybornie na świeżym chlebie, czy jako(...)farsz do jajek. Zachęcam do domowego robienia takich past. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania