pasta - 17303 przepisów (strona:224/1154)

Sos adżika 80

pewnie zainteresuje Cię też przepis na indyjski sos pomidorowy . Sos adżika inaczej adjika jest jednym z najpopularniejszych sosów w kuchni gruzińskiej, armeńskiej i tureckiej. Może mieć formę gładkiej pasty lub sosu z wyczuwalnymi drobinkami warzyw.   Sos adżika 2 kg pomidorów  1 kg czerwonej papryki  1-2 papryczki chili lub więcej, jeśli sos adżika ma być bardzo ostry(...)przełóż do czystych wyparzonych słoiczków, natychmiast zakręć i pasteryzuj w zależności od wielkości słoiczków od 10 do 20 minut. Do czego podawać sos adżika Adjika to aromatyczny sos lub pasta z pomidorów, czosnku i innych warzyw. Jest lekko pikantna i pasuje niemal do wszystkiego. Doskonale komponuje się z pieczonym lub grillowanym mięsem i drobiem. Możesz nią posmarować kanapki z ulubioną

Cztery Fajery
Kremowa owsianka z masłem orzechowym 151

orzechowe – które wybrać? Jeśli chodzi o rodzaj masła, to wszystko zależy od Waszych preferencji. U mnie najczęściej jest to najbardziej popularne masło z orzechów ziemnych. Czasami używam też pasty z migdałów – owsianka jest wtedy odrobinę słodsza i delikatniejsza. Możecie też poeksperymentować np. z pastą pistacjową albo z masłem z orzechów laskowych. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Masło orzechowe można(...)wcześniej w piekarniku) do dobrego blendera lub malaksera i miksować do otrzymania jednolitej, gładkiej masy. Jeśli jednak wiesz, że Twój sprzęt może nie podołać temu zadaniu, możesz kupić słoik pasty orzechowej w sklepie. Warto wtedy zwrócić uwagę na skład – wybierajcie te, które zawierają 100% orzechów. Dodatki typu olej czy konserwanty i emulgatory są zupełnie zbędne. Kremowa owsianka z masłem

Na-talerzu.pl
Gulasz z indyka z marchewką i makaronem 76

minut. Po tym czasie na patelnie dodajemy ajwar, wszystko mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Jeśli zastanawiacie się czym jest AJWAR – to już odpowiadam – to bałkańska pasta przygotowana z pieczonych warzyw, z odrobiną oliwy, dodatkiem octu i przypraw. Zazwyczaj pasta jest delikatnie pikantna. Warzywa wykorzystane do przygotowania tej pasty to papryka, bakłażan (czasem można go zastąpić kabaczkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe lody bananowe z solonymi orzeszkami ziemnymi ze sklepem Bee.pl w tle 95

MOKOSH. Otwierając buteleczkę przenosimy się do malinowego sadu. Uwielbiam ten zapach. Olejek pozostawia skórę bardzo nawilżoną, odżywioną, szybko się wchłania i nie zostawia tłustych plam.  3.  pastą do zębów  - pasta bez fluoru pomagająca usunąć przebarwienia. Dzięki składnikowi Teavigo zęby chronione są przed tworzeniem się osadu, a po każdym myciu pasta pozostawia przyjemne poczucie gładkiej powierzchni szkliwa

VioletoweKucharzenie
Obazda (obasta) bawarska / pasta serowa z sera camembert 81

rozgniatamy widelcem razem z twarożkiem, masłem i przyprawami.  2. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy posiekaną drobno cebulę i szczypiorek, ponownie mieszamy.  obazda bawarska, kuchnia bawarska, camembert, pasta serowa, przekąski, precel, precle, przekąski, śniadanie, pasta kanapkowa

Szefowa kuchni
Kimchi 54

opłaca i nie jest tak smaczne jak zrobione samemu. Składniki (na 2 słoiki): 1 duża główka kapusty pekińskiej 3 dymki (cebulki ze szczypiorkiem) 1 litr wody 1/2 szklanki soli Pasta: 2 łyżki mąki z ryżu kleistego 1 szklanka wody 40 g Gochugaru (koreańska ostra papryka) 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka cukru 2 łyżki sosu sojowego(...)przykryć talerzem z czymś ciężkim. Odstawić na około 3 godziny, w międzyczasie pomieszać i odwrócić kapustę. Szczypior pokroić na kawałki (około 3 cm), cebulki w piórka. Zabieramy się za pastę Do rondla wlać wodę i wsypać mąkę z ryżu kleistego. Dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż zrobi się gęsty kleik. Odstawić do przestudzenia. Następnie dodać

Oryginalny smak
Krewetki z czosnkiem na maśle i białym winie 74

Krewetki z czosnkiem.       Krewetki z czosnkiem na maśle to bardzo szybkie i łatwe danie z krewetkami. Maślany sos czosnkowy do krewetek z nutą białego wina, żółtej pasty curry i cytryny przygotujesz w mniej niż 10 minut.      Te niesamowite krewetki na maśle z czosnkiem to doskonałe fit danie na obiad, lunch do pracy, kolację(...)świeże krewetki, nie zawsze jednak u nas dostępne. Krewetki w maśle Składniki: 6 łyżek masła 4 duże ząbki czosnku, drobno posiekane 1 mała cebulka, drobno posiekane 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1/2 -1 łyżeczka chili w płatkach 600g świeżych lub mrożonych krewetek sól morska, sos sojowy lub rybny do smaku 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina albo lekkiego bulionu

Moja Książka Kucharska
Mus czekoladowo-kokosowy z chili 69

składniki spokojnie mogą czekać na "swój czas" w lodówce lub szafce i nic im się nie stanie. Do zrobienia musu wykorzystałam fantastyczny, aksamitny krem kokosowy Kara , gorzką czekoladę oraz pastę chili House of Asia która ma bardzo prosty i przyjemny skład! Nie czekajcie więc - tylko róbcie bo to chwila roboty, a maksimum przyjemności!  WSKAZÓWKI: Zamiast kremu kokosowego Kara możesz(...)nawet kwaśne) owoce.  Składniki na 5 porcji:  600 ml kremu kokosowego Kara 200 (lub 180) g czekolady gorzkiej 2-3 łyżki cukru kokosowego House of Asia Odrobina pasty chili House of Asia (max. pół łyżeczki) 1 szczypta soli Dowolne owoce do podania Przygotowanie: Krem kokosowy przelewamy do garnka. Dodajemy podzieloną na kostki czekoladę, cukier kokosowy /erytrol/ksylitol, pastę chili

Czarnawisienka
Pieczony kalafior w panierce i słodko ostrej glazurze 73

zdrowa przekąska. Pieczony kalafior w glazurze to świetny dodatek do wrapów/tortilli lub sałatek. Większość składników z kuchni azjatyckiej znajdziecie w sklepach internetowych, np. Kuchnie świata . Polecam bardzo pastę pikantną koreańską pastę Gochujang. Składniki KALAFIOR 500 – 700 g różyczek kalafiora 1 białko jaja 100 g mąki ryżowej 50 g skrobi kukurydzianej 100 ml mleka lub wody 1 łyżka sezamu(...)granulowanego czosnku szczypta soli i pieprzu GLAZURA 1 łyżka oleju sezamowego 100 ml sosu sojowego 1 – 2 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 3 cm imbiru 1 łyżeczka pikantnej pasty chili (np. Gochujang) 2 łyżki octu ryżowego 5 g skrobi kukurydzianej 50 ml wody DO PODANIA sezam dymka ryż, makaron, frytki lub liście sałaty Wykonanie Kalafiora dzielimy na różyczki

Tajemnice Smaku
Makrela z grilla po indyjsku 73

zewnątrz natomiast ma wspaniałą chrupiącą skórkę o smaku indyjskich przypraw. Jak zrobić makrelę na grillu.    Podstawą smaku jest przygotowanie marynaty z mieszaniny oleju, soku cytrynowego, chili, pasty z mielonego czosnku i imbiru, kurkumy i soli do smaku. Podczas grillowania posypujemy węgle przyprawą Garam Masala. Aromat jaki unosi się znad grilla...fantastyczny! :D    Ryba grillowana w całości(...)piekarniku lub z grilla elektrycznego. Makrela z grilla. Świeża makrela z grilla  Składniki na 1- ewentualnie 2 porcje: 1 sprawiona i oczyszczona makrela 1 i 1/2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej 1/2 -1 łyżeczka mielonego chili (dostosować do smaku, jednak ryba ta powinna być pikantna) 1/4 łyżeczki kurkumy 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól morska do smaku

Moja Książka Kucharska
Lody śmietankowo-owocowe 101

składniki, 3-4 godziny mrożenia i domowe lody śmietankowo-owocowe gotowe. Kto się skusi? Składniki: 500 ml śmietanki 36% (zimna) 250-300 g mleka zagęszczonego słodzonego 2 pełne łyżki pasty owocowej Lauretta – u mnie czarna porzeczka (ale może być inna) Przygotowanie: W wysokiej misce umieszczamy całą śmietankę i mleko zagęszczone słodzone. Miksujemy składniki na puch (nie na sztywno). Pół(...)masy przelewamy do pojemnika z pokrywką. Drugie pół zostawiamy w misce, dodajemy pastę owocową i krótko miksujemy do połączenia składników. Próbujemy. Jeśli smak wyda nam się za słaby, to dokładamy więcej pasty. Owocową masę wykładamy łyżką na śmietankową warstwę. Pojemnik przykrywamy pokrywką i wkładamy do zamrażalnika. U mnie lody były gotowe po około 3-4 godzinach (czas zależy od mocy

Słodkie okruszki
Marchewkowy kurczak zapiekany z pęczakiem 90

Jest tu wszystko co powinien zawierać zdrowy, zbilansowany posiłek. Wygląda niepozornie ale uwierzcie mi smakuje świetnie i co najważniejsze nie wymaga prawie wcale pracy. Do mięsa możecie jak ja pasty Pataks, która nada daniu nieco egzotycznego smaku, lub użyć przypraw które lubicie i które najczęściej stosujecie do drobiu.  Jeśli nie macie bulionu, polecam Wam piramidki smaku do rosołu(...)ktoś bardzo nie lubi pęczaku może go zastąpić ryżem, ale polecam jednak nasz rodzimy pęczak, który przyrządzony w ten sposób smakuje świetnie. Składniki: 4 udka lub podudzia z kurczaka pasta Patak's Madras ⁠(lub ulubione przyprawy do zamarynowania kurczaka) 300 g marchewki z groszkiem (użyłam mrożonej) 1 szklanka pęczaku  2 szklanki bulionu warzywnego  Kurczaka dokładnie myjemy, nacieramy pastą

Cynamonowe szczęście
Ful z bobu z pieczoną papryką 71

Nawiązując do poprzednich wpisów i pozostając w klimacie arabskich smaków, serwuję Wam dziś przepis na pastę do której przygotowania niezbędny jest bób. Sezon na te zielone strączki właśnie się rozpoczyna, gdybyście mieli go w nadmiarze, to możecie przygotować z niego ful. Ful medames to nazwa egipskiej potrawy przygotowywanej z suszonego bobu. Jest popularny w wielu krajach Afryki i w każdym(...)warzywami na śniadanie. W zależności od miejsca, gdzie jest serwowany może nieco inaczej wyglądać. Czasem bób jest rozgotowany i rozgnieciony, a czasem jędrny i chrupiący, polany tahiną i pastą z ostrej papryki lub posypany drobno pokrojonymi pomidorami i mnóstwem kolendry. W zasadzie to każda gospodyni doprawia go nieco inaczej i podaje z innymi dodatkami, przez co nie ma dwóch takich

Smakowity Blog Kulinarny
Grillowany kurczak marynowany w jogurcie 65

awokado od skórki. Awokado połącz z sokiem limonki, kwaśną śmietaną fetą i pieprzem. Dip zblenduj na gładko lub rozdrobnij za pomocą widelca. Listki mięty posiekaj drobno i dodaj do pasty awokado, wymieszaj delikatnie. ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ. Uwagi: Grillowany kurczak jogurtowy najlepiej podawaj z dipem awokado lub sosem tzatziki. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Kurczak(...)limonki, kwa\u015bn\u0105 \u015bmietan\u0105 fet\u0105 i pieprzem. Dip zblenduj na g\u0142adko lub rozdrobnij za pomoc\u0105 widelca. Listki mi\u0119ty posiekaj drobno i dodaj do pasty awokado, wymieszaj delikatnie.","text":"Awokado po\u0142\u0105cz z sokiem limonki, kwa\u015bn\u0105 \u015bmietan\u0105 fet\u0105 i pieprzem. Dip zblenduj na g\u0142adko lub rozdrobnij za pomoc\u0105

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania