pasta - 16803 przepisów (strona:222/1121)

Hummus z kalafiora 122

innego strączka! Wygląda identycznie, jak klasyczny hummus , jest tak samo doprawiony, a nawet smakuje bardzo, ale to bardzo podobnie. Można się spierać, czy to jeszcze hummus, czy już pasta z pieczonego kalafiora . Pewne i niezmienne natomiast jest jedno… Ten przepis wymiata 😊 Z czym podawać hummus z kalafiora? Dla mnie idealnym dodatkiem do tej pasty, jest marchewka i świeży ogórek

Blendman
Pasta łososiowa z awokado. 111

Pasty na kanapki, to bardzo fajny wynalazek. Można kombinować, wymyślać,  mieszać różne składniki. Za każdym razem, możemy mieć inną pastę.  Wszystko zależy od naszej wyobraźni, albo od tego, co akurat mamy w lodówce :)  Dziś mam dla Was pastę z łososia i awokado. Są chętni ? Składniki: 1 awokado 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego łosoś wędzony

Agusiowe smakołyki
Kluseczki chiang mai 78

Czas czytania: 2 min Kluseczki chiang mai to pyszna zupa tajska na mleku kokosowym z dodatkiem czerwonej pasty curry. Czosnek, kolendra, cukier trzcinowy, dymka to składniki, w które musicie się zaopatrzyć. Oryginalna potrawa podawana jest z makaronem pszennym, który zastąpiłam ryżowym, a kurczaka, krewetkami. Kuchnia tajska pozwala na swobodę komponowania potraw, więc wykorzystałam ją i w tym wypadku:) Danie jest(...)Author Anna Ingredients 1 duża cebula 250 g makaronu ryżowego grubego 50 g cienkiego makaronu ryżowego 3 małe zielone cebulki dymki 1 pęczek siekanej świeżej kolendry 4 łyżki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 500 ml wody 400 ml mleczka kokosowego 4 łyżki łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru trzcinowego lub cukru palmowego

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa dyniowa z miętą 76

dynia, mleczko kokosowe Prep Time 10 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 30 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients 1 kg obranej dyni 300 ml wody 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej lub świeża, kilka listków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 sztuki cytryny skórka otarta z niej i sok 1 duża garść świeżych liści mięty 200 ml mleczka(...)pokroić w kostkę włożyć do garnka dolać wodę, tyle żeby sięgała do połowy dyni, przykryć pokrywką, gotować do czasu, kiedy dynia będzie miękka. Miętę umyć, włożyć do garna, dodać pastę z trawy cytrynowej, skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową, całość zmiksować blenderem na gładki krem w razie potrzeby dodać więcej wody. Do kremu dodać mleczko kokosowe, zagotować i wyłączyć, doprawić

SprawdzonaKuchnia.pl
Gruzja - Sałatka z pastą z orzechów włoskich i kolendry 97

Pasta z orzechów włoskich i kolendry to podstawa gruzińskiej kuchni. Może zostać wykorzystana do wielu rzeczy, ale najczęściej znajdziemy ją w roladkach bakłażanowych lub właśnie w tej sałatce, którą znaleźć można w (naprawdę) każdej restauracji w Gruzji.  Składniki (1-2 porcje): - 2 pomidory - 3-4 ogórki gruntowe  - 1 ząbek czosnku - garść orzechów włoskich  - garść kolendry  - kilka(...)oliwy lub ulubionego oleju - sól, pieprz (do smaku)  Przygotowanie: 1) Pomidory i ogórki myjemy, ogórki obieramy, pomidory i ogórki kroimy w kostkę.  2) Pozostałe składniki blendujemy na pastę (możemy wtedy dodać łyżkę wody), bardzo drobno siekamy rozdrabniaczem lub siekamy ręcznie. My preferujemy opcję numer dwa, czyli rozdrabniacz.  3) Pastę czy rozdrobnione orzechy i zioła mieszamy z ogórkami

Roślinożerni urlopowicze
Oliwiada 80

Oliwiada czyli pasta z oliwek według pomysłu z książki "Wieczory w Umbrii" Marleny se Blasi . Tą pyszną pastę można zajadać do kanapek, można ją użyć tak jak w książce padła propozycja do zrobienia placka pikantnego, kukurydzianego. O placku wkrótce a dziś jak zrobić oliwiadę. Pasta z oliwek. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
SUSHI ZE SZPARAGAMI I AWOKADO 118

szparagów zielonych 1 łyżka oliwy lub oleju 2 łyżeczki sezamu 2 szklanki ryżu do sushi 6 płatów sushi nori (listki prasowanych alg morskich) 6 płaskich łyżek majonezu 1 łyżeczka pasty wasabi  1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z limonki sól, świeżo zmielony czarny pieprz  ZAPRAWA DO RYŻU ¹⁄₃ szklanki octu ryżowego 2 łyżki cukru ¹⁄₂ łyżeczki soli DODATKOWO: mata bambusowa(...)pieprzem do smaku. AWOKADO kroimy na pół, łyżką wydrążamy miąższ i kroimy na plastry. Doprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z limonki i 1/2 łyżki oliwy. 1 łyżeczkę pasty wasabi umieszczamy w miseczce i ucieramy, stopniowo dodając majonez. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej wasabi. Przygotowujemy miseczkę z wodą i sokiem z cytryny. ARKUSZ NORI  układamy na środku

cool and minty
Kremowe spaghetti ze szparagami i łososiem 84

bunch of asparagus 70g hot smoked salmon 1 tbsp oil 4 tablespoons mascarpone cheese juice and zest of 1/2 lemon pepper and salt to taste Method: 1. Cook the pasta according to the instructions on the package. 2. Cut off woody tips from asparagus. 3. Cut the top of the asparagus into ribbons with a vegetable peeler, cut the rest(...)slices. 4. Fry the asparagus slices and the salmon into pieces in a frying pan - add mascarpone, lemon juice and zest, and 1/2 cup of water after cooking the pasta. 5. Transfer the pasta to the sauce and add the asparagus ribbons - mix. 6. Sprinkle with pepper and serve. Enjoy

Kuchnia w Słońcu Skąpana
GANACHE 106

gofrów, naleśników, racuchów. Ganache jest banalnie prosty w przygotowaniu – to podgrzana śmietanka i rozpuszczona w niej czekolada. Do wyboru mleczna, deserowa lub gorzka. Dziś ganache z dodatkiem pasty z wanilii, jest to opcja, bowiem klasyczny ganache to dwa podstawowe składniki: śmietanka i czekolada, najlepiej o jak największej zawartości miazgi kakaowej w składzie. Do tak przygotowanego kremu można dodać tarte(...)orzechy. SKŁADNIKI: łyżeczka pasty z wanilii 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% 340 g mlecznej, deserowej lub gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE: Śmietankę kremówkę podgrzewam w garnku razem z łyżeczką pasty. Robię to na mniejszej mocy palnika, uważając by śmietanki nie zagotować. Następnie dodaję posiekaną na drobne kawałki czekoladę. Mieszam powoli do rozpuszczenia. Czekam aż ganache ostygnie i dekoruję nim wypieki. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Migdałowy torcik bezowy z kremem i owocami (bez glutenu) 73

chciałyśmy dodać do niej zdecydowanie mniej cukru a białka usztywnić mąką migdałową. W ten sposób wyszło nam chrupiące i lekko ciągnące migdałowe ciastko, które w połączeniu z owocami i pastą migdałową smakuje obłędnie 😍 Smakuje nawet podobnie do makaroników 👌 Jest to idealny letni deser. Składniki (śr: 17 cm): Ciasto migdałowe na białkach -3 białka -100g mąki migdałowej Nutura(...)cukru pudru -20g budyniu waniliowego (proszku) -szczypta soli Krem -200-300g serka homogenizowanego -250g sera typu włoskiego - erytrytol/ksylitol Nutura Dodatkowo -owoce typu truskawki/maliny - pasta migdałowa Nutura - migdały Nutura 1. Białka ubić wraz z solą na sztywno. 2. Następnie partiami dodawać cukier puder ciągle ubijając na wysokich obrotach. 3. Gdy białka będą sztywne i lśniące partiami przesiewać przez

Candy Pandas
Roślinny jadłospis na cały tydzień #3 102

smak mięsa i przestaje mi go brakować. Myślę, że na dłuższą metę nie miałabym problemu z rezygnacji z mięsa, ale już za jajkami tęsknię bardzo. Co prawda tofucznica oraz pasta ,,jajeczna” z ciecierzycy są naprawdę smaczne, ale mimo wszystko chyba po prostu lubię jajka Szczególnie teraz, gdy pojawiły się szparagi Ok, ale nie marudzę, czas na kolejne, nowe potrawy(...)czerwonej soczewicy z ryżem [876 kcal/ W: 122,5 g/ B: 39 g/ T: 22 g] Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej. Kolacja: Kanapki z pastą ze słonecznika i warzywami (porcja na dwa dni) [438 kcal/ W: 44 g/ B: 15,5 g/ T: 24,5 g] 90 g chleba żytniego Cebulka dymka Pół cytryny 90 g ziaren

365 dni dookoła kuchni
Jajko w koszulce na toście z awokado 91

trudności: łatwe Danie dla 2 osób Składniki : 4 kromki chleb 4 jajka Jedna i pół łyżeczki soli 1 łyżka dowolnego octu, może też być sok z cytryny Litr wody Pasta z avocado 2 średnie, dojrzałe awokado Kilka gałązek pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj tosty. Przekrój na pół awokado i wyciągamy z niego(...)pestkę. Następnie łyżką, jak z miseczki, wyjmij miąższ i przełóż do głębszego naczynia. Widelcem rozdrobnij miąższ awokado na dość gładką pastę. Posiekaj drobno pietruszkę i dodaj do awokado. Skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz do smaku i wymieszaj. Krok 2 Teraz bierzemy się za jajko w koszulce. Najlepiej, żeby jajko było w temperaturze pokojowej, dlatego wyciągnij je wcześniej z lodówki

Niedzielny kucharz
Podpłomyki z pastą z ciecierzycy z czarnuszką 74

zabraknie mi chleba robię podpłomyki z pastą z ciecierzycy. Podpłomyki z pastą z ciecierzycy z czarnuszką Składniki: mąka 250 g woda sól pasta z ciecierzycy z czarnuszką Przygotowanie: Do mąki dodajemy sól i wodę - w takiej ilości, aby powstało elastyczne ciasto, które bez problemu będzie można wałkować.  Jeśli będzie zbyt suche dodajemy więcej wody, jeśli zbyt lepiące się - więcej

Moja smaczna kuchnia
Sałatka prosto z Indii Chana Chaat 143

drobno pokrojona 3 pomidory drobno pokrojonego 1 zielony ogórek drobno pokrojony 0/5 łyżeczki czarnej soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka Chaat masala 3 łyżki jogurt greckiego 3 łyżki pasty z tamaryndowca 3 łyżki syropu daktykowego Sól Pieprz świeżo zmielony Świeża mięta Świeża pietruszka 1 papryka chili 5 cm imbiru Sok z cytryny Nasiano granatu Zaczynamy Ziemniaki gotuj w całości(...)minut. Po przestygnięciu obierz i pokrój w kostkę. Liście mięty, pietruszkę, imbir, sok z cytryny, chili i odrobiną soli plus 2 łyżki wody, umieść w blenderze i zmiksuj na pastę. Jogurt wymieszaj z pastą taramandowca i syropem daktylowym. Ciecierzycę odlej z wody i wsyp do miski. Dodaj szalotki, pomidory, ogórka, ziemniaki, przyprawy, po jednej łyżce sosów, wymieszaj. Nałóż do talerza

RafalCook
Oszczędna Zupa Tajska – 1 składnik robi robotę! 99

tego co akurat mamy w domu. Bez krewetek, bez mleka kokosowego (nie miałam akurat więc dodałam zwykłe mleko i wiórki kokosowe). Jeden składnik robi robotę i jest to tajska pasta krewetkowa Tom Yum. Kupuje ją w tym sklepie po taniości (12zł!) za ogromne pudło (400g!) a potem może miesiącami stać w lodówce i wierzcie mi – robi robotę! Najprostsza zupa(...)łyżki oleju roślinnego – ja użyłam pachnącego oleju kokosowego 3 litry wody 1 szkl ryżu brązowego 4 marchewki 1 korzeń pietruszki 3 łyżki soczewicy czerwonej suchej 3 łyżki tajskiej pasty krewetkowej Tom Yum 1 szkl mleka 3,2% 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki soku z cytryny lub octu np ryżowego 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli 2 łyżki suszonej

Dorota Smakuje