przełożyć masę do miski i posypać ulubionymi dodatkami (np. granolą, płatkami owsianymi, nasionami chia, orzechami). Smoothie bowl to pożywny i kolorowy posiłek pełen witamin i błonnika. Hummus – to pasta z ciecierzycy podawana z pieczywem lub warzywami. Wystarczy wrzucić do blendera ugotowaną ciecierzycę (około 1 szklanki), dodać pastę tahini (około 1/4 szklanki), sok z cytryny (około 2 łyżki), czosnek (około(...)lodów jogurt naturalny lub mleko roślinne dla kremowości i białka. Lody z blendera to zdrowa i niskokaloryczna alternatywa dla sklepowych lodów pełnych cukru i tłuszczu. Masło orzechowe – to pasta z orzechów podawana z pieczywem lub owocami. Wystarczy wrzucić do blendera orzechy (np. arachidowe, włoskie, nerkowca) i zmiksować na gładko. Można także dodać do masła orzechowego odrobinę oleju roślinnego
ProstePesto.plHummus z bobu jest doskonałym urozmaiceniem klasycznej wersji hummusu na bazie ciecierzycy. To sezonowe i jakże ciekawe spojrzenie na tę popularną pastę, okazało się zdecydowanym strzałem w dziesiątkę! Hummus jest daniem, a w zasadzie pastą lub też dipem, wywodzącą się z krajów arabskich. Klasycznie przyrządzany jest z gotowanych nasion ciecierzycy, zmiskowanych najczęściej z charakterystyczną pastą tahini, przygotowywaną ... Artykuł
Pogotujmy.plkażdego, kto nie toleruje obfitych śniadań. Sporym plusem jest wysoka swoboda w doborze składników. Sprawdzą się tutaj niemal wszystkie owoce! Smoothie można przygotować na bazie jogurtu lub mleka. Pasty kanapkowe – dzięki nim kanapki przestaną być przewidywalne! To fantastyczna alternatywa dla wędlin. Przykładem jest pasta słonecznikowa, hummus, pasta jajeczna czy samodzielnie wykonany krem czekoladowy. Placki z kaszy jaglanej – wbrew pozorom
Dorota SmakujeIndii. Ja zakochałam się w tym warzywie po przeprowadzce do Niemiec, tutaj nazywa się aubergine. Często grilluję bakłażana na patelni, ale najczęściej przygotowuję bakłażany faszerowane lub robię z nich pasty do chleba. Uwielbiam grillowanego bakłażana z serem greckim, oliwkami, miętą i sokiem z cytryny, czy też sałatkę z grillowanego bakłażana . A pasta z bakłażana i wszelkie pasty z ciecierzycy: hummus
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo prosta, ale smaczna i pożywna pasta na kanapki z jajek z dodatkiem rzodkiewki. Idealna na śniadanie lub kolację. Składniki 7 jajek pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 1 łyżka majonezu sól pieprz Przygotowanie Ugotowałam 7 jajek na twardo. Pokroiłam szczypior, rzodkiewkę starłam na tarce. Dodałam pokrojone jajka, sól, pieprz i majonez. Wymieszałam i pasta gotowa. Autor przepisu: Urszula Artykuł Szybka pasta
Wasze Przepisyugotowanie makaronu. Póki trwa sezon na bób, to staram się korzystać z tych pysznych i zdrowych zielonych ziarenek na maksa. Podaje je na różne sposoby, czyli w sałatkach, w pastach, w zupach czy też z ryżem lub właśnie makaronem. Jak gotować bób Serdecznie polecam Ci gotowanie bobu na parze. Dlaczego? Najważniejsze powody są dwa: warzywa gotowane na parze zachowują więcej(...)zainwestować i mieć je na wyposażeniu. Pyszne przepisy z bobem Na blogu znajdziesz też inne przepisy na bób w roli głównej: sałatka z bobu w orientalnym stylu pasta z bobu z sezamem ziemniaczana sałatka z bobem ziemniaczana sałatka z bobem i fetą pierogi z bobem i serem zielony hummus pasta z bobu A po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cię
Kulinarne przygody GatityCacio e pepe… nie wiem ile razy zabierałam się za ugotowanie tej pasty. Milion. Poważnie. Tyle razy już ją planowałam, że stwierdziłam, że nie będę jej zapisywać w swoich notatkach, bo przecież już za chwilę ją zrobię. Właśnie jutro, ewentualnie we wtorek. I tak mijały wtorki, piątki, listopady, a ja ciągle jej nie zrobiłam. Parę tygodni temu powiedziałam sobie(...)później My wysłał mi zdjęcie ze sklepu, że jest i czy ma brać. No ma, ma. Więc wziął. Teraz nie było już odwrotu. W końcu. Przepisów na tę pastę jest milion w internecie, na szczęście wszystkie są w sumie prawie identyczne. Dacie wiarę, że do przygotowania tej potrawy potrzebny jest tylko makaron, ser i pieprz? Nawet soli nie dodawałam
KardamonovyUwielbiam i już. Pasty mogę jeść na zimno, na ciepło, z takim makaronem i siakim. Z mięsem, rybami, warzywami – każde. Na dodatek mam manię kupowania różnego rodzaju makaronu, więc tego w domu nigdy nie zabraknie. I nie piszę tutaj o makaronach kolorowych i takich mega dziwacznych. Rozglądam się najczęściej po prostu za fajnymi kształtami i za klasyką. Kupuję makarony(...)ostatnio użyłam naszego polskiego bursztynu. Używam go w sumie na zmianę z parmezanem. Chociaż smak parmezanu ciężko jest zastąpić, taka prawda. Ten ser idealnie dopełnia smak każdej włoskiej pasty. Tak sobie teraz pomyślałam, że spokojnie można także zamienić śmietanę 30% na 18% w kartoniku. Z niej też czasami robię włoskie pasty, sprawdza się równie dobrze. Składniki: 300 g makaronu
Kardamonovymnie sosny, pogoda była raczej do bani, no nie składało się. Postanowiłam jednak opublikować ten post, bo zdjęcie jakby nie było jest klimatyczne. Przynajmniej dla mnie. Tapenada to pasta z oliwek. Z reguły spotyka się tę z czarnych. Ja jednak jestem fanką bardziej tych zielonych, postanowiłam więc iść w tę stronę. Żeby całość była jeszcze bardziej smaczna, postanowiłam dorzucić(...)prawie do wszystkiego. Najbardziej lubię te mętne, bardziej zielone. I taka też wylądowała w tapenadzie (bo oczywiście oliwę też zabrałam ze sobą na wakacje). Jeżeli macie ochotę spróbować pastę z dodatkiem czarnych oliwek, zapraszam tu – tapenada z czarnych oliwek i suszonych pomidorów . Możecie też po prostu zamienić zielone oliwki z dzisiejszego przepisu na czarne. Smacznego. To jest naprawdę pyszne
Kardamonovychili. Myślałam jeszcze nad papryką, pesto, nad kaparami, ale ostatecznie z nich zrezygnowałam. Skąd pomysł na groszek? Brakowało mi zielonego akcentu. Natki pietruszki nie miałam, bazylii też nie, pastę robiłam w niedzielę, więc sami rozumiecie. Pomyślałam więc, że groszek ożywi całość, doda odrobinę innego smaku, jest zdrowy – no wiecie. Wyszło super, My zabrał pastę ze sobą na obiad(...)paski, tuńczyka i groszek, mieszamy, smażymy dosłownie minutę. Doprawiamy to wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (nie za dokładnie) i mieszamy z sosem. Pastę wykładamy na talerze, posypujemy ją startym serem i płatkami chili. Ja jeszcze dorzuciłam parę świeżych liści rozmarynu. Artykuł Makaron razowy z tuńczykiem, groszkiem i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyUgotowany makaron wymieszaj z ajvarem i masłem orzechowym. Dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ W EBOOKU Co to jest ajvar? Ajvar to pasta o pochodzeniu bałkańskim, popularny w kuchni serbskiej, chorwackiej i macedońskiej. Jest wykonany głównie z papryki, bakłażana , oliwy z oliwek, czosnku, octu i przypraw. Papryka jest głównym składnikiem ajvaru, nadając(...)charakterystyczny kolor. Proces przygotowania ajvaru polega na pieczeniu lub grillowaniu papryki i bakłażana, a następnie obieraniu skórki i usuwaniu nasion. Upieczone warzywa są następnie mielone lub blendowane na gładką pastę. Dodaje się do nich oliwę z oliwek, czosnek, ocet i przyprawy, takie jak sól i pieprz, aby wzbogacić smak. Ajvar ma bogaty smak i aromat, jest lekko pikantny
Via Gustozaskoczył wciąż jędrnymi i chrupiącymi warzywami z dodatkową porcją soczystości. Dzielę się dziś zatem pomysłem na rzodkiewki pieczone na azjatycką nutę, bo w maśle z miso. Jeśli lubicie tę pastę z soi i jej słony posmak, koniecznie spróbujcie tej wiosennej przekąski! Pieczone rzodkiewki będą świetną przystawką do obiadu, do śniadaniowych grzanek z jajkiem na miękko lub twarożkiem lub jako ciekawostka(...)podszytej maślanym zapachem, zapraszam do krojenia rzodkiewek! :D Pieczone rzodkiewki w maśle miso Potrzebujesz: 2 pęczki rzodkiewek 1 łyżka oleju pieprz mielony 1 łyżka masła 1 łyżka jasnej pasty miso Sposób przyrządzenia: 1. Rzodkiewki umyj i przekrój na pół. 2. Skrop olejem i obficie oprósz pieprzem. 3. Ułóż rzodkiewki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia białą stroną do dołu
Kuchnia w Słońcu Skąpanajest masło orzechowe w proszku? Gdzie można je kupić? Do czego można je wykorzystać? Masło orzechowe w proszku – co to za produkt? Tradycyjne masło orzechowe to, najprościej mówiąc, pasta z prażonych orzechów. Pasta, która zawiera wiele cennych składników, ale też i sporo tłuszczu. Czym jest masło orzechowe w proszku? To alternatywa dla tradycyjnego produktu, która(...)mniej tłuszczu. Produkt taki powstaje podczas powolnego tłoczenia orzechów. Pozbawiając miazgę orzechową większości tłuszczu zmienia się formę z tłustej pasty na sypki proszek. Dobrej jakości odtłuszczony proszek smakuje w zasadzie tak jak tradycyjne masło orzechowe. Takie masło orzechowe w proszku można znaleźć w ofercie Nustino . Obok tradycyjnych smaków, producent oferuje też wersję z dodatkami owoców liofilizowanych, czekolady itd. Jak spożywać
Słodkie okruszkiPasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami i oliwkami. Pyszny dodatek do pieczywa na śniadanie lub kolację. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 1-4 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 1 wędzona makrela 100g twarogu półtłustego 8 suszonych pomidorów 10 czarnych oliwek 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu słodka papryka sól pieprz 1. Makrelę(...)solą i pieprzem do smaku. Gotowe… Smacznego Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram , Facebook , Tik Tok oraz YouTube . Artykuł Pasta z makreli z suszonymi pomidorami i oliwkami pochodzi z serwisu
karolgotujewzorowałam się na nim. Bardzo smaczna przekąska, szczególnie dla osób lubiących wyraziste i ostre smaki. Składniki: ? 2 paczki naczosów paprykowych ? 150 g sera żółtego ? 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Pasta fasolowa ? 2 puszki fasoli ? 2 łyżki pikantnego keczupu ? 1 łyżka soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku Guacamole ? 2 miękkie awokado ? 2 łyżki soku z cytryny ? 2 ząbki czosnku(...)dodać sok z cytryny i posiekaną papryczkę oraz kolendrę. ? Naczosy ułozyć na blaszce, posypać startym serem żółtym i zapiec w 200 st.C przez 3 minuty. ? Na talerzu ułożyć warstwami pastę fasolową, guacamole i salsę pomidorową. Udekorować śmietaną. ? Podawać z naczosami, które traktować jak łyżeczki do nabierania past
To co kocham