pasta - 16803 przepisów (strona:215/1121)

Zupa tajska Tom yum z kurczakiem 68

łodyga trawy cytrynowej 3 listki limonki kaffir 3 ząbki czosnku, posiekane około 3cm kawałek galangalu, pokroić w plasterki 1 tajska papryczka chili, pokroić w plasterki 1 łyżka tajskiej pasty Tom yum około 150g świeżych grzybów (np. shimeji, boczniaki) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego  200g krojonych pomidorów z puszki 1/2 małej cukinii, pokroić w półplasterki około(...)białą część lekko zmiażdżyć tępą stroną noża i pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Krok 2.  Trawę cytrynową, listki kaffiru, czosnek, galangal i chili utrzeć w moździerzu. Zagotować bulion, dodać pastę z przypraw, sos sojowy, rybny i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, a następnie przecedzić. Krok 3. Na gotujący się wywar włożyć pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka

Moja Książka Kucharska
Pasta z czosnku niedźwiedziego 104

niedźwiedziego są jadalne. Świeże liście pokrojone na drobne kawałki są doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, mięsa, wędlin i wielu innych potraw. Żeby zatrzymać czosnek na dłużej, polecam Wam tą pastę. Na mały słoiczek ok. 0,25 l potrzebna jest mała reklamówka liści, a więc potrzeba go dość sporo Co potrzeba: Liście czosnku niedźwiedziego, Olej słonecznikowy lub inny ulubiony, Sól Wykonanie(...)Czosnek niedźwiedzi myjemy, osuszamy, dajemy do blendera, blendujemy na dość drobną masę, przekładamy do miski. W zależności, ile nam powstało pasty, dodajemy olej i sól. Na słoiczek po keczupie dajemy 3 łyżeczki oleju i szczyptę soli. Mieszamy dokładnie, na wierzch pasty dajemy dodatkową łyżeczkę oleju. Jeśli macie szerszy słoiczek, musicie dać tyle oleju, żeby pokrył całą powierzchnię. Słoiczek zakręcamy, wstawiamy

Bułka z Chlebem
Co na lunch do pracy? 53

pewności siebie mówi mi, że koniecznie muszę to opublikować, bo nie każdy wpadnie na pomysł, żeby połączyć sałatę zieloną, pomidory suszone, oliwki, paprykę świeżą z pomarańczowym dressingiem z pasty miso i podać to wszystko z sałatką z kaszy bulgur. “A to jest takie pyszne! Ludzie muszą się o tym dowiedzieć.” – dodał. I ja doznałam olśnienia – mój(...)kilka innych zestawów na pyszny posiłek, który zarówno pasuje na lekki obiad lub kolację, jak i na lunch do pracy. sałata zielona lub mix sałat pomarańczowy dressing z pastą miso sałatka z kaszy bulgur oliwki pomidory suszone papryka świeża ziarna słonecznika do posypania buraczki/bataty pieczone z tego przepisu Zestaw II Bezglutenowe babeczki wytrawne z warzywami i tofu kiszone warzywa

Lamarida.pl
Humus orzechowy 51

się dobrać odpowiednie proporcję i jest pyszny. Polecam. Czas wykonania: 1 h 45 min Ilość porcji: około 500 g Składniki: 100 g ciecierzycy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki pasty Tahini ½ łyżeczki soli 4 łyżki soku z limonki (½ sztuki) 1/3 łyżki kminu rzymskiego (kuminy) 1 ząbek czosnku 6 łyżek domowego masła orzechowego (200 g) ( Przepis ) 4 – 6 łyżek oleju arachidowego(...)wody i gotować 1 h 30 minut (do czasu, aż ciecierzyca będzie na tyle miękka, że z łatwością można rozgnieść ją w palcach). Ciecierzycę odcedzić i zmiksować dodając kolejno pastę Tahiti, zmielony kumin, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać masło orzechowe i olej i ponownie zmiksować. Rada: Ilość oleju zależy

KuchniaWeDwoje.pl
Croissant z migdałami. Pyszny krakowski Lagun 64

Złożoną kostkę ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na jeszcze 1 godzinę. MIGDAŁOWE NADZIENIE Mielone migdały, jajka, słodką śmietankę, cukier oraz olejek migdałowy zmiksuj aż otrzymasz gładką pastę. Zimne ciasto rozwałkuj na blacie kuchennym na grubość 6 mm. Płat ciasta pokrój na 16 trójkątów, na każdym rozsmaruj migdałowy krem, zwiń od nasady w kierunku wierzchołka trójkąta. Rogaliki ułóż(...)name":"MIGDA\u0141OWE NADZIENIE","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Mielone migda\u0142y, jajka, s\u0142odk\u0105 \u015bmietank\u0119, cukier oraz olejek migda\u0142owy zmiksuj a\u017c otrzymasz g\u0142adk\u0105 past\u0119.","text":"Mielone migda\u0142y, jajka, s\u0142odk\u0105 \u015bmietank\u0119, cukier oraz olejek migda\u0142owy zmiksuj a\u017c otrzymasz g\u0142adk\u0105 past\u0119.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/croissant-z-migdalami-pyszny-krakowski-lagun\/#wpzoom

ProstePesto.pl
Prawdziwa kuchnia japońska. Ochazuke, ryżowo-herbaciana zupa 67

świetny pomysł na wykorzystanie ryżu z dnia poprzedniego. Ilość składników jest tylko propozycją, w przypadku tej zupy proporcje i dodatki zależą tylko od nas. Ryż do sushi, zieloną herbatę, pastę wasabi, arkusze nori, sezam możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie świata Składniki 350 g ugotowanego ryżu – ryż do sushi 700 ml gorącej, świeżo zaparzonej(...)zielonej herbaty 2 łyżki prażonego sezamu 2 łyżki cienko pokrojonych cebulek dumek (białe i zielone części) pasty wasabi (opcjonalnie i tyle ile lubimy) sos sojowy (opcjonalnie) arkusz nori pociętego nożyczkami na cieniutkie paski 150 – 200 g łososia lub filetu z łososia wędzonego ( u mnie łosoś wędzony, ale w plastrach) 1 łyżka oleju roślinnego, sól i pieprz (do pieczenia świeżego

Tajemnice Smaku
Zupa tajska 5240

tajska zachwyci swoim smakiem miłośników kuchni orientalnej i nie tylko. Ostrość tej zupy możemy dostosować do własnych gustów smakowych dodając więcej lub mniej pikantnych przypraw, takich jak chili czy pasta curry. Zupa tajska jest prosta i szybka w przygotowaniu, więc gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Zupę tajską: 300 g filetu z piersi kurczaka(...)litra bulionu drobiowego 200 ml mleczka kokosowego 150 g pieczarek 1 marchew 1 średniej wielkości cebula 1 czerwona papryka kawałek papryczki chili 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry sól, pieprz do smaku świeża kolendra do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Zupy tajskiej: Filet z kurczaka umyć, osuszyć

Danka Pichci
Smalec z fasoli 60

Smalec z fasoli lub pasta z fasoli to proste i pyszne smarowidło na kanapki. Podasz ją na kanapki z dodatkiem świeżych lub marynowanych warzyw (ogórki kiszone, papryka marynowana), jako przekąskę na imprezowym stole lub pomysł na szybki wege podwieczorek. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecam mój sprawdzony i najlepszy przepis na smalec z fasoli. SKŁADNIKI: 400 g fasoli(...)smalcu z fasoli możesz dodać tarte, kwaskowate jabłko oraz takie przyprawy jak większa szczypta suszonego majeranku, lubczyku lub oregano. Łyżeczka sosu sojowego też w ciekawy sposób podkreśli smak pasty. Smalec z fasoli smakować będzie także z dodatkiem suszonych, posiekanych śliwek lub suszonej żurawiny (uprzednio wymoczonych przez 5 minut we wrzątku). Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Co jeść w kwietniu? Nowalijki wiosenne 61

niej zieloną cebulkę. Proponuję Wam przepis na sałatkę grecką bez fety – dla tych, którzy nie mogą laktozy. Można oczywiście też użyć klasycznej fety, jeśli ktoś lubi i może Pasta z awokado, tuńczykiem, jajkiem i szczypiorkiem W tej paście możemy użyć świeżo ściętego szczypiorku lub zielonej cebulki dymki. Pyszna pasta z awokado, tuńczykiem i jajkiem to idealne smarowidło na wiosenne

Wiszniówka
Jajka faszerowane tuńczykiem 92

kosteczkę, dałam plasterek odkrojony z samego czubka papryki. Pokrojoną paprykę dodać do miski z żółtkami i tuńczykiem, wymieszać. Do farszu dodać majonez i ponownie wymieszać, farsz ma mieć konsystencję pasty do smarowania. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić połówki jajek. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Polecam też: Jajka z pastą chrzanową Jajka faszerowane wędzonym łososiem Jajka z pastą z awokado

Monia miesza i gotuje
Chrzanowa pasta jajeczna 67

Pasty jajeczne to jedne z najprostszych smarowideł do chleba. Dodatek chrzanu bardzo podnosi smakowitość dzisiejszej pasty. Tradycyjny dodatek majonezu podmieniłam jogurtem, dzięki temu pasta jest odrobinę mniej kaloryczna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jajka na twardo faszerowane pastą z awokado. 66

twardo jajka przekroić wzdłuż, na pół i wydrążyć z nich żółtka. Żółtka przełożyć do miseczki. Awokado wydrążyć ze skórki pokroić na drobniejsze części i rozgnieść widelcem na kremową pastę. Do awokado wlać sok z limonki, dodać roztarty ząbek czosnku, żółtka , posiekaną kolendrę i całość przyprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dobrze ze sobą wymieszać. Tak przygotowaną pastę przełożyć(...)rękawa cukierniczego i wycisnąć do ułożonych na półmisku białek. Pastę można również nałożyć za pomocą łyżeczki. Przygotowane jajka ozdobić listkami kolendry i posypać odrobiną wędzonej papryki. Podawać schłodzone. Smacznego

Pani M - kuchnia smakowita
Wiosenna z kiełkami 86

Wiosna na talerzu chociaż za oknem jeszcze na wiosnę musimy poczekać. Taka lekka sałatka z jajkiem, szynką i pastą z awokado. Polecam zrobić ją na święta Wielkanocne.     50 g roszponki 3 jajka 1 awokado 1/2 cytryny 1 garść kiełków mix 1/2 papryki czerwonej 70 g kiełbasy żywieckiej 1 kawałek sera feta sos: 4 łyżki oliwy z oliwek(...)słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam aż zrobi się gęsty. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Awokado, sok z cytryny przekładam do miseczki i miksuję blenderem na pastę. Doprawiam solą, pieprzem. Na talerzu układam roszponkę, dodaję połówki jajek. Dekoruję je pastą. Plastry kiełbasy zwijam w rulon i robię kwiatki. Dodaję do sałatki. Paprykę kroję w kostkę, układam kiełki

wesoła kuchnia
Feta Pasta – makaron z fetą i pomidorkami 66

Feta Pasta czyli Makaron z fetą to ugotowany makaron, wymieszany z upieczoną fetą, pomidorkami i przyprawami. Proste i pyszne danie, które zawładnęło mediami społecznościowymi. Aby przygotować Makaron z Fetą (Feta Pasta) wystarczy poukładać w naczyniu do zapiekania pomidorki koktajlowe, oryginalny ser feta w całości, ząbki czosnku, posypać suszonymi ziołami i polać oliwą extra vergine. Wstawić do piekarnika i piec przez(...)około 35 minut. Następnie wszystko wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem. Czytaj dalej "Feta Pasta – makaron z fetą i pomidorkami" na blogu Moja Delicja

Moja Delicja
Ciasto na zakwasie lievito madre z rodzynkami i cynamonem 65

następnie rulon połączyłam w wieniec i przeniosłam go na wyłożoną papierem do pieczenia dużą patelnię do paelli. Kiedy ciasto wyrosło i się upiekło wyszła wielka baba z … pępkiem. Pasta madre italiana czyli włoski zakwas pszenny. Jest mniej kwaśny od zakwasu na chleb i dlatego nadaje się idealnie do słodkich wypieków, takich jak np. panettone. “Lievito naturale, lievito acido(...)pasta acida, lievito madre, pasta madre lub crescente – to włoskie nazwy mieszaniny wody i mąki, w której rozwijają się dzikie drożdże i bakterie kwasu mlekowego.  Ten pszenny zakwas zrobiony jest z białej mąki  bez udziału drożdży piekarskich. Do rozpoczęcia fermentacji, pracy drożdży i bakterii kwasu mlekowego używa się  we Włoszech oliwy albo

Tajemnice Smaku