pasta - 17303 przepisów (strona:217/1154)

Tort czekoladowo-marcepanowy 228

cukru na pianę. Dodać  zmieloną czekoladę i migdały. Masę przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy.  Piec 40 minut w 180 C i ostudzić.  Masa: Pasta migdałowa:   1 i 1/2 szklanki migdałów bez skórki 1 i 1/2 szklanki cukru pudru  1 białko  1 łyżeczka ekstraktu migdałowego  Migdały posiekać jak najdrobniej w malakserze, zmieszać z cukrem(...)białkiem i wyrobić na gęstą masę (ugnieść jak na makaron). Schłodzić przed użyciem co najmniej 2 godz.   Marcepan: 225g pasty migdałowej  1/2 szklanki cukru  2 żółtka   1/3 szklanki mąki   1 łyżka mleka   po 1 łyżce soku z pomarańczy i cytryny 1 łyżeczka ekstraktu lub naturalnego olejku migdałowego  Pastę migdałową

Humanistka w kuchni
Pasta z awokado i wędzonego pstrąga 166

Awokado najczęściej dodaję do past kanapkowych. Jesienią robiłam pastę z tuńczyka i awokado . Tym razem do smaczliwki dodałam wędzonego pstrąga. Składniki: 100 g wędzonego pstrąga 2 awokado 2 łyżki soku z cytryny pieprz i sól 1 łyżeczka oliwy ew. posiekany koperek (pominęłam) Pstrąga rozgnieść widelcem, schłodzone awokado obrać, wyjąć pestkę, i również rozgnieść. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą(...)pieprzem. Można dodać posiekany koperek. Pastą smarować pieczywo, można również nafaszerować nią jajka

Czerwień i błękit
Pasta kanapkowa z wędzonego pstrąga 204

Kupiłam wędzonego pstrąga i zastanawiałam się co tu z niego zrobić, oprócz tego że zjeść go ot tak na kanapce. Postanowiłam zrobić z niego pastę o delikatnym kremowym, lekko kwaskowatym smaku, jak te kupowane pewnej firmy w małych pudełeczkach, a zawierające tyle chemii że głowa boli. I to był dobry wybór bo pasta smakuje wybornie na świeżym chlebie, czy jako(...)farsz do jajek. Zachęcam do domowego robienia takich past. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jajka faszerowane pastą tuńczykową z korniszonem i keczupem. 372

Takie faszerowane jajeczka to szybka przekąska-przystawka imprezowa a jednocześnie doskonała propozycja na śniadanie wielkanocne. Ja osobiście nie przepadam za typową pastą z tuńczyka wymieszaną z tylko żółtkiem, więc swoją pastę postanowiłam nieco urozmaicić i dodałam do niej maleńkiego korniszona i łyżeczkę keczupu.... niby nic a zmienia smak. Wyszło naprawdę smacznie...Polecam spróbować :) Składniki - 6 jajek ugotowanych na twardo - puszka(...)połówki, ostrożnie wyjmuję żółtka. Do żółtek dodaję odsączonego z zalewy tuńczyka, łyżkę majonezu, łyżeczkę keczupu, sól i pieprz. Całość ucieram bardzo dokładnie na jednolitą masę. Następnie do powstałej pasty dodaję bardzo drobniutko pokrojonego korniszona. Jeszcze raz wszystko mieszam i powstałym farszem nadziewam białka jajek. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasta ze szprotek w sosie pomidorowym. 184

Pasty doskonały dodatek na śniadanko lub kolację. Bardzo często robię tzw. pastę "co się na winie". Tym razem nie było ryby w oleju więc poszła w pomidorach. W efekcie bardzo smaczna pasta. Polecam. SKŁADNIKI 1 puszka sardynek w pomidorach 1 pęczek szczypiorku 10 dag twarogu 4 jajka sól , pieprz 1 łyżka majonezu WYKONANIE: Rybę wyjmujemy z puszki. nadmiar sosu wylewamy

W kuchennym oknie Ewy
Pasta Jaśkowa 103

Pasta Jaśkowa w połączeniu ze Smakowitą Pajdą nabiera aksamitnej konsystencji i ziołowego smaku. Do tej pory zawsze robiłam ją z oliwą z oliwek, od  dziś zmieniam recepturę na tę smaczniejszą. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że potrafi nadać potrawie ciekawy smak i aksamitną konsystencje . Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego(...)miękkości. Cierpliwym zalecam obranie fasoli z łupinek. Gdy jest jeszcze ciepła wykonuję się to sprawnie i szybko, gdy ostygnie obieranie jest zbyt trudne. Pozbycie się łusek sprawi, że pasta będzie bardziej delikatna. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na małym ogniu z 1 łyżką Smakowitej Pajdy przez ok 30 minut, aż zrobi się złota i słodka. Gotową fasolę miksujemy

Jadło i czytadło
Pasta z fasoli i dyni 144

lepszej przekąski, niż świeże pieczywo z jeszcze ciepłą pasta kanapkową przygotowaną np. z grochu i dyni. Najlepiej pastę podać na ciepłym toście i skropić oliwą z oliwek. Pycha! 3 / 4 szklanki suchego grochu 0,3 kg dyni masłowej lub hokkaido 1 cebula 3 ząbki czosnku tymianek, bazylia, cząber, pieprz, sól oliwa z oliwek Groch namoczyć dzień wcześniej, następnie opłukać(...)miękkości na oliwie. Następnie dodać groch i dynię, przyprawy i zmiażdżony czosnek, dodać oliwę z oliwek, tak aby masa była mniej sucha i nabrała jedwabistości. Oliwę można zastąpić masłem. Pasta najlepiej smakuje na ciepło

Jadło i czytadło
Pasta z wędzonych brzuszków łososia. Pasta łososiowa na kanapki. 306

Kolejna szybka i bardzo smaczna pasta do smarowania pieczywa. A przy tym bardzo zdrowa, brzuszki z łososia jak i sam łosoś zawierają bardzo cenne dla naszego organizmu kwasy omega-3 i omega-6, które to chronią nasze serce i mózg. Dziś proponuję bardzo łagodną pastę z dodatkiem twarożku. Polecam :) Składniki - wędzone brzuszki z łososia 30 dkg. - ser biały twarogowy(...)ciut białego zmielonego pieprzu. Jeśli łosoś jest mało słony można dosolić do smaku. Całośc dokładnie wymieszałam i odstawiłam na godzinę do lodówki. Po tym czasie składniki się " przegryzą " i pasta jest gotowa do spożycia. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasta jajeczno-twarogowa 152

Zamiast kupować pasty z całym mnóstwem konserwantów, warto zrobić je samemu. Możliwości jest dużo. Dzisiaj prezentuję szybką pastę z jajkiem i twarogiem. SKŁADNIKI 1 łyżka masła 4 jajka pęczek szczypiorku 200 g twarogu półtłustego 3 plasterki zielonego ogórka 1-2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawy: sól, pieprz biały, zioła prowansalskie WYKONANIE Masło rozpuścić w garnuszku, wbić jajka, dodać część posiekanego drobno(...)małą kostkę, ostudzoną jajecznicę, łyżeczkę ziół prowansalskich i szczyptę pieprzu. Wszystko razem wymieszać i w razie potrzeby doprawić. Jeżeli nie macie w domu jogurtu naturalnego, to można do pasty dodać kefiru lub maślanki

Passions hobbies life
Tahini - pasta sezamowa 149

Słyszeliście o hummusie? To nie możecie zapomnieć również o jego drugim najważniejszym składniku, czyli tahini. Pastę, która jest zrobiona z sezamu można kupić gotową, albo przygotować ją samemu. Wbrew pozorom jest to naprawdę łatwe. Trzeba tylko robić ją z wyczuciem czy nie była ani za rzadka, ani za gorzka.  Składniki: 1 szklanka sezamu 2-3 łyżki oleju sezamowego(...)roślinnego Wykonanie: Sezam uprażyć na suchej patelni. Co chwilę mieszać i uważać by się nie przypalił, bo inaczej pasta może być gorzka. Następnie przesypać sezam do kielicha blendera i miksować powoli dolewając olej. Miksować przez kilka minut, aż pasta będzie gładka

Pasja Smaku
Kurczak curry 230

Oprócz słodkości trzeba jeść również inne rzeczy. Kupiłam pierś z kurczaka i nie do końca miałam pomysł co z nim zrobić. Dziwnym trafem w moich sklepach jest tylko zielona pasta curry, więc jak zobaczyłam, że sprowadzili również czerwoną od razu wiedziałam, że kurczak curry będzie potrawą, którą przygotuje. To był mój wymysł, więc trochę bałam się efektu końcowego, ale wyszło(...)delikatny. Wygląd może nie powala, ale smakuje na prawdę dobrze! Składniki: - pierś z kurczaka; - garść mrożonej zielonej fasolki; - 2/3 czerwonej papryki; - 1/2 żółtej papryki; - czerwona cebula; - łyżka czerwonej pasty curry; - czubata łyżka mąki; - 2 łyżki masła; - pół szklanki mleka; - szklanka wody; - 1,5 łyżki curry w proszku; - duża szczypta soli; Wykonanie: Pierś pokroić w kawałki, dodać pastę curry, dobrze wymieszać

dom-agi.pl
Wieprzowina po tajsku 120

domu wszyscy zaczęli zaglądać do kuchni co tak ładnie pachnie. Wieprzowina po tajsku nie jest wymyślnie skomplikowanym daniem, nie ma za wiele składników, a jest na prawdę pyszna. Połączenie pasty curry i mleczka kokosowego jest idealne i smakuje wybornie. Pycha! Składniki: -0,5 kg szynki wieprzowej; - 2 łyżki pasty curry; - 1 szklanka bulionu drobiowego; - 200 ml mleka kokosowego; - 1 marchewka(...)czerwona papryka; - dymka; - sos rybny, olej, kolendra Wykonanie: Mięso pokroić w paski, rozgrzać olej, wrzucić mięso, przesmażyć. Zmniejszyć ogień, dodać pastę curry, smażyć razem mieszając. Dodać gorący bulion i mleko kokosowe, wymieszać. Dusić około 30 minut. W tym czasie obrać marchewkę i pokroić w plasterki lub półplasterki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dymkę umyć i pokroić w małe

dom-agi.pl
Pasztet z czarnej fasoli 209

regularnie i staram się nie podjadać. Widzę efekty i wiem, że można! Ten pasztet powstał w wyniku mojej niedawnej fascynacji fasolą. Z czarnej fasoli robiłam również zupę oraz pastę do chleba. Nigdy nie miałam na fasolę czasu, bo trzeba moczyć, bo trzeba wcześniej zaplanować. Ale dziś patrzę na to inaczej, bo zmieniło się moje podejście... posilki zaczęłam po prostu planować(...)Przepis na ten pasztet bazuje na paście z czarnej fasoli wg Marty z bloga JADŁONOMIA.   składniki: 1/2 szklanki suchej czarnej fasoli (moczymy przez 12 godzin, a następnie gotujemy do miękkości)  1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny  1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka zmielonej

bistro mama
Pasta jajeczna 130

Zastanawiałam się co zrobić na kolacyjkę. Ciągle kanapki z szynką lub serem a jest tyle różnych np. past i zrobiłam pastę jajeczną, którą nie robiłam przez długi okres.... Domownicy zajadali się z apetytem. Składniki:   5 jajek   1,5 łyżki miękkiego masła   1 łyżeczka majonezu   pieprz, sól   2 łyżki posiekanego szczypiorku Przygotowanie:   Jajka gotujemy(...)drobniutko ja poszłam na skróty i starłam na tarce o grubych oczkach. Dodałam masełko, majonez, sól i pieprz świeżo mielony. Wszystko dokładnie wymieszałam. Na końcu dorzuciłam posiekany szczypiorek. I pasta gotowa

Amatorka kuchenna
Sezamowa pasta tahini 153

Tahini jest modna i wygodna jak gdzieś ktoś napisał. Tahini to aromatyczna pasta pochodząca z Bliskiego Wschodu. Przyrządza się ją z ziaren sezamu podprażonego lub nie i zmielonych na gładką pastę. Jest konieczna do przyrządzenia indyjskiego sosu hummusu. Używa się ją do ciast, sosów wszelakich, jako masła do chleba no i do czego dusza zapragnie, pasuje do wszystkiego. Dlaczego warto(...)minerały takie jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk, mangan i selen. Posiada witaminy takie jak : A, E, B1, B2, PP. A ja pokażę Wam jak szybko taką pastę tahini można zrobić w domu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania