płaskie łyżki cukru trzcinowego 3 płaskie łyżki naturalnego kakao 1 łyżka dżemu truskawkowego 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 jajko klasy M 1 pełna łyżka pasty archaidowej* *u mnie pasta arachidowa z kawą i wanilią. Nadała dodatkowo fajnej kawowej nuty. Do podania: polewa z czekolady mlecznej i czekoladowe kropelki Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, proszek(...)pieczenia, cukier, kakao i przyprawę do piernika. Dodajemy dżem, pastę archaidową, olej, maślankę i wbijamy jajko. Wszystkie składniki mieszamy do połączenia. Masę wlewamy do 1 większej filiżanki lub 1 średniej i 1 malutkiej. Uwaga: Masę wlewamy maksymalnie do 3/4 wysokości wybranego naczynia. Filiżanki z masą wkładamy do mikrofalówki na maksymalnie 3 minuty (u mnie 2:50). Ciasto powinno ładnie urosnąć
Słodkie okruszkizakresie wpływu na emisję CO2. ZDROWA: w makreli jest całe morze omega-3 W SUPERCENIE: można kupić makrelę już za parę złotych. Większość z nas kojarzy makrelę jako pastę śniadaniową z jajkiem, serem żółtym i majonezem. Szczerze powiem, że sama nie zwracałam na nią uwagi i rzadko widywałam świeżą makrelę nawet w sklepach rybnych. Może czas to zmienić(...)przypomina trochę curry, ale tylko przypomina. Zresztą sami spróbujcie przygotować go w domu. SKŁADNIKI: 400 g świeżego filetu z makreli, pokrojonego na kawałki 2 ząbki czosnku 1 łyżka pasty sambal (lub więcej do smaku) 70 g przecieru pomidorowego (1 puszka) 500 g dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę o boku 2 cm 500 g pokrojonej kapusty pak choi
Niezły Młynekłyżka sosu rybnego ½ łyżki startego imbiru 1 płaska łyżka miodu (opcjonalnie) Przygotowanie małosolnych ogórków po koreańsku: Ogórki posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy pikantną pastę mieszając ze sobą tarte płatki chili, tarty czosnek, tarte jabłko, tarty imbir, miód i sos rybny. Ogórki możemy opłukać pod bieżącą wodą na durszlaku. Ale nie jest to konieczne. Kroimy(...)jednakowej długości kawałki. Marchewka, ogórki i cebula ze szczypiorem powinny być tej samej długości. W misce mieszamy wszystkie warzywa z przygotowaną pastą. Przekładamy do słoika, dokładnie zakręcamy i trzymamy 24 godziny w temperaturze pokojowej, następnie przenosimy słoik do lodówki. Kimchi z ogórków podobno jest najlepsze po 7 dniach, ja skosztowałam po 24 godzinach i już wtedy było rewelacyjne, słodko pikantne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowanej blasze. Pieczemy przez 25 minut. W połowie pieczenia dodajemy do cukinii obrane ząbki czosnku. Cukinie wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyciskamy dłońmi z nich sok, tak aby pasta nie była zbyt wodnista. Do kielicha blendera wrzucamy cukinię, upieczony czosnek, odsączoną ciecierzycę i cebulkę. Dodajemy sok z cytryny, olej i wszystkie przyprawy. Miksujemy do uzyskania jednolitej pasty. Pastę podajemy
Qchnia po prostuczyli moja kolejna (już nie wiem która) propozycja obiadowa z tofu! I mam nadzieję w końcu którąś przekonam sceptyków do zrobienia tofu! Tym razem tofu zamarynowałam w gotowej, pysznej Paście Bulgogi House of Asia , która zdecydowanie ułatwia gotowanie bo nie trzeba kombinować z przyprawami - wszystko jest gotowe i idealnie skomponowane. Sypnęłam do tofu też odrobinę curry i to tylko tyle(...)ryżu), 4 łyżki wody i ugotowany ryż. Całość wystarczy mieszać przez 2-3 minuty i gotowe. Składniki na sataje z tofu: 2 kostki tofu wędzonego 1 opakowanie gotowej Pasty Bulgogi House of Asia 1/2 łyżeczki przyprawy curry House of Asia 1 łyżka oliwy/oleju Składniki na sos orzechowy: 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 mała papryczka chilli 3 łyżki sosu sojowego
CzarnawisienkaZupę dyniową możecie zrobić na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię jej pikantne wersję, dlatego tym razem przygotowałam dla Was pyszną orientalną zupę dyniową z czerwoną pastą curry i mleczkiem kokosowym. Będzie to gratka dla wielbicieli orientalnej kuchni! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj(...)dyni – 1 l domowego bulionu lub rosołu – 1 cebula – 2-3 ząbki czosnku – 1 cm świeżego imbiru – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – 3 łyżki czerwonej pasty curry – 3/4 szklanki mleczka kokosowego – sok z połowy limonki – 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju – do podania: świeże listki kolendry, pestki dyni, dodatkowe mleczko kokosowe
nietylkopasta.plwielkości 1 kęsa; czerwona cebula, oczyszczona i pokrojona w sporą kostkę, albo w ósemki (używałam też pokrojone w paseczki bulwy kopru, zamiennie z cebulą); 2-3 czubate łyżeczki pasty harissa - u mnie: średnio ostra Belazu Rose Harissa , ale de gustibus , trzeba tylko uważać, bo niektóre są bardzo ogniste ; łyżeczka oliwy - opcjonalnie, normalnie pasta jest już mocno oleista; sól. Rozgrzej(...)piekarnik do 180stC. Warzywa wsyp do sporej miski, dodaj pastę, oliwę (jeśli używasz) i odrobinę soli. Dobrze wymieszaj i przełóż na blaszkę do pieczenia - najlepiej by warzywa tworzyły jedną warstwę. Piecz około 30 minut, do miękkości - zależy od piekarnika i dobrze jest sprawdzać i ewentualnie odjąć lub dodać nieco czasu. Gotowe podawaj na przykład z ryżem do sushi*. Nadmiar
Lejdi of the houseorzechów laskowych gorzka czekolada Przygotowanie: Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Zawinąć w bawełnianą ściereczkę i pocierać, aż skórka zejdzie. Następnie mocno zmielić na gładką pastę, aż stanie się lejąca (tak jak pasta z orzechów włoskich ). Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą(...)Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając. Następnie dodać pastę z orzechów laskowych i dokładnie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z masą. Dwie małe proste keksówki lub jedną dużą (nie zwężające się przy dnie!) wyłożyć folią spożywczą. Użyłam aluminiowych, jednorazowych (nie trzeba wykładać folią). Wlać przygotowaną masę i wstawić
Oryginalny smakdużych pieczarek 200 g tofu wędzone 70 g kukurydzy z puszki 1/2 papryki czerwonej natka pietruszki 180 g pasty z suszonych pomidorów 5 pomidorów suszonych 2 piersi z kaczki 1 bakłażan bagietka pszenna olej rzepakowy sól, pieprz, suszone pomidory przyprawa, majeranek mieszanka ziołowa przyprawy, czosnek granulowany Pierś z kaczki nacinam na krzyż od strony skóry. Posypuję solą, pieprzem ,majerankiem(...)małą, dodaję paprykę pokrojoną, natkę pietruszki, kukurydzę odsączoną z zalewy, sól, pieprz,zioła, pokrojone suszone pomidory. Ze środka pieczarek wycinam ogonki. Kroję je i dodaję do farszu. Pieczarki smaruję pastą z suszonych pomidorów, środek kapelusza. Nadziewam farszem. Układam na grillu i grilluję około 12 minut. Bakłażan kroję wzdłuż smaruję olejem, posypuję ziołami. Grilluję z każdej strony. Bagietkę kroję
wesoła kuchniakuskus daktylami warzywami i szynką Lubicie bakłażany? Ja zakochałam się w tym warzywie po przeprowadzce do Niemiec. Często je grilluję na patelni, ale najczęściej przygotowuję bakłażany faszerowane lub robię pasty do chleba. Uwielbiam grillowanego bakłażana z serem greckim, oliwkami, miętą i sokiem z cytryny, czy też sałatkę z grillowanego bakłażana . A pasta z bakłażana i wszelkie pasty z ciecierzycy: hummus
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię