jest to pora na truskawki więc nie zrobiłam go w ilościach hurtowych. Na to przyjdzie czas. Likier jest pyszny i zachwyci podniebienia zarówno mężczyzn jak i kobiet. Dzięki paście waniliowej likier ma delikatna nutę wanilii. Najlepszy po minimum 2 dniach leżakowania. Składniki: 1 kg truskawek sok z 2 cytryn 200 g cukru brązowego 2 łyżeczki pasty waniliowej(...)wódki 300 ml kremówki Truskawki umyć, pozbyć się szpatułek. Pokroić. W misce wymieszać sok z cytryn, truskawki, cukier i pastę waniliową. Zblendować. Można otrzymaną masę przetrzeć przez sitko. Do masy dolać śmietankę oraz wódkę. Zmiksować wszystko. Przelać do butelek i zostawić minimum na 2 dni aby przegryzły się smaki
Kuchnia w oparachporcje): Tofu-paneer - 2 łyżki oleju - 200 g tofu - 1 łyżeczka garam masali - 1/4 łyżeczki kuminu - 1/4 łyżeczki soli - sok z połówki cytryny Shahi pasta - 3 łyżki nerkowców - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - imbir (kawałek wielkości łyżeczki) - 1 spory pomidor - 1 łyżka oleju - 1/4 łyżeczki zmielonych goździków - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/4 łyżeczki kardamonu(...)zalewamy ciepłą wodą. Odkładamy na bok na jakieś 15 minut. Do kielicha blendera lub rozdrabniacza wrzucamy cebulę, czosnek, imbir, pomidora i namoczone nerkowce (bez wody). Wszystko blendujemy na jednolitą pastę. 3) W rondelku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy przyprawy - goździki, cynamon, kardamon, garam masalę, kurkumę i kumin. Mieszamy i smażymy kilkanaście sekund. Następnie dodajemy pastę. Mieszamy i smażymy
Roślinożerni urlopowiczekrem . Tym razem jednak postanowiłam wykorzystać je do hummusu, który jest ostatnio podstawą moich kanapek. A że udało mi się ostatnio uzupełnić zapas ciecierzycy, od razu przygotowałam tę cudowną pastę. Składniki : 300 ml ciecierzycy wrzątek pół cytryny 2 kopiaste łyżki tahiny 2 łyżki oleju lnianego 14 połówek szparagów duży ząbek czosnku sól pieprz olej do smażenia Ciecierzycę zalać wodą(...)łyżką oleju. Ciecierzycę zmiksować ze szparagami, olejem lnianym i sokiem z połowy cytryny za pomocą ręcznego blendera. Warto dolać wodę z gotowania ciecierzycy, by łatwiej było zamienić nasiona na pastę. Po zmiksowaniu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i tahinę i chwilę jeszcze blendować. Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem
Weekendy w domu i ogrodzieTroczę inny sposób na pastę jajeczną. Ostatnio jak robię pastę jajeczną zamiast majonezu używam awokado. Polecam :) Składniki: 5 jajek ½ awokado 1 łyżka oliwy lub więcej sól pieprz sok z cytryny Wykonanie: Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce. Wyciągnąć miąższ z awokado, dodać cytrynę i rozgnieść widelcem lub w blenderze. Do jajek dodać wszystkie składniki i wymieszać. Oleju dodajemy(...)tyle, żeby pasta nie była zbyt sucha
Mama Gotujebeef stock 1 tbsp worcestershire sauce (or soy sauce) 1/2 tbsp ground cumin 1/2 tbsp of chili powder salt and pepper to taste 150 g od long pasta (spaghetti, tagliatelle), cooked according to package directions Preparation: In a large and deep pan, cook meat until slightly browned and transfer it on the plate. Add veggies to the same(...)cook until almost soft, for 5 minutes. Next add in all the ingredients except the meat and the pasta. Bring to a boil, reduce heat, and simmer for 20 minutes. Add the meat and simmer for another 10 minutes and season to taste with salt and pepper. Remove from the heat, mix in the cooked pasta, place
karmelowyprzy Dorotheergasse 1. Nasz rodak, o niewymawialnym dla Niemców i Austriaków nazwisku, dokonał ponad sto lat temu rewolucji: sprawił, że nad Dunajem rozsmakowano się w prostych, małych kanapeczkach z pastą jajeczną, a jego nazwisko stało się synonimem szybkiej przegryzki. Najsłynniejsza kanapka Trześniewskiego do dziś wygląda tak samo – kromka razowca i drobno posiekane jajko na twardo (dziś serwuje się kilkanaście różnych(...)smakowitych i kolorowych past i dodatków). Smakuje jak w szkolnym bufecie, ale podana razem z maleńkim Pfiffem , czyli kufelkiem piwa o pojemności 0,2 l, pozwala nabrać sił przed dalszym zwiedzaniem cesarskiego Wiednia. U Trześniewskiego – obowiązkowo: kanapka z pastą jajeczną i Pfiff. Artykuł Wiedeń – kawiarnie, słodkości i muzyka pochodzi z serwisu Smakowite Historie
smakowitehistorie.comDzisiejsze sajgonki nie są absolutnie oryginalnym daniem kuchni azjatyckiej. To raczej ciekawa i bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Sajgonki z pastą z tuńczyka i warzywami to świetny pomysł na lekką kolację czy obiad. W papierze ryżowym możecie zamknąć wszystkie swoje ulubione pasty kanapkowe i dodatki do kanapek. Ogranicza Was tylko wyobraźnia i zawartość lodówki. Takie roladki są najlepsze świeże(...)cebulą, majonezem i jogurtem, natką pietruszki i pomidorami. Doprawić do smaku. Papier ryżowy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, na każdy arkusz nakładać paski ogórka, oliwki, wstążki marchewki i pastę z tuńczyka. Zwinąć jak krokiety, zlepiając brzegi wodą. Facebook Instagram Twitter ENGLISH: for 6-7 spring rolls: 6-7 sheets of rice paper, 1 can of tuna, drained
Lekcje w kuchniCurry z kurczaka / Chicken Madras Dziś zapraszam na pyszne i rozgrzewające curry z kurczaka . Dziś to szybka wersja kurczaka madras przygotowanego z dodatkiem pysznej pasty o tej samej nazwie. W jej skład wchodzi mnóstwo aromatycznych indyjskich przypraw oraz sporo papryczki chili. Jest naprawdę ostra, więc warto dostosować jej ilość do własnych kubków smakowych:) Takie curry z kurczaka możecie wzbogacić(...)klopsikami curry z kurczakiem i nerkowcami curry z kurczakiem i soczewicą curry wegetariańskie PRZEPIS NA CURRY Z KURCZAKA (MADRAS): 500 g piersi kurczaka, cebula, puszka pomidorów, łyżeczka indyjskiej pasty madras, 1/2-3/4 szklanki wody, kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego do smaku, kilka łyżeczek posiekanej kolendry lub natki pietruszki na ryż z warzywami: 100 g ugotowanego ryżu, pół czerwonej papryki
Lekcje w kuchnisosu sojowego. Składniki KIMCHI 2 kg kapusty pekińskiej 2 – 3 l wody 3 łyżki soli 500 g czerwonych buraczków 150 g marchewki pęczek dymki 100 g białej rzodkwi PASTA KIMCHI 200 ml wody 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka cukru 100 g świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 20 g gochugaru 1 łyżka sos sojowy 1 łyżka sos rybny(...)miarę możliwości obciążamy (ja kładę okrągłą deskę drewnianą i na niej stawiam słoik/słoiki z wodą), odstawiamy na około godzinę. W czasie kiedy kapusta się maceruje przygotowujemy pastę kimchi . Zagotowujemy 200 ml wody razem z mąką ryżową, cały czas mieszamy, aż powstanie kleik, dodajemy cukier i odstawiamy z ognia do przestudzenia. Do przestudzonego kleiku dodajemy
Tajemnice Smakuforemce w dość sporych około 2-3 cm. odstępach. Odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Tuz przed włożeniem do pieca na każdej bułeczce zrobić krzyż z pasty mącznej. Składniki na pastę; 10 dag mąki pszennej 35 g oleju 80 g wody Dodatkowo; 4-5 łyżek golden syropu Skworcu Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Konsystencja ma być(...)tyle gęsta aby nie rozpływała się po bułkach i aby można ją było wycisnąć z rękawa cukierniczego. Na każdą bułeczkę wyciskamy pastę tworząc krzyż, od razu bułki wkładamy do pieca. Pieczemy około 15-20 min w temp 200 - 220 C. Wszystko zależy od piekarnika. Uważać aby ich nie spalić. Po wyjęciu bułeczki posmarować rozpuszczonym golden syropem ( podgrzanym w mikrofali
Radość kipiąca uśmiechem.czasem nie trzeba nic więcej. A jeśli szukacie innych inspiracji na jajka faszerowane, to spójrzcie na te propozycje: Jajka faszerowane z grzybami Jajka faszerowane z musztardą Jajka faszerowane pastą z serkiem topionym Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane ćwikłą Gdy przygotowujemy większą ilość faszerowanych jajek warto je przechowywać w lodówce przykryte folią spożywczą do żywności – ja wybieram folię Stella Składniki(...)pół i wyciągamy z nich ostrożnie żółtka. Żółtka przekładamy do miseczki, dodajemy odsączonego tuńczyka, jogurt i majonez. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy tworząc pastę. Uwaga! Z podanych składników wyjdzie farszu na nadzianie około 10-12 połówek jajek. Jeśli chcemy wykorzystać cały farsz należy dogotować jajek. Resztę farszu można również wykorzystać w formie pasty na kanapki
Słodkie okruszki