pasta - 17303 przepisów (strona:223/1154)

Babeczka z kubeczka z nutą orzecha i piernika 87

płaskie łyżki cukru trzcinowego 3 płaskie łyżki naturalnego kakao 1 łyżka dżemu truskawkowego 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 jajko klasy M 1 pełna łyżka pasty archaidowej* *u mnie pasta arachidowa z kawą i wanilią. Nadała dodatkowo fajnej kawowej nuty. Do podania: polewa z czekolady mlecznej i czekoladowe kropelki Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, proszek(...)pieczenia, cukier, kakao i przyprawę do piernika. Dodajemy dżem, pastę archaidową, olej, maślankę i wbijamy jajko. Wszystkie składniki mieszamy do połączenia. Masę wlewamy do 1 większej filiżanki lub 1 średniej i 1 malutkiej. Uwaga: Masę wlewamy maksymalnie do 3/4 wysokości wybranego naczynia. Filiżanki z masą wkładamy do mikrofalówki na maksymalnie 3 minuty (u mnie 2:50). Ciasto powinno ładnie urosnąć

Słodkie okruszki
MAFÉ Z MAKRELI / MAKRELA Z DYNIĄ I MASŁEM ORZECHOWYM 66

zakresie wpływu na emisję CO2. ZDROWA: w makreli jest całe morze omega-3 W SUPERCENIE: można kupić makrelę już za parę złotych. Większość z nas kojarzy makrelę jako pastę śniadaniową z jajkiem, serem żółtym i majonezem. Szczerze powiem, że sama nie zwracałam na nią uwagi i rzadko widywałam świeżą makrelę nawet w sklepach rybnych. Może czas to zmienić(...)przypomina trochę curry, ale tylko przypomina. Zresztą sami spróbujcie przygotować go w domu. SKŁADNIKI: 400 g świeżego filetu z makreli, pokrojonego na kawałki  2 ząbki czosnku 1 łyżka pasty sambal (lub więcej do smaku) 70 g przecieru pomidorowego (1 puszka) 500 g dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę o boku 2 cm 500 g pokrojonej kapusty pak choi

Niezły Młynek
Kimchi z ogórków Oi Kimchi, 오이 김치 78

łyżka sosu rybnego ½ łyżki startego imbiru 1 płaska łyżka miodu (opcjonalnie) Przygotowanie małosolnych ogórków po koreańsku: Ogórki posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy pikantną pastę mieszając ze sobą tarte płatki chili, tarty czosnek, tarte jabłko, tarty imbir, miód i sos rybny. Ogórki możemy opłukać pod bieżącą wodą na durszlaku. Ale nie jest to konieczne. Kroimy(...)jednakowej długości kawałki. Marchewka, ogórki i cebula ze szczypiorem powinny być tej samej długości. W misce mieszamy wszystkie warzywa z przygotowaną pastą. Przekładamy do słoika, dokładnie zakręcamy i trzymamy 24 godziny w temperaturze pokojowej, następnie przenosimy słoik do lodówki. Kimchi z ogórków podobno jest najlepsze po 7 dniach, ja skosztowałam po 24 godzinach i już wtedy było rewelacyjne, słodko pikantne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta z pieczonej cukinii i ciecierzycy 69

przygotowanej blasze. Pieczemy przez 25 minut. W połowie pieczenia dodajemy do cukinii obrane ząbki czosnku. Cukinie wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyciskamy dłońmi z nich sok, tak aby pasta nie była zbyt wodnista. Do kielicha blendera wrzucamy cukinię, upieczony czosnek, odsączoną ciecierzycę i cebulkę. Dodajemy sok z cytryny, olej i wszystkie przyprawy. Miksujemy do uzyskania jednolitej pasty. Pastę podajemy

Qchnia po prostu
Tofu Satay z sosem orzechowym 66

czyli moja kolejna (już nie wiem która) propozycja obiadowa z tofu! I mam nadzieję w końcu którąś przekonam sceptyków do zrobienia tofu! Tym razem tofu zamarynowałam w gotowej, pysznej Paście Bulgogi House of Asia , która zdecydowanie ułatwia gotowanie bo nie trzeba kombinować z przyprawami - wszystko jest gotowe i idealnie skomponowane. Sypnęłam do tofu też odrobinę curry i to tylko tyle(...)ryżu), 4 łyżki wody i ugotowany ryż. Całość wystarczy mieszać przez 2-3 minuty i gotowe. Składniki na sataje z tofu: 2 kostki tofu wędzonego 1 opakowanie gotowej Pasty Bulgogi House of Asia 1/2 łyżeczki przyprawy curry House of Asia 1 łyżka oliwy/oleju Składniki na sos orzechowy: 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 mała papryczka chilli 3 łyżki sosu sojowego

Czarnawisienka
Orientalna zupa dyniowa 60

Zupę dyniową możecie zrobić na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię jej pikantne wersję, dlatego tym razem przygotowałam dla Was pyszną orientalną zupę dyniową z czerwoną pastą curry i mleczkiem kokosowym. Będzie to gratka dla wielbicieli orientalnej kuchni! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj(...)dyni – 1 l domowego bulionu lub rosołu – 1 cebula – 2-3 ząbki czosnku – 1 cm świeżego imbiru – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – 3 łyżki czerwonej pasty curry – 3/4 szklanki mleczka kokosowego – sok z połowy limonki – 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju – do podania: świeże listki kolendry, pestki dyni, dodatkowe mleczko kokosowe

nietylkopasta.pl
Warzywa pieczone z pastą harissa i jak ugotować (niedoskonały) ryż do sushi... 79

wielkości 1 kęsa; czerwona cebula, oczyszczona i pokrojona w sporą kostkę, albo w ósemki  (używałam też pokrojone w paseczki bulwy kopru, zamiennie z cebulą); 2-3 czubate łyżeczki pasty harissa - u mnie: średnio ostra Belazu Rose Harissa , ale de gustibus , trzeba tylko uważać, bo niektóre są bardzo ogniste ; łyżeczka oliwy - opcjonalnie, normalnie pasta jest już mocno oleista; sól. Rozgrzej(...)piekarnik do 180stC. Warzywa wsyp do sporej miski, dodaj pastę, oliwę (jeśli używasz) i odrobinę soli. Dobrze wymieszaj i przełóż na blaszkę do pieczenia - najlepiej by warzywa tworzyły jedną warstwę.  Piecz około 30 minut, do miękkości - zależy od piekarnika i dobrze jest sprawdzać i ewentualnie odjąć lub dodać nieco czasu. Gotowe podawaj na przykład z ryżem do sushi*. Nadmiar

Lejdi of the house
Semifreddo orzechowe 69

orzechów laskowych gorzka czekolada Przygotowanie: Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Zawinąć w bawełnianą ściereczkę i pocierać, aż skórka zejdzie. Następnie mocno zmielić na gładką pastę, aż stanie się lejąca (tak jak pasta z orzechów włoskich ). Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą(...)Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając. Następnie dodać pastę z orzechów laskowych i dokładnie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z masą. Dwie małe proste keksówki lub jedną dużą (nie zwężające się przy dnie!) wyłożyć folią spożywczą. Użyłam aluminiowych, jednorazowych (nie trzeba wykładać folią). Wlać przygotowaną masę i wstawić

Oryginalny smak
Pieczarki nadiewane z grilla 83

dużych pieczarek 200 g tofu wędzone 70 g kukurydzy z puszki 1/2 papryki czerwonej natka pietruszki 180 g pasty z suszonych pomidorów 5 pomidorów suszonych 2 piersi z kaczki 1 bakłażan bagietka pszenna olej rzepakowy sól, pieprz, suszone pomidory przyprawa, majeranek mieszanka ziołowa przyprawy, czosnek granulowany   Pierś z kaczki nacinam na krzyż od strony skóry. Posypuję solą, pieprzem ,majerankiem(...)małą, dodaję paprykę pokrojoną, natkę pietruszki, kukurydzę odsączoną z zalewy, sól, pieprz,zioła, pokrojone suszone pomidory. Ze środka pieczarek wycinam ogonki. Kroję je i dodaję do farszu. Pieczarki smaruję pastą z suszonych pomidorów, środek kapelusza. Nadziewam farszem. Układam na grillu i grilluję około 12 minut.  Bakłażan kroję wzdłuż smaruję olejem, posypuję ziołami. Grilluję z każdej strony. Bagietkę kroję

wesoła kuchnia
Bakłażany zapiekane z kuskus daktylami warzywami i szynką 74

kuskus daktylami warzywami i szynką Lubicie bakłażany? Ja zakochałam się w tym warzywie po przeprowadzce do Niemiec. Często je grilluję na patelni, ale najczęściej przygotowuję bakłażany faszerowane lub robię pasty do chleba. Uwielbiam grillowanego bakłażana z serem greckim, oliwkami, miętą i sokiem z cytryny, czy też sałatkę z grillowanego bakłażana . A pasta z bakłażana i wszelkie pasty z ciecierzycy: hummus

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos adżika 88

pewnie zainteresuje Cię też przepis na indyjski sos pomidorowy . Sos adżika inaczej adjika jest jednym z najpopularniejszych sosów w kuchni gruzińskiej, armeńskiej i tureckiej. Może mieć formę gładkiej pasty lub sosu z wyczuwalnymi drobinkami warzyw.   Sos adżika 2 kg pomidorów  1 kg czerwonej papryki  1-2 papryczki chili lub więcej, jeśli sos adżika ma być bardzo ostry(...)przełóż do czystych wyparzonych słoiczków, natychmiast zakręć i pasteryzuj w zależności od wielkości słoiczków od 10 do 20 minut. Do czego podawać sos adżika Adjika to aromatyczny sos lub pasta z pomidorów, czosnku i innych warzyw. Jest lekko pikantna i pasuje niemal do wszystkiego. Doskonale komponuje się z pieczonym lub grillowanym mięsem i drobiem. Możesz nią posmarować kanapki z ulubioną

Cztery Fajery
Kremowa owsianka z masłem orzechowym 164

orzechowe – które wybrać? Jeśli chodzi o rodzaj masła, to wszystko zależy od Waszych preferencji. U mnie najczęściej jest to najbardziej popularne masło z orzechów ziemnych. Czasami używam też pasty z migdałów – owsianka jest wtedy odrobinę słodsza i delikatniejsza. Możecie też poeksperymentować np. z pastą pistacjową albo z masłem z orzechów laskowych. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Masło orzechowe można(...)wcześniej w piekarniku) do dobrego blendera lub malaksera i miksować do otrzymania jednolitej, gładkiej masy. Jeśli jednak wiesz, że Twój sprzęt może nie podołać temu zadaniu, możesz kupić słoik pasty orzechowej w sklepie. Warto wtedy zwrócić uwagę na skład – wybierajcie te, które zawierają 100% orzechów. Dodatki typu olej czy konserwanty i emulgatory są zupełnie zbędne. Kremowa owsianka z masłem

Na-talerzu.pl
Gulasz z indyka z marchewką i makaronem 86

minut. Po tym czasie na patelnie dodajemy ajwar, wszystko mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Jeśli zastanawiacie się czym jest AJWAR – to już odpowiadam – to bałkańska pasta przygotowana z pieczonych warzyw, z odrobiną oliwy, dodatkiem octu i przypraw. Zazwyczaj pasta jest delikatnie pikantna. Warzywa wykorzystane do przygotowania tej pasty to papryka, bakłażan (czasem można go zastąpić kabaczkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania