razem mam coś dla wszystkich łasuchów. Obłędnie pyszne, kruche ciasteczka chałwowo-pomarańczowe. Są naprawdę genialne! Jeśli macie akurat słoik pasty sezamowej tahini, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Ciasteczka są niezwykle aromatyczne. Ja osłodziłam je stewią , bo to właśnie jej używam w kuchni do wypieków. Serdecznie polecam Wam te ciasteczka. Zarówno jako małe co nieco do kawy, jak i słodycze(...)dzieci Rewelacja! Ciasteczka chałwowo-pomarańczowe – składniki (25 sztuk): 1,5 szklanki mąki (u mnie mąka orkiszowa ), 100g ziemnego masła, 4-5 łyżek pasty sezamowej tahini, otarta skórka z 1 pomarańczy, łyżka proszku do pieczenia, około 1/5 łyżeczki sproszkowanej stewii, opcjonalnie łyżka sezamu do posypania ciasteczek. Sposób przygotowania Najpierw wrzucam do miski startą na drobnych oczkach skórkę pomarańczy, mąkę, stewię
Natka PietruszkiKolejna odsłona amarantusków, czyli pysznych, ekspresowych i zdrowych ciasteczek dla małych i dużych. Tym razem z dodatkiem nasion sezamu i pasty sezamowej tahini. W smaku przypominają klasyczną chałwę. Są przepyszne! Serdecznie polecam Wam przepis na te fantastyczne amarantuski sezamowe. Oczywiście bez dodatku cukru, a słodkie tylko za sprawą dodanego banana. Amarantuski sezamowe – składniki (10 ciasteczek): 1/2 średniego dojrzałego banana(...)łyżki nasion białego niełuskanego sezamu, 2 łyżki pasty sezamowej tahini, około 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego. Sposób przygotowania Najpierw banana blenduję na gładką masę blenderem ręcznym. Następnie dodaję jajko, pastę tahini oraz sezam. Wszystko mieszam łyżką. Na koniec dosypuję amarantus i ponownie wszystko mieszam. Konsystencja ciasta ma być taka, aby łatwo było lepić z niej kulki. Można dosypać więcej
Natka PietruszkiKSIĄŻKA jest już dostępna w księgarniach! "Wegańskie smarowidła na domowym pieczywie" to książka w której na prawie 190 stronach znajdziecie ponad 100 przepisów na wegańskie i wegetariańskie smarowidła (pasty, hummusy, kremy, dipy, sery, twarożki itd), a do tego praktyczne wskazówki dotyczące wypieku domowego pieczywa. Wszystkie przepisy okraszone są moimi autorskimi fotografiami. W przygotowanie materiału do książki włożyłam sporo pracy(...)pocie i bólu, dlatego nie obyło się bez małych komplikacji. Pisanie przypadło na covidowy lock down i przeciągnęło się prawie do końca wakacji. W pewnym momencie moja rodzina past i smarowideł miała powyżej tzw kokardy. Ja jednak nie poddawałam się tym przeciwnościom i udało mi się zgromadzić naprawdę fajne przepisy, z różnych zakątków świata, na każdą porę roku, z sezonowymi
Smakowity Blog KulinarnySycący gulasz z łososiem w roli głównej. Zrobiłam go na bazie mleczka kokosowego z pastą curry czerwoną. Podałam ze zdrowym makaronem gryczanym. Zapach który unosi się jest obłędny. Nie oderwiecie się od talerza. składniki: 200 g makaronu gryczanego 1 cukinia mała 1/3 brokuła 1 papryka czerwona 1/2 papryczki chili 200 g pieczarek 200 g tofu wędzonego(...)czerwonej pasty curry 1 limonka sól, pieprz 300 g łososia świeżego filet natka pietruszki olej kokosowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru 400 ml mleczka kokosowego Makaron gotuję według instrukcji opakowania. W woku na oleju kokosowym przesmażam drobno pokrojoną cebulę czosnek,starty imbir. Dodaję pokrojone pieczarki, chwilę smażę, dodaję pokrojoną paprykę, pastę curry. Wlewam mleczko kokosowe, dodaję
wesoła kuchniałyżka cukru 3-4 łyżki wody różanej (lub 2 łyżki konfitury różanej) Krem: 2 łyżki mąki pszennej 100 g cukru 3 żółtka 350 ml mleka 1,5 łyżeczki pasty waniliowej pół łyżeczki skórki startej z cytryny Spód: 175 g herbatników 70 g masła Tarta z rabarbarem – jak zrobić? Pokrój rabarbar w równe, dziesięciocentymetrowe kawałki. Ułóż je w naczyniu(...)minut – czas zależy od grubości rabarbaru – w tym czasie powinien zmięknąć, ale zachować swój kształt. Odstaw go do całkowitego wystygnięcia. Przygotuj krem do tarty. Wymieszaj pastę waniliową z mlekiem. Żółtka wymieszaj z mąką i cukrem na jednolitą pastę, a następnie rozrzedź ją 2 łyżkami mleka. Podgrzej pozostałe mleko, a kiedy będzie ciepłe, ale nie wrzące, zacznij dodawać
okolicepalnika.plwarzywami, który zazwyczaj podaje się z ryżem. Ta wersja jest z boczkiem, cukinią, marchewką, ziemniakami i tofu. To prosty i pyszny gulasz (w zasadzie… gęsta zupa), który dzięki paście gochujang nabiera pikantności i charakterystycznego smaku. Koreańczycy dodają jeszcze papryczkę chili i chili w proszku, ale pominęłam je bo jak dla mnie gulasz byłby zbyt ostry. Składniki: 500 g surowego(...)chudego boczku 4 średnie ziemniaki 1 średnia cukinia 1 marchewka 180 g tofu naturalnego 1,5 l wody 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki pasty gochujang 3 – 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z limonki sól pieprz Dodatkowo: ugotowany ryż Przygotowanie: Na patelni
Oryginalny smakpłatkach upraż na rozgrzanej patelni, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Po uprażeniu odstaw do ostudzenia. W moździerzu kuchennym umieść zieleninę, uprażone migdały, parmezan i czosnek. Utrzyj do uzyskania struktury pasty. Dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny, oliwę z oliwek i szczyptę soli i mieszaj jeszcze przez chwilę. Jeśli nie posiadasz moździerza, możesz wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera. Makaron tagliatelle ugotuj(...)wpzoom-rcb-direction-step-5f7c7086de427","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"W mo\u017adzierzu kuchennym umie\u015b\u0107 zielenin\u0119, upra\u017cone migda\u0142y, parmezan i czosnek. Utrzyj do uzyskania struktury pasty. Dodaj sok wyci\u015bni\u0119ty z po\u0142owy cytryny, oliw\u0119 z oliwek i szczypt\u0119 soli i mieszaj jeszcze przez chwil\u0119. Je\u015bli nie posiadasz mo\u017adzierza
ProstePesto.pldeser wykonany w większej mierze z warzyw. Dla zaostrzenia smaku i efektów wizualnych / bo wiadomo jemy oczami / część puree z dyni połączyłam z gorzką czekoladą, zaś samą dynię z pastą Tahini i pełnowartościowym mlekiem kokosowym. Aby dodać jeszcze nieco nieoczywistości, gotowy deser posypałam wiórkami kokosowymi i płatkami chili. Wyszło obłędnie! INNE PRZEPISY NA SŁODKIE ALE ZDROWE DESERY: TRUSKAWKOWE SERNICZKI(...)kakao – 60g – Syrop z agawy – 4 łyżki – Syrop klonowy – 2 łyżki – Wiórki kokosowe – 1 łyżka – Płatki chili – 1 łyżeczka – Olej kokosowy – 1 łyżka PRZEPIS: 1. Dynię wraz z pastą Tahini, syropem z agawy i mlekiem kokosowym umieść w Thermomix’ie, robocie kuchennym czy blenderze i zmiksuj na gładkie puree. 2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej / miska ustawiona na garnku
globuskulinarnychili, trawy cytrynowej, czosnku, imbiru i limonki. Curry doprawione sosem sojowym, rybnym oraz kurkumą, posypane świeżą kolendrą. Ten przepis na kurczaka z pewnością będzie hitem wśród miłośników czosnku i pasty curry, ponieważ zawiera idealną ilość tych składników - nadają one potrawie niepowtarzalnego i mocnego aromatu. Żółte curry z kurczakiem. Oto składniki potrzebne do przygotowania kurczaka w curry: 1-2 ząbki czosnku(...)posiekane 1 papryczka chili bez nasion, posiekana 1/2 łyżki startego imbiru 1 łyżka żółtej pasty curry 2 liści limonki kaffir (mogą być suszone) 2 łyżki oleju sezamowego 1 cebula pokrojona w piórka 400g fileta z kurczaka pokrojonego w kostkę 1 łodyga trawy cytrynowej (biała część) 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) około 1/2 szklanki lekkiego bulionu 1 młoda cukinia, pokrojona
Moja Książka Kucharskamożesz zdobyć, pomiń), 1 duża cebula, 1 duża marchewka, około 200 gramów żółtej lub zielonej fasolki szparagowej, papryczka chili, puszka mleka kokosowego (400 ml), łyżka czerwonej lub żółtej pasty curry lub kopiasta łyżka proszku curry, 2 dojrzałe pomidory, sok z połowy cytryny lub limonki, natka pietruszki, sól, olej. Jak zrobić wegańskie curry z tofu i fasolką Czosnek, imbir i kurkumę(...)obierz, drobno posiekaj, oprósz solą, następnie rozetrzyj na desce za pomocą noża lub widelca. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć pastę z czosnku, imbiru i kurkumy, smaż przez pół minuty, dorzuć posiekaną cebulę i smaż jeszcze około 2 minut, dodaj tofu pokroje w kostkę, pokrojoną papryczkę chili, smaż nadal aż wszystko delikatnie się zrumieni. Teraz na patelnię
Kulinarna Polskaprzysmak chyba zna każdy! Pasta z makreli to klasyk, który z pewnością gości w wielu domach, w różnych wersjach smakowych i z różnymi dodatkami. Mnie wyjątkowo kojarzy się z dzieciństwem, gdyż w czasach PRL-u ta popularna pasta królowała na stołach większości polaków pod nazwą […] Artykuł Pasta z wędzonej makreli pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchnitakie dania, nie wymagające dużo pracy. Piracka ryba, czyli Łosoś pod pierzynką to kolejna propozycja z książki Magdy Gessler. Danie przygotowujemy dzień wcześniej. Wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki pasty, przykryć nią łososia i rybę wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia pozostaje tylko włożenie łososia do piekarnika i upieczenie go. Łosoś był dość syty, szczególnie gdy poprzedzony został wyśmienitym(...)kostkę. Umytego i osuszonego łososia ułóż na blasze skórą do dołu (którą zmieścisz do lodówki), skrop sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem a następnie przykryj kołderką z przygotowanej pasty. Blachę przykryj pokrywą lub owiń folią (aluminiową lub spożywczą), aby zapachem rybnym nie przeszły inne produkty i wstaw na całą noc do lodówki. Na drugi dzień piekarnik rozgrzej do temperatury
Moja Delicjagrupy tzw. superfoods (czyli naturalnego, nieprzetworzonego jedzenia, które w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki). Mamy tutaj komosę ryżową, czarną fasolę, daktyle, ciecierzycę i pastę tahini. Do wegetariańskich burgerów dość długo się przymierzałam. Lubię bowiem kuchnię bezmięsną, lubię również strączki i warzywa. Kiedy w magazynie Jamiego Oliviera zobaczyłam zdjęcie takiego wege burgera, nie mogłam oderwać od niego(...)fasoli w towarzystwie bardzo aromatycznych przypraw, takich jak kmin rzymski, kolendra, czy moja ulubiona wędzona papryka. Do tego hummus powstały ze zmiksowania upieczonego kalafiora w przyprawach z ciecierzycą i pastą tahini. Ciekawym uzupełnieniem jest tzw. relisz cebulowy , czyli zeszklona do miękkości cebulka. Musiałam jednak dodać coś od siebie i uzupełniłam burgery kiszonym ogórkiem 🙂 Nie pomijajcie go. Raz, że dodaje smaku
Moja DelicjaBueno Przygotowanie: Lody Kinder Bueno: Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Zawinąć w bawełnianą ściereczkę i pocierać, aż skórka zejdzie. Następnie mocno zmielić na gładką pastę, aż stanie się lejąca (tak jak pasta z orzechów włoskich ). Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą(...)Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przełożyć do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Dodać pastę z orzechów laskowych i kakao. Śmietanę kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z masą. Następnie całość przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na noc. Polewa czekoladowa
Oryginalny smak