tortillę i różnorodność. Dla mięsożerców. Dla poszukiwaczy nowych smaków. Do szkoły. Do pracy. Na piknik. Na kolację. Na imprezę, święta czy Sylwestra. Zawsze i wszędzie Roladki z tortilli z pastą z pieczonego kurczaka i awokado. Dla mnie bomba, choć mój mąż uznał, że te są trochę suche i woli tradycyjne wersje, z warzywami do pogryzienia. Czyli jak zwykle(...)cheddar. Dodajemy kwaśną śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Placki tortilli podgrzewamy na rozgrzanej, suchej patelni, tylko do lekkiego zrumienienia. Na każdym rozprowadzamy przygotowaną pastę. Zwijamy i kroimy na mniejsze kawałki. Źródło
Smaki Na Talerzudanie. Czas przygotowania : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Jest kilka podstawowych odmian curry: zielone, czerwone, żółte, panang i massaman. Bazę wszystkich stanowi ten sam zestaw składników: pasta z krewetek, czosnek, trawa cytrynowa, liście kafiru, pieprz i nasiona kuminu. Różnią się detalami nadającymi im kolor. O zielonym curry możecie przeczytać, że jest słodsze i mniej ostre od innych(...)składników, które razem tworzą rozgrzewającą, cytrusową przyprawę. W daniu, które Wam proponujemy możecie sami dowolnie dozować sobie poziom ostrości, dodając więcej lub mniej curry. Możecie w ogóle zrezygnować z pasty i wyostrzyć danie chilli, a dla aromatu cytrusowego dodać startą skórkę z limonki i wycisnąć z niej sok. Przepis pochodzi z bloga FitmenCook . Składniki: Opakowanie krewetek surowych (10-12 krewetek
Niedzielny kucharzjałowiec i liście laurowe nadają smaku klasycznym polskim daniom, więc jeśli umiejętnie przyprawimy warzywa, będą one smakować jak mięsne wersje polskich klasyków. Wiele smaków jak grzyby, kiszonki, zupy czy pasty do chleba jest przecież uniwersalnych. Świętujemy! To kuchnia polska widziana z nowej, wegańskiej strony. Jest pełna warzyw, comfort foodów, dań regionalnych i jest dobrze doprawiona. Ma też długą tradycję zastępowania(...)szybsze wersje np. kupny majonez sojowy czy chipsy z tortilli.. Co bym ugotowała z Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta? Dobrze wygląda fasola i kapusta z jabłkami, pasta do chleba z ziemniaków i pasta z makreli, wędlina z selera, ziemniaki faszerowane na Wielkanoc, kulebiak, zupa selerowa alla rybna, kalafior w cieście, dynia faszerowana, bigos, kopytka i kartacze
Ugotowane pozamiatanebardzo szybka i pyszna pasta z awokado na kanapki. Awokado to owoc, który zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu. Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna(...)mojej pasty dodałam też sporo- bo aż cały pęczek- natki pietruszki! Nać pietruszki doskonale wzmacnia – w 100 g jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C (więcej niż w cytrusach). Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma aż 5510 µg beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E. Natka obfituje też w kwas foliowy
Z Kuchni Do Kuchninajważniejsze ciasto jest bez pieczenia ! Po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem, że może spróbować fit koktajl Snickers. Głównym moim celem było żadnego zbędnego cukru. Sekretem tego że koktajl jest słodki jest pasta daktylowa. Pastę daktylową można zrobić bardzo łatwo. Wystarczy namoczyć daktyle w wodzie, najlepiej zostawić na całą noc, po czym zblendować w blenderze na jednolitą masę. Jeżeli pasta jest zbyt sucha
Przepisy na koktajle z blenderasezamowego 3 łyżki papryki chili w płatkach, najlepsza byłaby koreańska papryka chili gochugaru, jeśli macie do niej dostę, jest dostępna m.in. w sklepie Kuchnie Świata 1 zmiażdżony ząbek czosnku Pasta czosnkowa 3 łyżki oleju 6 ząbków czosnku drobno posiekanych 50 g prażonych nasion sezamu Zupa ramen z kurczakiem - dodatki makaron pszenny ramen mięso z bulionu podzielone na małe kawałki(...)Całość miksuję, przelewam do czystej butelki i przechowuję w ciemnym chłodnym miejscu. Bez problemu wytrzymuje około pół roku. Olej z chili jest też świetnym dodatkiem do sałatek i dipów. Pasta czosnkowa Olej (zwykły, nie ten z chili) podgrzewam na średnim ogniu, dodaję drobno posiekany czosnek, zmniejszam płomień i dość często mieszając smażę, aż czosnek mocno się zrumieni. Dodaję ziarna
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProsta i przepyszna! Delikatna w smaku, energetyzująca kolorem pasta z pieczonych buraków i orzechów nerkowca nada Twojemu śniadaniu zdecydowanego charakteru. Nie daj się prosić, daj się skusić ;) Artykuł Pasta z buraków do chleba pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkamojej kuchni nastała moda na pasty bezmięsne, oto kolejna propozycja. Może dla odważnych, bo połączenie niecodzienne, ale wg mnie smaczne. Pasta przetestowana - żadnych "rewolucji" domownicy nie mieli :) Składniki: mała makrela 5-6 dużych pieczarek duża cebula 3 jajka olej do smażenia ( u mnie smalec gęsi ) pieprz czarny mieliny, papryka ostra, sól Przygotowanie: Makrelę obrać, pozbawić ości, jajka ugotować(...)umyte pieczarki i cebulę pokroić Pieczarki obsmażyć wraz z cebulą do odparowania soku Składniki wraz z przyprawami wrzucić do blendera Po uzyskaniu jednolitej masy pasta gotowa:) Smacznego
Proste Potrawyzrobienia w 20 minut. Szybka pasta, przepis podstawowy. Można dodać dowolne warzywa. Batat, dynia lub marchewka nadadzą pięknego pomarańczowego koloru i lekkiej słodyczy. Burak – czerwieni i głębszego smaku. Brokuły mogą być mieszanką lekką wybuchową, ale również smaczną. Szpinak? Kalafior? Wszystko się da :) Na poniższą ilość dodaję ok. 200 g warzyw. Jeśli chcę bardziej kremowego smaku, dodaję łyżkę mleka kokosowego(...)niewielkiej ilości soli Soczewicę zalewamy wodą tak, aby sięgała ok 1 cm warstwą nad soczewicę. Dodajemy oliwę i przyprawy. Gotujemy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wody małymi porcjami. Pastę przekładamy do miseczki, polewamy oliwą
Kucharzycamleka kokosowego · 1 łyżka masła · 2 łyżeczki czerwonej pasty curry ( w zależności od stopnia ostrości pasty) · 1 łyżeczka mielonego imbiru lub 2 łyżeczki świeżego startego · 2 ząbki czosnku(...)małym ogniu rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili smażenia dodać pokrojony drobno, lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć ok minutę. Do tego dodać czerwoną pastę curry, imbir i smażyć przez ok. 2 minuty (w razie konieczności podlać wodą aby przyprawy nie przywierały do dna garnka). Dodać suchą soczewicę, kurkumę, ostrą paprykę, 1 łyżeczkę cukru i wymieszać
Calzonella.comKrem orzechowo daktylowy - domowa nutella orzechowo-daktylowa Krem orzechowo daktylowy - przepis na zdrową wersję smarowidła do chleba czy naleśników jest banalnie prosty. W końcu zmiksowanie na gładką pastę wszystkich składników, to nie jest jakaś wielki problem. Ważny jest natomiast dobór dobrej jakości produktów - zwłaszcza słodkich, dojrzałych daktyli i kakao. Krem orzechowo-daktylowy z tego przepisu nie zawiera cukru ani czekolady(...)pozostać na orzechach, jednak im mniej skórek zostanie tym smaczniejszy będzie krem. Oczyszczone ze skórek orzechy wsypać do blendera i blendować do chwili aż zaczną zmieniać swoją konsystencję na pastę (masło orzechowe). Zajmie to około 2 do 5 minut w zależności od mocy blendera. W razie potrzeby zeskrobywać osadzającą się na ściankach masę orzechową. Daktyle odsączyć na sicie (wodę zachować
Cztery Fajerynajpiękniejsze kolory i są najbardziej pożywne. Po co robić zupę tylko z jednego warzywa, jeśli wszystkie nas kuszą. Dziś będzie zupa pomidorowa z marchewką, dynią i ziemniakami. I z pastą sezamową tahini. Sekretnym składnikiem sałatki ziemniaczanej jest sos z tahini. Tahina z Primaviki będzie też w deserze – pysznym cieście pomarańczowym. Ponieważ jesień to jeszcze nie pełny sezon na pomarańcze(...)kawałki 1,5 litra bulionu (lub woda + ekologiczna kostka bulionowa) po pół łyżeczki mielonego kuminu i słodkiej papryki duża szczypta cynamonu, soli i pieprzu 3 łyżki tahini – pasty sezamowej opakowanie passaty pomidorowej (ok. 700 ml) 4 ziemniaki ugotowane osobno w mundurkach do podania – obrane i pokrojone na duże kawałki szczypiorek do dekoracji Przepis na zupę pomidorowa z warzywami
Ugotowane pozamiataneTaka pasta jest pożywna, odżywcza i smakuje obłędnie, polecam do kanapek, warzyw czy do pierogów, będzie znakomita. Robi się ją dość szybko i sprawnie a potem cieszmy się dobrą pastą, zaczynamy? Pasta do kanapek. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBakłażana wykorzystuję w różny sposób, czasem jako element danej potrawy czyli duszony bakłażan połączony z dodatkami i nierzadko z sosem, piekę też bakłażany i robię baba ganoush, pyszną bakłażanową pastę z bliskiego wschodu. Ale to danie to najprostszy sposób na przygotowanie bakłażanów. Zobaczcie jak szybko zrobić je na pyszną ciepłą kolację. Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone(...)Ilość porcji: 1-2 Składniki: – 1 średni bakłażan – 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine – sól – 3-4 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego – 1 płaska łyżka pasty tahini – sok z połowy cytryny – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – pestki z połowy granata Przygotowanie: Bakłażana umyj dokładnie, przekrój wzdłuż i natnij na krzyż małym nożem
nietylkopasta.plczasie dodaj śmietankę wraz z szałwią, gotuj aż sos lekko zgęstnieje i dopraw jeżeli to konieczne. Podawaj danie z ugotowanym makaronem. Smacznego! English version Pumpkin and sausage pasta (4 servings) Ingredients: 3 tablespoons of vegetable oil a handful of dried mushrooms 3 garlic cloves, minced 600 g pumpkin, diced 200 g sausage, diced 250 ml chicken stock 150 ml double(...)cream 8 sage leaves, chopped salt, pepper, ground nutmeg cooked pasta for serving Preparation: Soak the mushrooms in hot water until soft, then cut them into strips. Heat oil in a large pan on high heat, add onions and cook until translucent. Add garlic, sausage, mushrooms and pumpkin and cook for 2 more minutes and season with salt, pepper
karmelowy