które akurat masz w domu, aby przygotować różne wersje takiej popularnej "kanapki". U mnie nie zabrakło sporej ilości warzyw, żytniego pieczywa, kawałka chudego mięsa i pysznych dodatków w postaci pasty słonecznikowej czy sosu czosnkowego. W trwającym okresie grillowym możesz przygotować kurczaka na grillu i dodać, oprócz świeżych warzyw także te grillowane, jak papryka czy cukinia. Wyjdzie równie pysznie 😍 Składniki(...)bułka 1 kawałek piersi z kurczaka (ok. 100 g) kilka plasterków pomidora kilka plasterków ogórka kilka pasków papryki czerwonej 1 liść sałaty 2 łyżeczki pasty słonecznikowej ( użyłam z żurawiną od Primavika ) 3 pieczarki 1/4 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy marynata do kurczaka: sól, papryka słodka, papryka ostra, curry, mieszanka ziół greckich, czosnek granulowany
Zdrowie na języku :Pdrobno poszatkowanej czerwonej i białej (najlepiej młodej) kapusty oraz tartej marchewki i posiekanego szczypiorku. Ciekawa i orientalna w smaku, bo doprawiona lekko pikantnym dressingiem z majonezu i pasty wasabi. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub ryb z grilla. SKŁADNIKI / 4 PORCJE 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty 1 marchewka starta na tarce(...)łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych DRESSING WASABI 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu 1/2 łyżeczki pasty wasabi sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE W miseczce - łyżką - rozcieramy pastę wasabi z syropem klonowym oraz szczyptą soli i pieprzu. Stopniowo, cały czas mieszając dodajemy sok z cytryny i na koniec
cool and mintycoś wegańskiego. Szczególnie tak pysznego jak to curry z zieloną soczewicą, szpinakiem i tofu. Przepis na wegańskie curry Składniki: dwie cebule, dwa ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, łyżka zielonej pasty curry (uwaga, jest bardzo ostra, jeśli nie lubicie, można użyć łagodniejszej pasty czerwonej) szklanka zielonej soczewicy, 200 gramów mrożonego szpinaku w liściach, 2 marchewki, pół puszki mleka kokosowego, połówka cytryny(...)gramów tofu. Zrób tak: w garnku na oleju przesmaż posiekaną cebulę, dodaj drobno posiekany czosnek i imbir (najlepiej rozetrzeć je z odrobiną soli na papkę), smaż chwilę, dodaj pastę curry, wymieszaj, wsyp soczewicę i zalej 2,5 szklankami wody, dopraw solą. Gotuj około 10 minut, dodaj pokrojoną w większe kawałki marchewki oraz rozmrożony szpinak, po czym gotuj kolejne 10 minut
Kulinarna PolskaOstatnio coraz więcej past gości podczas moich piątkowych śniadań. Przejadły mi się kanapki z wędliną czy serem, a takie pasty mogą zawsze smakować inaczej, w zależności od dodatków , których użyjemy. Ja takie pasty lubię jeść prosto z miseczki, z dodatkiem pieczywa Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 10 dag żółtego sera w kawałku 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem sól, pieprz
Z Majeczką w kuchnicukru 500g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu skórka otarta z 1 cytryny 40g masła 80g suszonej żurawiny 2 szczypty soli 1 jajko Pasta na krzyżyki 75g mąki 100ml wody Sposób przygotowania: 1. W letnim mleku rozpuść drożdże z cukrem. 2. Do miski wsyp mąkę, przyprawy, skórkę otartą z cytryny, sól i żurawinę - wymieszaj(...)odstaw na 40min. do wyrośnięcia. 6. Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na 12 części, formując okrągłe bułeczki. 7. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Pasta na krzyżyki: dokładnie wymieszaj mąkę z wodą na pastę, przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj cienki krzyżyk na każdej bułeczce. 9. Piecz bułki w 200*C przez 15-20 min. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanamleka skondensowanego słodkiego 150 ml mleka 1 łyżka miodu 1/2 - 1 łyżeczki soli Dekoracja 100 g gorzkiej czekolady jajeczka czekoladowe płatki migdałowe **** INGREDIENTI Pasta frolla 250 g di farina 125 g di burro 100 g di zucchero a velo 2 tuorli 1 limone Caramello salato 200 g di zucchero 75 g di burro(...)Czekolada Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Mazurek Mazurek dekorujemy słonym karmelem, rozpuszczoną czekolad ą a na samym końcu jajeczkami czekoladowymi i płatkami migdałowymi. **** PREPARAZIONE Pasta frolla Inserite nel mixer la farina, lo zucchero a velo, il burro freddo tagliato a pezzettini e un pizzico di sale. Frullate il tutto fino ad ottenere un composto
La grande e la piccola cuocaDzień dobry :-) Moje dzieci ostatnio polubiły pasty jajeczne. Tym razem zawinęłam w tortille, dodałam świeżą rukolę i wyszło pyszne śniadanie, które zniknęło w mig. Polecam, na pewno Wam posmakuje. Miłego dnia :-) Składniki pasta: 5 jajek L 1 awokado 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki dobrego gatunkowo majonezu 1 kopiata łyżeczka tartego chrzanu (ze słoiczka) sól pieprz Dodatkowo: 4-5 placków(...)kroimy w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 2. Wszystkie składniki dajemy do miseczki, dodajemy majonez, chrzan i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Na nasze placki rozkładamy pastę, na nią dajemy świeżą rukolę i zwijamy. Tak zwinięte przekrawamy na pół. Smacznego
kruche babeczkikiełek, np jarmużu -łyżki jogurtu naturalnego -łyżeczki majonezu -soli do smaku Jajka gotuję na twardo, dzielę na pół, wyjmuję żółtko. Rozdrabniam je widelcem i łączę z pozostałymi składnikami. Taką pastą nadziewam nasze jajka. Jajka z łososiem Przyznam że je uwielbiam, ale z racji mojego obecnego stanu staram się unikać ryb wędzonych na zimno. Wam jednak polecam je z całego serca(...)kroimy jak najdrobniej. Mieszamy z żółtkiem, jogurtem i majonezem. Doprawiamy solą. Wierzch dekorujemy zieleniną – np. szczypiorkiem lub natką pietruszki. Jajka nadziewane szczypiorem Takie faszerowane jajka przypominają mi smak pasty jajecznej. I dobrze, bo bardzo ją lubię. Kojarzą mi się z wiosną i pysznymi śniadaniami. Niemniej jednak doskonale nadają się na wielkanocny stół. Innymi słowy – niebo w gębie
Arbuziakiczosnku 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Do blendera wrzucamy wszystkie składniki (poza natką) i miksujemy na pastę (niekoniecznie super gładką). Jeżeli pasta wyszła za gęsta, można dolać odrobinę zimnej wody. Po zmiksowaniu do pasty dodajemy natkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
KardamonovyKucharski wraz z Dagmarą. Niedługo do sprzedaży trafią nowe warzywne produkty "Z gruntu dobre" np. gołąbki z grzybami w sosie grzybowym i pomidorowym, soczewica w pomidorach i pasty do kanapek, bigos warzywny. Są to dania do samodzielnego podgrzania w domu. Ja stronię od wyrobów garmażeryjnych, ale te z Sokołowa mogę śmiało polecić i gołąbki będę kupować, ponieważ(...)wspaniałe w smaku, zrobione z dobrych składników ( informacje na etykiecie) i czułam się po ich zjedzeniu po prostu dobrze. Pasty kanapkowe są świetną alternatywą dla wędlin. Piotr opowiedział nam co będziemy robić. Podzieliliśmy się na grupy. Mieliśmy przygotować aż cztery dania. Krokieciki z kaszy mazurskiej z sosem z Pasty „Wieprzowina z grillowaną papryką” Ten deser z kaszy
AZgotuj!moim miejscu przygotowałby jakieś mini babeczki. I taki też miałem pomysł. Jednak wierność do smaku sernika przeważyła i tak powstały mini serniczki z sera ricotta z dodatkiem pasty sezamowej i pomarańczy. Serniczki są puszyste i wilgotne w środku. Idealnie sprawdzą się podczas rodzinnych przyjęć. Czas przygotowania: 40 min. Składniki na 12 szt. Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI(...)serniczków: 500g sera ricotta 4 łyżeczki pasty sezamowej 6 ciasteczek owsianych typu sasanki 5 łyżeczek cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego ok. 40g 1 jajko 1 pomarańcza 5 łyżeczek kakao 80 ml śmietanki kremówki 30% maliny i listki melisy do dekoracji +dodatkowo: forma na muffinki i papilotki PRZYGOTOWANIE mini serniczków: W foremce na muffinki umieszczamy papilotki. Ciasteczka owsiane drobno kruszymy
kulinarnyJaoliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek posiekanej natki pietruszki 2 jajka bułka tarta sól i pieprz olej z pestek winogron do smażenia Sos: 3-4 łyżki pasty Sokołów Wieprzowina z grillowaną papryką 3-4 łyżki oliwy z oliwek garść orzechów włoskich kmin rzymski czarnuszka wędzona papryka sól i pieprz listki kolendry do dekoracji Wykonanie: Kaszę wypłukać(...)tyle tartej bułki, aby można było formować okrągłe kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w tartej bułce i smażyć na głębokim oleju, aż nabiorą złotego koloru. W międzyczasie wymieszać pastę z oliwa z oliwek. Orzechy podprażyć na patelni, obrać ze skorki i zmiksować. Orzechy wymieszać z pastą (jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej oliwy) i doprwić przyprawami według uznania
Kulinarne przygody GatityZapraszam po przepis na domową pastę tahini. Pasta tahini jest jednym ze składników humusu jak również świetnie nadaje się do zrobienia domowej chałwy czy też różnych sosów i dipów. Oczywiście najlepsze tahini wychodzi z samych ziaren sezamu ale niestety mój blender nie ma takiej dużej mocy. Dodałam więc do mojego tahini olej sezamowy. Polecam Składniki: 100 g ziaren sezamu(...)blendować. Gdy masa zrobi się plastyczna dolewamy olej i dalej blendujemy pulsacyjnie. Mi takie blendowanie zajęło ok. 20 minut, aż moje tahini stało się gładkie i lekko lejące. Gotową pastę tahini przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce
słodkie i nie tylko historie kulinarneciemne 1 płaska łyżka granulowanego czosnku 1 płaska łyżka mielonego chilli (można zastąpić ostrą papryką lub łagodną jeśli nie lubicie ostrości) 1,5 łyżki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca lub 2 łyżeczki powideł śliwkowych 2 łyżeczki chińskiej przyprawy , pięć smaków 1 kostka bulionowa mięsna ( pieczeniowa ) sól do smaku olej rzepakowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej(...)płukamy , osuszamy ręcznikiem , nie kroimy . Jeśli pokroicie je po upieczeniu w całości , będą bardziej soczyste W miseczce mieszamy 3 łyżki oleju z 1/2 szklanki piwa , chilli , czosnkiem , cukrem trzcinowym , pastą z tamaryndowca , 1 łyżeczkę przyprawy pięciu smaków i solą do smaku . Tą pastą polewamy i nacieramy dokładnie żeberka . Wkładamy do pojemnika i zostawiamy na noc w lodówce . Na drugi dzień
Ogrodnik w podróżyszynki typu speck 1 szalotka 4 łyżki startego parmezanu 3 łyżki oliwy extravergine d'oliva s ó l, pieprz **** INGREDIENTI (4 porzioni) 320 g di pasta (nella ricetta ho usato i rigatoni integrali) 200 g di radicchio 150 g di speck 1 scalogno 4 cucchiai di parmigiano grattugiato 3 cucchiai di olio extravergine d'oliva sale(...)radicchio, aggiustando di sale e pepe. Rosolate il tutto per circa 2-3 minuti. Quando il sugo sarà pronto, aggiungete 3-4 cucchiai d'acqua di cottura della pasta e per ultimo i rigatoni scolati al dente e il parmigiano grattugiato. Mescolate bene il tutto e saltate per circa 1 minuto, giusto il tempo di fare amalgamare tutti i sapori
La grande e la piccola cuoca