pasta - 17303 przepisów (strona:237/1154)

Wrapy z pastą jajeczną i łososiem 91

Dzień dobry :-) Robicie na śniadanie wrapy? My dość często, bo wszyscy lubimy, a do środka możemy dodać co tylko chcemy. U nas tym razem z pastą jajko z łososiem Dega, do tego łosoś wędzony, rukola, awokado i papryka. Wyszły pycha :-) Polecam i miłego dnia życzę wszystkim :-) Składniki na 3 porcje: 3 placki tortilla 1 opakowanie pasty jajko z łososiem(...)większa czerwona papryka świeża rukola 1. Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i kroimy w paski. Tak samo kroimy paprykę. Rukolę myjemy. 2. Na całym placku tortilli rozprowadzamy pastę jajeczną z łososiem, następnie rozkładamy łososia, na niego dajemy rukolę, oraz rozkładamy na przemiennie paski awokado i papryki.  3. Całość dość ciasno zwijamy i kroimy ostrym nożem jak chcemy

kruche babeczki
Masło orzechowe z pastą tahini i syropem z mniszka lekarskiego 65

Pół kilo fistaszków,  mocny blender i mamy tradycyjne masło orzechowe. A może trochę pomieszać, połączyć, zakręcić… Do podstawowego  przepisu dodajcie pastę z tahini, co wzbogaci masło orzechowe o chałwową nutę. Jeżeli lubicie słodkie masło, dodajcie miodu, syropu klonowego, syropu z agawy lub bardziej sezonowo –  “majowego miodku”  , czyli syropu z mniszka lekarskiego. Składniki(...)orzeszków arachidowych (ziemnych) niesolonych 3 łyżki pasty tahini 3-4 łyżki syropu z mniszka – majowy miodek szczypta soli Wykonanie Na suchej patelni  delikatnie podprażamy orzeszki ziemne, cały czas mieszamy pilnując, żeby się nie przypaliły . Orzeszki przekładamy do miksera, dodajemy szczyptę soli  i miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładką, tłustą masę. Następnie dodajemy sezamową pastę tahini , miód mniszkowy

Tajemnice Smaku
Krakersy z tahiny z ziarnami 60

Tahina, czyli pasta ze zmielonych nasion sezamu jest powszechna na Bliskim Wschodzie, jak i w kuchni śródziemnomorskiej. Dostępna jest w sklepach na stoiskach z produktami kuchni świata, możemy ją również przygotować sami w domu. Najbardziej znaną i słynna potrawą z użyciem tahiny jest hummus. Pasta sezamowa może być również stosowana, jako dodatek do sosów, deserów, słodkich ciasteczek lub właśnie(...)pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Krakersy możemy serwować z humusem, twarożkiem, guacamole lub innymi warzywnymi lub serowymi pastami. Smacznego! * Przepis zaczerpnięty z magazynu “Kuchnia” 01/2018

Tajemnice Smaku
Dyniowe kimchi 133

Znaczy to, że przygotowując kimchi możemy zawsze eksperymentować i odkrywać nowe smaki. Składniki KIMCHI 1 kg dyni 1 kg kapusty pekińskiej 2 – 3 l wody 3 łyżki soli PASTA KIMCHI 200 ml wody 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka cukru 100 g świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 20 g gochugaru 1 łyżka sos sojowy 1 łyżka sos rybny(...)obciążamy (ja kładę okrągłą deskę drewnianą i na niej stawiam słoik/słoiki  z wodą), odstawiamy na około godzinę. W czasie kiedy kapusta z dynią się maceruje przygotowujemy pastę kimchi .  Zagotowujemy 200 ml wody  razem z mąką ryżową, cały czas mieszamy, aż powstanie nam kleik, dodajemy cukier i odstawiamy z ognia do przestudzenia.   Do przestudzonego kleiku

Tajemnice Smaku
Hummus z grzybami, harissą i oliwą truflową 81

Hummus, czyli pasta na bazie ciecierzycy jest doskonałym dodatkiem do chleba, sałatek, pity lub warzyw. Kombinacji i przepisów na hummus jest wiele, warto eksperymentować i modyfikować to danie. Tym razem proponuję wersję z grzybami, oliwą truflową i pikantną mieszanką przypraw harissą. Do hummusu możemy dodać grzyby świeże, suszone (wcześniej namoczone, zagotowane i drobno posiekane) lub obsmażone i rozdrobnione pieczarki. Możemy(...)czyli koncentrat grzybowy borowikowy w słoiczku. Składniki puszka ciecierzycy 100 g ugotowanych lub obsmażonych i rozdrobnionych grzybów (ja dodałam gotowy koncentrat borowikowy Leśne skarby ) 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki harissy (lub więcej, będzie bardziej pikantnie) 1 łyżka oliwy truflowej lub oliwy z oliwek sól do podania oliwa truflowa i sezam

Tajemnice Smaku
Wieprzowina po węgiersku 1981

będzie się dusiła możecie przygotować dodatki i surówkę. Wieprzowina po węgiersku to bitki wieprzowe w pysznym sosie własnym z warzywami: papryką, marchewką, cebulą, pikantnie doprawione chili, papryką mieloną, węgierską pastą paprykową, czosnkiem, ziołami. PRZEPIS WIEPRZOWINA PO WĘGIERSKU Składniki na wieprzowinę po węgiersku: 600g wieprzowiny bez kości np karkówki olej lub smalec 1 cebula 1 marchewka 1 papryka czerwona 1 łodyga(...)selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej szczypta chili 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej gulaszowej pół łyżeczki tymianku Jak zrobić wieprzowinę po węgiersku: Zaczynamy od umycia i osuszenia papierowym ręcznikiem mięsa. Następnie mięso kroimy w plastry o grubości ok 1-1,5cm, zaraz potem rozbijamy je lekko

Dorota Smakuje
Zupa z dyni i soczewicy z mleczkiem kokosowym 127

Idealnie na zimę, rozgrzewająca zupa z dyni i soczewicy, z czerwoną pastą curry i mleczkiem kokosowym. Moja dyżurna zupa od jesieni do wiosny, nie nudzi mi się. Zima w tym roku dość łagodna jest dla nas ( i oby tak zostało) ale talerz gorącej zupy przyda się każdemu. Zupa z dyni i soczewicy z mleczkiem kokosowym Składniki: 2 cebula 3 ząbki(...)czosnku kawałek imbiru ( 3 cm) 2 łyżki oleju 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 liście limonki kaffir ( można pominąć) ok 700 g obranej dyni 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka mleczka kokosowego sok z połowy limonki 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie) sól natka pietruszki/kolendry do posypania Wykonanie: Cebule

Smaczny zeszyt
Makaron orecchiette z brokułami, suszonymi pomidorami i tuńczykiem (Orecchiette con broccoli, pomodori secchi e tonno) 108

się składników, trzymając na ogniu ok. 1-2 minuty. Makaron przekładamy na talerze, oprószamy czarnym pieprzem i dekorujemy drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. **** PREPARAZIONE Come prima cosa  cuocete la pasta  in abbondante acqua bollente, salata. Nel frattempo cucinate i broccoli a vapore. A questo punto riscaldate 2-3 cucchiai di olio in una padella e aggiungete 2 spicchi(...)fuoco basso per circa 5 minuti, mescolando di tanto in tanto. Frullate la salsa fino ad ottenere una consistenza cremosa. Nella padella con salsa di tonno a ggiungete la pasta precedentemente scolata e per ultimo i broccoli. Mescolate bene il tutto e saltate per circa 1-2 minuti, giusto il tempo di fare amalgamare tutti i sapori. Versate la pasta

La grande e la piccola cuoca
Gruzja - Kulki ze szpinaku i orzechów (Pkhali) 80

Kwintesencją kuchni gruzińskiej jest i zawsze (przynajmniej dla nas) będzie pasta orzechowa z orzechów włoskich, czosnku, przypraw i świeżych ziół. Mniej lub bardziej zmodyfikowaną jej wersję możemy w Gruzji znaleźć w przynajmniej kilkudziesięciu potrawach. Pierwsza z nich i najbardziej znana to faszerowane roladki z bakłażana ( badridżani ). Druga z nich to sałatka - zwyczajnie pomidor, ogórek i to wszystko wymieszane(...)pastą. Dzisiaj natomiast proponujemy mniej znane pkhali . Składniki (na około 7-8 kulek): - 200 g orzechów włoskich - 2 ząbki czosnku - 200 g szpinaku - pęczek natki pietruszki - pęczek kolendry - 2 łyżeczki słodkiej papryki - pół łyżeczki soli - łyżeczka octu winnego - odrobina pieprzu - 2 łyżeczki kozieradki - kilkanaście nasion granatu Przygotowanie:  1 )  Czosnek i orzechy włoskie szatkujemy bardzo drobno (rozdrabniacz/blender będą

Roślinożerni urlopowicze
Domowe bazy do zup 98

wrzuć do garnka z ziołami i przyprawami i zalej wodą do przykrycia. 2. Gotuj do miękkości, po czym zmiksuj z częścią wywaru do powstania gęstej pasty, dodaj olej i wymieszaj. 3. Zamroź w małych foremkach lub woreczkach do lodu.   2. Pasta drobiowo-warzywna - przepis Do przygotowania pasty będziesz potrzebować: 500g nóżek z kurczaka

Z notatnika dietetyka
Sajgonki z kurczakiem 94

ciasto lub, co jest znacznie powszechniejsze w Polsce, w papier ryżowy. Sajgonki z kurczakiem - przepis na 16 sztuk Do przygotowania sajgonek będziesz potrzebować: 200g piersi z kurczaka, 20g żółtej pasty curry, 10ml sosu sojowego, opakowanie cienkiego makaronu ryżowego, miks sałat, ogórka, paprykę, kiełki soi, 15ml oleju sezamowego, papier ryżowy (16szt.), pieprz, łyżkę oleju rzepakowego. 1. Makaron ryżowy zalej wodą(...)zostaw na 30 minut. 2. Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na połowę. 3. Pastę curry wymieszaj z sosem sojowym i pieprzem. 4. Przygotowaną pastą posmaruj kurczaka. 5. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, usmaż kurczaka z każdej strony, przestudź go i pokrój w poprzek w cienkie paseczki. 6. Makaron osącz. W garnku zagotuj wodę i gotuj makaron przez minutę, po czym

Z notatnika dietetyka
Panierowane pałki pieczone 149

obawy przed przedobrzeniem dałam jedną dość czubatą łyżeczkę ale następnym razem dam więcej, bo ten składnik jest bardzo ciekawy w smaku. A co to takiego ? A jest to tajska pasta chili, która składa się między innymi z papryczek chili i suszonych krewetek. Do tego zawiera cebulę, czosnek i tamaryndowiec, a to wszystko zalane naturalnym olejem sojowym. Pasta ma fajny pikantno(...)słodki smak. Jeśli jest ciekawy smaku tej pasty to udaj się na zakupy do Kuchnie Świata . Panierowane pałki pieczone

Ewa w kuchni
Czerwone curry z tofu i zielonymi warzywami 110

porcje): opakowanie tofu pół szklanki mrożonego groszku 6 średniej wielkości różyczek brokuła 3 garści zielonej fasolki szparagowej 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki czerwonej pasty curry puszka mleczka kokosowego 200ml bulionu warzywnego 1/3 czerwonej papryczki chili 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju połowa limonki do skropienia – opcjonalnie   Cebulę obieramy i kroimy w średnie pióra(...)łyżki oleju. Wrzucamy na niego cebulę i smażymy 2 minuty do zmięknięcia. Do cebuli dodajemy czosnek, połowę przygotowanej papryczki chili i smażymy jeszcze minutę, cały czas mieszając. Dodajemy pastę curry i chwilę ją smażymy z cebulą i czosnkiem, będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Wlewamy odrobinę bulionu, rozprowadzamy w nim pastę. Wlewamy resztę i dodajemy warzywa – brokuły oraz fasolkę szparagową. Zmniejszamy

Smaczna Strona
Słowacka sałatka ziemniaczana z jajkami 107

półtalarki w zależności od ich wielkości. Wystudzone jajka na twardo kroimy w plasterki lub w ósemki. Kilka pomysłów na ciekawe sałatki: Sałatka makaronowa z cieciorką , Tradycyjna sałatka z tuńczykiem , Pasta jajeczna z awokado , Sałatka wiosenna z twarożkiem Teraz wszystkie składniki wrzucamy do miski lub układamy na talerzu. Pozostały ocet mieszamy z cukrem, solą i olejem i takim dressingiem polewamy naszą

Korniszonki

Proponowane wyszukiwania