Czas czytania: 2 min Kluseczki chiang mai to pyszna zupa tajska na mleku kokosowym z dodatkiem czerwonej pasty curry. Czosnek, kolendra, cukier trzcinowy, dymka to składniki, w które musicie się zaopatrzyć. Oryginalna potrawa podawana jest z makaronem pszennym, który zastąpiłam ryżowym, a kurczaka, krewetkami. Kuchnia tajska pozwala na swobodę komponowania potraw, więc wykorzystałam ją i w tym wypadku:) Danie jest(...)Author Anna Ingredients 1 duża cebula 250 g makaronu ryżowego grubego 50 g cienkiego makaronu ryżowego 3 małe zielone cebulki dymki 1 pęczek siekanej świeżej kolendry 4 łyżki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 500 ml wody 400 ml mleczka kokosowego 4 łyżki łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru trzcinowego lub cukru palmowego
SprawdzonaKuchnia.pldynia, mleczko kokosowe Prep Time 10 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 30 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients 1 kg obranej dyni 300 ml wody 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej lub świeża, kilka listków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 sztuki cytryny skórka otarta z niej i sok 1 duża garść świeżych liści mięty 200 ml mleczka(...)pokroić w kostkę włożyć do garnka dolać wodę, tyle żeby sięgała do połowy dyni, przykryć pokrywką, gotować do czasu, kiedy dynia będzie miękka. Miętę umyć, włożyć do garna, dodać pastę z trawy cytrynowej, skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową, całość zmiksować blenderem na gładki krem w razie potrzeby dodać więcej wody. Do kremu dodać mleczko kokosowe, zagotować i wyłączyć, doprawić
SprawdzonaKuchnia.plPasta z orzechów włoskich i kolendry to podstawa gruzińskiej kuchni. Może zostać wykorzystana do wielu rzeczy, ale najczęściej znajdziemy ją w roladkach bakłażanowych lub właśnie w tej sałatce, którą znaleźć można w (naprawdę) każdej restauracji w Gruzji. Składniki (1-2 porcje): - 2 pomidory - 3-4 ogórki gruntowe - 1 ząbek czosnku - garść orzechów włoskich - garść kolendry - kilka(...)oliwy lub ulubionego oleju - sól, pieprz (do smaku) Przygotowanie: 1) Pomidory i ogórki myjemy, ogórki obieramy, pomidory i ogórki kroimy w kostkę. 2) Pozostałe składniki blendujemy na pastę (możemy wtedy dodać łyżkę wody), bardzo drobno siekamy rozdrabniaczem lub siekamy ręcznie. My preferujemy opcję numer dwa, czyli rozdrabniacz. 3) Pastę czy rozdrobnione orzechy i zioła mieszamy z ogórkami
Roślinożerni urlopowiczeOliwiada czyli pasta z oliwek według pomysłu z książki "Wieczory w Umbrii" Marleny se Blasi . Tą pyszną pastę można zajadać do kanapek, można ją użyć tak jak w książce padła propozycja do zrobienia placka pikantnego, kukurydzianego. O placku wkrótce a dziś jak zrobić oliwiadę. Pasta z oliwek. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieszparagów zielonych 1 łyżka oliwy lub oleju 2 łyżeczki sezamu 2 szklanki ryżu do sushi 6 płatów sushi nori (listki prasowanych alg morskich) 6 płaskich łyżek majonezu 1 łyżeczka pasty wasabi 1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z limonki sól, świeżo zmielony czarny pieprz ZAPRAWA DO RYŻU ¹⁄₃ szklanki octu ryżowego 2 łyżki cukru ¹⁄₂ łyżeczki soli DODATKOWO: mata bambusowa(...)pieprzem do smaku. AWOKADO kroimy na pół, łyżką wydrążamy miąższ i kroimy na plastry. Doprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z limonki i 1/2 łyżki oliwy. 1 łyżeczkę pasty wasabi umieszczamy w miseczce i ucieramy, stopniowo dodając majonez. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej wasabi. Przygotowujemy miseczkę z wodą i sokiem z cytryny. ARKUSZ NORI układamy na środku
cool and mintybunch of asparagus 70g hot smoked salmon 1 tbsp oil 4 tablespoons mascarpone cheese juice and zest of 1/2 lemon pepper and salt to taste Method: 1. Cook the pasta according to the instructions on the package. 2. Cut off woody tips from asparagus. 3. Cut the top of the asparagus into ribbons with a vegetable peeler, cut the rest(...)slices. 4. Fry the asparagus slices and the salmon into pieces in a frying pan - add mascarpone, lemon juice and zest, and 1/2 cup of water after cooking the pasta. 5. Transfer the pasta to the sauce and add the asparagus ribbons - mix. 6. Sprinkle with pepper and serve. Enjoy
Kuchnia w Słońcu Skąpanagofrów, naleśników, racuchów. Ganache jest banalnie prosty w przygotowaniu – to podgrzana śmietanka i rozpuszczona w niej czekolada. Do wyboru mleczna, deserowa lub gorzka. Dziś ganache z dodatkiem pasty z wanilii, jest to opcja, bowiem klasyczny ganache to dwa podstawowe składniki: śmietanka i czekolada, najlepiej o jak największej zawartości miazgi kakaowej w składzie. Do tak przygotowanego kremu można dodać tarte(...)orzechy. SKŁADNIKI: łyżeczka pasty z wanilii 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% 340 g mlecznej, deserowej lub gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE: Śmietankę kremówkę podgrzewam w garnku razem z łyżeczką pasty. Robię to na mniejszej mocy palnika, uważając by śmietanki nie zagotować. Następnie dodaję posiekaną na drobne kawałki czekoladę. Mieszam powoli do rozpuszczenia. Czekam aż ganache ostygnie i dekoruję nim wypieki. Smacznego
Zasmakuj Kuchnichciałyśmy dodać do niej zdecydowanie mniej cukru a białka usztywnić mąką migdałową. W ten sposób wyszło nam chrupiące i lekko ciągnące migdałowe ciastko, które w połączeniu z owocami i pastą migdałową smakuje obłędnie 😍 Smakuje nawet podobnie do makaroników 👌 Jest to idealny letni deser. Składniki (śr: 17 cm): Ciasto migdałowe na białkach -3 białka -100g mąki migdałowej Nutura(...)cukru pudru -20g budyniu waniliowego (proszku) -szczypta soli Krem -200-300g serka homogenizowanego -250g sera typu włoskiego - erytrytol/ksylitol Nutura Dodatkowo -owoce typu truskawki/maliny - pasta migdałowa Nutura - migdały Nutura 1. Białka ubić wraz z solą na sztywno. 2. Następnie partiami dodawać cukier puder ciągle ubijając na wysokich obrotach. 3. Gdy białka będą sztywne i lśniące partiami przesiewać przez
Candy Pandassmak mięsa i przestaje mi go brakować. Myślę, że na dłuższą metę nie miałabym problemu z rezygnacji z mięsa, ale już za jajkami tęsknię bardzo. Co prawda tofucznica oraz pasta ,,jajeczna” z ciecierzycy są naprawdę smaczne, ale mimo wszystko chyba po prostu lubię jajka Szczególnie teraz, gdy pojawiły się szparagi Ok, ale nie marudzę, czas na kolejne, nowe potrawy(...)czerwonej soczewicy z ryżem [876 kcal/ W: 122,5 g/ B: 39 g/ T: 22 g] Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej. Kolacja: Kanapki z pastą ze słonecznika i warzywami (porcja na dwa dni) [438 kcal/ W: 44 g/ B: 15,5 g/ T: 24,5 g] 90 g chleba żytniego Cebulka dymka Pół cytryny 90 g ziaren
365 dni dookoła kuchnitrudności: łatwe Danie dla 2 osób Składniki : 4 kromki chleb 4 jajka Jedna i pół łyżeczki soli 1 łyżka dowolnego octu, może też być sok z cytryny Litr wody Pasta z avocado 2 średnie, dojrzałe awokado Kilka gałązek pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj tosty. Przekrój na pół awokado i wyciągamy z niego(...)pestkę. Następnie łyżką, jak z miseczki, wyjmij miąższ i przełóż do głębszego naczynia. Widelcem rozdrobnij miąższ awokado na dość gładką pastę. Posiekaj drobno pietruszkę i dodaj do awokado. Skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz do smaku i wymieszaj. Krok 2 Teraz bierzemy się za jajko w koszulce. Najlepiej, żeby jajko było w temperaturze pokojowej, dlatego wyciągnij je wcześniej z lodówki
Niedzielny kucharzzabraknie mi chleba robię podpłomyki z pastą z ciecierzycy. Podpłomyki z pastą z ciecierzycy z czarnuszką Składniki: mąka 250 g woda sól pasta z ciecierzycy z czarnuszką Przygotowanie: Do mąki dodajemy sól i wodę - w takiej ilości, aby powstało elastyczne ciasto, które bez problemu będzie można wałkować. Jeśli będzie zbyt suche dodajemy więcej wody, jeśli zbyt lepiące się - więcej
Moja smaczna kuchniadrobno pokrojona 3 pomidory drobno pokrojonego 1 zielony ogórek drobno pokrojony 0/5 łyżeczki czarnej soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka Chaat masala 3 łyżki jogurt greckiego 3 łyżki pasty z tamaryndowca 3 łyżki syropu daktykowego Sól Pieprz świeżo zmielony Świeża mięta Świeża pietruszka 1 papryka chili 5 cm imbiru Sok z cytryny Nasiano granatu Zaczynamy Ziemniaki gotuj w całości(...)minut. Po przestygnięciu obierz i pokrój w kostkę. Liście mięty, pietruszkę, imbir, sok z cytryny, chili i odrobiną soli plus 2 łyżki wody, umieść w blenderze i zmiksuj na pastę. Jogurt wymieszaj z pastą taramandowca i syropem daktylowym. Ciecierzycę odlej z wody i wsyp do miski. Dodaj szalotki, pomidory, ogórka, ziemniaki, przyprawy, po jednej łyżce sosów, wymieszaj. Nałóż do talerza
RafalCooktego co akurat mamy w domu. Bez krewetek, bez mleka kokosowego (nie miałam akurat więc dodałam zwykłe mleko i wiórki kokosowe). Jeden składnik robi robotę i jest to tajska pasta krewetkowa Tom Yum. Kupuje ją w tym sklepie po taniości (12zł!) za ogromne pudło (400g!) a potem może miesiącami stać w lodówce i wierzcie mi – robi robotę! Najprostsza zupa(...)łyżki oleju roślinnego – ja użyłam pachnącego oleju kokosowego 3 litry wody 1 szkl ryżu brązowego 4 marchewki 1 korzeń pietruszki 3 łyżki soczewicy czerwonej suchej 3 łyżki tajskiej pasty krewetkowej Tom Yum 1 szkl mleka 3,2% 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki soku z cytryny lub octu np ryżowego 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli 2 łyżki suszonej
Dorota Smakujejest to pora na truskawki więc nie zrobiłam go w ilościach hurtowych. Na to przyjdzie czas. Likier jest pyszny i zachwyci podniebienia zarówno mężczyzn jak i kobiet. Dzięki paście waniliowej likier ma delikatna nutę wanilii. Najlepszy po minimum 2 dniach leżakowania. Składniki: 1 kg truskawek sok z 2 cytryn 200 g cukru brązowego 2 łyżeczki pasty waniliowej(...)wódki 300 ml kremówki Truskawki umyć, pozbyć się szpatułek. Pokroić. W misce wymieszać sok z cytryn, truskawki, cukier i pastę waniliową. Zblendować. Można otrzymaną masę przetrzeć przez sitko. Do masy dolać śmietankę oraz wódkę. Zmiksować wszystko. Przelać do butelek i zostawić minimum na 2 dni aby przegryzły się smaki
Kuchnia w oparachporcje): Tofu-paneer - 2 łyżki oleju - 200 g tofu - 1 łyżeczka garam masali - 1/4 łyżeczki kuminu - 1/4 łyżeczki soli - sok z połówki cytryny Shahi pasta - 3 łyżki nerkowców - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - imbir (kawałek wielkości łyżeczki) - 1 spory pomidor - 1 łyżka oleju - 1/4 łyżeczki zmielonych goździków - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/4 łyżeczki kardamonu(...)zalewamy ciepłą wodą. Odkładamy na bok na jakieś 15 minut. Do kielicha blendera lub rozdrabniacza wrzucamy cebulę, czosnek, imbir, pomidora i namoczone nerkowce (bez wody). Wszystko blendujemy na jednolitą pastę. 3) W rondelku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy przyprawy - goździki, cynamon, kardamon, garam masalę, kurkumę i kumin. Mieszamy i smażymy kilkanaście sekund. Następnie dodajemy pastę. Mieszamy i smażymy
Roślinożerni urlopowicze