pasta - 16803 przepisów (strona:236/1121)

Linguine z cukinią i papryką w sosie pomidorowym z lubczykiem 87

jest to rodzaj makaronu dużo mniej popularny od spaghetti i nie jest tak łatwo dostępny w mniejszych sklepach i dyskontach (pojawia się czasem podczas tygodni tematycznych). Linguine to świetna pasta do lekkich sosów z dodatkami np w postaci warzyw. Linguine z papryką i cukinią w pomidorowym sosie z lubczykiem Składniki 1 mała papryka czerwona pokrojona w dowolne kształty, 1/2 cukinii(...)pokrojonej w półksiężyce, 300g świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, łyżeczka pasty z ostrej papryki, 2 łyżki świeżego lubczyku drobno posiekanego, sól do smaku.   Przygotowanie Czosnek obrać i posiekać w plasterki. Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć czosnek uważając, żeby się nie przypalił. Wrzucić pokrojoną paprykę i mieszać. Gdy papryka nieco zmięknie dodać cukinię

Pełna Lodówka
MOJA ULUBIONA WEGE PIZZA / NA CIENKIM CIEŚCIE 113

cienkie i chrupiące! Dziś mam nadzieję, że moja pizza „przemówi” zarówno do jednych, jak i do drugich! Zapraszam na przepyszną pizzę z zielonymi dodatkami! Mamy tutaj pyszną pastę warzywną z grillowaną cukinią i curry, zielony groszek, fasolkę szparagową, świeżą roszponkę i przepyszną, włoską burratę. Fantastyczne połączenie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: ( 1 pizza o średnicy ok. 35 cm ) * mąka(...)pszenna – 250 g * drożdże świeże – 15 g * letnia woda – 125 ml * oliwa z oliwek – 30 ml * sól – 1 płaska łyżeczka * cukier – 1 płaska łyżeczka DODATKI: * pasta warzywna z cukinii z curry * burrata /ew. mozzarella * groszek zielony * fasolka szparagowa * świeża roszponka * sól, pieprz, bazylia, oregano SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Świeże drożdże kruszymy do miski. Dodajemy wodę i olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą

Ostra na Słodko
Wtorek: Bucatini all’Amatriciana 99

Łatwa i szybka do zrobienia pasta z zawiesistym sosem pomidorowym, którego bazę stanowi zasmażony boczek. Bucatini amatriciana to jedno z najpopularniejszych dań w Rzymie. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Cztery są główne pasty kuchni rzymskiej (nie tego starożytnego, ale mieszkańców Rzymu): amatriciana, carbonara, gricia oraz cacio e pepe. Podstawę każdej stanowi oczywiście makaron, zazwyczaj spaghetti(...)raczej złe słowo. Charakterystyczną cechą amatriciano jest to, że makaron gotuje się w wodzie tylko do momentu kiedy jest mocno al dente i dogotowuje w sosie. Polecamy Wam tę pastę, bo jest łatwa, szybka do zrobienia i bardzo sycąca. Zamiast podgardla możecie użyć boczku wędzonego, lub jeśli chcecie ograniczyć do minimum ilość tłuszczu suszonej szynki. Niestety, w Polsce niełatwo jest

Niedzielny kucharz
CURRY Z WARZYWAMI I SOCZEWICĄ 105

aromatycznych przypraw oraz mleczka kokosowego i pomidorów z puszki. Świetne na ciepłą obiadokolację po przyjściu z pracy czy szkoły. Na pewno was rozgrzeje i nasyci.  Jeśli nie macie pasty curry, możecie dodać więcej czosnku, chili i przyprawy curry oraz dodatkowo 1 łyżkę startego na tarce imbiru. Zieloną soczewicę z powodzeniem zastąpicie czerwoną. Ponieważ gotuje się znacznie szybciej, należy dodać(...)minut przed końcem gotowania.  SKŁADNIKI / 4 PORCJE 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 cukinii 2 ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju, np. kokosowego 1 łyżka pasty curry 2 łyżki zielonej soczewicy 250 ml bulionu lub wody z sosem sojowym 250 ml mleczka kokosowego 400 g krojonych pomidorów z puszki PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz

cool and minty
Kapuśniak w stylu orientalnym / Asian style cabbage soup 150

chłodne dni. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Kapuśniak w stylu orientalnym (6-8 porcji) Składniki: 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka pasty sambal oelek (lub innej pikantnej z chilli) 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 1/2 l bulionu drobiowego 2 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i startego na drobnej tarce 200 g pieczarek(...)upieczona lub usmażona pierś z kurczaka, pokrojona w plasterki (opcjonalnie) sól, pieprz miód do smaku posiekana pietruszka do smaku Przygotowanie: W miseczce wymieszaj dokładnie sos sojowy, ocet ryżowy i pastę chilli. Wymieszaj też mąkę ziemniaczaną z kilkoma łyżkami wody w drugiej miseczce. W większym rondlu zagotuj szklankę bulionu, dodaj imbir i pieczarki gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Następnie

karmelowy
Słodkie, chałwowe kulki owsiane z orzechami czyli poWeekendowe Łakocie odc.182 108

najlepiej górskich 50 g uprażonych np. w piekarniku orzechów laskowych (bez skórki) 160 g daktyli bez pestek (jeśli macie suszone daktyle namoczcie je 10 minut w wrzątku) 130 g pasty tahini spora szczypta soli kakao do obtoczenia Do pojemnika (z ostrzem) blendera wrzucamy płatki i orzechy, i rozdrabniamy na grube okruszki. Przesypujemy je w miski. Blenderem rozdrabniamy również daktyle(...)tahiną i solą. Powinna powstać z nich gęsta pasta. Pastę przekładamy do miski z płatkami i dokładnie łączymy. Możemy to zrobić dłonią lub łyżką. Masa jest lepka i będzie się kleić do ręki. Z masy formujemy kulki (zwilżonymi dłońmi) i obtaczamy je w kakao. Autorka książki zaleca przechowywanie kulek w zamrażarce, ja myślę, że w lodówce w szczelnym pojemniku również

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort Raffaello 338

pokrojonych migdałów) woda z kokosa na poncz (ostatnio dostępna w butelkach np. w Lidlu), można zamienić na dowolny inny poncz, np. wodę z cytryną, wytrawne wino itp. 3 łyżki pasty kokosowej (znalazłam też pod nazwą mus kokosowy) – można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ja kupiłam przez internet, ten składnik nie jest konieczny, ale jest naprawdę pyszny, smakuje(...)jedolitej konsystencji, odstawiamy do ostygnięcia – to także można zrobić poprzedniego dnia, ganache – czyli mix kremówki i czekolady musi być zupełnie zimny zanim dodamy go do kremu. Do pasty kokosowej dodajemy ok. 100 ml wody lub mleka, podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostudzenia. Do misy miksera wrzucamy mascarpone, zimny ganache z białej

Ciastkozercy
Hummus – przepis podstawowy + 3 modyfikacje 51

Pasta z ciecierzycą, czyli hummus jest znana już od tysięcy lat. W Internecie możesz spotkać wiele modyfikacji, jednak kilka składników jest zawsze niezmiennych: ciecierzyca, oliwa, tahina (czyli pasta z sezamu), czosnek i sok z cytryny. Moją pierwszą pastę z ciecierzycy przygotowałem sam – mimo

Vegan Taste
JAGLANKA Z PASTĄ ORZECHOWĄ I BANANAMI 76

dzieci. Z jaglanką tak samo jak i owsianką można kombinować i za każdym razem dodać inne dodatki. Dziś na śniadanie przygotowałam sobie jaglankę gotowaną na mleku z dodatkiem pasty orzechowej. Wyszła obłędna w smaku. Mogłabym ją jeść codziennie ;) Składniki na 2 porcje: * 1/2 szklanki kaszy jaglanej (użyłam  Skworcu ) * 1,5 szklanki chudego mleka * 1 łyżeczka miodu * 3 łyżki pasty(...)orzechowej (użyłam  Radix- bis ) * 1 dojrzały banan * garść migdałów w płatkach  Wykonanie: Do garnka wlać mleko, dodać miód i pastę orzechową.  Kaszę jaglaną wsypać na sitko, przepłukać kilka razy zimną i ciepłą wodą na zmianę. Następnie kaszę wsypać do mleka, postawić na palniku grzewczym ustawionym na minimum. Kaszę gotować do momentu, aż wchłonie całe mleko, co chwilę

Zrób to smacznie
Kruche ciasteczka sezamowe 112

300g 16,67  zł Dodaj do koszyka Targroch – Sól himalajska ciemno różowa drobna 500 g 2,84  zł Dodaj do koszyka Basia Basia – Pasta sezamowa Tahini 210g 9,72  zł Dodaj do koszyka Targroch – Mąka migdałowa 500g 22,13  zł Dodaj do koszyka Targroch – Mąka migdałowa(...)Dodaj do koszyka Wowka Miód Słoneczny Wielokwiatowy 300g 16,67  zł Dodaj do koszyka Diet-Food – Bio Tahini Pasta Sezamowa 300g 16,20  zł Dodaj do koszyka House of Asia Biały Sezam 50g 6,42  zł Dodaj do koszyka Wowka Miód Perłowy Brąz lipowo-spadziowy 300g 16,67  zł Dodaj

Oslov.
Kolorowe kanapki, Uki ramen & Gyoza Bar 181

ktoś jeszcze je robi? Na zdjęciu 5 wersji: 1. z twarożkiem i pomidorem, 2. z  humusem i papryką, 3. z pastą ciecierzycową (Primaviki) i ogórkiem kiszonym, 4. z  pastą marchewkową  (Joy Food) i miechunką pomidorową, 5. z  pastą buraczaną  (Joy Food) i jajkiem na twardo. UKI Ramen & Gyoza Bar znajduje się na ul. Grunwaldzkiej

Qlinarnie i Qlinarnie
Drożdżowe bułeczki z oliwkami i serem feta 113

upieczeniu, więc spokojnie możecie je przygotować i spakować do pudełka na następny dzień.  Dodatki do bułeczek można dowolnie modyfikować, dodać więcej warzyw, wykorzystać inny rodzaj sera, pastę paprykową zastąpić sosem pomidorowym. Moja wersja jest bezmięsna, ale nie zaszkodzi także dodać dobrą wędlinę.  DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z FETĄ I WARZYWAMI Z podanych składników wyszło 12 bułeczek Ciasto 250 g mąki(...)pszennej 20-30 g mąki kukurydzianej 120 ml mleka Jajko Łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 40 g masła Szczypta soli Farsz Pasta paprykowa (można zastąpić koncentratem/sosem pomidorowym) Ser feta Kilka zielonych oliwek Kawałek żółtej papryki Natka pietruszki (lub oregano/bazylia) Pieprz, suszone oregano Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru w dwóch łyżkach ciepłego mleka, zostawić aż zaczną pracować Masło rozpuścić

HealthyCreations
Purée z dyni 94

Pyszny i zdrowy dodatek do ciast, zup, past do pieczywa, klusek, placuszków i kremów. Dynia jest cennym źródłem błonnika i wielu witamin i minerałów, dlatego jesienią powinna często gościć w naszym menu. Dlaczego warto jeść dynię? Dynia jest bogata w beta-karoten, który chroni nasz organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Dynia zawiera w sobie dużo kwasu foliowego, witaminy(...)pomaga w odchudzaniu. Do czego można użyć dyni? Miąższ dyni może stanowić pyszny składnik zupy krem z dyni , dodatek do ciast, placuszków, kotletów, deserów, sosów, farszy do naleśników, klusek, past do chleba lub kremów do ciast. Dynia jest świetnym materiałem do robienia lampionów i innych ozdób, które są popularne o tej porze roku zwłaszcza w USA. Dynia w zależności

Kuchcik gotuje
Wtorek: BŁYSKAWICZNY MAKARON JAMIEGO OLIVERA 78

szybkie i absolutnie pyszne – tak Jamie Olivier zachwala to danie. I absolutnie na rację: to orechiette z groszkiem i chorizo zrobicie w czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu. Super szybka pasta Jeśli szukaliście przepisu na super szybkie danie to trafiliście idealnie. To jedna z tych past, która jest gotowa zanim zdąży ugotować się makaron. Potem wystarczy wymieszać składniki i można zajadać(...)chorizo w półplasterki. Podsmaż w rondlu na złoto. Dodaj makaron, podlej wodą z gotowania, podkręć temperaturę i chwilę smaż, aż sos zgęstnieje. Dodaj groszek, pietruszkę, miętę i wymieszaj. Podawaj pastę posypaną parmezanem. Smacznego! Artykuł Wtorek: BŁYSKAWICZNY MAKARON JAMIEGO OLIVERA pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz