należy do moich ulubionych. Putanesca to typowy makaron z tuńczykiem. Jest przepyszny! Czasami przyrządzam tuńczyka z czarnym makaronem . Brzmi zabójczo ale smakuje wyśmienicie! Poza tym z tuńczyka przyrządzam wiele past na kanapki. Pasta z tuńczyka z puszki na bazie majonezu jest pyszna, kremowa i bardzo pożywna. Kanapki z pastą z tuńczyka są przepyszne. Praktycznie za każdym razem można stworzyć całkiem
codojedzeniadzień wolny, wtedy można sobie pofolgować i tworzyć takie posiłki, które dopieszczą nasze podniebienia, będą niespiesznie przygotowane i tak samo zjedzone. I właśnie na takie śniadanie zapraszam Was dzisiaj: pasta kanapkowa z awokado i moich ulubionych orzechów nerkowca, podana na dwa sposoby. Coś w rodzaju posiłku dla niej i dla niego, chociaż ja lubię zagryźć słodkiego tosta czymś pikantniejszym 😊 Uwielbiam(...)słodką: miód garść posiekanych orzechów nerkowca na wersję ostrą: oliwki marynowane (lub świeże) ostre papryczki sól do smaku Orzechy zblendować razem z awokado obranym ze skóry i szczyptą soli. Pastą smarować gorące tosty. W wersji słodkiej polewać miodem i obsypywać posiekanymi orzechami. W wersji pikantnej ewentualnie doprawić solą i układać na wierzchu oliwki oraz marynowane papryczki, które można przedtem pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejne pyszne smarowidło dla małych i dużych, tym razem ze słonecznika i marchewki. Z racji tego, że taka pasta zbyt długo nie może stać (ja przechowuję 2 dni w lodówce) to odkładam trochę dla Zuzy a resztę doprawiam nieco ostrzej i zjadam sama z chlebkiem, posypuję jeszcze całość odrobiną szczypiorku i nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba(...)siekamy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dusimy na oleju pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy je do słonecznika i blendujemy na gładką masę. Jeśli pasta wydaje nam się zbyt gęsta dodajemy trochę przegotowanej wody
Cynamonowe szczęścieDziś zapraszam na pyszną i bardzo rozgrzewającą zupę w stylu tajskim z kalafiorem i warzywami. Wbrew pozorom jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Wystarczy mieć na podorędziu czerwoną pastę curry i mleko kokosowe i już można tworzyć orientalne cuda jak np. ekstra szybkie i pyszne zupy . Ja zawsze mam zapas tych produktów “na wszelki wypadek” i często(...)kawałek imbiru, obrany i starty 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę sok z 1 limonki lub cytryny 1 porządna łyżka czerwonej pasty curry 1×400 ml puszka mleka kokosowego 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki śmietanki kokosowej lub zwykłej 36% olej kokosowy lub roślinny do smażenia sól i cukier
karmelowymasło, majonez, dip do podjadania z warzywami lub sos np. do pasztetów, więc robię go często. Żeby mi się nie znudził, przygotowuję go z różnymi dodatkami. W ten sposób pasta zyskuje na kolorze i smaku. Tradycyjnie do hummusu dodaje się sok z cytryny, za którym ja nie przepadam. W przypadku suszonych pomidorów ten dodatek jest zbyteczny. Składniki : puszka ciecierzycy(...)suszonych pomidorów (lub 50 g suszonych pomidorów w oleju) wrzątek łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 50 g pasty tahini 50 g dobrego oleju (u mnie rzepakowy) + 2 łyżki do polania wierzchu sól Suszone pomidory zalać wrzątkiem. Zostawić na 5 minut, a potem odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Ciecierzycę odcedzić, zachowując zalewę. Do blendera wrzucić ciecierzycę, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory
Weekendy w domu i ogrodzieNadspodziewanie pyszne danie. Trzy składnik na krzyż i super prosta i niecodzienna pasta gotowa. Spaghetti z cieciorką zauroczy każdego amatora makaronu. Przygotowanie : 5 minut Pieczenie : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Włosi to oczywiście miłośnicy makaronów, ale uwielbiają też inne produkty i płody rolne, jak ryż oraz groch. Macaroni con ceci, czyli pasta z cieciorką jest jednym(...)ważniejszych dań kuchni rzymskiej. To bardziej zupa niż klasyczna pasta. Nas zaintrygowała wariacja na temat makaronu z cieciorką: tagliatele z cieciorką i rozmarynem. Danie genialne! Powoli smażony rozmaryn wspaniałe aromatyzuje sos, a później połamany na małe kawałki świetnie odnajduje się w makaronie. Cieciorka to w ogóle kwestia osobna. Pieczona cierciorka W przeciwieństwie do oryginału, który zaleca usmażenie cieciorki
Niedzielny kucharzmoje ulubione truskawki! Choć jak wiadomo te pyszne owoce nie zastąpią Wam produktów do profesjonalnego wybielania zębów , to zawierają spore ilości kwasu jabłkowego, który jest jednym z podstawowych składników past wybielających. Poza właściwościami wybielającymi, zapobiegają także osadzaniu się kamienia na zębach i odgrywają istotną rolę przy zapaleniach jamy ustnej. Odpowiednia higiena jamy ustnej Ale wiadomo, że dieta dietą, jednak większość(...)wizytą w profesjonalnym gabinecie dentystycznym można zdziałać wiele również w domu. Jak wspominałam na początku warto wprowadzić do diety truskawki. Ale to może nie wystarczyć. Wówczas warto sięgnąć po pasty wybielające . W szczególności ostatnio polecane są, również przez dentystów, pasty z węglem aktywnym. Sama takie stosuję i muszę przyznać, że działają. Moja znajoma poleca także paski wybielające . Pamiętajmy jednak
Słodkie okruszkiPrzekąski które polecam w sezonie karnawału. Są proste, szybkie, chrupiące i mega dobre. Pastę zrobiłam z ugotowanej piersi z indyka z pomidorami suszonymi. Coś pysznego. 15 krakersów 30 dkg piersi z indyka ugotowanej 8 pomidorów suszonych 100 ml oliwy od pomidorów sól, pieprz 1 awokado sałata strzępiasta 8 pomidorów koktajlowych 8 oliwek czarnych 4 oliwki zielone natka pietruszki pieprz czerwony(...)kulki 1/2 cytryny Połowę piersi z indyka kroję na plastry. Resztę przekładam do miski, dodaję pomidory suszone, oliwę i miksuję na gładką pastę blenderem. Doprawiam solą, pieprzem według uznania. Awokado po obraniu ze skórki kroję na plastry i polewam sokiem z cytryny, nie ściemnieje.Na krakersach układam po plastrze awokado, wyciskam pastę z indyka za pomocą rękawa cukierniczego. Dodaję kawałki
wesoła kuchniakiełbasy chorizo ostrego, pokrojone w półplasterki 2 - 3 łyżeczki papryki wędzonej słodko kwaśnej ( można dać wędzoną słodką) 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżka mąki 1 łyżka kminku 1 łyżka pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego 1 łyżka pasty paprykowej 2 szklanki wody lub bulionu ew 1/2 kieliszka wina sól, pieprz tłuszcz do smażenia przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Wołowinę(...)samej patelni zrumienić partiami mięso. Smażyć aż będzie ładnie zrumienione ze wszystkich stron. Przełożyć całe podsmażone mięso na patelnię, posypać mąką, posolić, dodać kminek wymieszać. Dodać gorącą wodę, pastę pomidorową i paprykową, podsmażoną cebulę, zagotować, zeskrobując z dna patelni wszystkie smaki. Przełożyć do misy wolnowaru. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Dołożyć do mięsa razem z tłuszczem
Stare GaryTwarożek z cebulką i szczypiorkiem to świetna propozycja na śniadanie. Taki twarożek znany jest praktycznie w każdym polskim domu. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!każdym razem inne, pełne zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw. Zupy krem, bo takie lubię najbardziej, przygotować można na wiele różnych sposobów. Ja często dodaję do takich zup aromatyczną pastę curry - po prostu uwielbiam ten smak. Czasem jednak wolę zjeść zupę bardziej "neutralną",niezmąconą mocnymi przyprawami - bo przecież warzywa same w sobie mają mnóstwo smaku. Świetną opcją jest też zupa(...)średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 selera średniej wielkości 1 duża pietruszka 1 szklanka zielonej soczewicy 1,5 litra wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry sól 2 łyżki oliwy Przygotowanie zupy: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. W garnku rozgrzać oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę - zeszklić. Pod koniec dodać czosnek. Pietruszkę i selera
kolorowotorcikowopowiem, że ta ognista wersja wymiata ! Składniki na 4 osoby : 0,5 kg chudej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka gęstego koncentratu pomidorowego 2 łyżki pasty z pieczonej papryki , ostrej ( jeśli nie macie pasty , można dodać jedną dużą , pieczoną w piekarniku paprykę ) 4 świeże , czerwone papryczki jalapeńo ( jeśli ma być łagodne , pomijacie ten składnik ) 4 duże(...)kolendrą . Na patelni rumienimy mięso . Pamiętajcie żeby smażyć małymi porcjami , wtedy ładnie się rumieni i nie puszcza soku . Dorzucamy mięso do garnka z cebulą , wlewamy pomidory z puszki , koncentrat, pastę z pieczonej papryki , cynamon , sól do smaku i jedną szklankę wody . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu około 2 godzin . Co jakiś czas warto zajrzeć
Ogrodnik w podróżyZapraszam na pyszne gofry bez glutenu. Bazą gofrów jest krem daktylowy Daktynella z jabłkiem, który dodaje im zdrowej słodkości. Do tego pasta waniliowa dla aromatu, kilka innych składników i mamy smaczne gofry idealne na śniadanie. Takie gofry w wersji fit. Polecam Składniki: 140 g kremu daktylowego z jabłkiem Daktynella 1 jajko 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 szkl mleka 2 łyżki(...)oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu 3/4 szkl mąki kukurydzianej Przygotowanie: Do miski przekładamy krem daktylowy, jajko, pastę waniliową, oliwę i mleko oraz miksujemy na gładką masę. Następnie dosypujemy proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą, miksujemy. Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy małe gofry. Podajemy na ciepło. Smacznego Przepis na 3 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneCześć! Przepis na taką pastę z wątróbek dostałam od mojej siostry ciotecznej. Dziękuję Aniu :* Dla tych, co kochają podroby a dla tych co nie przepadają to pomysł na przemycenie do menu bardzo zdrowej wątróbki w postaci pasty. Składniki: * 0,5 kg wątróbki drobiowej * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1/3 szklanki czerwonego wina * 1 łyżka tahini (będą potrzebne ziarna sezamu(...)tygodni. Żelatynę rozpuściłam w 1/5 szklanki gorącej wody i dodałam do masy. Wszystko przyprawiłam jeszcze solą, pieprzem i zblendowałam na gładką masę. Można do tej pasty dodać zioła, jeśli lubimy. Polecam zrobić takie pate. Jest to naprawdę smaczny dodatek np. na kanapki. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąwzdłuż jego długości. Nacięcia obficie smarujemy masłem i wkładamy do nich paski sera. Całość podgrzewamy w piekarniku ok. 20 minut (do momentu gdy ser się stopił, a chleb zarumieni). Pasta z ciecierzycy – SKŁADNIKI: - 400 g ciecierzycy w zalewie - 2 papryczki chili - 50 g suszonych pomidorów - 2 łyżki mielonego kminku - pół szklanki wody Ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Papryczki chili i suszone(...)pomidory drobno siekamy. Następnie wszystko wrzucamy do naczynia, dolewamy wody i dosypujemy kminku. Całość dokładnie blendujemy do powstania gładkiej masy. Tak przygotowaną pastę przekładamy do miseczki i gotowe. Z tej ilości składników pasty wychodzi naprawdę sporo, więc spokojnie zostanie jej do krakersów czy kanapek. Jeśli nie potrzebujecie aż tyle, można „obciąć” składniki o połowę. Czas przygotowania: 30 min SMACZNEGO
Związek na patelni