pasta - 17303 przepisów (strona:253/1154)

Pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami 710

ramach wspólnego gotowania przygotowałam pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami. Sos wyszedł bardzo ostry i tylko mnie w domu przypadł do gustu. W przepisie odjęłam zatem pasty curry i imbiru, bo nie wszyscy lubią tak wyraziste smaki. Curry przygotowały również: Mirabelka , Ania i Malwina .  Pulpety: 500 g wieprzowego mięsa mielonego, najlepiej łopatki 1 mała kajzerka 1 jajko(...)mała marchew kawałek selera pół czerwonej papryki szklanka mrożonej fasolki szparagowej pół puszki kukurydzy 2-3 ząbki czosnku mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka czerwonej pasty curry suszony imbir (proponuję pół łyżeczki) kumin (duża szczypta) sól posiekana natka pietruszki – ok. 2 łyżki pół pęczka natki pietruszki Na ogniu postawić szeroki garnek i wlać 4 szklanki wody

Czerwień i błękit
Tagliatelle z ragout z soczewicy (Tagliatelle con ragù di lenticchie) 137

lenticchie e l'acqua.   Coprite con un coperchio e lasciate cuocere per circa 1 ora a fuoco medio mescolando di tanto in tanto. Nel frattempo cuocete la pasta in abbondante acqua bollente, salata a piacere. Scolate la pasta e versatela nella pentola con il ragù di lenticchie, mescolando bene il tutto. Servite la pasta con una spolverata

La grande e la piccola cuoca
Miso Shiru 141

także wielu walorów zdrowotnych. Ja również postanowiłam wprowadzić ją do swojego domowego menu. Pierwszą potrawą, którą ugotowałam była właśnie tradycyjna japońska zupa miso shiru na bazie bulionu dashi i pasty sojowej miso. Stanowi ona doskonalą przystawkę przed obiadem. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Japońska" Wydawnictwa Olesiejuk. Składniki: 10 cm płat glonów kombu 20 g suszonych płatków bonito (katsuobushi(...)sojowej pasty miso białej lub czerwonej  1,5 łyżeczki suszonych alg wakame 200 g jedwabistego tofu dymka Przygotować bulion dashi: Kombu pokroić na paski i wrzucić do rondla. Dodać 1,5 litra zimnej wody. Powoli doprowadzić zawartość rondla do wrzenia, następnie wyjąć algi. Wlać 1/4 szkl. zimnej wody, aby przerwać proces gotowania.  Dodać katsuobushi i ponownie zagotować. Zdjąć

wyzwania kuchenne
Pasta z tuńczykiem 175

Wyśmienita pasta kanapkowa bez dodatku majonezu. Tak, jest to możliwe. Aromatyczna, niskokaloryczna pasta. Gorąco polecam. Składniki na pastę z tuńczykiem: tuńczyk w sosie własnym około 60 g 2 ogórki kiszone jajko 0,5 cebuli 0,5 szklanki jogurtu naturalnego (ja wolę jednak mniej, bo moja była ciut za rzadka) sól pieprz Ugotować jajko na twardo, obrać i rozgnieść widelcem. Dodać

Karola gotuje
SZYBKIE PRZEKĄSKI IMPREZOWE + FILMIK 197

ananasa 100 g szynki w plastrach  50 g żółtego sera  1/2 puszka kukurydzy 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku  1 sałata rzymska       PASTA Z CIECIERZYCY  Z CHIPSAMI NACHOS :  1 puszka ciecierzycy 4 pomidory suszone w oleju + 3 łyżki oleju z pomidorów 4-5 łyżek oleju 2 łyżki pasty sezamowej tachinii(...)majonez, sól, pieprz mieszamy. Na talerzu układamy liście sałaty rzymskiej, nakładamy po łyżce sałatki i podajemy.  Ciecierzycę mielimy blenderem ze wszystkimi składnikami, doprawiamy do smaku. Dolewamy oleju gdyby pasta była za. Podajemy z chipsami nachos.  Ser na koreczki kroimy w kostkę a kabanosy na kawałki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie - ser, kiełbaska, winogron, oliwka lub pomidorek

Kulinarne Fantazje Marioli
Dip z selera i czerwonej cebuli 163

zbliżającej się imprezie Sylwestrowej nie powinno zabraknąć tego warzywnego smakołyku. Zadowoli on zarówno wegeterian jak i mięsożerców. Jest szybki do przygotowania co jest też jego dodatkowym atutem. Robiłam już pastę z zielonego groszku. Tym razem więc postawiłam na inne warzywo i padło na selera. Pasta z samego selera byłaby trochę nudna dlatego też dodałam do niej czerwoną cebulę. Podsmażona podkreśliła

mecooks
Pasta tahini 149

końcu odważyłam się przygotować znaną wśród wegetarian, wegan i nie tylko - pastę tahini. Osobiście uwielbiam produkty w których jest sezam, więc ta pasta jest dopasowana idealnie dla mnie. Polecam przygotować ją samemu, gdyż wiemy co jemy. Składniki: 1 szklanka (100g) sezamu 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego Sposób przygotowania: Sezam prażymy na suchej patelni na złocisty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia(...)Kolejno ziarna przesypujemy do malaksera. Blendujemy, aż do momentu uzyskania rozdrobnienia sezamu. Następnie dodajmy olej. Blendujemy przez kolejne 2-3 minuty, aby pasta miała lejącą się konsystencję. Po przygotowaniu produkt przelewamy w naczynko, przechowujemy w lodówce. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego (Strudel di mele con pasta sfoglia) 163

piniowych 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder  **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 2 mele golden 3 biscotti secchi 40 g di uvetta 10 g di pinoli 4 cucchiai di zucchero di canna 2 cucchiai di succo di limone 1/2 cucchiaino(...)dadini. Irrorate le mele con in succo di limone, poi aggiungete i pinoli, l'uvetta, 4 cucchiai di zucchero di canna e 1/2 cucchiaino di cannella. Srotolate la pasta sfoglia e distribuite i biscotti tritati sulla pasta sfoglia. Per ultimo adagiate sopra le mele con la frutta secca, lasciando liberi i bordi. Arrotolate lo strudel dalla parte più larga, sigillando

La grande e la piccola cuoca
Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem 169

Kochani w tamtym roku brałam udział w świetnych warsztatach kulinarnych gdzie przygotowaliśmy różne śledzie, postanowiłam przypomnieć Wam kilka świetnych przepisów. Przepisy na Boże Narodzenie Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem  100 g mąki pszennej  100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej  20 g drożdży  2 szklanki mleka(...)masy. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym. Jajka gotujemy na twardo. Następnie drobno siekamy lub blendujemy na gładką pastę z majonezem. Dodajemy drobno posiekany szczypior i koperek. Całość doprawimy solą i pieprzem. Wykładamy danie w następującej kolejności: blina, pasta jajeczna, śledź, kawior i dekorujemy gałązką kopru

SMYKWKUCHNI
Pasta z soczewicy 136

razem zabrałam się za odkrywanie past kanapkowych. A oto i pierwsza z fit past, których na pewno będzie więcej. Składniki na pastę z soczewicy: 130 g suchej czerwonej soczewicy 70 g pestek dyni (0,5 szklanki) 10 suszonych pomidorów 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny 50 g oliwy sól pieprz Namoczyć pestki dyni i odcedzić. Soczewicę gotować z włoszczyzną około 15 minut

Karola gotuje
Karkówka na ostro 207

Lubisz karkówkę? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis. Składniki ( 4 porcje): 4 kotlety z karkówki 6 łyżek ketchupu 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki pasty chilli sambal olelek ( do kupienia na przykład w tesco lub piotrze i pawle) olej do smażenia łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: mięso umyj i osusz, przełóż do miski w drugiej misce połącz ketchup(...)ocet i pastę chilli, dokładnie wymieszaj przełóż tę marynatę do miski z mięsem i dokładnie wytaptaj mięso w niej, uważaj na oczy jeśli robisz to rękoma, żeby ich nie potrzeć z tą ostrą marynatą, bo będzie piekło, oj będzie ( jeśli już udało Ci się wetrzeć ostrą pastę w oko to na pieczenie nie woda! woda tylko pogarsza sprawę, użyj mleka

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Na wysokim obcasie- tort urodzinowy 227

Najpierw zrobiłam obcas i pozostawiłam go na kilka dni, aby wysechł, następnie kolejne elementy. Całość pomalowałam złotą jadalną farbą.  Koronka jest jak najbardziej jadalna, ze specjalnej pasty, którą wypełnia się formę, suszy i następnie z niebywałą delikatnością z tej formy wyciąga. Efektu dopełniły żywe kwiaty i pestki granatu.  Tort bardzo mi się spodobał, choć teraz patrząc(...)przekrojenia na połowę. (Musicie upiec dwa takie ciasta aby po przekrojeniu uzyskać cztery blaty) 3 jajka 1 szklanka cukru 150 ml mleka 130 g oleju słonecznikowego 1 łyżeczka pasty waniliowej 150 g maki 60 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki proszku sody Formy, lub tortownice wyłóżcie papierem do pieczenia(samo dno) Jajka roztrzepać z mlekiem, olejem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pasta jajeczna z kukurydzą 128

Zapraszam na pastę jajeczną z dodatkiem słodkiej kukurydzy z puszki. Do tego świeży szczypiorek i super pasta gotowa. Idealna na kanapce. Polecam na śniadanie. Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki kukurydzy z puszki garść pokrojonego szczypiorku 2 łyżki majonezu szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę , przekładamy do miseczki a potem rozdrabniamy(...)widelcem. Dodajemy do jajek kukurydzę, szczypiorek i majonez. Mieszamy dokładnie pastę jajeczną. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i ponownie mieszamy. Przechowujemy w lodówce. Podajemy z pieczywem. Polecam. Przepis na 3 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tortowe kanapki z łososiem i awokado 218

kopru 1 łyżka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól i czarny pieprz do smaku 2 łyżki majonezu Nadzienie 2 1 duże awokado 2 czubate łyżki philadephia 1 łyżka pasty kawiorowej abbas sól i pieprz do smaku Do dekoracji 6 oliwek kalamata 6 gałązek kopru 50 g creme friache 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka chrzanu szczypta soli Upiecz chleb według(...)pieprz. Wymieszaj i ewentualnie przypraw solą. Przygotuj drugie nadzienie. Przekrój awokado wzdłuż na pół. Wyjmij pestkę i łyżką wydrąż miąższ. Rozdrobnij awokado widelcem. Wymieszaj z serkiem philadephia i pastą kawiorową. Przygotuj 6 krążków i nałóż pastę łososiową, następnie przykryj kolejnymi krążkami, które z kolei posmaruj nadzieniem z awokado. Przykryj ostatnimi krążkami chleba. Wymieszaj creme fraiche z majonezem i chrzanem, dopraw

codojedzenia
Bakłażany smażone po chińsku 290

Bakłażan przygotowany po chińsku zyskuje nowy wymiar – jest miękki i delikatny w teksturze, nie nasiąka tłuszczem podczas smażenia. Smaku i wigoru dodają mu pasta chili, ocet ryżowy i sos sojowy. Całość dopełniają świeży czosnek i imbir – w tym połączeniu bakłażan przestaje być nudny i byle jaki. Bakłażany ciężko jest nazwać dietetycznym warzywem – na surowo są niejadalne (solanina obecna w bakłażanach(...)resztę składników – czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, najlepiej dwukrotnie, dodajemy do niego drobniutko posiekany imbir. W osobnej miseczce mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, łyżkę oleju z orzeszków ziemnych, pastę chili i cukier. Grubo kroimy szczypior, w cienkie plasterki kroimy pół papryczki chili. Na sicie odcedzamy bakłażany z wody – niczego nie odciskamy! W woku rozgrzewamy olej – musi być tak gorący

Karo in the Kitchen