pasta - 17303 przepisów (strona:260/1154)

TAMARYNDOWE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA 128

Skrzydełka z kurczaka cudownie oblepione marynatą na bazie pasty tamaryndowej smakują doskonale. Tamaryndowiec nadaje im bardzo ciekawego słodko-kwaśnego smaku. Połączenie tak aromatycznych składników sprawia, że to zdecydowanie jedna z moich ulubionych marynat do delikatnego mięsa drobiowego. Zdaję sobie sprawę, że nie w każdym sklepie są dostępne produkty, tak egzotyczne jak pasta tamaryndowa. Naprzeciw temu z pomocą przychodzą nam sklepy(...)szybka realizacja, bardzo dobra jakość i różnorodność produktów przekonały mnie. Teraz z ochotą robię zakupy w sklepach internetowych :). TAMARYNDOWE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA 12 skrzydełek z kurczaka MARYNATA 3 łyżki pasty tamaryndowej 2 łyżki cukru palmowego 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek kawałek świeżego imbiru (ok 5 cm) 2 ząbki czosnku DIP kwaśna śmietana

Pieguskowa Kuchnia
Pad Thai z kurczakiem 140

kurczakiem, ale w podobny sposób możecie przygotować wersję z krewetkami). Pad Thai to pyszny, aromatyczny posiłek w kilka chwil. Smażony makaron z jajkiem, krewetkami lub kurczakiem, kiełkami fasoli mung, pastą z tamaryndowca i sosem rybnym. Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście Pad Thai, to na pewno warto się pokusić o przygotowanie go w domu. Wszystkie niezbędne składniki do przygotowania tego dania(...)kiełków w zalewie, zalewę należy odsączyć Składniki na sos: 4 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki około 1/2 łyżki płatków chili (dałam ciut mniej) 1-2 łyżki pasty z tamarydowca (ja dodałam 1 bo moja pasta była dość gęsta) 2 łyżki cukru Przygotowanie: Makaron ryżowy wkładamy do gotującej się wody, gotujemy około 3 minuty. Odcedzamy na sitku

Słodkie okruszki
Drobiowe burgery z suszonymi pomidorami OLE! 140

indyka, 500g ⩽ odsączone suszone pomidory z ziołami OLE  - 1 słoiczek 305ml pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól i świeżo mielony pieprz do smaku Pasta pietruszkowo-pomidorowa z chilli: 1 słoik suszonych pomidorów OLE z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami 1 mała świeża papryczka chilli duży pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki(...)wymieszaj z siekaną natką, pokrojonymi suszonymi pomidorami oraz przyprawami, następnie wyrabiaj przez kilka minut, aby dokładnie połączyć je z wędzoną papryką. Grilluj "well done" na rozgrzanej patelni lub ruszcie. Pasta pietruszkowo-pomidorowa z chilli  - wszystkie składniki posiekaj na duże kawałki, wrzuć do malaksera lub kielicha blendera i wciśnij magiczny guzik! :) Moja pasta była grubo mielona - Twoja wg.uznania. Posmaruj nią

Spektrum Smaku
DANIE JEDNOGARNKOWE, KURCZAK Z QUINONĄ I WARZYWAMI! 144

zdecydowanie bardziej smakuje kurczak w wersji orientalnej, jakiejkolwiek kuchni świata. Lubię połączenia kurczaka z nutą cytrusową, kolendry czy pietruszki, ale także łączę to mięso z świeżym chili, anyżem, pastą z curry czy tamaryndowca, sosem sojowym czy melasą z granatów. Kurczak to mięso, które dość łatwo i szybko nasyca się aromatami, dlatego możemy go stosować w bardzo wielu potrawach. Dzisiaj jedna(...)kolendry mielonej - odrobina mielonego kuminu - gwiazdka anyżu - sól - czosnek 2-3 ząbki - 2 szalotki - 2-3 ziarna kardamonu - kilka ziaren kopru włoskiego - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego - płaska łyżka pasty z tamaryndowca (jeśli nie masz pomiń) - 3 łyżki oleju i 3 łyżki oliwy z oliwek - świeża kolendra i pietruszka - około 10 sztuk suszonych pomidorów w zalewie w oliwie - 10 sztuk

SMYKWKUCHNI
Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą (Torta salata con crema di curcuma e verdure) 154

zwłaszcza wielbicielom tart ;) Smacznego! **** La quiche con crema di curcuma e verdure è una torta salata sfiziosa e stuzzicante. La quiche viene realizzata ricorrendo ad una base di pasta brisé con farina di mandorle e di grano saraceno. Il tutto viene poi farcito con un composto in cui saranno presenti le uova, la panna e la curcuma. La quiche(...)cukinii 2 marchewki 2 bakłażany 2 cukinie 2 jaja 40 g startego parmezanu 120 g śmietany 1 łyżeczka kurkumy s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI Pasta brisé 150 g di farina tipo 0 100 g di farina di mandorle 50 g di farina di grano saraceno 50 ml di olio extravergine d'oliva 100 ml di acqua

La grande e la piccola cuoca
Tartaletki z bakłażanem, kozim serem i pesto (Sfogliette con melanzane, caprino e pesto) 147

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 bakłażan 50 g pesto z bazylii 200 g serka koziego (miękkiego) s ó l, pieprz  *** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 1 melanzana 50 g di pesto di basilico 200 g di caprino sale, pepe PRZYGOTOWANIE Bakłażana kroimy na cienkie plasterki. Każdy plasterek smarujemy olejem, oprószamy solą i pieprzem(...)serkiem, układamy 5-6 plasterków bakłażana. Na sam koniec wierzch tartaletek dekorujemy pesto. Tartaletki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15-20 minut. **** Srotolate la pasta sfoglia e ritagliatela in 6 dischi, che  bucherellerete con una forchetta, poi  sistemerete su una teglia foderata con carta forno. Distribuite il caprino sui dischi di pasta sfoglia

La grande e la piccola cuoca
Makaron konjac z suszonymi pomidorami i rukolą 207

opublikuje chciałem sprawdzić jak smakuje. Dlatego dodałem do niego suszone pomidory oraz rukolę. Trzeba przyznać, że wyszedł bardzo smaczny obiad w dosłownie 10 minut! Składniki 1 opakowanie Diet Pasta Makaron konjac – spaghetti 80 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami (po odsączeniu) 20 g rukoli (garść) Sól, pieprz Przygotowanie Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy(...)patelnię z odrobiną oleju z ziołami, którym są pokryte. Podsmażamy je kilka minut, aż zaczną bardzo ładnie pachnieć. Otwieramy paczkę z makaronem konjac Diet Pasta i wrzucamy go na durszlak. Musimy go dokładnie przepłukać ciepłą wodą. Następnie dodajemy go do naszych pomidorów i podsmażamy razem przez około 3-4 minuty. Całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na ostatnią minutę smażenia

Programista w kuchni
Razowe buleczki czosnkowe 151

roztopionego masła w temperaturze pokojowej 1 czubata łyżka cukru (20 g) 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka czosnku granulowanego mleko do posmarowania bułek  PASTA CZOSNKOWA: 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek szczypior z 2 główek czosnku lub natka pietruszki pieprz sól Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy na gładkie ciasto. Można do tego użyć miksera lub wyrobić(...)się farszem. Natkę lub szczypior kroimy bardzo drobno. Ząbki czosnku podobnie lub jeśli mamy praskę, to wyciskamy przez nią. Dodajemy pieprz, sól i oliwę i wszystko razem mieszamy. Powstała pasta powinna mieć lekko lejącą konsystencję. Jeśli tak nie jest dolewamy jeszcze łyżkę lub dwie oliwy. Zależy to od wielkości użytych ząbków czosnku i ilości zieleniny. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko wyrabiamy

Kuchnia od dwojga
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 3 149

Znany i lubiany deser także w Polsce, prawda? Fukuoka – wata cukrowa, smak dzieciństwa. Totti Candy Factory na dworcu Hakata. W Polsce również lubimy watę cukrową. Miasto Mishima – pancake z pastą z czerwonej fasoli, bitą śmietaną z nutą mięty. Na trasie szybkich pociągów Shinkansen po drodze na górę Fuji. Kioto – Wagashi, deser z pasty z czerwonej fasoli. Herbaciarnia Ippodo. Kioto(...)herbata Matcha w formie pasty (konsystencja roztopionej czekolady). Herbaciarnia Ippodo. Fukuoka  – herbata Fukamushi Sencha (japońska herbata liściasta o delikatnym smaku). Restauracja Ume no Hana, dzielnica Tenjin.   Shizuoka  – herbata Fukamushi Sencha z mini ciasteczkiem. Kitakyushu (prefektura Fukuoka) – mistrzyni herbaciana i jej uczennica podczas przygotowania herbaty Matcha. Ogród w Kokura. Gorzelnia Yamazaki między Osaką a Kioto

Kuchcik gotuje
Sałatka z bobem i ziemniakami 164

reguły gotujemy go i zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki...   Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych(...)groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem

Kulinarne przygody Gatity
Desery z ciecierzycy i twarogu - Nature Line (TESCO) 114

chce nam się po nim chodzić bez celu. Jednak już od jakiegoś czasu Natalie zachwyca się nowym spożywczym vege działem, gdzie można kupić bardzo dobre i tanie pasty kanapkowe. Dodatkowo zupełnie niespodziewanie w nasze ręce trafiły intrygujące kubeczki zawierające desery z ciecierzycy słodzone miodem w trzech wersjach smakowych (z ananasem, kakao i straciatella). Wybrałyśmy z ciekawości dwa pierwsze smaki(...)wiedząc co w tym momencie czynimy…  Nazwa: Deser z ciecierzycy i twarogu: ananas lub kakao Firma: Koro – Nature Line Skład: Z ananasem – pasta z ciecierzycy 37,5% (suszona ciecierzyca 43,92%, pitna woda 56,08%), twaróg kremowy 37,5%, miód pszczeli 15%, suszony ananas napęczniały 10% [suszony ananas 19% (cukier trzcinowy, mąka ryżowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy) pitna woda

Candy Pandas
Deserowa czekolada nugatowa - Vivani 119

pojawia się tylko jedna recenzja ale zazwyczaj niedzielny przepis opublikujemy w sobotę ;) Życzcie nam powodzenia! :D bez certyfikatu Nazwa: Czekolada deserowa nugatowa BIO Firma: Vivani Skład: cukier trzcinowy nierafinowany*, pasta z orzechów laskowych* 25%, masa kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, ekstrakt z wanilii Bourbon. Masa kakaowa min. 36% *składniki ekologiczne Masa netto: 100g Wartości odżywcze: 100g/ 582 kcal, tłuszcz(...)rękach małe dzieło sztuki. W środku znajdziemy standardowe małe grube kosteczki. Na początku myślałyśmy, że to będzie typowa nadziewajka ale jak później się okazało, czekolada jest jednolita, czyli pasta orzechowa zatopiona została w masie kakaowej. Smak: Co nas uderzyło od razu po otwarciu papierka? To zapach! Cudowny aromat gorzkiej czekolady wymieszany z uwielbianą przez większość osób Nutellą

Candy Pandas
Przepis# 27 Zielona pasta do chleba z soczewicy 103

Witajcie,  po ostatnich słodkościach czas na małą odmianę. Dzisiaj będzie to zielona pasta do chleba z czerwonej soczewicy. Prosta w przygotowaniu idealnie wpasowuje się w wiosenne klimaty. Mimo iż, jest zrobiona z czerwonej soczewicy  ma zielony kolor a zawdzięcza go dodatkowi szczypiorku. Wystarczy dodać tylko swoje ulubione przyprawy i pasta gotowa. Składniki - 100 gram soczewicy czerwonej(...)gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie zostawiamy do wystygnięcia. Szczypiorek myjemy i bardzo drobno kroimy.  Wystudzoną soczewicę  bardzo dokładnie blendujemy. Dodajemy szczypiorek i przyprawy. Ponownie blendujemy.  Pasta idealnie smakuje z ciemnym chlebem czy świeżutką bułką. Prosta i szybka w wykonaniu będzie równie dobrze komponowała się jako dip to surowych warzyw.  Smacznego

Health-Fit-Life
VADEMECUM – Krem maślany do tortów i babeczek – buttercream frosting 269

dodać aromat . Aromat w płynie wlewamy zastępując jego ilością część mleka lub śmietanki – to w końcu też płyn i ma wpływ na ostateczną konsystencję kremu. Aromat w proszku lub paście dodajemy nie zmieniając ilości dodanego płynu. Aromat w proszku (pamiętajcie żeby go przesiać przez gęste sito!) dodajemy przed dodaniem płynu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.   PRZECHOWYWANIE Tak naszykowany krem maślany(...)słoiczek/woreczek jednego koloru zapłacicie na Allegro około 1-3zł. Niewielką ilość barwnika (dosłownie – na koniec drewnianej wykałaczki) mieszam bardzo dokładnie z łyżką kremu, a następnie taką pastą zabarwiam pozostały krem na wybrany kolor, bardzo, bardzo dokładnie go mieszając. Pamiętajcie, że łatwiej krem przyciemnić niż rozjaśnić, dlatego nie dodawajcie na raz ogromnych ilości barwnika.   Barwniki w proszku

Karo in the Kitchen
Spaghetti alla puttanesca, czyli makaron włoskiej ladacznicy 181

flakes / 1 chopped chili with pips 3 tablespoons of black olives 2 handfuls of cherry tomatoes A handful of fresh basil leaves Parmesan for sprinkling Method: 1. Cook the pasta in salted water according the packet directions. 2. Slice garlic and put into hot oil together with chili / chopped chili and anchovies- fry on medium heat until garlic starts turning(...)golden. 3. Cut tomatoes and olives into halves and add to the pan with garlic. 4. Pour in 1/3 cup of pasta water, and a cover with a lid, cook about 3-4 minutes. 5. Put the cooked pasta and basil leaves in a pan with the sauce and toss. 6. Serve with Parmesan cheese. Enjoy! W akcji

Kuchnia w Słońcu Skąpana