mąki pszennej 150 g mąki gryczanej 20 g drożdży 2 szklanki mleka 3,2 % 1 żółtko 1 białko 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli i cukru tłuszcz do smażenia pasta jajeczna: 4 jajka 2 łyżki majonezu 1 cebulka szalotka sól, pieprz do smaku 1/2 pęczka koperku dodatkowo: opakowanie śledzi z żurawina i brzoskwinią SEKO Przygotowanie: Ciasto: Podgrzewamy(...)tj.mąkę, zaczyn, żółtko, mleko. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smażymy niewielkie placki na tłuszczu, najlepiej maśle klarowanym. Pasta jajeczna: Gotujemy jajka na twardo. Ścieramy ostudzone na tarce - na grubszych oczkach. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Koperek również siekamy. Mieszamy jajka, koperek, cebulę, majonez, doprawiamy solą i pieprzem
Życie zaczyna się w kuchnipierwszy raz użyłam jej właśnie do przygotowania tego dania. I niestety się trochę sparzyłam. Izka miała 100% rację. Biała ryba byłaby duuuuuużo lepsza. Pierwszy raz używałam także czerwonej pasty curry. I oczywiście dodałam jej za dużo. :) Dodałam więc trochę słodkiej śmietanki, żeby trochę złagodzić ostrość tego dania. A po fakcie zastanawiałam się, czy mleczko kokosowe nie byłoby lepsze. Makrela(...)drewnianą łopatkę do mieszania. Przygotuj składniki (na 2 porcje): 2 filety z makreli, 1 marchewkę, 1 niezbyt dużą cebulę, kawałek pora (długości ok. 5 cm), 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry, mały kubek śmietany, 1 łyżkę oleju, ok. ½ l bulionu warzywnego (może być z kostki), sól, pieprz młotkowany z kolendrą, cukier. Filety przekrój na pół, posól i posyp pieprzem
blog.moje-pasje.infotysięcy mężczyzn wynika, iż codzienna wysoka dawka błonnika zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca aż o 40 proc." żródło http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html Oryginalny Humus robiony jest z dodatkiem pasty Tahini czyli pasty sezamowej można ją kupić lub zrobić samemu (przepis tutaj) mi jej dziś zabrakło dlatego też mój "Humus" jest bez niej. Ciecierzyca z puszki czy sucha? Znawcy "humusowi(...)wylewaj wody, w której się gotowała. Odstaw Ciecierzyce do wystygnięcia. Etap IV - Mocny Blender Czosnek przeciśnij przez praskę. W wysokim naczyniu zblenduj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli pasta będzie za gęsta dodaj wody w której gotowałeś ciecierzyce. Etap V - Delektuj się zajadaj się, na chrupiącej bagietce z pomidorem, widelcemprosto z miseczki jak lubisz Ta biała piana to zanieczyszczenia
Wylizany Rondelsurowych krewetek (świeże lub mrożone) ok 4 cm kawałek świeżego imbiru kilka liści limonki kafir 1 łodyga trawy cytrynowej ok 300 g pieczarek ok 4 łyżeczki pasty Tom Yum lub tamaryndowca 400 g pomidorów z puszki garść świeżej kolendry sok z 1 limonki ok 2-3 łyżek sosu rybnego 1 łyżka kokosowego lub brązowego cukru (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Piersi(...)obrany i pokrojony w plasterki imbir oraz zmiażdżoną nożem trawę cytrynową 3. Seler naciowy i pieczarki kroimy w plasterki, do zupy dorzucamy kurczaka, po chwili pieczarki i seler, dodajemy pastę z tamaryndowca lub gotową pastę Tom Yum, gotujemy całość ok 10 min, następnie wlewamy pomidory z puszki, gotujemy jeszcze ok 10 min pod przykryciem 4. Na sam koniec wrzucamy krewetki
Słodki KompromisKoreczki imprezowe to super przekąska z mini sucharków, pysznej pasty serowej, oliwek, korniszonów i salami. Koreczki to niezbędna przekąska na każdej imprezie, domowym spotkaniu z przyjaciółmi, na sylwestra, na andrzejki lub inne imprezy. składniki na 30 sztuk 30 mini sucharków 150 g żółtego sera 150 g serka topionego kremowego 2 łyżki majonezu 30 plastrów salami 30 czarnych oliwek(...)żółty ser. Do startego sera dodajemy serek topiony i majonez, wszystko doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie ze sobą łączymy. Na każdy sucharek nakładamy dość obfitą warstwę pasty serowej. Większe korniszony kroimy na 2 lub 3 części, mniejsze zostawiamy w całości. Na wykałaczkę nabijamy najpierw oliwkę, kawałek korniszona, złożony na 4 części plaster salami a na końcu wykałaczkę
Smakowite DaniaWybrałam dla Was 21 wytrawnych przystawek i przekąsek, które doskonale nadają się na Sylwestra. Znajdziecie tu pasty warzywne, które można podać z chipsami, tacosami lub warzywami. Smakowite prażone migdały, chipsy z jarmużu, czy mini tartinki. Większość z tych potraw można przygotować wcześniej, a gdy przyjdą goście podgrzać w piekarniku. Szczególnie chciałabym polecić chrupiące polędwiczki z kurczaka, daktyle w bekonie nadziewane(...)Muffiny pizzowe Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy Babka ziemniaczana Chipsy z jarmużu Chorizo w cydrze Brukselka pieczona w bekonie Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Guacamole - meksykańska salsa Moutabbal - pasta z bakłażana Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Prażone migdały z papryką Smalec z wędzonego boczku Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami
Codziennik Kuchennyskomponować własną tortillę wtedy, kiedy ma na to ochotę! Jeżeli nie przepadacie za sklepowymi tortillami, zawsze można zrobić samemu najprostsze wegańskie naleśniki :) Przepis: meksykańskie klopsiki * Dodatki - sosy, dipy, pasty * Sos czosnkowy/majonez z białej fasoli Obok keczupu jeden z najpopularniejszych sosów. Możemy sami łatwo stworzyć go w domu z białej fasoli lub zwykłej śmietanki sojowej. Przepis: sos czosnkowy z białej(...)fasoli Hummus Podobnie jak sałatka stanowi dodatek do dań lub nawet zwykłego chleba. Przepis: hummus domowy Pasta z tofu i suszonych pomidorów Jeżeli ktoś nie lubi hummusu i sosu czosnkowego, może uwiedzie go zapach suszonych pomidorów ;) Przepis: pasta z tofu i suszonych pomidorów * Coś na słodko * Jak już zapchamy się się słonym i pikantnym jedzeniem, to zawsze przyjdzie ochota
Bananowe PolePasta w sensie do chleba – nie makaron. Awanturka to kolejne klasyczne danie, które poznałam dopiero w barze Przekąski Zakąski, serwowane przez Pana Romana. Drugim jest gzik (przepis tutaj) . Jadłam je w kółko, bo były to jedyne w miarę wegetariańskie rzeczy w tym przybytku. Składniki: 2 małe puszki wędzonych sardynek albo 1 większa (razem z olejem) 200 g tłustego(...)posiekana cebula szczypta soli świeżo zmielony czarny pieprz po pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku i wędzonej lub ostrej papryki w proszku szczypiorek lub dymka do dekoracji Jak przygotować pastę z ryby i twarożku? Cebulę posolić. Zmiksować wszystkie składniki oprócz szczypiorku, który idzie dopiero na wierzch kanapki. Artykuł Awanturka – pasta rybna pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneszczypiorkiem siekamy. Wszystkie warzywa ugniatamy w misce dodając soli do momentu, aż puszczą soki. Odstawiamy pod przykryciem na jakiś czas, aż warzywa dokładnie zmiękną. W tym czasie przygotujemy pastę miksując wszystkie jej składniki. Dwie papryczki chili, czosnek, imbir (ok. 6-8 cm) oraz sos sojowy i wodę miksujemy razem. W ten sposób powstanie pasta, która posłuży nam do dalszego przyrządzania(...)polskiego kimchi. Pastę dokładnie mieszamy z warzywami i przekładamy do otwartych pojemników. Tak przygotowane powinno fermentować do tygodnia czasu. Im dłużej – tym będzie intensywniejsze. Wielką zaletą kimchi jest to, że nadaje się do spożycia nawet rok po przygotowaniu
MarcinChefUwielbiam weekendowe, niespieszne śniadania. Mogę wtedy przyrządzić coś na co w tygodniu nie ma czasu a mianowicie pyszne pasty kanapkowe. Dziś dzielę się przepisem na moją ulubioną pastę z wędzonej makreli z ogórkiem kiszonym i jajkiem. Tylko uwaga na ości! Ja przeglądałam wszystko 3 razy i i tak coś znalazłam. Składkiki: jedna wędzona makrela 3 ogórki kiszone 2 jajka ugotowane
Mama z miastaŁukasza (4 porcje): opakowanie makaronu spaghetti czerwona cebula duża biała cebula 4 ząbki czosnku mięso wieprzowo - wołowe 400 g 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżeczki pasty węgierskiej ostrej paprykowej Rolnik (rewelacja! pali..) ser Gouda około 100 g bazylia oregano pieprz sól (około 2 łyżek) świeża bazylia (ilość wedle uznania) Podsmażyć cebulę czerwoną pokrojoną w piórka(...)samo posiekany czosnek. Smażyć mięso cały czas rozdrabniając widelcem. Doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Wymieszać przyprawione mięso z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, pastę. Pasta jest rewelacyjnie ostra, z kawałkami papryczek. Przy tak małej ilości jak dwie łyżeczki sos był naprawdę ostry, a można dodać jeszcze więcej. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić ponownie jeśli
Karola gotujeCześć ! Dziś zapraszam Was na pyszne śniadanie – grzankę z chałki z pastą z awokado i jajkiem w koszulce. Ostatnio uzależniłam się od produktów marki Fithia . Kocham grzanki, jednak te przygotowywane wcześniej na maśle – ociekały tłuszczem. Grzanki przygotowane na produktach do smarowania marki Fithia są zupełnie inne. Są lekkie, Fithia się nie przypala. Co więcej – podjęłam wyzwanie rzucone(...)ładny kształt. Grzanki: Na patelni rozgrzej Fithie. Dodaj kromki chałki i obsmaż je na złoty kolor z obu stron. W razie potrzeby – podczas smażenia – dodaj odrobinę Fithii. Pasta z awokado: Awokado obierz ze skórki, przekrój na pół, pozbądź się pestki. Przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, dopraw sokiem z cytryny i solą. Grzanki
Moja pasja smakupokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Kiedy marynata wystygnie zalewamy nią koreczki śledziowe i odstawiamy do lodówki, aby całość się przegryzła. Podajemy skropione olejem. 10. Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem 100 g mąki pszennej 100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej 20 g drożdży 2 szklanki mleka(...)masy. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym. Jajka gotujemy na twardo. Następnie drobno siekamy lub blendujemy na gładką pastę z majonezem. Dodajemy drobno posiekany szczypior i koperek. Całość doprawimy solą i pieprzem. Wykładamy danie w następującej kolejności: blina, pasta jajeczna, śledź, kawior i dekorujemy gałązką kopru. Życzę Wam smacznego
SMYKWKUCHNILubicie sery???to spróbujcie mojej pasty serowej z trzech serów, piwa i czerwonej cebuli-niemiecka propozycja idealnie sprawdzi się na kanapki i różnego rodzaju imprezy, jak również do piwa czy wina, podana ze świeżą pokrojoną bagietką ,pięknie będzie się prezentować na każdym stole. Składniki: 1 ser camembert 120 g twarogu 10-15 dag żółtego sera kilka łyżek jasnego(...)chwilę poleżał baz lodówki,wtedy bez problemu go rozgnieciemy) dodajemy twaróg i starty na drobnej tarce żółty ser,wszystko razem rozgniatamy widelcem,dodajemy po łyżce piwo,aż będzie konsystencja pasty kanapkowej(pamiętajcie ,że ona w lodówce później trochę stężeje),doprawiamy papryką,kminkiem ,solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną drobno jedną cebulkę czerwoną. Schładzamy przed podaniem ok 30 min w lodówce, podajemy
Swojskie jedzonkoekologiczna, a że jestem fanką zup dyniowych, to oczywiście nie mogło takiej zabraknąć na pożegnanie dyniowego sezonu. Tym razem zupa jest na bazie pasty curry własnoręcznie przygotowanej. Właściwie to gdyby dodać mleko kokosowe zamiast zwykłej śmietanki, można by ją nazwać tajską. Miłośnicy takich zup na pewno docenią jej walory smakowe. Ja poza smakiem(...)uwielbiam jej właściwości rozgrzewające. Składniki: – 3 łyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – 1/2 śmietanki 30% – 3 łyżki oliwy – sól, pieprz do smaku – czarny sezam do posypania – listki bazylii do dekoracji Wykonanie: – Na rozgrzanej oliwie przesmażyć pastę
To co kocham