Awokado uwielbiam - np.w postaci guacamole lub innych różnych awokadowych past :) Tym razem do klasycznego guacamole dodałam pomidora i trochę cebulki - w połączeniu z wieloziarnistym chlebem wyszło pyszne i zdrowe śniadanie :) SKŁADNIKI 1 dojrzałe awokado 1 pomidor 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej cebuli 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Awokado przekrawamy
Moje Kuchenne Rewelacjekurczaka (po 200-250 g każdy)- ja dałam o wiele mniej i to gotowanego z rosołu 250 ml śmietany 18% 2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry)- dałam czerwoną pastę curry 1 łyżka kurkumy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli - pominęłam - było(...)minut. Na patelni szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kurczaka (wraz z resztkami marynaty) i dusimy razem ok 8-10 minut często mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, pastę curry, kurkumę i całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 1 minutę. Dodajemy śmietanę ze szczyptą soli i delikatnie podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania (zważy się - w sumie aby temu zapobiec można
sierotka maRysia w kuchniwręcz przeciwnie - najadłam się jak nigdy. Lokal ten obserwowałam już od jakiegoś czasu gdyż znajduje się niedaleko mojego miejsca pracy - kusił mnie kusił i w końcu skusił! W Pasta Mia sprzedawany jest makaron własnej produkcji w 100% z mąki semoliny uzyskanej z pszenicy Durum. Bardzo miłe Panie gotują przy kliencie wybrany przez niego rodzaj makaronu a jest z czego wybierać(...)może przeszkadzać szczególnie w zimie - bo w lecie można zrobić tak jak myśmy to uczynili czyli zjeść go w parku na ławce Jednak wydaje mi się, że właściciele Pasta mia! zdają sobie z tego minusu sprawę i pewnie wkrótce coś z tym zrobią Pasta Prima ul. M.Curie-Skłodowskiej 38 20-029 Lublin tel 609-779-771 e-mail pastaprima@pastaprima.pl
sierotka maRysia w kuchniObiad po włosku?! Makaron, a raczej powinnam powiedzieć pasta (bo makaron prosto z Włoch), w pysznym sosie na bazie białego wina i ricotty, z świeżym szpinakiem, orzechami laskowymi i parmezanem! Nie pamiętam już kiedy ostatnio jadłam makaron, raczej się go wystrzegam, z wiadomych przyczyn- ma zbyt dużo kalorii, ale od czasu do czasu możemy sobie na niego pozwolić. Jeśli już(...)przygotowuję to bardzo często inspiracji szukam w kuchni włoskiej. Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis a jakże wytrawny i smaczny! Zapraszam do wspólnego gotowania! SKŁADNIKI: - makaron włoski (ja użyłam pasty o kształcie muszelek) - świeży szpinak 5 garści liści - 2 ząbki czosnku - 1 -2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka masła - orzechy laskowe posiekane 4 łyżki - 1/2 opakowania ricotty włoskiej - 2 chlusty
SMYKWKUCHNIPastę kanapkową z pieczonej dynii wyczarujesz w kilka chwil. Sezon dyniowy w pełni, zatem pieczonej dynii pewnie nie tylko u mnie dostatek. Do przygotowaniu zupy, drożdżówek lub chlebka dyniowego ciężko wycyrklować idealną ilość dynii, zawsze zostają resztki, z którymi nie wiadowomo co zrobić. Wystarczy pudełeczko serka lub creme fraiche i domowe smarowidło gotowe. Świetna, jesienna alternatywa dla nieśmiertelnej pasty(...)Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podałam z chlebem upieczonym z dodatkiem sera pleśniowego (przepis tutaj ). Było pysznie. Także dodatek ostrego sera pleśniowego lub innego ulubionego zdecydowanie podniesie walory smakowe pasty SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!blogu prezentowałam już inna pastę jajeczną bardziej klasyczną. Dzisiaj na śniadanie proponuję jej odmienioną wersję - pastę z jajeczna z ogórkiem. Może dacie się skusić. Przygotowanie trwa chwilę a jakie smaczne… Składniki: Jajka ugotowane na twardo Masło Majonez Szczypiorek Ogórek kiszony Sól Wykonanie: Jajka nie powinny być gotowane dłużej niż 10 minut, gdyż następuje wydzielanie sporej ilości siarkowodoru ( w żółtku tworzy(...)schładzane. Ugotowane jajka rozdrabniamy widelcem dodajemy masło ( najlepiej jak jajka są jeszcze lekko ciepłe ). Dalej wyrabiamy widelcem. Ogórka kiszonego bardzo drobno kroimy i razem z posiekanym szczypiorkiem umieszczamy w paście. Dodajemy również majonez. Całość mieszamy. Doprawiamy solą do smaku i gotowe. W takiej postaci trafia na nasze kanapki. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewykremową pomidorówkę. W krajach, gdzie pomidory są soczyste i słodkie najlepiej robić taką zupę ze świeżych pomidorów. U nas niestety są o wiele mniej aromatyczne. Dlatego warto sięgnąć po pastę pomidorową, która jest robiona tuż po zbiorach pomidorów, właśnie w krajach obfitujących w doskonałe pomidory. Więc do dzieła. Błyskawiczna pomidorowa z mozarellą Do mojej wersji, dla 4 osób, wystarczy(...)średnia marchewka 1 cebula 500 g pasty pomidorowej opakowanie mozarelli 200 g makaronu pełnoziarnistego pęczek natki pietruszki sól, pieprz, cukier oliwa Na początek startą na tarce marchewkę i średnio posiekaną cebulę podsmażamy na oleju/oliwie ok. 10-15 minut. Ważne jest aby marchewka maksymalnie oddała swoją słodkość. Następnie dodajemy pastę pomidorową, przykrywamy garnek i doprowadzamy do gotowania
Right Behind The Kitchentuż przy wejściu znajduje się przeszklone pomieszczenie, w którym robiony jest m.in makaron (różne rodzaje) i część deserów. Tak, robi wrażenie ale i jednocześnie oczekuje się bardzo dobrej jakości pasty po takim widoku... Jedzenie. Jeśli kuchnia śródziemnomorska, to na pierwszy rzut idzie pizza - nic wymyślnego - zwykła salami. Była dość cienka ale nie taka, żeby nie można było jej jeszcze cieńszej(...)Kolej na ravioli con carne (nadzienie mięsne, pomidorki cherry, cebula, marchew, szczypior, sos pomidorowo - śmietanowy). Sporo mięsa, jednak znów sos pomidorowy poległ - blady, bez wyraźnego smaku. Druga pasta - granchi di fume - szyjki rakowe, cukinia, groszek cukrowy, marchewka, szczypiorek, sos homarowy. Dość fajnie dobrane składniki, a w szczególności groszek cukrowy, który przełamał delikatny smak pozostałych warzyw
Right Behind The KitchenBardzo fajna pasta do kanapek. W smaku przypomina pastę jajeczną. Pastę tą można również wykorzystać jako farsz do pomidorów lub jajek. Składniki: 1 szklanka gęstego musu z dyni 1 cebula oliwa do usmażenia cebuli 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy ½ pęczka natki pietruszki ½ pęczka szczypiorku sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć do miękkości na oliwie. Cebulę
Mama GotujeSernik z dodatkiem pasty tahini i fantastyczną polewą czekoladową - sprawdzi się idealnie na każdą okazję :) Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki na masę serową: 600 g sera trzykrotnie mielonego (np. z Lidla) 100 g pasty tahini 1/2 szklanki brązowego cukru 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na spód: 150 g ciastek zbożowych(...)Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem. Przepis na masę serową: Ser przekładamy do miski razem z pastą tahini, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku do masy serowej i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą
Emcia PichciOstatnio miałam ogromną ochotę na domową rybną pastę kanapkową. W lodówce znalazłam kilka składników i ... przygotowałam z nich szybką pastę z makreli. Idealna odmiana dla tradycyjnych smarowideł. Spróbujcie. Składniki: filety z makreli w sosie pomidorowym (170 g) 3 czubate łyżeczki ketchupu 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 jajka klasy M sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Filety z makreli wyciągamy(...)kosteczkę i dodajemy do ryby. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek, ketchup (około 3 czubate łyżeczki) i sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy, próbujemy. Jeśli uznamy, że nasza pasta jest za sucha można dodać więcej ketchupu. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego
Słodkie okruszkimakaron i sos do makaronu gości na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Co lubimy do makaronu? Moje dzieci oczywiście spaghetti i sos pomidorowy z mielonym mięsem , czyli pasta Bolognese na wszelkie sposoby. Danie szybkie do przyrządzenia, idealne na lunch do pracy czy na urodzinowe przyjęcie dla dzieci. Wszystkie dzieci lubią makaron! Dla smakoszy owoców morza proponuję mule w białym(...)dzieci skuszą się na wegetariański makaron, co mnie jeszcze bardziej zachęca do ich przyrządzania. Makaron gemelli z grzybami i pesto Zapiekanka z makaronu, cheddar i kalafiora Uwielbiam tradycyjne włoskie pasta, a do jednych z nich niewątpliwie należy pasta Puttanesca . Robiąc to danie pamiętajcie o oliwkach o wysokiej jakości. Zazwyczaj kupuję je na wagę…mięsiste, oleiste…po prostu coś
codojedzeniailość zależy od wielkości naczynia i warstw) 1 kg. świeżego szpinaku 1 szt.średniej cebuli kawałek sera lazur 6 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 18% pierś z kurczaka łyżka pasty z czerwonej papryki mozzarella olej pieprz sól Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 1/2 szklanki mleka łyżeczka gałki muszkatołowej sól pieprz Świeże liście szpinaku(...)pieprzem i niedużą ilością soli, ponieważ ser sam w sobie jest słony. Mieszałam aż ser się rozpuścił. Filet z kurczaka polałam olejem. Doprawiłam solą, pieprzem, startym czosnkiem i ostrą pastą z papryki. Odstawiłam na pół godziny. Smażyłam kurczaka przez około 5 minut z każdej ze stron. Kurczaka pokroiłam na cienkie plasterki. W garnuszku roztopiłam masło, wsypałam mąkę, smażyłam
potrawyregionalneUwielbiam pasty kanapkowe, zwłaszcza te rybne. Ta z łososia jest bardzo delikatna, ale rzodkiewka i ogórek dodały jej wyraźnego smaku. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Składniki: 1 puszka łososia w oleju (lub kawałek wędzonego) 4 jajka 2 łyżki majonezu 5-6 rzodkiewek 2 ogórki konserwowe koperek sól pieprz Łososia odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i obrać. Jajka, łososia(...)majonez zblenderować na pastę. Ogórki i rzodkiewki pokroić w półplasterki, koperek posiekać. Wymieszać je z pastą i doprawić do smaku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia